Vroča odvetniška-poslovna železniška saga! Ali bo "Tanjin" Miloš zapečatil kariero Aleksandra Čeferina?
Kronologija dogajanja nakazuje, da je Milović le žrtveno jagnje vplivnih sil na specializiranem državnem tožilstvu, Aleksandra Čeferina in takratnih vodstvenih kadrov v hčerinski družbi Slovenskih železnic, SŽ-ŽGP!
prava .
Slovenija

Ponedeljek, 18. april 2022 ob 07:36

Odpri galerijo

Miloš Njegoslav Milović in Aleksander Čeferin. (Foto: Prava, Youtube)

Slovensko javnost razburja nova pravosodna afera. V glavnih vlogah so se znašli Aleksander Čeferin, tožilec in sodelavec Čeferina na NZS Boštjan Jeglič, sedanja predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič, zaposlen v NB Inženiringu in domnevni goljuf Nihad Bešič, direktor hčerinske družbe SŽ-ŽGP Leon Kostiov in Miloš Njegoslav Milović, nekdanji pripadnik specialne enote slovenske policije, varnostnik Janeza Drnovška in drugih slovenskih politikov, osebni znanec Zorana Jankovića ter "občasni ljubitelj" potovanj z barko v družbi predsednice SD Tanje Fajon. V javnosti so se pojavili dokumenti, kjer Milović močno obremenjuje Aleksandra Čeferina, da je za fiktivni posel med SŽ-ŽGP in NB Inženiring pridobil več kot 300 tisoč evrov gotovine kot nagrado za uspešno posredovanje pri Državni revizijski komisiji za enega izmed poslov, ki ga je izvajalo hčerinsko podjetje Slovenskih železnic, SŽ-ŽGP. Milović v obširnem zagovoru na enajstih straneh pojasni vse intrige, v katere sta bila vpletena sedanji predsednik UEFA Aleksander Čeferin in tožilec ter disciplinski sodnik na NZS Boštjan Jeglič. Za vse to naj bi imel Milović dokaze (elektronska pošta, overjene izjave pri notarju, uradni zaznamki na NPU, snemanje pogovorov itd..). Zanimivo je, da sta se Kostiov in Bešič pogodila s tožilstvom in za kazen prejela le 480 ur družbeno koristnega dela. Milović je bil dvakrat oproščen, a je Jeglič kar štirikrat spremenil obtožnico in vse morebiti kaže, da bo Milović kot žrtveno jagnje končal za zapahi. Na vse te šokantne informacije so se odzvali tako vodstvo Specializiranega državnega tožilstva, Aleksander Čeferin, Nada Drobne Popovič, ki so vsa navedena dejstva Milovića kategorično zanikali. A ob natančnem branju Milovićevega zagovara se daje občutek, da želijo vrhovi slovenskega tožilstva počistiti svinjarijo za Čeferinom, da ostane njegova javna podoba še vedno čista in nedotakljiva. Ali se strinjate, da se dogaja zgodba Masleša part deux tokrat v glavni vlogi z Aleksandrom Čeferinom?

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin se zelo rad predstavlja za uspešnega. V kontroliranih intervjujih za večinske slovenske medije vzporednega mehanizma je podajal v zadjih dveh letih kritične poglede o sedanji vladi. V enem izmed zadnjih intervjujev je predsednika vlade Janeza Janšo označil za grofa Drakulo, njegove podpornike pa za vampirje.

Čeferinova panika je popolnoma razumljiva. Za njegovo paničarjenje je poskrbel njegov nekdanji sodelavec v odvetniški družbi Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji Miloš Njegoslav Milović.

Zgodba, ki jo je ekskluzivno razkril Bojan Požar z naslovom Ekskluzivno, dokumenti: Povezani tožilec naj bi rešil Čeferina pred kazenskim pregonom, zaradi kandidature na UEFI in kasneje dopolnil še Siol v članku z naslovom Jankovićev prijatelj, varnostnik politikov, Čeferinov zaposlenec: Zgodba fiktivnega posla gradbinca Slovenskih železnic podaja zanimivo celotno pričevanje Miloviča o spornem poslu hčerinskega družbe Slovenskih železnic, SŽ-ŽGP, d. d, ki je bil v celoti vreden 30 milijonov evrov. V sporno zgodbo so vpleteni nekdanji direktor SŽ-ŽGP Leonu Kostievu, direktor NB inženiring Nihad Bešič, sedanja predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič (takrat odgovorna za finance na SŽ-ŽGP), tožilec Boštjan Jeglič in Aleksander Čeferin.

Kronologija dogajanja nakazuje, da je Milović le žrtveno jagnje vplivnih sil na specializiranem državnem tožilstvu, Aleksandra Čeferina in takratnih vodstvenih kadrov v hčerinski družbi Slovenskih železnic, SŽ-ŽGP!

Kaj se je dejansko dogajalo? Ključni dokument v celotni zgodbi je objavil Siol v zgoraj omenjenem članku. To je zaključna beseda Milovića v ponovnem sojenju v kazenski zadevi opravilna številka X K 41699/2015 (oškodovanje družbe SŽ-ŽGP). Celotna zadeva res smrdi, je dokaz, da je bil Milović za omenjeno dejanje dvakrat oproščen, kasneje nepravnomočno obsojen. Zato si je nujno ogledati celotno kronologijo, kot jo je na sodišču opisal Milović.

Družba SŽ-ŽGP je pod vodstvom direktorja Leona Kostieva sprejel ponudbo Aleksandra Čeferina, da pri Državni revizijski  komisiji (DRK) doseže ugodno rešitev posla v višini 33 milijonov evrov. Čeferinova nagrada pa bi bila en odstotek celotne vrednosti posla, to je 330 tisoč evrov.

Odvetniška družba Čeferin bi vse uredila brez težav, če bi poslali račun na SŽ-ŽGP in ne bi bilo nobenega sodnega postopka. A so se v znani odvetniški pisarni iz Grosupljega in na predlog Aleksandra Čeferina odločili, da se plačilo izvede preko fiktivnih poslov podjetja NB Inženiring. Le ti so takrat opravljali tudi prenovo stavbe Čeferinove odvetniške pisarne po besedah Milovića. Posel je bil vreden 122.616,000 evrov. Tako sta za dogovor vedela med Čeferinom in Kostievem vedela Nada Drobne Popovič in Ljubomir Šarčevič, da sta uredila prepotrebno dokumentacijo za izvedbo spornega plačila.

Tako so v NB Inženiringu izdali račune v višini 120 tisoč evrov brez DDV z dne 5. septembra 2008 z opravilno številko računa 004/008. Račun je bil sprejet na SŽ-ŽGP 12. septembra 2008 in tudi plačan isti dan. Naslednji račun je NB Inženiring izdal 14. septembra 2008 z opravilno številko 005/008 v višini 130.284,00 EUR brez DDV. Na SŽ-ŽGP je bil sprejet 25. septembra 2008 in plačan 30. septembra 2008.

Ob tem je zelo pomembna izjava Rine Osojnik podane za Nacionalni preiskovalni urad z dne 7. novembra 2014. Le ta je povedala, da je iz elektronske knjige  prejetih računov razvidno, da je račune NB Inženiring poknjižila Nada Drobne Popovič. Osojnikova je še povedala, da se je sedanja predsednica uprave Petrola vmešavala v delo referentov in sama knjižila nekatere fakture in opravljala plačila.

Težava se pojavi, ko zaposlene na SŽ-ŽGP ugotovijo, da bi moral biti NB Inženiring že vključen v sistem za plačevanje DDV. Le to podjetje je komaj osmega septembra 2008 vložilo vlogo za izdajo identifikacijske številke za DDV. 

Za pomoč je Milovića zaprosil Ermin Topuz glede težav podjetja NB Inženiring s identifikacijsko številko na FURS-u. V opombah piše, da je Topuz bil zaposlen kot finačnik na Nogometni zvezi Slovenije in bil soigralec Čeferina pri amaterskem nogometnem klub Ljubljana Lawyers.

Miloviću je uspelo urediti identifikacijsko številko za NB Inženiring v 14. oktobra 2008. Omenjeno podjetje je rabilo številko tudi zaradi prenove Čeferinove stavbe v Grosupljem.

Po uspešnem rešenem problemu je NB Inženiring izdal račune v obdobju od 16.oktobra do 20.novembra 2008 v višini 74.716 EUR(račun 007/008) in 41.714 EUR ( račun  012/008). NB inženiring plača 65 tisoč evrov davka v proračun, SŽ-ŽGP pa si ta denar povrne sistemu poračuna plačani DDV.

Prvega aprila 2015 Nihad Bešič v uradnem zaznamku za NPU pove, da je 18. ali 19. novembra 2008 izročil Aleksandru Čeferinu gotovino v višini 120 tisoč evrov. 

Vse kaže, da je pričel Čeferina izsiljevati Nihad Bešič, kar Čeferin v elektronskem sporočilu zapiše Miloviću, saj je Bešič skupaj s Tupozom obiskal Čeferina v njegovi odvetniški pisarni. Elektronsko pošto mu je Čeferin poslal 19. maja 2015.

Sedaj se v to čudno zgodbo vključi Specializirano državno tožilstvo. Le ti so 30. oktobra 2015 sprožili preiskavo proti Leonu Kostevu, Nihadu Bešiču, Ljubomirju Šarčeviću in Miloviću.

Osrednjo vlogo je v procesu ves čas igral tožilec Boštjan Jeglič, v drugem kratkem mandatu Aleksandra Čeferina postavljen za disciplinskega sodnika NZS, katero opravlja še danes.

Dne 11. februarja 2016 je sodišče sklenilo, da Milovića ne sme zastopati Odvetniška pisarna Čeferin, saj naj bi bila Odvetniška družba Čeferin prejemnik protipravne premoženjske koristi. A je po končani preiskavi tožilstvo izločilo Aleksandra Čeferina in vse sume kaznivega dejanja naprtilo Miloviću. Osumljenec v preiskavi, Ljubomir Šarčević se je postopka rešil na način, da je na eni izmed fotografij prepoznal Miloviča. Aleksander Čeferin je 13. julija sodišču sporočil, da o celotni zadevi ne ve ničesar in je predlagal, da se zasliši drugi zastopnik iz njegove odvetniške pisarne. Tožilcu in sodelavcu Čeferina na NZS Jegliču je kljub dokaznim bremenitvam Čeferina to zadostovalo in je sodišču 12. avgusta 2008 sporočil, da ne bo zaslišal Aleksandra Čeferina.

Na sodišču je kot priča dne 25. novembra 2016 nastopil Peter Čeferin, oče Roka in Aleksandra Čeferina ter eden izmed ustanoviteljev njihove odvetniške pisarne. Sam je povedal, da o omenjeni zadevi ne ve ničesar in so vse odločitve konsezno sprejemali on in oba njegova sinova.

Po pričanju Petra Čeferina se tožilec Boštjan Jeglič odločil, da bo spremenil obtožnico in ves protipravni znesek v višini 387.900,00 EUR naprtil Miloviču. To je storil 21. marca 2017.

Po Ljubomiru Šarčeviću se je večine odgovornosti rešil še Leon Kostiov, saj je sklenil sporazum s tožilstvom. Kaj je bila kazen? Opraviti je moral 480 ur družbenega koristnega dela in plačati 15 tisoč evrov. To je storil devetega oktobra 2017.

Dne 15. marca 2018 Nihad Bešić s pisno izjavo obremeni Milovića, da naj bi skupaj sodelovala pri izvršitvi kaznivega dejanj in pri tem naj bi Milović prejel še 7000 evrov.  Tožilec Boštjan Jeglič spet 27. marca 2018 spremeni obtožnico in Miloviču očita protipravno pridobitev v višini 7000 evrov. Naslednji dan pa Bešičev odvetnik Milan Krstič nakaže na račun sodišče znesek v višini 383 tisoč evrov. Po mnenju Milovića pa bi morala banka o tej transakciji poročati tudi Uradu za preprečevanje pranja denarja, a tega ni storila. Isti dan Bešič sklene sporazum s tožilcem Jegličem in mora za kazen opraviti 480 ur družbenokoristnega dela. Za Milovičevo razbremenitev krivde je pomembna overjena izjava Bešiča pri notarju z dne 28. avgusta 2018 in o tem obvesti tudi Jegliča.

Tožilec Jeglić 27. maja 2019 spet spremeni obtožnico, Milovič pa je bil 12. junija 2019 v celotni zadevi oproščen. Milovič se je na inciativo Bešiča sestal 24. februarja 2020, kjer mu je Bešič razložil, na kak način so v zgodbo vpleteni Aleksander Čeferin, Bešičev odvetnik Miloš Krstič in tožilec Boštjan Jeglič. Že naslednji dan pa Višje sodišče v Ljubljani vrne zadevo v ponovono sojenje. Milović pa je v prostorih Slovenskih železnic srečal Kostiova. Le ta mu je podobno kot Bešič povedal okoliščine kaznivega dejanja in vloge Aleksandra Čeferina, za katero Milović ni vedel. To se je zgodilo dne 23. novembra 2020.

V lanskem letu, natančneje 12. januarja 2021 tožilec Jeglič spet spremeni obtožnico in Miloviću sedaj očita pomoč pri izvedbi kaznivega dejanja.


				V našem mediju smo razkrili poznanstvo med Milošem Njegoslavom Milovićem in predsednico SD Tanjo Fajon. Naši viri so nam razkrili, da sta oz. imata romantično razmerje. Tanja Fajon je po objavi našega članka odgovorila, da je fotografija nastala pred tremi leti in je bilo na ladji takrat 20 ljudi. (Foto: Prava)

V našem mediju smo razkrili poznanstvo med Milošem Njegoslavom Milovićem in predsednico SD Tanjo Fajon. Naši viri so nam razkrili, da sta oz. imata romantično razmerje. Tanja Fajon je po objavi našega članka odgovorila, da je fotografija nastala pred tremi leti in je bilo na ladji takrat 20 ljudi. (Foto: Prava)

Ali se ponavlja zgodba o Masleši? Namesto izvedenega neodvisnega nadzora so se burno odzvali v SDT in zaščitili nekdanjega sodelavca Čeferina na NZS, tožilca Boštjana Jegliča!

Na objavljene javne dokumente in pričevanje Milevića so burno odgregirali v Specializiranem državnem tožilstvu (SDT), odvetniška pisarna Čeferin in predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič. Predvsem SDT je v obširni izjavi za Požareport zanikal vse obtožbe Milovića ter pojasnili, da je Milovič ves postopek hotel vplivati na priče. 

V tem primeru bi bilo nujno, da se izvede neodvisni nadzor nad celotnim postopkom. Vse kaže, da bo v tej zgodbi žrtveno jagnje le Milović. To dokazuje tudi mila kazen za Kostiova in Bešiča (480 ur družbenega koristinega dela), Jeglič pa je po besedah Miloviča sam poskrbel, da Aleksandra Čeferina sploh niso zaslišali v celotnem procesu. Mogoče pa je na to vplivalo, da je v drugem mandatu Čeferina Jeglič postal disciplinski sodnik na NZS. To le dokazuje, da sta se morala s trenutnim predsednikom UEFA posredno oz. neposredno tudi osebno poznati.

V prid Milovića govorijo tudi zapisi, da ima vse dokumentirano v elektronskih sporočilih in je s ključnimi udeleženci v tej aferi pogovore snemal kot dokaz, da je v celotni zadevi najmanj kriv. 

Zgodba je zelo podobna razvpiti zgodbi o ustrezni kvalificirani izobrazbi vrhovnega sodnika Branka Masleše. Podobno kot takrat so najvišji vrhovi SDT-ja se odzvali z burno izjavo za javnost. To le dokazuje, da so Jegliča pripravljeni zaščititi za vsakršno ceno. S tem pa tudi krijejo hrbet Aleksandru Čeferinu.

Ali ste pozabili na Čeferinove afere? Aleksander Čeferin ima le to srečo, da o njegovih spornih poslovnih praksah molčijo vsi dominatni mediji v lasti tranzcijskih tajkunov!

Ne pozabite, da so t.i. Črnčevi agentje v Sovi za projekt izgradnje NNC Brdo (osrednjo vlogo sta imela Aleksander Čeferin in sedanji predsednik NZS Radenko Mijatovič) povedali, "da so kradli kot srake". Ta podatek je v enem izmed svojih člankov razkril Bojan Požar. Sami pa smo ugotovili, da so pri tem izkoristili predvsem podjetje Žurbi team iz Kamnika.

To je v svoji kolumni z naslovom Zakaj Nogometna zveza Slovenije ne posluje racionalno opisal Ivan Simič in zapisal, da je imela NZS v letu 2016 1,2 milijona evor izgube in 8,2 milijona evrov dolgov. Za stavbno pravico za Nacionalni nogometni center na Brdu bo v času trajanja najemne pogodbe plačala 4,4 milijona evrov - pa ob izteku pogodbe nepremičnina še vedno ne bo njena last je še zapisal Simič.

Aleksander Čeferin ima le to srečo, da ga ljubijo večinski dominatni mediji v rokah tranzicijskih tajkunov in vplivna poznanstva v slovenskem pravosodju in gospodarstvu.

V preteklosti je avtor tega članka razkril več spornih afer Aleksandra Čeferina. Najbolj je odmevalo razkritje, da je Čeferin lagal o svojih izkušnjah kot nogometni funkcionar. To se je dokazalo na primeru NK Olimpije, kjer je iz uradnih dokumentov razvidno, da Čeferin ni bil nikoli na nobeni funkciji v ljubljanskem nogometnem prvoligašu. KMN Litija in UE Litija ni nikoli posredovala zahtevane dokumentacije, a je tedanja predsednica kluba Samantha Tina Lovše (sestra Helene Lovše, tiskovna predstavnica predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, "nekdanjega najboljšega prijatelja" Aleksandra Čeferina) dejala, da se ne spominja, da bi Čeferin zasedal kakšno funkcijo. Podobno se je izkazalo za Ljubljana Lawyers, ki niso nastopali pod tekmovanji NZS ali MNZ Ljubljana.


				Aleksander Čeferin. (Foto: Youtube)

Aleksander Čeferin. (Foto: Youtube)

Poleg sporne gradnje NNC Brdo je odmevalo še posojilo Uefe v višini štirih milijonov evrov NZS v času predsedovanja Čeferina, ki jih je večinoma porabil za nakup deleža v Športni loteriji Slovenije. Kar pa je po vseh internih pravilih Uefe prepovedano.

Razkrilo se je tudi, da je Čeferin močno navezan na arabski kapital iz francoskega PSG in angleškega Mancherster Cityja tesno povezani s poslovnim omrežjem avstrijskega poslovneža Martina Schlaffa. Kot je razkril eden najboljših balkanskih raziskovalnih novinarjev Domagoj Margetič, je balkanska-arabska-avstrijska naveza odgovorna, da je na območju držav nekdanje Jugoslavije na "lepe oči" izginilo 150 milijard evrov.

Bojan Požat je razkril tudi afero, kako je Čeferin preko predsednika NZS Radenka Mijatoviča uredil financiranje časnika Ekipe v lasti družinskih članov in sorodnikov Martina Odlazka.

O Čeferinovih najboljših prijateljih, kot sta bila nekdanja predsednika hrvaške in srbske nogometne zveze, Davorin Šuker in Slaviša Kokeza pa je škoda izgubljati besede.

Pisec tega članka pa je rakzril v članku z naslovom  Razlog za davčni alarm: Odvetniška pisarna Čeferin ustvarja bajne prihodke in smešno nizke dobičke! za Nova24tv. Bistvo zgodbe je bilo, da so Čeferinovi so leta 2015 prijavili za 2,5 milijona evrov prihodkov, a prikazali le šest tisoč evrov davka na dobiček. Šele leta 2018 so davek na dobiček prikazali višji in sicer za 500 odstotkov, čeprav so se njihovi prihodki v letu 2018 povišali le za 10 odstotkov. Kasneje smo še izvedeli, da gre za staro prakso poslovanja največje odvetniške pisarne v Sloveniji, ki za večino uslug zahteva plačilo z gotovino.

Prav zadnji primer nakazuje, da je bil Milović le žrtev delovanja modus operandi odvetniške pisarne iz Grosupljega.

Luka Perš

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 20. May 2022 at 12:14

0 ogledov

Samo, da je po "Hofer ceni," v komentarju o oblikovanju Golobove "svobodne vlade" piše dr. Milan Zver
Oblikovanje nove slovenske vlade se nadaljuje. Proizvajalci slovenskega javnega mnenja ustvarjajo klimo, da se neizmerno mudi. Od nekdaj je bilo tako, da so se vse radikalne spremembe oblasti dogajale hitro; evolucionarna normalnost lahko pri tem samo moti, saj bi lahko prišla na plano kakšna težava, npr. kadrovski manko, ki tare tudi to novo oblast, in vsebinska revščina, ki jo ponuja. Pred volitvami niso ponujali programa – so PROTI stranka, ne pa ZA; sedaj pa so oblikovali le nekaj izhodišč, ki bi bile smešna, če ne bi vsebovala nevarnosti. Čaka nas negotovost na polju gospodarstva, zunanje politike, sociale in šolstva. Tako prazne ponudbe v demokratični Sloveniji še nismo doživeli. Poleg teh esencialnih vprašanj si moramo postaviti vprašanje, kako se je sploh lahko zgodil ta volilni čudež. Najbrž je znano, da je volilna udeležba praktično linearno padala vse od prvih demokratičnih volitev v samostojni Sloveniji. In to na vseh ravneh: na lokalni, parlamentarni in predsedniški. Potem pa se zgodi leto 2022 in volitve v Državni zbor. Prejšnja vlada se je uspešno soočala s pandemijo, zagotovila ogromno evropskih razvojnih sredstev, ustrezno vidnost v evropskem in svetovnem prostoru, dosegla visoko gospodarsko rast, najvišjo zaposlenost v slovenskem gospodarstvu, zdrave javne finance, učinkovite socialne transferje, najnižjo brezposelnost itd., itd. Toda v dolini Šentflorjanski taka vlada gladko pade ?!? In to s prepričljivih deset odstotnih točk, ob dejstvu, da na volišča pride – pozor -  20 odstotkov več volivcev kot običajno. Dvajset odstotkov, brez da bi k temu odstotku prispevale kakšne izredne razmere. Postavlja se torej vprašanje, ali mobilizacijski potenciali (skrajne) levice res segajo tako visoko! Mislim, da ne, in da bi bilo pošteno, če bi ponovili štetje glasov. Ti dve številki,  10 in 20 odstotka “presežka” na tokratnih volitvah se enostavno ne da razložiti niti v normalnih okvirih sodobne politične znanosti. Zato bi ponovno štetje – ki je seveda izraz nezaupanja v volilni mehanizem z Državno volilno komisijo vred – razkrilo nezakonitosti, ki so se pojavljale in odpravilo sum v spornost volitev in, konec koncev, povečalo njihovo legitimnost. Če to gre v ZDA, zakaj ne bi tudi v Sloveniji? Dandanašnji tudi hekerji, ki so vselej korak spredaj, svetlobna leta pa pred našo DVK, ki ne zna izračunati niti mandatov, brez težav postavijo vlade, ali pa jih sesuvajo. Skratka, v zadnjih dneh poslušam analize vseh in vsakogar: največ jih obtožuje volilni sistem, ki ga imamo, in pa, oprostite izrazu, “butast folk”, ki lahko izvoli kaj takega. Volilni sistem je slab, da ne bi mogel biti slabši. Tudi demokratična kultura ni preveč visoka. Sprejmem tudi to, da Janković uspe na volitve pripeljati vse, predvsem tiste, ki jim Slovenija ni intimna opcija. Metropola "rules"! Toda tokrat prst krivde usmerjam neposredno  v štetje volilnih glasov. Vedno sem analiziral volilni proces v Sloveniji. Nikoli nisem kritiziral obdelave podatkov, niti ob prvih volitvah, ko je bila kar desetina neveljavnih glasovnic. Toda globoko sem prepričan, da je tokrat moralo biti nekaj močno narobe! Menim, da v normalnih okoliščinah ni mogoče v fotofinišu zmagati za 10 odstotnih točk, ali povečati udeležbo na volitvah za celo petino!!! Lahko kupimo trditev, da smo Slovenci na teh volitvah izbrali po “Hofer ceni”, se pravi: učinkovita reklama, četudi ne rabiš, vseeno kupiš, ker je pač poceni. Čeprav je simpatičen Bizovičar v reklami za Hofer še tako prepričljiv, ne more nikoli dokazati, da so tokrat Slovenci za ”Hofer ceno” izvolili kakovost na ravni priljubljenega glasbenega virtuoza Andrea Rieua,  čigar vizualna identiteta mu je očitno všeč. Dvom ni vselej znak fair playa, je pa zagotovo izkaz kritičnega in razumnega spremljanja družbenih dogodkov. Pa četudi sprejmemo poraz in priznamo, povedano žargonsko, da so nas "nadmudrili"  tudi na način, da ste nas ogoljufali, bo nakup po tej ceni kmalu streznil ljudi: prihajajo višji davki, nižje plače, višji življenjski stroški, nižja kakovost življenja, izseljevanje najbolj produktivnih, plačevanje za nezakonite migrante, od katerih so že mnogi tokrat volili. Vse to bo sedaj tiste, ki revanšistično grozijo, kot strela z jasnega udarilo nazaj. Politkolesarstvo ni nič v primerjavi s tem, kar čaka novo oblast, če nas bo popeljala nazaj v zgodovino, tako enostavno, po “Hofer ceni”.  

Thu, 19. May 2022 at 17:20

146 ogledov

Ruski režim v Ukrajini izvaja kulturocid
"Zaradi ruske agresije na Ukrajino so ogrožena življenja Ukrajincev, ogroženo je ukrajinsko gospodarstvo in mnogi državni sistemi (zdravstvo, šolstvo, infrastruktura ...), ogrožena pa je tudi njihova kultura, predvsem materialna dediščina. Čeprav je Putin hotel uničiti ukrajinsko identiteto, jo je z agresijo le še utrdil," je uvodoma dejal dr. Zver. Spomnil je, da so evropski poslanci že marca letos razpravljali o ruskem zgodovinskem in kulturnem revizionizmu. Kot je opozoril poslanec, Vladimir Putin vojaško agresijo na Ukrajino med drugim utemeljuje z obrazložitvijo, da "Ukrajina ni prava država". "Zamislite si, sosednji državi odvzame identiteto in jo napade. Ne razumem ljudi, ki drugim dokazujejo, kaj so in kaj smejo biti," je rekel poslanec. "Ta agresija je pokazala, da človekovo življenje za agresorja nima visoke cene", je dodal dr. Zver in spomnil na pokol nedolžnih civilistov v Buči. "Prav tako se ne spoštuje ukrajinske kulturne dediščine in kulture nasploh," je dejal dr. Zver. "EU mora zato v sodelovanju z državami članicami, regionalnimi in lokalnimi oblastmi ter civilno družbo in privatnim sektorjem narediti vse, kar je v njeni moči, da zaščiti ukrajinsko kulturo," je poudaril poslanec in ob tem pozdravil dejstvo, da so bile na odboru prisotne tudi organizacije, ki so vzpostavile kampanjo za pomoč kulturnemu sektorju v Ukrajini. Po mnenju dr. Zvera rusko invazijo in uničevanje kulturne dediščine v Ukrajini lahko primerjamo s talibanskim uničevanjem kulture in s srbskim uničevanjem kulturne dediščine  v Dubrovniku, pa tudi v drugih državah, ki jih je prizadela vojna vihra v 90-ih letih. Taka dejanja agresorja po njegovem mnenju dokazujejo, da Rusija v Ukrajini izvaja kulturocid.   "Razumljivo je, da se denar, zbran na donatorskih konferencah in denar, ki se bo stekal v "Trust Fund for Ukraine", primarno uporablja za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb Ukrajincev, a ob tem ne smemo pozabiti na sektor kulture," je poudaril evropski poslanec. Po besedah dr. Zvera je ukrajinska kultura temelj ukrajinske kulturne in nacionalne identitete, ki ju moramo v času vojne še posebej varovati. "Spoštovanje kulturne dediščine je del evropskega vrednotnega sistema in eden izmed temeljev Unije, h kateri si od leta 2014 želi pristopiti tudi Ukrajina. To njeno namero moramo na vse načine podpirati," je zaključil dr. Zver.

Wed, 18. May 2022 at 19:05

216 ogledov

Tednik Domovina 48 prinaša - Državna volilna komisija: kaj vse je šlo narobe pri minulih državnozborskih volitvah
Kaj vse je šlo narobe pri minulih državnozborskih volitvah v svoji prvi Vroči temi pri Domovini razkriva Luka Svetina. Serija napak Državne volilne komisije, katerih krona so napačno izračunani mandati kandidatov za poslance, je pri mnogih vzbudila dvom v legitimnost izvedbe volitev. Ustavni pravnik dr. Matej Avbelj miri, da legitimnost volitev ni vprašljiva. Bi pa v drugačni politični kulturi vodstvo DVK ob takšnih spodrsljajih ugled institucije obranilo z odstopom, česar pa pri nas ni pričakovati. Je pa predsednik DVK Dušan Vučko iz krivdnih razlogov odpustil pomočnico direktorja za organizacijo in izvedbo volitev Nino Mujagić. Za Domovino je povedala svojo plat zgodbe. Intervju z Aljušem Pertinačem, voditeljem oddaje Faktor na TV3:“Z eno izjemo so vsi predsedniki Socialnih demokratov rezultat volitev razglasili za zmago, ne glede na to, kakšen je bil. – V državi, kakršna je Slovenija, bi se morala SD boriti za zmago na volitvah, ne za obstoj v parlamentu. – Golob morda res nima izkušenj v politiki, ima pa izkušnje z Zoranom Jankovićem. Če kaj ve o politiki, ve, kaj se je zgodilo Jankoviću, ko je zmagal na volitvah leta 2011, in tega noče ponoviti. – Levica. Komaj so prilezli v parlament in zdaj gredo v vlado. Njihovi ljudje, vključno s koordinatorjem, bodo ministri. Recept za katastrofo. – Političnim mrtvecem kot sta Alenka Bratušek in Marjan Šarec dajati neke politične funkcije je nepredstavljivo.” Foto tedna je s Pohoda za življenje v Zagrebu, od koder je poročal Peter Merše. V zvezi s temo splava je tudi pričevanje matere, ki ima za seboj tako izkušnjo umetnega splava kot sprejetja življenja otroka s hudo možgansko okvaro. Na Twitterju je nekaj prahu dvignil intervju z Vidom Planincem: “Še nihče se ni samozadovoljeval in bil na to ponosen”. Mojca Belcl Magdič je obiskala Brežice. Kaj vse si lahko tam ogledate, boste izvedeli v kratki reportaži. Selma Bizjak je tokrat pekla listnate žepke s šparglji. Vse to in še več v 48. številki Domovine, ki izide v četrtek, 19. maja.

Tue, 17. May 2022 at 22:54

1730 ogledov

Dosje Slavko Vinčič: Kako se pripadnik slovenske sodniške nogometne kamarile druži z narkostarletami!Destinacija Bjelina!
Čas je, da se razkrije temna plat slovenskega nogometnega sodnika Slavka Vinčiča iz Maribora. V marcu 2020 je bil skupaj s svojimi poslovnimi partnerji aretiran na ranču v Suvem polju v bližini bosanske Bjeline. Škandal so hitro zakrili vplivni vladarji slovenskega nogometa Vladimir Šajn, Radenko Mijatović in Aleksander Čeferin s pomočjo slovenskih dominatnih medijev. A resnica je popolnoma drugačna. Naši viri iz tujih obveščevalnih služb in z odličnimi vezami znotraj Europola, Interpola in ameriške DEA so nam razkrili, da je tudi Slavko Vinčič le eden izmed 800 slovenskih državljanov in podjetij, ki so se znašli na seznamu kriminalnega balkasnkega vzporednega mehanizma. Iz celotnega Balkana bi naj bilo več kot 4000 oseb. Če se bodo vsi ti podatki izkazali za resnične, se bo v Sloveniji in na Balkanu zgodil začetek konca sodstva, tožilstva in policije. Večino kriminalnih poslov je potekalo preko pranja denarja v svetu nogometa, energetike, plina in nafte. Slovenci, Bog nam pomagaj! Uspehi slovenskih nogometnih klubov v Evropi so prej izjema. V preteklosti nas je s svojimi uvrstitvami v Ligo prvakov (dvakrat) ter v tekmovanje Liga Evropa ( trikrat oz. štirikrat) razveselil najuspešnejši slovenski nogometni klub v samostojni Sloveniji NK Maribor. Temu se je v lanski sezoni pridružila še ponos Prekmurja, NK Mura z nastopom v Konferenčni evropski ligi. Še več, prekmurskim črno belim je uspelo premagati tudi angleškega nogometnega velikana Tottenham. Slovenska nogometna reprezentanca pa je največje uspehe doživela z uvrstivijo na evropsko nogometno prvenstvo (leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem) ter z dvakratno uvrstitvijo na svetovno nogometno prvenstvo (leta 2002 v Južni Koreji in leta 2010 v Južnoafriški republiki).  Svoj pečat v najbolj popularni globalni športni panogi pa so svoj pečat pustili tudi slovenski nogometni sodniki. Med prvimi mednarodnimi nogometnimi sodniki v samostojni Sloveniji je bil Drago Kos, kasneje tudi mednarodni delegat (kontrolor sojenja) na evropskih nogometnih tekmah. Slovenska javnost si je zapomnila najbolj nogometna sodnika Damirja Skomina. Le ta je s trdim in garaškim delom v svoji poklicni karieri odsodil nekaj najbolj pomembnih dvobojev, med drugim tudi finale Lige prvakov. Sedaj po njegovih stopinjah stopa mariborski delilec pravice na nogometnih zelenicah Slavko Vinčič. Vendar za razliko od Skomine je bila njegova kariera postrežena z množico bližnjic pri njegovem napredovanju do elitnega evropskega nogometna sodnika. To ve tudi Drago Kos. Kvaliteto sojenja mu ne more nihče očitati, saj večino dela na nogometnih zelenicah opravi korektno in profesionalno. A žal obstaja tudi njegova temna plat, kjer bi morali v vrhovih UEFE zazvoniti vsi alarmi! A ga krijeta tako predsednik UEFA Aleksander Čeferin kot boter slovenskega nogometna Vlado Šajn. Nekdanji dolgoletni vodja sodniške nogometne organizacije je že vrsto let vpliven član odbora za sodniška pravila in ustvarjanje list elitnih nogometnih sodnikov na evropski nogometni zvezi. Slavko Vinčič se je znašel v središču afere v marcu 2020. Takrat so policisti bosanske PU Bjeline na ranču v Suvem polju bližine Bjeline aretirali štiridest ljudi. Akcijo so izpeljali s pomočjo tako slovenskih in hrvaških organov pregona. Vse aretirance so spremljali več mesecev tudi s pomočjo Europola, Interpola in ameriške DEA.  Foto: Posnetek zaslona-Svet24 Kako se je Slavko Vinčič znašel "po krivem" in "nepričakovanem" na balkanski narkoorgiji na tajni lokaciji zloglasnega Škarljaskega klana? Poleg Slavka Vinčiča je bila osrednja figura afere balkanska starleta srbskih korenin Tijana Ajfon. Kot je poročal eden izmed balkanskih medijev Starmo.ba , so aretirance osumili trgovino z drogo, preprodajo orožja in ukvarjanje s prostitucijo. Med drugim tudi pišejo, da je med prijetimi osumljenci bil tudi državljan Slovenije z začetnicama A.B. Dan po objavi novice so Vinčiča hitro izpustili iz bosanskega pripora. Sam pa je večim slovenskim medijem razlagal zgodbo, da je bil le žrtev in zaslišan kot priča. Med drugim je tudi povedal, da se je tam s poslovnimi prijatelji dobil le na pijači.  A to je bila le še ena naivna pravljica za slovensko rajo. Vinčič se s poslovnimi partnerji ni dobil v enem izmed lokalov ali gostiln v bližini bosanske Bjeline, ampak na tajni lokaciji, kamor ni imel nihče vstopa razen povabljenih. V preteklosti so nam viri iz Maribora, Doba, tajnih služb potrdili, da je bil oz. še je povezan s poslovnim krogom zloglasnega balkanskega mafijskega kartela Škaljarski klan. Vendar so po objavi aretacije skočili tako Šajn, sedanji predsednik NZS ter glavni Čeferinov balkanski nogometni operativec Radenko Mijatovič in po podatkih tajnih služb iz tujine tudi sam predsednik UEFA Aleksander Čeferin. Ne moremo zatrditi, da je bil dejansko Vinčič v vse to vpleten, a je pred kratkim prišel zanimivi video enega boljših poznavalcev kriminalne balkanske zgodbe Srđana Noga. Ja, o njem boste na spletu našli veliko člankov, ki ga želijo diskreditirati in kompromitirati, a Nogo spada v rang najboljših balkanskih raziskovalnih novinarjev kot so Domagoj Margetić, Milivoj Brkić, Irena Divkovič Milanović, Đorđe Višekruna, Slobodan Vasković itd... Tako je Nogo v enem izmed svojih videov razkril resnico z vsemi dejstvi, dokumenti in dokazi o znamenitem ranču v bližini Bjeline. Tja so imeli dostop res le izbranci balkanskega kriminalnega miljeja in so nosili vreče denarja zaradi trgovini droge, z orožjem in prostitucijo. Zloglasna balkanska starleta Tijanaa Ajfon je večkrat gostom na ranču v bližini Bjeline nudila spolne usluge. Vinčič se tam po pripovedovanju naših virov ni znašel samo enkrat. Isto kot Ajfonova. Poleg nje pa še druga balkanska starleta srbskih korenin Tamara Đurić. Le ta je sama vse to prostudušno priznala v eni izmed oddaj na Pink TV, da je skrbela za "sproščenost" med moško publiko v Bjelini. Ob tem lahko dodamo, da se je sodobna balkanska kriminalna zgodba začela razpletati z zloglasno aretacijo vidnega člana črnogorske kriminalne tolpe Kavaški klan Veljka Belivuka, enega izmed vodij navijaške struje znotraj navijačev srbskega Partizana Grobarji. Ob njem pa sta se v središču še znašla nekdanja visoka uslužbenka v srbski obveščevalni službi BIA in notranjem ministrstvu Dijana Hrlaković in "srbski best frend" Aleksandra Čeferina, nekdanji predsednik srbske nogometne zveze Slaviša Kokeza. Kako je peterec Šajn. Mcdowell, Mijatović, Čeferin in Vinčič prevzel vse lovke slovenskega in balkanskega nogometa! Preden se bomo lotili poslovne zgodbe Slavka Vinčiča je za razumevanje zgodbe poznati ključna imena slovenskega nogometa in kako so med sabo povezani. To so Vladimir Šajn, Radenko Mijatovič, David McDowell in Aleksander Čeferin. Foto: Posnetek zaslona-Nova24tv V članku z naslovom Sumljivo: predsednika NZS predlagata z veliko masla na glav v Odlazkovem mediju Svet24 so razkrili del modus operandija spornega delovanja Vlada Šajna. Ni čudno, da je po objavi tega članka sedanji predsednik NZS Radenko Mijatović poskrbel za 250 tisoč evrov oglaševalskega denarja v še eni ediciji v lasti Odlazka, dnevem športnem mediju Ekipa. Vlado Šajn in David McDowell sta bila poslovna partnerja v podjetju Mediafin. Kot je takrat poročala informativna oddaja Planet danes na Planet TV sta odprla devet podružnic za posojanje denarja z imenom Mediafin z glavnim sedežem na Dunajski 21 v Ljubljani.  Njuna podjetja naj bi v zadnjih nekaj letih posodila najmanj tri milijone evrov takšnim, ki kredita ne morejo dobiti v bankah. Z zelo visokimi obrestnimi merami, tudi več kot 40-odstotnimi. V nadaljevanju razkrijejo, da je bilo med podjetji Mediafin KOM, ki je že nekaj časa v stečaju. Šajn in McDowell sta Fursu ostala dolžna slabih 150.000 evrov. Družbo Mediafin PRO je v preteklosti oglobil tržni inšpektorat.  Podjetje M-FIN.KOM je imelo licenco le za posojanje denarja na območju Ljubljane. To ni ustavilo dvojca Šajn-Mcdowell, saj na spletni strani ponujala kontaktne številke podjetja v nekaterih drugih krajih, v tradicionalno nogometnih mestih, kot so Maribor, Celje, Novo mesto in Kopru. Kot so ugotavili novinarji Planeta Danes, naj bi v lokalnih okoljih kot posojilodajalci nastopale fizične osebe – nekdanji nogometni sodniki, delegati in kontrolorji sojenja. Denar naj bi posojali tudi nogometašem in nekaterim nogometnim funkcionarjem po Sloveniji. Zanimivo, v Mariboru je posle za Šajna in Mcdowella opravljal Zoran Novarlič, dolgoletni vodja mariborske sodniške organizacije in mentor pri sojenju Slavka Vinčiča. Z dobro obveščenih virov pa smo tudi izvedeli, da imata Vinčič in Šajn tudi skupni posel na Hrvaškem, saj naj bi skupaj v enem izmed hrvaških letovišč oddajala apartmaje. Foto: Posnetek zaslona-Uefa Vsa ta obobužana podjetja je kasneje reševal oz. kupil iz stečajne mase poslovni krog Radenka Mijatovića. Kar je bilo vredno, so vzeli, ostalo pa poslali rakom žvižgat. Ta modus operandi in naveza Šajn-Mcdowell- Mijatovič deluje ves čas in to so vedeli tako Drago Kos kot nekdanji vrhunski nogometni sodnik Damir Skomina. Vprašajte se, zakaj se Skomina po končani sodniški karieri ni odločil, da bi nadaljeval kariero kot kontrolor sojenja ali pa bi postal sodelavec Šajna na Uefi? Ker je vedel, kakšni pridaniči v resnici vodijo lovke v slovenskem, balkanskem in evropskem nogometu. Ob vsem tem jim hrbet krije še predsednik Uefa Aleksander Čeferin. Ne pozabite, v našem mediju smo pred kratkim razkrili informacijo in namig tujih obveščevalnih služb, da se je v bližini Grosupljega srečal z balkanskim kriminalcem iz črnogorskih Beran Nebojšem Prelevićem. O spornih dejanjih Čeferina in tudi Radenka Mijatovića pa je avtor zapisal v mnogih člankih še kot novinar spletnega medija Nova24tv. Foto: Posnetek zaslona-Stormo.ba Ali sta prav Vinčičeva partnerja Saša Belić in Riccardo Merdausl ključni osebi povezanosti Vinčiča s balkanskim kriminalnim vzporednim mehanizmom? Slavko Vinčič je leta 2007 odprl podjetje Latra Mont. Podjetje  je specializirano za najzahtevnejše varilsko montažne storitve na industrijskih in energetskih objektih. Vinčič zaseda mesto direktorja, v administraciji pa so še zaposlene Nina Novarlič (sorodnica ali družinska članica dolgoletnega Šajnovega sodelavca Zorana Novarlića), Manuela Hergula in Sabina Forgec. Latra Mont se je do sedaj znašel le v sodnem sporu s podjetjem METALLUM ZORMAN d.o.o zaradi plačila v višini 15 tisoč evrov, ki ga je zahteval Metallum Zorman od Vinčičevega podjetja. A smo izvedeli, da Vinčič za delovno silo uporablja predvsem bosanske delavce. V preteklosti so nam že naši viri iz tujih obveščevalnih služb zaupali, da mu delavce ureja eden izmed bosanskih državljanov, tesno povezan s Škarljamskim klanom. Vinčič naj bi za enega delavca prejel med 5 do 10 tisoč evrov. Eden osrednjih poslovnih partnerjev Slavka Vinčiča je Saša Belič. V preteklosti sta bila lastniško udeležena (vsak z 18,66-odstotki) v podjetju INSURATE, raziskave in razvoj, d.o.o. Poleg njiju je imel večinski delež podjetje DS Sistemi, ki pa so bili v preteklosti v lasti Mateja Ozima, od 20. avgusta 2020 pa v stoodstoni lasti podjetja Insurate. Podjetje lastniško sedaj samostojno obvladuje Andrej Kline. Na strani E-bonitet so podjetju Insurate namenili oceno 1-izredno tveganje za poslovanje.  Po merilih ZFPPIPP je nastopila domneva insolventnosti zaradi dolgoročne plačilne nesposobnosti po kriteriju negativnega kapitala (1. tč. III. odst. 14. čl. ZFPPIPP). Poslovanje je izrazito odvisno od tujih virov financiranja. Izkazan presežek kratkoročnih obveznosti nad kratkoročnimi sredstvi vodi v nelikvidnost. Obrat celotnih sredstev je podpovprečen. Nizka višina letnih prihodkov nakazuje na izpostavljenost subjekta tveganjem zaradi sprememb v njegovem poslovnem okolju. Foto: Posnetek zaslona 24ur.com Slavko Vinčič pa je dne 14. maja 2021 vstopil v lastništvo podjetja BG PROJEKT, družba za gradnjo, trgovino in druge storitve, d.o.o. Njegova poslovna partnerja sta Vinčecev poslovni znanec Saša Belić in Riccardo Merdausl, ustanovitelja omenjenga podjetja. Glej ga zlomka, prav ta trojka je bila aretirana marca 2021 na tajnem ranču v lasti balkanskega kriminalnega vzporednega mehanizma v bližini Bjeline. Sašo Belič je še večinski lastnik podjetja HIdro Mat. V preteklosti pa je bil poleg lastništva Insurate še lastnik podjetja Weber Mansmont. Riccardo Merdausl pa je sedaj še delni lastnik podjetja GROUP NRS, d.o.o. skupaj z Nihadem Islamagićem in Slavišo Dobričem. V preteklosti pa je bil Merdausl še samostojni lastnik podjetja ARI INVEST, gostinstvo in gradbeništvo, d.o.o. in ODRACCIR, gostinstvo, d.o.o, ki je končalo v stečaju. Foto: Posnetek zaslona-24ur.com Tudi to podjetje se ne more pohvaliti z vidno bonitetno oceno. Njena ocena na spletni strani E-bonitet je 3-visoko tveganje. Poslovanje je izrazito odvisno od tujih virov financiranja. Izkazan presežek kratkoročnih obveznosti nad kratkoročnimi sredstvi vodi v nelikvidnost. Posledica relativno nizkega izida iz poslovanja je podpovprečna stopnja donosnosti sredstev. Obrat celotnih sredstev je podpovprečen je zapisano na omenjeni spletni strani. Ob tem se lahko le vprašate, kakšen poslovni uspeh so slavili Merdausl, Belić in Vinčič v sumljivem ranču bližine Bjeline. Mogoče pa so podpisali donosni gradbeni posel za Škarljaski klan, kjer so hoteli balkanski kriminalci le oprati denar preko skupnega podjetja BG projekt v lasti omenjene trojice. Ne glede, da so slovenski mediji afero Vinčiča pometli pod preprogo, jo zagotovo nisto v Interpolu, Europollu in v ameriški DEA. Bomo videli, kdo ima prav in kdo laže, a nogometnu sodniku Slavku Vinčiču ne kaže najbolje. To pa ne moti Vlada Šajna, botra evropskih nogometnih sodnikov, ki mu je za nagrado za vdanost soustvaril vrhunsko kariero nogometnega sodnika na evropskih zelenicah. Za nagrado bo delil roko pravice kot glavni sodnik v letošnji finalni tekmi Lige Evropa med nemškim Eintracht Frankfurt in škotskim Rangers. Svašta! Luka Perš

Mon, 16. May 2022 at 19:12

372 ogledov

Izjemna, kar 9.8 odstotna gospodarska rast v prvem četrtletju!
Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je v prvem letošnjem četrtletju povečal na 9,8 odstotka na letni ravni. Evropska komisija pa Sloveniji za letošnje leto napoveduje šesto najhitrejšo rast BDP (3,7%) med državami EU. Ko tretja Janševa vlada zaključuje svoj mandat, so na dan prišli še rezultati njenega dela za pomoč gospodarstvu. Obseg BDP za prvo četrtletje se je povečal na neverjetnih 9,8 odstotka, kar je neprimerljivo z dosedanjimi podatki. Toda prihajajo negotovi časi. Tako na globalni in nacionalni ravni. Nova vlada namreč napoveduje spremembe zakona o dohodnini, višje davke in nižje plače, v nemilosti je celotno gospodarstvo. Da so ukrepi škodljivi ali pa povsem neizvedljivi, so ocenili predstavniki delodajalcev. Stranke Gibanje Svoboda, Levica in SD bi med drugim dvignile minimalno plačo, skrajšale delovni čas in progresivno obdavčile premoženje. Ogorčeni so tudi nekateri zaposleni v zdravstvu, bodoča vlada bi namreč odpravila popoldansko delo zdravnikov.  Domača potrošnja je bila za 16,6 odstotka višja kot v prvem četrtletju lani. K tej številki je največ prispevala potrošnja gospodinjstev, ki se je povečala za 20 odstotkov. Rast so statistiki zabeležili tudi pri investicijah v osnovna sredstva (za 12,7 odstotka) in zalogah. Slednje so k rasti BDP prispevale 2,3 odstotne točke.Že četrto četrtletje zapored se je uvoz povečal bolj kot izvoz – uvoz za 15,7 odstotka, izvoz pa za 7,7 odstotka. Zaradi višje rasti uvoza v primerjavi z izvozom in neugodnih pogojev menjave je bil prispevek zunanjetrgovinskega salda k rasti BDP znova negativen (za 5,6 odstotne točke).Dodana vrednost se je v prvem četrtletju povečala za 9,3 odstotka na letni ravni. K tej rasti so največ prispevale združene dejavnosti trgovine, prometa in gostinstva, ki so se povečale za 21,8 odstotka.Dodana vrednost v gradbeništvu se je povečala za 16,7 odstotka. Visoka je ostala tudi rast v storitvenih dejavnostih, medtem ko se je v predelovalnih dejavnostih v zadnjih treh četrtletjih umirjala, vendar ostala pozitivna.H gospodarski rasti so v prvem četrtletju pomembno prispevali tudi neto davki, ti so se glede na isto četrtletje prejšnjega leta povečali za 13,2 odstotka.Zaposlenost je še naraščala, v prvem četrtletju je bilo zaposlenih 1.073.000 oseb, kar je približno 34.000 oz. 3,3 odstotka več kot v prvem četrtletju lani. Največ novih zaposlitev je bilo sklenjenih v gostinstvu, predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu. Vir: demokracija

Mon, 16. May 2022 at 18:30

204 ogledov

Predsednik vlade Janez Janša se je srečal s katarskim emirjem Al Thanijem
Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal s katarskim emirjem šejkom Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani-jem, ki se v Sloveniji mudi na uradnem obisku, in sicer na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja. Foto KPV Sogovornika sta v pogovorih spregovorila o bilateralnih odnosih, situaciji na Bližnjem vzhodu, Afganistanu ter ruski invaziji na Ukrajino ter o njenih posledicah na širšo mednarodno skupnost. Odnosi med Republiko Slovenijo in državo Katar so prijateljski, brez odprtih vprašanj. Redni dialog poteka na visoki kot tudi na delovni ravni. Uradni obisk je pomenil priložnost za promocijo sodelovanja na področju gospodarstva, predvsem na področju energetike. Med Katarjem in Slovenijo namreč obstaja neizkoriščen gospodarski potencial. Gospodarsko sodelovanje med državama je omejeno prvenstveno na blagovno menjavo, veliki razvojni načrti Katarja v prihodnjih desetih letih pa predstavljajo poslovno priložnost tudi za slovenska podjetja.
Teme
aleksander čeferin Miloš Njegoslav Milović fktivni posli SŽŽGP 300 tisoč evrov

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vroča odvetniška-poslovna železniška saga! Ali bo "Tanjin" Miloš zapečatil kariero Aleksandra Čeferina?