Zoki vas ima rad! Spet boste častili za dražji parking!
Mestna občina Ljubljana je dvignila cene parkiranja po prestolnici. Po novem letu boste plačevali več. Ali se bo povečala raba javnega prometa in izposoja koles v sistemu Bicikl?
prava .
Slovenija

Torek, 16. november 2021 ob 19:19

Odpri galerijo

Zoran Janković. (Fotomontaža: Bralec #Prava)

Zoki vas ima rad, sporoča ljubljanski župan vsem tistim, ki vsak pridno plačujejo za parkirnino v "najlepšem mestu" na svetu.

V najlepšem mestu na svetu z najboljšim lokalnim šerifom je vse v najlepšem redu. Posli tečejo, Zoki se malo pojavi na televiziji, pokritizira Janšo in se spet vrne v svojo pisarno na Magistratu. Janković pa je tudi pričel s dramskimi vložki v sedanji energetski telenoveli, ko si je izmislil, da je bil pri "odstavitvi" njegovega "super" direktorja Elektra Ljubljana Andreja Ribiča zraven vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

Zoran je spet "razveselil" vse ljubitelje jeklenih konjičkov. Po novem letu boste Zokiju za parkinplac častili več!

Ljubljanski mestni svetniki so podprli predlog o zvišanju cen parkirnin v središču mesta. V coni 1 se bo ura parkiranja podražila z 80 centov na 1,2 evra, v coni 2 pa s 60 na 70 centov. Po pojasnilih Mestne občine Ljubljana (Mol) bodo z dvigom poenotili cene na urejenih javnih parkiriščih in ulicah.

 V coni 3 bo parkirnina ostala nespremenjena pri 40 centih. Za 10 centov se bo podražilo tudi dnevno parkiranje na mestnih parkiriščih P&R, in sicer na 1,3 evra, kar je cena ene vožnje z mestnim avtobusom. Prav tako so mestni svetniki podprli odlok, s katerim se podaljšuje plačevanje parkiranja po dnevni tarifi na parkiriščih Sanatorij Emona na Kolodvorski, NUK II. na Emonski pri Križankah, na Metelkovi, na obeh parkiriščih v Tivoliju ter na strelišču na Dolenjski. Namesto med 7. in 19. uro bodo morali vozniki parkirnino plačati med 6. in 22. uro so še zapisali na N1 Slovenija.

Župan Zoran Janković je odvrnil, da se od dviga parkirnine niti en evro ne bo stekel v mestni proračun. “Vsaj to je treba znati prebrati. Jaz vem, da so volitve blizu, ampak ne lokalne,” je dejal. Med drugim gre po Jankovićevih besedah pri dvigu tudi za del prometne politike, ki cilja na manj avtomobilov v centru je še poročal N1.

Luka Perš


 

 

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 2. Dec 2021 at 19:16

77 ogledov

Na zasedanju OVSE poudaril pomen celovite varnosti, medsebojnega zaupanja in politične volje za soočanje z aktualnimi izzivi
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Stockholmu udeležil 28. ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), na katerem so zunanji ministri razpravljali o konfliktih in aktualnih krizah v regiji ter poudarili pomen učinkovitega pristopa OVSE pri izvajanju koncepta celovite varnosti. 28. ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), se udeležujejo ministri 57 držav Minister dr. Logar se je na plenarnem zasedanju, ki se ga udeležujejo ministri 57 držav, zavzel za obnovo medsebojnega zaupanja in krepitev politične volje sodelujočih držav OVSE. Konflikti v regiji se namreč povečujejo, medtem ko se prag uporabe nasilja znižuje. Pozval je k spoštovanju temeljnih načel in zavez organizacije ter neuporabi vojaške sile. Izpostavil je pomen preventivnega varnostnega delovanja na področju transnacionalnega organiziranega kriminala, kibernetske varnosti in izboljšanja upravljanja meje, ter s tem v zvezi opozoril na nesprejemljivo dogajanje na zunanji meji Evropske unije z Belorusijo. Slovenija obsoja spodbujanje nezakonitih migracij in obžaluje trpljenje migrantov, zlasti najranljivejših skupin. V nadaljevanju je minister dr. Logar poudaril nezanemarljivo varnostno tveganje, ki ga na globalni ravni povzročajo podnebne spremembe. Posamezna varnostna vprašanja je potrebno nasloviti na celovit in vključujoč način. Ob robu ministrskega zasedanja se je minister dr. Logar srečal z ministrom za zunanje zadeve San Marina Lucom Beccarijem. Govorila sta o možnostih za krepitev dvostranskega sodelovanja, pogajanjih o pridružitvenem sporazumu San Marina z EU ter o jadransko jonski makro regiji. V nadaljevanju je minister dr. Logar opravil pogovore z ministrom za zunanje zadeve Kirgizije Ruslanom Kazakbaevom. Govorila sta o okrepljenem gospodarskem sodelovanju, sodelovanju med EU in Srednjo Azijo ter o razmerah v regiji, predvsem v povzezavi z dogajanjem v Afganistanu.  Sklepni dan ministrskega zasedanja 3. decembra 2021 bodo formalno potrjene ministrske odločitve in deklaracije, med njimi o predsedujoči organizaciji leta 2025, ko bo to funkcijo prevzela Finska ter krepitvi sodelovanja pri soočanju z izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe.

Thu, 2. Dec 2021 at 16:39

145 ogledov

Vlada zagotovila dodatnih 310 mio eur za kmetijstvo, SKZ pri SLS se odreka vseslovenskemu kmečkemu protestu
Vodstvo vlade je včeraj, 1. decembra, na pogovorih s predstavniki kmetov zagotovilo dodatna sredstva za kmetijstvo v višini 310 milijonov evrov (100 mio + 210 mio). V SKZ pri SLS so na osnovi tega začasno prekinili aktivnosti za vseslovenski kmečki protest.  Na podlagi predloga SKZ pri SLS za dodatnih 380 milijonov evrov sredstev za kmetijstvo, ki je bil podan v okviru razprav o strateškem načrtu SN SKP 2023 – 2027  in soglasno podprt na Svetu KGZS, trenutno odobrena sredstva predstavljajo pomemben pozitiven premik v odnosu vlade do slovenskega kmetijstva. Priča smo namreč alarmantnim razmeram v številnih panogah slovenskega kmetijstva, ki predstavljajo glavno gonilo razvoja slovenskega podeželja, saj kmetje skrbijo tako za pridelavo hrane kot za ohranitev kulturne krajine, obdelanost raznolike pokrajine in obstoj slovenskega naroda. Dodatna sredstva bodo omogočila investicije v dvig produktivnosti in vsaj delno pripomogla k okoljskim prilagoditvam in zagotovile vlaganja na postavki dobrobit živali. Če bodo dodatna sredstva tudi pravilno usmerjena, bodo številne srednje velike in tudi manjše kmetije lahko vzpostavile pogoje, ki bodo mlade vzpodbudile, da ostanejo na kmetijah. Sredstva bodo koristila tudi živilsko - predelovalni industriji, ki bo svoj razvojni potencial lahko nadgrajevala le, če bo celostno strateško razvita primarna kmetijska proizvodnja, torej kmetije, ki zagotavljajo surovinsko osnovo.   V SKZ pri SLS izražajo zadovoljstvo, da je enoten nastop različnih kmečkih organizacij in politični pritisk pripomogel k prvemu koraku drugačnega odnosa države do kmetov in kmetijstva. Ob tem pa ponovno izpostavljajo, da brez sistematične ustrezne obravnave tega sektorja Sloveniji lahko grozi, da bi v primeru daljše zapore meja več sto tisoč ljudi doletela lakota. Zato bo SKZ pri SLS vztrajala na zagotavljanju pogojev, ki bodo omogočila polno prehransko varnost vsega prebivalstva s hrano, pridelano v Slovenijo.

Thu, 2. Dec 2021 at 14:06

158 ogledov

Hvale vredno! Dvig oskrbnin v domovih za starejše bo začasno financirala vlada
Na današnji novinarski konferenci je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, skupaj s koalicijskima partnericama SDS in SMC, spregovoril o problematiki povišanja oskrbnin v domovih za starejše občane. “ Zagotovili smo višje plače zaposlenim v domovih za starejše in drugih oblikah institucionalnega varstva, danes pa poskrbeli, da se bo dvig oskrbnin financiral iz proračuna in ne iz denarnic oskrbovancev. “ @strankaSDS #novinarskakonferenca pic.twitter.com/S10bym7NfP — Eva Irgl (@EvaIrglL) December 2, 2021 »Poslanci koalicije smo praktično celotno obdobje epidemije spodbujali vlado, da je potrebno popraviti nekatere plače na področju socialnega in zdravstvenega varstva. Zato smo bili zadovoljni, da je vlada 16. novembra sprejela aneksa h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi in socialnem varstvu,« je na novinarski konferenci dejal Jožef Horvat. Poudaril je, da aneks za zaposlene v socialnem varstvu obsega 37 milijonov evrov. Približno 16 milijonov od tega zneska, pa bi lahko pomenil višje oskrbnine v domovih za starejše. »Rekli smo si, da je Slovenija dovolj bogata država, da lahko tudi ta znesek pokrije iz slovenskega proračuna. Z velikim veseljem ugotavljamo, da smo do konca novembra na področju dohodninskih dohodkov dobili 63 milijonov več kot lani, za 70 milijonov pa prehitevamo lanske dohodke iz davka od prihodka pravnih oseb. Zato smo na podlagi teh dobrih podatkov vložili amandma, da bo proračun poskrbel za omenjenih 16 milijonov evrov,« je povedal vodja poslanske skupine NSi. Pohvale vredna pobuda koalicijskega trojčka, da so vsaj začasno zagotovili proračunska sredstva, s katerimi bo ohranjena sedanja raven oslrbnine v domovih za starejše. K temu je potrebno dodati, da so verjetno v vseh domovih za starejše na voljo ukrepi, s katerimi bi zmanjšali stroškovni pritisk na oskrbnine.

Thu, 2. Dec 2021 at 11:55

98 ogledov

Z Afriko nas povezuje ne le kulturna dediščina, ampak tudi človečnost.
Evropski poslanec dr. Milan Zver je kot eden izmed osrednjih govorcev sodeloval na virtualnem dogodku, ki ga je organizirala Komisija škofovskih konferenc Evropske unije, na katerem so razpravljali o vlogi kulturne in verske dediščine v partnerstvu med EU in Afriko. Dogodek je bil organiziran kot priprava na vrsto vprašanj, ki jih nameravajo odpreti sodelujoči na vrhu EU-Afriška unija, ki bo potekal v februarju prihodnje leto. Kot je poudaril evropski poslanec v svojem nagovoru, je Evropska unija po sprejemu Lizbonske pogodbe začela razvijati skupno zunanjo in varnostno politiko, v okviru katere pa ni zanemarila pomena kulture. "Moja takratna kolegica iz Evropske ljudske stranke Doris Pack je bila zelo vključena v promocijo koncepta kulturne diplomacije, torej uporabe kulture v zunanji politiki EU," je spomnil dr. Milan Zver in poudaril, da ima kultura v vseh naših demokracijah posebno vrednost, saj bogati življenja ljudi. "Kulturne izmenjave so ključne za izgradnjo dolgotrajnih odnosov z državljani tretjih držav, kulturna diplomacija pa lahko utre pot do medsebojnega razumevanja, miroljubnega sodelovanja, stabilnosti in gospodarskih vezi med posameznimi državami," je dejal dr. Milan Zver. Poudaril je tudi, da Afriko in EU povezujejo geografija, skupna zgodovina in kultura, pri čemer bo Afrika bo vedno ključna partnerica Evropske unije. "Vse več držav članic EU se je v zadnjem času že odločilo obravnavati vprašanje vračanja kulturnih dobrin, ki so bile nezakonito pridobljene v času kolonializma in verjamem, da je za EU to absolutno prvi korak v procesu krepitve kulturnih odnosov z afriškimi narodi," je nadaljeval dr. Zver, in spomnil, da je Evropski parlament marca letos tudi glasoval o strategiji za novo partnerstvo med EU in Afriko, v kateri so med drugim bili izpostavljeni odnosi na ravni kulture.  "Poleg tega Evropska ljudska stranka pripravlja stališče o Afriki, ki se osredotoča na odmik od zastarelega odnosa "donator – prejemnik" ter gre v smeri enakovrednega partnerstva," je poudaril dr. Zver, ki upa, da bo dokument, ko bo dokončan, odlično besedilo z resnično sodobnim in v prihodnost usmerjenim pristopom k opolnomočenju afriške celine in njenih ljudi.  "Kot so omenili predhodni govorniki - kulturna in verska dediščina sta med najdragocenejšimi gonili družbenega in gospodarskega razvoja ter prispevata k številnim trajnostnim ciljem ter podpirata mir, kakovostno izobraževanje in blaginjo," je v nagovoru opozoril evropski poslanec. Prav tako je še dejal, da je bil vesel, ko je izvedel, da je Afriška unija leto 2021 razglasila za leto »umetnosti, kulture in kulturne dediščine«. "Vse to bo vzvod za izgradnjo bolj kohezivne in odporne Afrike, in upam, da se bo EU izkazala kot dober partner in da bo podpirala Afriko pri doseganju tega cilja," je poudaril evropski poslanec.  Prav tako je ocenil, da bi moral biti eden glavnih ciljev vrha EU – Afriška unija krepitev kulturnega sodelovanja EU z Afriko ter njeno bogato in raznoliko kulturo. Dr. Milan Zver je v svojem nagovoru izpostavil tudi povezanost Slovenije z afriško celino. Kot je dejal poslanec, je teh povezav veliko, med njimi je omenil sodelovanje slovenskih študentov medicine, ki  pogosto potujejo v Afriko, da bi pomagali v oddaljenih krajih, kjer ni zanesljivega dostopa do ustrezne zdravstvene oskrbe in izpostavil enega najbolj znanih misijonarjev na svetu, ki deluje na Madagaskarju, Pedra Opeko, ki je po rodu Slovenec.  "Čeprav je torej Slovenija majhna po površini, Afrika pa v primerjavi z mojo državo ogromna, smo povezani prek gospodarskih, kulturnih, verskih in drugih vidikov, "predvsem pa smo z Afriko povezani v smislu človečnosti in humanosti," je dejal dr. Zver, ki se je Komisiji škofovskih konferenc EU zahvalil za  organizacijo pomembne razprave in dogodka. 

Thu, 2. Dec 2021 at 08:50

197 ogledov

Bilo je pred 30 leti, 2.12.1991: Evropska skupnost ukinila gospodarske sankcije proti Sloveniji
Ministrski svet Evropske skupnosti je potrdil, da so bile Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Makedonija tako imenovane kooperativne republike (nekdanje) Jugoslavije in da proti njim praktično ne bodo veljale več gospodarske sankcije, uvedene proti Jugoslaviji, ki pa so ostale v veljavi za Srbijo in Črno goro. Glede na to, kaj so omenjene sankcije odvzele Jugoslaviji: olajšave pri uvozu industrijskih in kmetijskih izdelkov ter pridelkov, ugodnosti iz programa Phare oziroma drugih finančnih virov, naj bi sedaj v Evropski skupnosti sprejeli kompenzacijske ukrepe, s katerimi bodo do konca leta pomagali republikam, ki po mnenju skupnosti niso spodkopavale miru. Se pa po drugi strani niso odločili za še ostrejše sankcije proti Srbiji, na primer zamrznitev jugoslovanskega premoženja v tujini, saj bi tak ukrep po britanskem tolmačenju praktično pomenil razglasitev vojne proti Jugoslaviji. Slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je v zvezi s tem izjavil, da »ima današnji sklep sveta ministrov ES političen in praktičen pomen. Evropska skupnost s tem nedvomno popravlja politično napako oziroma krivico, ki so jo s sankcijami prizadejali Sloveniji in drugim miroljubnim republikam oziroma državam. Sklepi pa so bili še vedno polovični oziroma natančneje tričetrtinski. Takoj se bo namreč izboljšal položaj za organizacije, ki izvažajo okoli 70 odstotkov vsega slovenskega izvoza, za okoli 30 odstotkov pa velja, da bodo še vedno v neugodnem položaju.« To je veljalo predvsem za izvoznike v Nemčijo, o čemer je nameraval Rupel govoriti s kanclerjem Kohlom in ministrom Genscherjem ob njegovem obisku v Bonnu, ki se bo začel naslednji dan (3. 12. 1991). V nadaljevanju je dr. Rupel dejal, da bo »s trenutkom priznanja Slovenije prišel trenutek za celovito definiranje naših odnosov z Evropsko skupnostjo na vseh področjih, posebej še na ekonomskem«. Kaj s priznanji neodvisnosti? Kako se utegne razpletati priznanje nekaterih jugoslovanskih republik? Zunanji ministri ES naj bi se ponovno sestali 16. decembra na izrednem zasedanju, na katerem naj bi zelo verjetno razpravljali tudi o priznanju. 18. decembra naj bi potekala njihova že napovedana redna seja, ki bi utegnila prinesti končno odločitev v zvezi s priznanjem republik v skladu z dotedanjimi napovedmi. Ukrajina je samostojna Dotedanja druga največja sovjetska zvezna republika Ukrajina je postala neodvisna država. Okoli 90 odstotkov vseh državljanov, ki so se udeležili referenduma (udeležba je bila 83-odstotna), se je strinjalo z vprašanjem in obkrožilo »da«, ali podpirajo akt o razglasitvi neodvisnosti Ukrajine, kot ga je 24. avgusta, takoj po strtem prevratu v Kremlju, sprejel vrhovni sovjet v Kijevu. Na predsedniških volitvah pa je prav tako po pričakovanju zmagal dotedanji predsednik vrhovnega sovjeta Ukrajine Leonid Kravčuk, za katerega je glasovalo 60 odstotkov volivcev. Preoblikovanje slovenskih oboroženih sil Z odhodom zadnjega okupatorskega vojaka z ozemlja Slovenije se je začelo preoblikovanje slovenskih obrambnih sil oziroma slovenske vojske, ki se je uradno še zmeraj imenovala Teritorialna obramba (TO) Republike Slovenije, iz vojnega v mirnodobno stanje ter iz rezervne v naborniško vojsko s profesionalnim jedrom, katerega začetek je pomenilo oblikovanje učno-bojnega bataljona, ki je deloval v vojašnici Ljubljana Šentvid. Edina popolnoma profesionalna enota pa je bila 1. specialna brigada MORiS. Ta je na začetku julija 1991 dobila nalogo, da začne usposabljanje profesionalnih vojakov. Kandidati za profesionalne vojake so morali najprej opraviti enotedensko urjenje s preverjanjem predvsem psihofizičnih lastnosti, kar je pomenilo začetek profesionalizacije TO/Slovenske vojske.   Predsedstvo Republike Slovenije je sprejelo Splošni načrt organizacije, opremljanja in oboroževanja ter usposabljanja TO, na podlagi katerega je Republiški štab za Teritorialno obrambo (RŠTO) izdelal projekt organizacije TO. Predlagana struktura TO je temeljila na izkušnjah organiziranosti TO, izkušnjah, pridobljenih v vojni, upoštevala je značilnosti oboroženih sil sodobnih armad ter je v smislu priprav na oboroženi spopad izhajala iz ocene, da bi bil v morebitnem napadu na državo Slovenijo napad voden po načelih zračno-kopenske bitke. Razmerje med manevrskim in prostorskim delom je bilo 1 : 2, TO pa naj bi štela okrog 45.000 mož. Temeljna opredelitev obrambe države je bila možnost vojaškega povezovanja v obrambnih pripravah in načrtovanju skupne obrambe, predvsem pa v skupnem vodenju obrambne vojne v primeru agresije na Slovenijo. Ob tem so se v državi kresala različna stališča, da vojaško oziroma obrambno povezovanje Republike Slovenije ni potrebno, saj se z razglasitvijo oborožene nevtralnosti zagotavlja spoštovanje ozemeljske celovitosti države ter da se s primernim angažiranjem vseh možnih lastnih sil in s podporo mednarodnega javnega mnenja ter OZN lahko uspešno vodi dolgotrajna obrambna vojna kljub popolni zasedbi celotnega ozemlja. Vendar je prevladalo mnenje, da je uspešna in učinkovita obramba države možna samo s tesnim povezovanjem s trenutno najmočnejšo obrambno zvezo – NATO ter da naj bo vojaško povezovanje in usklajevanje obrambnih načrtov podrejeno gospodarskemu in političnemu vključevanju države v sodobne integracijske procese. Avtor: Tomaž Kladnik Vir: gov.si

Wed, 1. Dec 2021 at 23:33

1236 ogledov

Kaj imajo skupnega Igor Kršinar, Anuška Delič in Primož Cirman? Sporno poslovanje njihovih lastnikov!!!
Tranzicijski mediji ne marajo treh stvari. Vse kar diši po desnici, Janeza Janšo in drugače misleče medije. Za dominantne medije vsi ti mediji spadajo v družino "tovarno sovraštva in laži" ter njihovih klonov. Žal je le to izraz njihove nemoči. Težava je, da drugače misleči mediji razkrivajo vedno več umazanij tranzicijskega omrežja ter zato postajajo moteči. Težava je še toliko hujša, da prav vse medije poimenujejo za satelite in klone Janeza Janše. Spletni medij #Prava je pričel uradno delovati 18. novembra 2021. Ustanovila sta ga novinarja Boris Cipot in Luka Perš. Oba sva ga realno ustanovila brez pomoči sponzorjev in donatorjev, saj sva do sedaj vse stroške krila sama. Toliko vam lahko izdam, da se bo v mesecu decembru pričel promovirati naročninski sistem za naš medij. Želiva si pridobiti čim več naročnikov, da bova še naprej delovala samostojno in neodvisno. Nihče ne bo našemu mediju diktiral, kakšne vsebine se bodo objavljale. Še najmanj pa "družbeno politični delavci" vzporednega mehanizma. Zadnje dni najbolj vreščijo o drugače mislečih medijih prav iz medijskega imperija slovenskega državljana Kane. V prvo bojno linijo je stopila "raziskovalna necenzurirana trojka" in novinar Reporterja Igor Kršinar. Le ta v zadnjih tednih v svojih tekstih "kritično" obračunava s stranko SDS, novinarjem Bojanom Požarjem in direktorjem FURS-a mag. Ivanom Simičem. Enako so do Simiča, Požarja in Roka Snežiča "prijazni" v mediju Necenzurirano. A najlepše je, ko se sami ujamejo v past. Tako je Ivan Simič na svojem blogu razkril sporno poslovanje lastnikov medijev Reporter, Necenzurirano in Oštro. V mediju Oštro je prva violina Anuška Delić Zavrl. Le ta se hvali, da je za območje Slovenije in Hrvaške prejela Pandorine dokumente. Gre za register podjetij iz davčnih oaz. Tudi Delićeva je v preteklosti lažno obtožila Simiča, da posluje v davčnih oazah. Zaradi tega se je morala najverjetneje posloviti kot novinarka časopisa Delo.  Zakaj imate 900 tisoč evrov stroškov in nobenega zaposlenega, spoštovani novinar Reporterja Igor Kršinar? Novinar Reporterja Igor Kršinar je Ivanu Simiču očital, da ne zna postavljati vejic. Simič mu je odgovoril z vprašanjem, na katerega Kršinar ni imel odgovora.  Revija Reporter oz. lastnik, ki ga izdaja je imel 900 tisoč ustvarjenih letnih prihodkov. Simič je zato vprašal Kršinarja, kako ima lahko izdajatelj revije več kot 900 tisoč evrov stroškov, nima pa nobenega zaposlenega. Kršinarja vpraša ali vsi zaposleni nimajo status mesečnih normirancev. Že večkrat se je v slovenskih medijih razkrilo, da imajo nekateri zaposleni v izdajateljskem podjetju revije Reporter, status invalida. Prav na ta status naj bi bili pred leti zaposleni pravi vsi novinarji Reporterja. Na račun "invalidne delovne" sile je lastnik imperija Martin Odlazek od ministrstva za socialo, enake možnosti in družino prejel mesečne prejemke za vsakega zaposlenega invalida. Tako ste realno prav vi davkoplačevalci plačevali v preteklosti plače zaposlenim v reviji Reporter. Dopušča se, da so sedaj status uredili in imajo prikazana drugačna plačilna razmerja. Zapisi Ivana Simiča., kjer je razkril sporne poslovne prakse lastnikov medijev Reporter, Necenzurirano in Oštro. (Foto: Posnetek zaslona- Ivan Simč blog) Ali je zaposlitev novinarke Oštro Maje Cakarić sporna? Ivan Simič je v preteklosti doživel s strani takratne novinarke Dela Anuške Delič Zavrl krivično diskreditacijo. Delićeva ga je omenjala v dokumentih, kjer ga realno sploh ni bilo. Očitala mu je, da posluje v davčnih oazah. Tudi to ni držalo. Delićeva naj bi po besedah Simiča prav zaradi teh napačnih navedb izgubila službo na Delu. Kmalu zatem je ustanovila Oštro - Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji. Od letos pa obstaja tudi hrvaška podružnica. Tako je Simič prejel vprašanja novinarke Oštro Maje Cakarić. Zaradi preteklih izkušenj z novinarji osrednjih medijev Simič vedno objavi odgovore na svojem blogu.  "Prav gotovo pa si pridržujem pravico, da bom, če bo treba, tudi sam zastavil kakšna vprašanja, ki se nanašajo na družinsko poslovanje Anuške Delić v evropskem offshore središču, to je v Luksemburgu....“Spodaj navedeni tekst in vprašanja Maje Čakarić, novinarke in urednice družbenih medijev pri spletnem portalu Oštro-  www.ostro.si/si/ljudje sem prejel v sredo, 29. 9. 2021. Kot je razumeti, naj bi bila novinarka zaposlena pri tem spletnem portalu, toda to verjetno ne drži, saj kot izhaja iz podatkov na https://www.ajpes.si/podjetje/Maja_Cakaric_s.p.?enota=717486&EnotaStatus=1 ima imenovana status samostojne podjetnice in je mogoče prekarna delavka, ki najverjetneje plačuje dohodnino od svojih dohodkov po reducirani offshore 4-odstotni stopnji, kar žal ni omogočeno vsem. Potem ta ista novinarka raziskuje, zakaj nekateri ustanavljajo podjetja v tujini. Dvoličnost brez primere.” Cirman in ostala člana "raziskovalne trojke", ste davke  že plačali? Ivana Simiča zelo rada nervira s svojimi članki raziskovalna trojka Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic. Trojka se je znašla v težavah, proti njim poteka kar 39 zasebnih kazenskih postopkov s strani Roka Snežiča. Težava je za njih toliko večja, ker je Snežič kljub "svojemu življenjskemu slogu" na sodišču dokazal, da živi mesečno le z 349 evri dohodka. V tem primeru pa bodo vse stroški moral nositi izdajatelj Necenzuriranega. Šli so že tako daleč, da je sedaj eden osrednjih junakov v "Snežičevi poslovni hobotnici" odvetnik Goran Janžekovič. Težava  je tudi to, da je Janžekovič nastopal na državnozborskih volitvah kot kandidat v političnem gibanju samostojnega novinarja Bojana Požarja. Bistvena težava je sedaj 100 tisoč evrov vredna pogodba Janžekoviča s družbo Holdinga slovenskih elektrarn. Trojka je tako prišla do zaključka, da se s te pogodbe avtomatsko krijejo stroški za Snežičeve sodne postopke proti novinarjem Necenzuriranega. Najraje kričijo, da so nekateri novinarji (med njimi tudi avtor članka)  nosilci lažnivih sporočil Snežiča. Drugim očitajo, da delijo lažne prijave Snežiča. Prav Snežič je prijavil novinarsko "necenzurirano" trojko FURS-u in NPU zaradi njihovih spornih plačevanj davkov v preteklosti. Novinarska trojka kriči, da to ne drži in gre za laži iz "tovarne laži in sovraštva." Žal je za trojko težava, da je njihove čudne davčne prijeme razkril večkrat Ivan Simič, sedanji šef FURS-a. Foto: Lastništvo medijev Necenzurirano, Reporter in Oštro- Ajpes. Kako je Ivan Simič razkril davčni in "policajski način" pisanja člankov raziskovalne trojke! Trojka je zelo alergična, ko jih mediji iz družine "tovarne sovraštva in laži" pričnejo spraševati o davkih. Trojka  tem medijem očita laganje in manipulacije s številkami. Težava je le v tem, da trojka ni nikoli javno pokazala vseh številk, da bi ovrgla sume. Slaba novica za njiih pa je tudi, da je sporno davčno poslovanje "trojke" javnosti v dveh kolumnah za Portalplus predstavil Ivan Simič v letu 2017. Le to je predstavil v članku Davčno planiranje novinarjev dne 20.6.2017 in Jeza novinarjev in moj odgovor z dne 27.2017 razgalil sporno poslovanje družbe Providentia. Le ta naj bi po Simičevem mnenju državi bila dolžna več kot sto tisoč evrov. Avtor je kot novinar Nova24tv večkrat zapisal, da so Cirman, Vuković in Modic dolžni skoraj pol milijona evrov. Vse to je razkril Simič v teh dveh člankih. Posebno pozornost si je tudi zaslužilo še eno podjetje iz poslovnega imperija trojke. Tako je Ivan Simič razkril sporno podjetje SEE & C, d.o.o. : "Moj bruto honorar sta pravilno zapisala, manjka le še dodatek, da to pomeni cca neto cca 2.000,00 EUR (dohodnino plačujem po visoki stopnji), kajti jaz ne morem zaračunavati preko statusa samostojnega podjetnika, s 4 % dohodnino, kot to počneta vidva, temveč plačujem dohodnino po 10 X višji stopnji kot vidva. Ker imam zmeraj na zalogi kaj o vaju dveh, me zanima kakšen je namen družbe SEE M. & C. d.o.o., katere ustanoviteljica je bila Vesna Vuković, ki je nato lastništvo družbe prenesla na osebo, ki v Celju stanuje v sosednji stavbi kot Primož Cirman. Verjetno zgolj slučaj. Tisto, kar je zanimivo pri tej družbi je dejstvo, da je ta družba leta 2019 ustvarila 81.235,60 EUR čistih prihodkov in 80.778,94 EUR odhodkov, da je po plačilu davka v znesku 86,60 EUR čisti dobiček znašal zgolj 369,21 EUR. Ob tem je potrebno poudariti, da to podjetje, katerega direktorica je Vesna Vuković nima zaposlenih. Torej, kako podjetje, ki nima zaposlenih zasluži več kot 81 tisoč evrov in nato za ves znesek prejme račune za storitve. Najverjetneje nekdo izdaja račune kot normiran s.p. Kaj pa je namen tega podjetja? Mogoče zaračunavanje tekstov? Zato bi bil čas, da se Furs poigra s temi primeri, saj zadeve identično potekajo tudi na družbi Providentia d.o.o., ki je lastnica tega portala. Mnoge nas zanima, zakaj je novinarjem dovoljeno to, kar ni drugim."   Ivan Simič in ddr. Rok Snežič sta razkrila sporno poslovanje "raziskovalne trojke" medija Necenzurirano. (Foto: StA, Facebook) Sporno poslovanje trojke razkril "best frend" doktor davčne znanosti ddr. Rok Snežič! Trojka Cirman, Vuković in Modic že več mesecev riše šablone in piše pravljice o spornem poslovanju Roka Snežiča. Vse bolj se zdi, da njihovo gradivo izhaja iz tožilskega primera na sodišču v Celju, ki je letos zastaral zaradi neaktivnosti tožilstva. Tako je Snežič za ta dejanja sedaj v Sloveniji tudi uradno nedolžen. Trojka pa si na vsak način želi videti Snežiča s lisicami na rokah. A kot je večkrat v razgovorih zagotovil Snežič novinarju #Prava Luki Peršu, je vse kar počne, popolnoma zakonito in rahlo preverljivo. Je pa Snežič tudi na zelo šolski način dokazal, kako posluje takrat še četvorka, saj je bila zraven še Suzana Rankov. Treba vedeti, da trojki veliko prišepetujeta Borut Jamnik in Mirko Bandelj. Vsaj tako je vire trojke razkril novinar Bojan Požar kot njihov nekdanji sodelavec v časopisni družbi Dnevnik.  V spletnem mediju Nova24tv so predstavili davčno analizo ddr. Roka Snežiča o lastniku medija Necenzurirano, družbe Providentia. Družbo so sprva sestavljali vsak s 25-odstotnim deležem Tomaž Modic, Primož Cirman, Vesna Vuković in Suzana Rankov. Po razkritju Simiča so hitro spremenili lastništvo. Večinski lastnik je postal Tomaž Modic, manjšinski delež pa je prevzel Nejc Rozman iz Domžal.  Sporno poslovanje družbe Providentie pa je na enem izmed primerov zelo nazorno prikazal ddr. Rok Snežič. Le ta je zapisal, da so iz priložene tabeli vidni sledeči podatki. Snežič zapiše, da vse kar podjetje zasluži, mora nedko izstaviti svoj račun in pobere denar iz podjetja.                          Foto: Posnetek zaslona- Nova24tv, Škandal24 Dvojni doktor davčnega prava domneva, da je takratna raziskovalna četverica imela status samostojnega podjetnika in kot dokazujejo podatki v Ajpesu so bili zraven tega še normirani. To pomeni, da so davek plačevali po 4- odstotni stopnji, namesto, da bi v podjetju plačevali po 19- odstotni stopnji in nato še davek na izplačane dividende 27,5 odstotkov, kar znese več kot 40-odstotkov zapiše Snežič. Dodaja, da so plačali desetkrat manj davka, kot bi morali. Novinarski psi, kot so se poimenovali v enem izmed zadnjih člankov, so pozabili, da sta pri številkah tako Rok Snežič kot Ivan Simič doktorja proti "Odlazkovi" raziskovalni trojki. Novinarski psi lahko tulijo kolikor želijo. Čas je, da položijo številke na mizo in dokažejo, da so nedolžni. Težava je, da so krivi in zato svoje številke skrivajo do zadnjega. Za njih je toliko bolj boleče, ko njihove nepravilnosti razkrije "klonirani" medij iz medijske družine "tovarne sovraštva in laži." Pa lep pozdrav iz Prekmurja! Luka Perš
Teme
zoran janković parkiranje

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zoki vas ima rad! Spet boste častili za dražji parking!