Česa sta "kriva" Luka Mesec in Janez Janša?
Vprašajte, kdo je imel interes, da je v slovensko javnost plasiral slike Luko Mesca z razvpitim obsojenim tajkunom Binetom Kordežem in slike predsednika vlade Janeza Janše z lobistom Božo Dimnikom in podjetnikom Andrejem Marčičem?
prava _
Slovenija

Torek, 14. september 2021 ob 16:23

Odpri galerijo

Koordinator Levice Luka Mesec in predsednik vlade Janez Janša. (Foto: Facebook)

Dominatni mediji v lasti tranzicijskih tajkunov nas želijo prepričati,  da je sedanji predsednik vlade Janez Janša "zlizan" s t.i. zdravstveno dobaviteljsko mafijo. Enako so na v t.i. desnih medijih hoteli pokazati na podlagi slike Luke Mesca in Bineta Kordeža, da je prvak Levice zlizan z enim izmed poglavitnih igralcev tranzcijskega-tajkunskega omrežja v Sloveniji. Ali je to res? Za slednjega bi človek celo prikimal!

Vsak posameznik pozna v družbi marsikoga. Tako se srečujejo z različnimi ljudmi. Eni pripadajo svetu posla, politike, drugi spet pripadajo na npr. svetu športa.

Predvsem pri osredjih političnih predstavnikih (predsednik vlade, države, državnega sveta, ministri, državni sekretarji in poslanci) je zelo občutljivo, če jih na kakšni fotografiji ujamejo z vplivnim poslovnežem, ki želi uresničiti svoje interese.

Ali res mislite, da so se slike Luke Mesca in Janeza Janše pojavile v javnosti naključno?

V zadnjih mesecih sta slovensko javnost razburili dve fotografiji. Tako je fotograf revije Reporter Primož Lavre na eni izmed lokacij v Ljubljaniu ujel na kavi koordinatorja stranke Levice Luko Mesca z zloglasnim obsojenim tajkunom Binetom Kordežem. Podobno se je v imenu določenega interesa v ozadju pojavljajo fotografije predsednika vlade Janez Janša s podjetnikom Andrejem Marčičem in vplivnim lobistom Božom Dimnikom.

Ja, obe fotografiji sta sprožili določen odziv in gnev slovenski javnosti. Fotografija Mesca in Kordeža je takoj sprožila teorije, da koordinator Levice sodeluje z enim najhujšim tajkunom. Boj njihove stranke proti najbolj umazanim slovenskim kapitalistom pa je le še ena prevara slovenskih volilcev. Vsak, ki je videl to sliko. si je direktno predstavljal ravno takšen scenarij.

Podobna zgodba je s slikami predsednika vlade Janeza Janše. Dominantni mediji so v zadnjem mesecu dni preko portala Necenzurirano in oddaje 24ur zvečer objavili, da se je Janša v zadnjih petnajstih letih družil s podjetnikom Andrejem Marčičem in enim najbolj vplivnih lobistov v državi, Božom Dimnikom.

Sedaj želijo prikazati, da Janša neposredno varuje hrbet najbolj razvipitim igralcem na področju dobave zdravstvenega materiala. A vsak z malo logike ve, da so hoteli tako Mesca kot Janše prikazati v obeh primerih kot kolateralni škodi.

				Članek v Reviji Reporter, kjer so ujeli koordinatorja Levice Luko Mesca na kavi z razvpitim obsojenim tajkunom Binetom Kordežem. (Foto: Posnetek zaslona- Reporter)

Članek v Reviji Reporter, kjer so ujeli koordinatorja Levice Luko Mesca na kavi z razvpitim obsojenim tajkunom Binetom Kordežem. (Foto: Posnetek zaslona- Reporter)

Ali je Luka Mesec kriv za spremembe stečajne zakonodaje in razvpite managerske prevzeme?

A res mislite, da je sedanji koordinator Levice imel vpliv v letih 2006-2013, ko se je v času finančne krize dogajali sporni managerski odkupi in se je spremenila  sporna stečanja zakonodaja.

V glavni vlogi pisca stečajne zakonodaje je bila Nina Plavšak, dolgoletna tranzcijska igralka na področju nepremičnin (delna lastnica podjetja ABC Nepremičnine). Novitete v stečajni zakonodaji v času vlade Alenke Bratušek je spisala tako, da je večina osrednjih igralcev povzročitve finančne krize v Sloveniji odnesla celotno glavo. Tako so v stečajnem procesu prav na podlagi sprememb zakonodaje na področju stečajev Merkurju odpisali več deset milijon vredne kredite, ki so jih na koncu poplačali davkoplačevalci s pet milijardno dokapitalizacijo slovenskih bank.

Prav skozi to zakonodajo so nekdanji kadri Probanke, Factor banke, Abanke, Celjske in Gorenjske banke v preteklih levih vladah skozi DUTB naredili več milijonsko škodo Sloveniji in poskrbeli, da je premoženje prišlo nazaj v "prave" roke.

Bodimo pravični, če je to kriv Mesec, je bolje da se država ukine. Je pa res, da se s spornim poslovnežem Kordežom ni treba dobivati v centru Ljubljane in si viden vsem na očeh. Ali je hotel Kordež uveljavljati kak svoj interes ali pomagati stranki Levica pri financiranju stranke, je prepuščeno lastni domišljiji vsakega posameznika.


				Fotografiji Janeza Janše z lobistom Božom Dimnikom in podjetnikom Andrejem Marčičem. (Foto: Posnetek zaslona-24ur, Necenzurirano)			Fotografiji Janeza Janše z lobistom Božom Dimnikom in podjetnikom Andrejem Marčičem. (Foto: Posnetek zaslona-24ur, Necenzurirano)

Ali je Janez Janša kriv za izgubljenimi 400 milijoni evrov letno, ki izginejo zaradi t.i. medicinske dobaviteljske mafije?

Podobno zgodbo sedaj osrednji mediji v lasti tranzicijskijskih tajkunov prodajajo v primeru Janše. Vsakemu z malo logike je jasno, kdo hoče s temi slikami škodovati aktualnemu premieru Slovenije. V čem je težava?

Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, Nove Slovenije, Stanke Modernega centra in Slovenske nacionalne stranke so v mesecu juniju 2021 predstavili spremembe Zakona o javnem naročanju za področje nabav v zdravstvu, ki prinaša znižanje cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme.

V njem so predlagali naslednje spremebe:

Če ponudnik v 30 dneh ne zniža cen medicinskih pripomočkov, lahko naročnik te nabavi na prostem trgu. Podpisniki tega zakona menijo, da bo predlagana ureditev nabav v zdravstvu:
• onemogočila dosedanja nerazumna in prekomerna odstopanja pri nabavah istega materiala v različnih bolnišnicah;
• predlagan model izenačitve nabavnih cen v vseh slovenskih zdravstvenih zavodih, ki delujejo v javni zdravstveni mreži, pa bo vplival na znižanje cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme na slovenskem trgu.

V svojih predlogih sprememb so med drugim predlagali, da v javnem razpisu za nabavo medicinske opreme bi se zato vedno določila referenčna cena, ki bi jo oblikoval urad, in sicer na podlagi podatkov iz slovenskih bolnišnic in bolnišnic drugih primerljivih držav Evropske unije.

V primeru, da bi prijavitelj, ki se prijavi na javni razpis, ponudil ceno, ki je za več kot 10 odstotkov višja od referenčne cene, bi lahko kupec brez dodatnih administrativnih ovir potreben material nabavil na enotnem trgu Evropske unije.

In komu gredo te spremebe v nos? Najbolj vplivnim igralcem na področju dobave medicinske opreme. Za njih je dr. Blaž Mrevlje že večkrat povedal, da le zaradi te vrste korupcije v slovenskem zdravstvu letno izgine do 400 milijonov evrov.

Kdo ima sploh moč odločanja o dobavi medicinske opreme? Nihče drug kot vodje nabav v posameznih zdravstvenih ustanovah ter nižji uradniki na Ministrstvu za zdravje s prirejanjem javnih razpisov.

Podobno dobavitelji z različnimi tehnikami prepričujejo zdravnike, da se vzame njihov material. Po logiki osrednjih medijev je vse te kadre s svojo politično pretkanostjo nastavil Janša? Resno? Kdor verjame tem pravljicam in manipulacijam in afer lačni raji lahko proda vsako zgodbico za lahko noč.

Razumeli bi, če bi res Janez Janša bil predsednik vlade že dvajset let, a temu žal ni tako. Dobro se ve, kdo ima glavno besedo v ozadju na področju zdravstva.

Vas zanima, kdo so glavni "frendi" Boža Dimnika? To boste imeli možnost spoznati 29. septembra 2021 v Gallusovi dvorani. Po poročanju Požareporta bo tam Dimnik s pisateljem Tadejem Golobom predstavil svojo avtobiografsko knjigo. Omenjeni portal poroča, da bo Dimnik povabil več kot 1200 povabljencev na dogodek. Hitro boste opazili, kdo so Dimnikovi najbolj vplivni politični in poslovni prijatelji. Med njimi ni definitivno Janše. 

Dimnikov prijatelj je tudi Milan Kučan, ki je za svojega predsedniškega prijatelja Stipeta Mesiča iz soboške Mure zagotavljal zastonj moške obleke. 

Vsak mora za morebitne slike, ki se pojavijo v javnosti, prevzeti lastno odgovornost!

Vsi, navadni državljani, novinarji, politiki, gospodarstveniki se srečujejo z različnimi ljudmi. Je pa res, da v primeru, da nas oz. se jih ujame v objektiv,  potrebno soočiti z morebitnimi političnimi in medijskimi napadi določenega dela javnosti.

Ja, zato sta v očeh avtorja članka tako Mesec in Janša v teh nazornih primerih fotografij popolnoma nedolžna. Je pa res, kot smo izvedeli iz naših virov, se je koordinator Levice srečeval z veliko bolj vplivnim igralcem tranzicijskega omrežja. Ime naj ostane zaenkrat skrivnost.

Luka Perš

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 19. Sep 2021 at 23:56

50 ogledov

FOTO: Bravo, slovenski srebrni odbojkarji!
Slovenska odbojkarska reprezentanca je ponovno razveselila slovenske navijače. Tudi v tretjem finalu jim je zmanjkalo malce športne sreče, saj so bili v napeti končnici boljši od njih Italijani. Slovenski športni junaki pa so osvojili že tretjo srebrno kolajno na zadnjih štirih evropskih prvenstvih. V poljskih Katowicah se je odvijalo finale evropskega prvenstva v odbojki. Pričetek srečanja so veliko bolje začeli slovenski fantje, saj jim je v prvem nizu tekla tako igra v napadu kot v obrambi. Tonček Štern je odlično odprl odločilni peti niz. (Foto: Posnetek zaslona: Kanal A) V drugem nizu so se Italijani zbrali in dosegli izzenačenje. V tretjem nizu je bila slovenska igra spet vrhunska, saj Italijani niso imeli rešitve za razpoloženega Alena Pajenka, Jana Kozemernika in Tončka Šterna. Slovenski navijači so bili spet v transu, saj je po končanem tretjem nizu bil rezultat dva proti ena za Slovenijo. Italijani so spet pobrali v četrtem nizu in v drugi polovici tega niza naredili prednost treh do štirih točk, ki so jo varno pripeljali do konca. Sledil je odločilni peti niz. Veselje italijanskih odbojakrjev. (Foto: Posnetek zaslona- Kanal A) Peti niz se je pričel z odlično servis igro Tončka Šterna in Slovenija je hitro povedla tri proti nič. Italijanski selektor je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Sledila je po mnenju avtorja članka odločilna točka, kjer bi Slovenija lahko povedla štiri proti nič, a so se Italijani po dolgi izmenjavi rešili in dobili točko. Takrat se je razigral najboljši italijanski odbojkar na srečanju Marchiatto, Italija pa je korak za korakom prevzemala pobudo v petem nizu. Italijani so sredi petega niza povedli z rezultatom devet proti sedem in vodstva niso izpustili iz rok ter se veselili naslova evropskega prvaka. Slovenskim junakom lahko le čestitamo, kljub temu, da so izgubili že tretje finale na evropskih prvenstvih! Nič zato fantje, Slovenija je ponosna na vas! Veselje italijanskih odbojakrjev. (Foto: Posnetek zaslona- Kanal A) Slovenski selektor Andrea Gulliani. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Rajanje slovenskih navijačev. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Uspešna zaključena točka slovenskih odbojkarjev. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Slovenski navijači. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Jan Kozamernik. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Navdušeni slovenski navijač. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Foto: Posnetek zaslona-Kanal A Slovenski navijači navdušeno navijajo za slovenske odbojkarje. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Veselje Italijanov. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Slovenska odbojkarska reprezentanca pozdravlja slovenske navijače ob koncu srečanja. (Foto:Posnetek zaslona-Kanal A) Slovenski navijač v mislih za slovensko odbojakarsko reprezentanco. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Slovenski navijači spodbujajo slovensko odbojkarsko reprezentanco. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Žalost slovenskih reprezentantov ob koncu srečanja. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Luka Perš

Sun, 19. Sep 2021 at 19:27

165 ogledov

VIDEO: Dr. Milan Zver o "urbi et orbi" Ursule von der Leyen na plenarki EU parlamenta v Strasbourgu
Septembrsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta tradicionalno mine v  znamenju govora predsednice oziroma predsednika EU komisije o stanju v Uniji, uvedenega z Lizbonsko pogodbo leta 2009. V njem se običajno povzamejo dosežki preteklega leta in predstavijo prednostne naloge za prihajajoče leto. Na tokratnem plenarnem zasedanju je predsednica EU komisije Ursula von der Leyen svo letni "urbi et orbi" pričela  z besedami Roberta Schumana, da Evropska unija "potrebuje dušo, ideal in voljo slediti temu idealu". "To smo v letu največje svetovne krize v stoletju dosegli. Znašli smo se tudi v najgloblji gospodarski in podnebni krizi in odločili smo se za ukrepanje. To smo storili skupaj, kot ena Evropa, na to smo lahko ponosni." V nadaljevanju je še dejala, da je EU med vodilnimi v svetu po stopnji precepljenosti. Napovedala je dodatna sredstva za boj proti podnebnim spremembam in zavezanost širitvi EU-ja. Evropski poslanec dr. Milan Zver je nagovor predsednice Evropske komisije ocenil kot pričakovan. Sicer pa več v njegovem video sporočilu:

Sun, 19. Sep 2021 at 17:52

501 ogledov

Marko Potrč in Lili Žagar spet kasirata na račun slovenskih davkoplačevalcev!
Marko Potrč in Lili Žagar sta spet zaslužila lep denar na račun slovenskih davkoplačevalcevv času epidemije. Po poročanju spletnega medija Portal Os.si sta zaslužila skupaj dobrih 20 tisoč evrov. Že v preteklosti je novinar Bojan Požar razkril, da Marko Potrč s posli v  podjetjih v njegovi lasti imel slabih 300 tisoč evrov letnega prometa v letu 2019. Marko Potrč je v letu 2020 bil gonilna sila med delom slovenskih influencerjev, ki so nasprotovali ukrepom za zajezitev epidemije. Na sto in en način je dokazoval, da je večina ukrepov zgrešenih in izvajal politikantski boj proti sedanji vladi. Njegove argumente je javno zavrnil mikrobiolog dr. Gorazd Pretnar in početje Potrčevo početje večkrat kritično predstavil slovenski javnosti. V Sloveniji imamo kar nekaj znanih, ki skupaj z opozicijo poizkušajo zrušiti vlado. Nekateri rušijo cepljenje, nekateri ukrepe, vsem pa je skupno to, da ne podpirajo te vlade. Na spletnem mediju Portal Os.si pa so našli zelo zanimiv podatek. Velika kritika sedanje vlade, Marko Potrč in Lili Žagar sta po podatkih Erara v času epidemije zaslužila 20 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Tako je Potrč v tem času dobil 8.350 evrov, njegova življenjska partnerica Lili Žagar pa  11.650 evrov na račun slovenskih davkoplačevalcev. Res ne gre za visoke in bagatelne zneske, a dvajset tisoč evrov davkoplačevalskega denarja bi se razveselil marsikateri Slovenec. Zaslužki Lili Žagar in Marka Potrča v času epidemije na račun slovenskih davkoplačevalcev. (Foto: Posnetek zaslona Portal Os.si) Ali je Marko Potrč svoje zaslužke "davčno optimiziral"? Medij Požareport je v članku z naslovom Ponavadi gre za denar: Marko Potrču 285 tisoč evrov, odprl že tretjo firmo, Lili Žagar pa torbice za 750 evrov lepo opisal poslovni modus operandi Potrča. Novinar Bojan Požar je razkril, da je bil Potrč (so)lastnik dveh podjetij in je imel status samostojnega podjetnika. Le to pa mu je javno dostopnih podatkih na leto navrglo nekaj manj kot 300 tisoč evrov. Potrč je imel na domačem naslovu v Pesnici registrirani podjetji Vizual 7,d.o.o. in Voditelj.si in mu je v letu 2019 navrglo okoli 285 tisoč evrov prihodkov. Urednik Požareporta je dopuščal možnost, da Potrč svoj status samostojnega podjetnika izkorišča zato, da bi denar iz podjetja Vizual 7 na eleganten način spelje na svoj transakacijski račun. S tem pa bi se znebil večjih davčnih obremenitev. Požar zaključi, da so njegovi realni skupni prihodki sicer bistveno nižji, vendar "davčno optimizirani". Ne smete pozabiti, da je v lanskem letu Potrč šel s svojo družino na Švedsko ter zatrjeval, da bo ostal v tej skandinavski državi. Vrnitev domovino je bila zelo hitra. Sedaj predvsem promovira nove "čudežne skandivanske" izdelke za krepitev vitamina D, kar je Potrč v letu 2020 množično propagiral. Nič, lepo je biti Marko Potrč in Lili Žagar. Luka Perš

Sun, 19. Sep 2021 at 14:40

940 ogledov

Sposojeni komentar: Kučanov klan in državljanska vojna, ki (še kar) traja
Sposojeni komentar: Kučanov klan in državljanska vojna, ki (še kar) traja Piše: Jože Biščak Demokracija, tekst objavljen tudi na Nova24TV. Letos mineva četrt stoletja od izida znamenite knjige Kučanov klan. Avtor Danilo Slivnik je v njej zapisal: “… znotraj partije obstaja Organizacija … Obstajajo priče, ki zatrjujejo, da je najožji krog Organizacije leta 1989 sprejel sklep o nujnih ukrepih za preživetje njenih potomcev in da je bilo izrecno rečeno, da sprememba režima nikakor ne sme prizadeti ali socialno ogroziti njihovih otrok.” Čeprav je takrat tranzicijska levica Slivnika označila za paranoika, lahko danes (z grozo) opazujemo, da se sklep Organizacije, pogosto poimenovane tudi Udbomafija, vzorno in prisebno uresničuje: številni krvni in ideološki dediči totalitarnega režima so ne samo materialno in socialno preskrbljeni, ampak zasedajo tudi zelo pomembne položaje v družbi in državnih podsistemih, kjer se dejansko odloča. Občasna sprememba oblasti z demokratičnimi in svobodoljubnimi silami, ki so prepoznane kot pomladne stranke, so samo epizoda, ki zaradi kratkotrajne vladavine ne morejo resneje ogroziti nadaljevanja komunistične prakse v novih razmerah. Prestreljene s številnimi posamezniki, ki svoja načela prodajo za sendvič in cockto, so dokaj lahek plen in ves čas na udaru spodjedanja od znotraj. Za vrnitev na (formalno) oblast pripravljeni narediti vsePrav zaradi takih krtov (ki svoje kratkoročne oportunistične interese postavljajo pred cilje vzpostavitve svobodne družbe in ki pravzaprav nikoli niso zares razumeli premetene “igre” nomenklature) je Slovenija danes tam, kjer je: imamo sicer desnosredinsko vlado, v kateri se večina resnično trudi, da bi Slovenijo naredila uspešno in da bi država ljudem čim manj vzela in več vrnila, a Kučanov klan je vladal večino časa po osamosvojitvi in ves čas obdržal ekonomsko moč. To je bilo mogoče le, ker je imel pod nadzorom sodstvo, medije in civilno družbo, ki se danes organizira v militantne nevladne organizacije. Ti so za vrnitev na (formalno) oblast pripravljeni narediti vse: tudi z žrtvami epidemije kitajskega virusa, ki jo pospešujejo z bojkotiranjem vladnih ukrepov in s pošiljanjem kariernih kriminalcev na ulice, da ustvarjajo zmedo in nered. In če vlada na to reagira, jo zatožijo v Bruselj, da država drsi v totalitarizem in ogroža svobodo medijev. V resnici je nasprotno: želja po vzpostavitvi novega totalitarizma v razmerah demokracije na deklarativni ravni. Zaveznike so (nenadejano) našli v Zahodni Evropi, kjer komunizma niso nikoli res razumeli. Tamkajšnji človek ni nikoli živel v totalitarizmu, za prebivalca na zahodu stare celine komunizem ni tak, kot mu ga rišejo nekdanji disidenti; čeprav je povsod, kjerkoli je bil, za seboj puščal trupla in se je povsod izkazal ne samo za neuspešnega, ampak za smrtonosnega. Neverjetno je, da niti intelektualcev in razumnikov to prav nič ne moti. Mestoma tudi zato, ker evropski človek po receptu kuhane žabe počasi drsi v totalitarizem po zadnji modi. Oblečen v socialno pravičnost in rasne kvote uporaba nedemokratičnih sredstev opravičuje cilj vzpostavitve mešane Evrope, kjer ne bo več narodov in nacionalnih kultur, kjer je krščanstvo moteče, atomska družina najhujše zlo. Milan Kučan je na državni proslavi podpiral kolesarje. (foto: Twitter)Sedanja realnost je posledica umanjkanja razumevanja in obračuna s preteklostjo. Ne samo z nacizmom in s fašizmom, ampak tudi (in predvsem) s komunizmom. In to ni kakršna koli preteklost, še manj normalna zgodovina postsocialističnih narodov. Takratno podivjanost nad vsemi drugače mislečimi lahko danes srečujemo na kolesarskih protestih, “umetniških performansih” pred ministrstvom za kulturo, pljuvanju poslancev in histeričnih izpadih na Kredarici. Samo slepec ali pokvarjeni hudobec ne spregleda te kontinuitete. Kučanov klan še vedno vzdržuje državljansko vojno in je nikoli ne misli končati. Samo tako lahko preživi. Mit o svoji pozitivnosti (konservativci so seveda slabi; nekoč so bili označeni za imperialistično buržoazijo, danes za rasiste in naciste) vzdržujejo že 80 let. Sprejetje resolucije, v kateri bi bil tudi komunizem (socializem) jasno opredeljen kot totalitarni režim in s katero bi položili moralni račun za preteklost, bi bil prvi korak h končanju državljanske vojne. A jo zavračajo, ker bi s tem spodnesli piedestal, na katerem so zgradili mit.

Sun, 19. Sep 2021 at 11:41

717 ogledov

Boštjan M. Turk: Gre za "notranje sprožen proces razgradnje enega temeljnih stebrov civilizacije, pravosodja."
Spletni medij Siol je objavil članek Škandalozno sporočilo vrhovnega sodišča o "Kučanovih prostitukah" na Twitterju avtorja in odgovornega urednika Siola Petra Jančiča. V njem problematizira odločitev Vrhovnega sodišča, ki je odločilo v prid Carlovi, ne glede na to, da je za isti primer pred leti odločilo v škodo novinarki Mojci Pašek Šetinc, še eni osrednji protoganistki " Twiter afera Prestitutka". Za komentar za #Prava smo zaprosili političnega analitika ter člana Evropske akademije znanosti in umetnosti Boštjana M. Turka. Ali je možno v isti zadevi odločiti dvakrat različno? Prav to se je zgodilo v primeru novinark RTV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Pašek Šetinc v "aferi prestituke". Kot je znano, sta obe novinarki zapisali hude laži o stranki SDS in sedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Le ta se je v svojem tvitu izrazil provokativno in zapisal, da sta Carlova in Šetinc-Pašek le t.i. Kučanovi prestituki ter zraven zapisal nek znesek v evrih. Sledil je pogrom nad Janšo, obe novinarki pa ta tvit vedno izkoriščata za svoj ideološki boj proti Janši. Slovenija ne bi bila Slovenija, če dodatne mineštre v vsej aferi ne bi še dodatno zakuhala odločitev Vrhovnega sodišča. Pred leti so odločili v primeru Šetinc Paškove odločili v prid Janše, sedaj v prid Carlove. Glasovanje je bilo tesno, saj so za Carlovo glasovali trije vrhovni sodniki ( Nina Betteto, Mateja Končina Peternel in Vladimir Horvat), proti sta bila Jan Zobec in Tomaž Pavčnik. S to odločitvijo pa mora sedaj aktualni predsednik vlade plačati Carlovi šest tisoč evrov odškodnine. Vrhovni sodnik Janz Zobec je glasoval proti in napisal ločeno mnenje. (Foto: Posnetek zaslona-Domovina) V ločenem mnenju je Zobec zapisal sledeče: "Vrhovnemu sodišču je zaupano izenačevanje sodne prakse, utrjevanje doslednosti, stabilnosti in predvidljivosti prava, predvsem pa zagotavljanje enakega varstva pravic. Kadar v dveh v identičnih zadevah, identičnih tako glede presojanega življenjskega dogodka, dejanskih navedb strank in pravne podlage, Vrhovno sodišče odloči različno, ne uresniči svoje ustavne naloge, temveč to, pred čimer naj bi varovalo, celo samo ustvari. Ustvari neenako varstvo pravic, hkrati pa v pravni red vnese nejasnost, nepredvidljivost, pravno shizofrenijo ter ogrozi zaupanje v pravo. Kako naj razumen opazovalec zaupa v pravo, predvsem v Vrhovno sodišče, če v zadevah z istim historičnim dogodkom odloči enkrat tako, drugič pa diametralno nasprotno," so zapisali na Siolu. Za Boštjana M. Turka je odločitev vrhovnega sodišča v primeru Eugenije Carl pomeni "notranje sprožen proces razgradnje enega temeljnih stebrov civilizacije, pravosodja"! Za mnenje o sodbi smo vprašanje zastavili političnemu analitiku Boštjanu M. Turku. Le ta nam je zaupal, da bi moralo vrhovno sodišče nujno obrazložiti spremembo prakse, če je to teoretično sploh možno obrazložiti. Boštkan M. Turk. (Foto: Facebook) Sedaj pa po mnnenju publicista in člana Evropske akademije znanosti in umetnosti pristalo v popolnem protislovju brez obrazložitve. Za njega osebno je takšna praksa žalostna, "kajti pomeni notranje sprožen proces razgradnje enega temeljnih stebrov civilizacije, pravosodja." Dolgoletni spremljevalec slovenskeg pravosodja nadaljuje s svojo ostro kritiko do delovanja pravosodnih organov v Sloveniji. Zaupa nam sledečo misel: "Pravosodje se zlorablja za politične obračune z drugače mislečimi ali s tistimi, ki kritično pojasnjujejo delovanje izpostavljenih predstavnikov tranzicijskega zakulisja." Profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani se sprašuje, kaj sledi, če Vrhovno in Ustavno sodišče demontirali lastno integriteto, kaj bo sledilo v prihodnje. Turk opaža, da je v državi vedno več ežkega kriminala.  "Ta se kaže v zadnjem času kot nemoč pravosodnega sistema:policije, tožilstvo, sodišč preprečiti eskalacijo trgovino z drogomi in vsega, kar je z njo povezano. Tega si nobena država, ki želi varovati svoje državljane, ne more privoščiti," zaključi Turk. Ja, ob koncu lahko le zapišemo, da se je slovensko sodstvo še enkrat nalašč ustrelilo v koleno. Tako pač je! Ločeno mnenje vrhovnega sodnika Jana Zobca si lahko preberete TUKAJ. Ločeno mnenje vrhovnega sodnika Tomaža Pavčnika si lahko preberete TUKAJ. Luka Perš 

Sun, 19. Sep 2021 at 10:27

117 ogledov

Tonin in Metnar tudi o sodelovanju v Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje
Minister za obrambo mag. Matej Tonin se  je mudil na dvodnevnem  obisku na Češkem, kjer se udeležil Dnevov Nata, srečal pa se je tudi s češkim obrambnim ministrom Lubomirjem Metnarjem.Ob robu dogodka se je minister Tonin srečal s češkim kolegom Metnarjem. Pogovarjala sta se o vojaškem sodelovanju med država, tudi na področju gorništva. Ena od priložnosti je tudi sodelovanje v okviru Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki deluje v Poljčah na Gorenjskem, in v katerem Češka republika ne sodeluje. Ministra sta se dogovorila, da se bodo Čehi centru pridružili prihodnje leto avgusta. Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je mudil na dvodnevnem obisku na Češkem na Dnevih Nata, srečal pa se je tudi s češkim obrambnim ministrom Lubomirjem Metnarjem | Avtor MORS V luči trenutnih razmer v Afganistanu sta se ministra pogovarjala tudi o mednarodnih varnostnih razmerah po svetu, predvsem v Sahelu, kjer bi spremenjena varnostna situacija lahko zelo vplivala tudi na Evropo. Strinjala sta se, da je za zagotavljanje stabilnosti v Sahelu nujno sodelovanje, možnosti le-tega bo preučila tudi Slovenija. Dnevi Nata (NATO Days) v Ostravi in dnevi čeških letalskih sil (ACR Air Force Days) spadajo med največje razstave na področju varnosti in obrambe v Evropi in letos potekajo že enaindvajsetič. Cilj dogodka je širši javnosti predstaviti celoten spekter virov in zmogljivosti Češke republike in njenih zaveznikov na področju varnosti in obrambe ter javnost ozavestiti o pomenu mednarodnega sodelovanja za zagotavljanje varnosti na Češkem, s poudarkom o partnerstvu z državami članicami Nata. V luči trenutnih razmer v Afganistanu sta se ministra pogovarjala tudi o mednarodnih varnostnih razmerah po svetu, predvsem v Sahelu, kjer bi spremenjena varnostna situacija lahko zelo vplivala tudi na Evropo Na dogodku so sodelovale številne države, med drugim Avstrija, Belgija, Kanada, Nemčija, Grčija, Italija, Poljska, Slovaška, Švedska, Švica, Združene države Amerike ter tudi Natova večnacionalna flota večnamenskih tankersko-transportnih letal. Slovenija bo sodelovala s predstavitvijo dveh letal Pilatus PC-9M.
Teme
afera fotke luka mesec Janez Janša Bine Kordež Božo Dimnik Andrej Marčič

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Česa sta "kriva" Luka Mesec in Janez Janša?