Kulturni minister Vasko Simoniti dregnil v osje gnezdo "kulturne mafije"! 23 milijonov evrov težka prevara prenove Drame!!!
Ali je kulturni minister dreznil v osje gnezdo "kulturnega" vzporednega mehanizma globoke države? Kot je razkril, so hoteli obnovo Drame narediti za 43 milijonov evrov, a je revizija ugotovila, da bi dejansko prenova stala 21 milijonov evrov!
prava .
Slovenija

Četrtek, 25. november 2021 ob 02:24

Odpri galerijo

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. (Foto: Posnetek zaslona- RTV Slovenija)

Slovenski tranzicijski mediji imajo tokrat odprti dve zanimivi fronti. Eno predstavlja dolgoletni predsednik uprave GEN-I Robert Golob, ki mu je potekel mandat. "Javni mediji" se v zadnjih dneh ukvarjajo predvsem z "bildanjem energetskega wunderkinda", nekdanjega predsednika uprave GEN-I Roberta Goloba. A se ne zavedajo, da bodo številke te zapletene poslovne-energetske hobotnice kmalu predstavile bolečo resnico o Golobu in njegovi "genijalni" druščini. Drugo fronto so ta teden odprli z odstopom ravnatelja ljubljasnke Drame SNG Igorja Samoborja.

V dominantnih tranzicijskih medijih se je do sedaj predstavljala le ena plat medalje o odstopu ravnatelja Drame Igorja Samoborja. "Razredni sovražnik" je predaval pravljico o tem, kako "zlobno" kulturno ministrstvo nima posluha za prenovo Drame. Med drugim pa je tudi dejal, da kulturno ministrstvo ni odobrilo finančnih sredstev pri sanaciji zadnjih poplav v prostorih Drame. Težava se je pojavila, da je po besedah odstopljenega dolgoletnega ravnatelja osrednje slovenske gledališke institucije trenutni minister za kulturo dr. Vasko Simoniti prekinil financiranje projekta prenove Drame.

"In to financiranje je minister Simoniti po Samoborjevih navedbah prekinil, čeprav so bile vse zaveze in postavke na strani gledališča izpolnjene. "Vsi sodelujoči od takrat delujejo pro bono, ker se zavedajo, da odlašanje prenove zgradbe lahko predstavlja tudi prekinitev delovanja SNG Drama kot gledališča. Minister je hkrati brez posveta s stroko posegel v projekt in med drugim zahteval, da se iz projekta izključi tri leta pred tem kupljene prostore Nemške hiše. V želji po nadaljevanju postopkov smo z ekipo sodelavcev na vse te samovoljne intervencije pristajali. Kljub zahtevani prilagoditvi projekta zelene luči za nadaljevanje projektiranja nismo dobili. Dobili nismo niti dovoljenja za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje pa je prvi pogoj za pripravo dokumentacije, ki je podlaga za vse nadaljnje postopke in tudi za izračun dejanske vrednosti investicije," je za RTV Slovenija izjavil Samobor. 

Večino javnih navedb Samobora je Simoniti brez težav demantiral v oddaji Odmevi na RTV Slovenija. Odstopljeni ravnatelj Drame je povedal, da kulturno ministrstvo ni namenilo finančnih sredstev za sanacijo poplav v Drami. Simoniti je to demantiral in povedal, da so namenili za sanacijo škode zaradi poplav 300 tisoč evrov. Enako je dejal, da so v letošnjem letu povišali sredstva Drami iz osmih na devet milijonov evrov.

Kulturni minister Vasko Simoniti razkril modus operandi "kulturne mafije" v Sloveniji! Pri prenovi Drame so slovenske davkoplačevalce hoteli opehariti vsaj za 23 milijonov evrov! Prvotni plan prenove Drame bi stal 75 milijonov evrov!

Kulturni minister Simoniti je v današnjem gostovanju v Odmevih razkril kruto resnico. Dejstva, ki jih je navedel v svojem nastopu drugače enostavno ne moremo poimenovati, da gre pri projektu prenove Drame za "kulturni mafijski posel" na račun slovenskih davkoplačevalcev.

Prav prenova Drame kaže, kako "kulturna mafija" ureja posle po svoje. V oddaji Odmevi je Simoniti povedal, da je prvotni plan prenove osrednjega slovenenskega nacionalnega gledališča stal 75 milijonov evrov.

Kot kaže so ugotovili, da s to številko pretiravajo, so ceno investicije "znižali" na 43 milijonov evrov. Tako so leta 2019 v času kulturnega ministra Toneta Peršaka podpisali triletno financiranje pogodbe projektiranja projekta prenove Drame. Izbrani so bili arhitekturni biro Bevk in Perović. Isti biro je tudi odgovoren za projektiranje projekta NUK 2. Prav ta biro je postavil ceno investicije za prenovo Drame na 43 milijonov evrov!

V oddaji Odmevi je kulturni minister Vasko Simoniti povedal:

"Se pa pri tem projektu, ki je zelo velik in zelo zahteven, postavljajo nekatera vprašanja, ki si jih je zastavil minister, ko se je srečal z vsebino, pa tudi moji sodelavci. Glede na to bi bilo dobro, če bi na začetku seznanili ljudi, koliko je vreden ta projekt. Najprej je bilo rečeno, da je vreden okoli 60 ali 62 milijonov evrov, vendar niso povedali, da je to brez DDV-ja, kar potem nanese 75 milijonov evrov. Nato se je zmanjšal na 45 milijonov evrov, znova brez DDV-ja, kar na koncu nanese 58 milijonov evrov. To so izredno velike številke, ki zahtevajo natančne odgovore tistega, ki to financira, to je država, za katero pa je seveda odgovoren minister," je pojasnil Simoniti slovenski javnosti.

V nadaljevanju razloži vse pomisleke, ki se spremljajo omenjeni projekt. Pojasnil je, da ministrstvo ni prekinilo financiranje, a le želi, da se projekt prenove SNG Drama vodi transparentno in z jasno podobo.


				Odstopljeni ravnatelj SNG Drama Igor Samobor. (Foto: STA)

Odstopljeni ravnatelj SNG Drama Igor Samobor. (Foto: STA)

"Razredni sovražnik" dobro ve, zakaj je v ponedeljek ponudil odstop z mesta ravnatelja Drame. Nekdanji dolgoletni direktor Drame Igor Samobor je med drugim povedal, da so bili rezultati revizije znani že v mesecu septembru. A je Simonti razkril še eno manipulacijo Samobora. Odgovorni na ministrstvu za kulturo so revizijo prejeli šele  osemnajstega novembra 2018.

"Zanimivo je, da je gospod Samobor zadržal zase, kaj pomeni ta velika investicija. Zaradi tega je vzbudila določene pomisleke in vprašanja tudi pri ministru, ki je odgovoren za to. Gre za to, da ta hiša nima razrešenih več stvari. Ene so v povezavi s parcelami, ki niso jasne. Druge so s soglasjem stanovalcev, ki ga nimajo. Tretjič, ta investicija bi šla globoko v zemljo in bi spodjedala tudi Dramo ter nasproti stoječo izjemno pomembno hišo. Glede na tako investicijo, ki bi globoko spodjedala hišo, bi seveda lahko prišlo v bližnjih hišah do kakih razpok. Minister je zato prosil, da bi dobil jasna in nedvoumna pojasnila in garancije, na podlagi katerih bi lahko nadaljevali in tudi bomo nadaljevali pod pogoji, da bodo stvari jasne in transparentne, " razkrije v Odmevih resorni minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.

V reviziji piše, da ni mogoče natančno določiti natančne cene, a so projektanti Bevk in Perović določili ceno 43 milijonov evrov. Sedanji minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je izrazil zaskrbljenost, da "če se postavljalo take cene, da bi prišlo do bistveno večjih številk in do neznansko velike števila aneksov."

Z resornim ministrom za kulturo se strinja dolgoletni finačnik in bančnik France Arhar, predsednik sveta Drame. Le ta je nedvoumno povedal, da lahko samo čista in transparentna situacija pripelje do gradbenega dovoljenja za prenovo Drame.

Besedam ministra za kulturo Simonitija pa je pritrdil tudi notranji minister Aleš Hojs. Če kdo misli, da se Hojs ne spozna na številke se krepko moti. Sam je bil dolgoletni vodilni kader na področju investicj družbi DRI (mesto direktorja področja cest in razvojnih projektov op. a.) Vrednost teh projektov je bila 150 milijonov na letnih investicijskih vlaganj v infrastrukturne projeke. Zato zelo dobro pozna, v čigavem interesu delajo projektanti v posameznih projektih.

Tako je razkril na Twiterju:

Kje je hotela "kulturna mafija" okrasti slovenske državljane vsaj za 23 milijonov evrov!

Spoštovani slovenski davkoplačevalci, vprašate se lahko, kdo ima koga tu za idiota! Sedaj vam razkrijemo, kje je hotela "kulturna mafija" opehariti lastne državljane. 

Na spletni strani Si21 je bila povzeta novica STA ob podpisu pogodbe za izvajalca projektiranja pri prenovi Drame. Ključno vlogo pri vse tem sumljivem projektu je odigral biro Bevk Perovič kot zmagovalec "mednarodnega" natečaja. Za projektiranje projekta so v času kulturnega ministra Antona Peršaka podpisali pogodbo težko tri milijone evrov. Do sedaj so strani Drame prejeli 1.457.377,22 EUR kažejo podatki v Eraru.


				Izplačila  SNG Drama projektnemu-arhitetskemu biroju Bevk Perović arhitekti. (Foto: Erar)			Izplačila SNG Drama projektnemu-arhitetskemu biroju Bevk Perović arhitekti. (Foto: Erar)

Kje je "kulturna mafija" hotela spet na lepe oči zaslužiti na račun slovenskih državljanov? Tako so v STA zapisali, da je bil izdelan Dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP), po katerem je investicija ocenjena na 43,8 milijonov evro.

Od tega za gradbeno-obrtniška in restavratorska dela je predvidenih 25,1 milijonov evrov, za tehnološko sodobno opremo odrov in stavbe, opremo prostorov in nadomestne objekte pa 18,7 milijona evrov. 

Trikrat uganite, kje je hotela "kulturna mafija" ukrasti po zadnjih projekcijah vsaj 23 milijonov evrov. Gre za podoben modus operandi, kot se je zgodil v pirmeru zloglasne gradnje NNC Brdo. Celotna napihnjena investcija se spet izvaja na "umetno ustvarjenih cenah" betona, nas opozarjajo naši poznavalci na področju kulturnih investicij. Vsak, ki se spozna malo na investicije ve, da je številka za gradbena-obrtniška dela v višini 25,1 milijonov evrov umetno prenahipnjena za takšen projekt, kot je prenova Drame! 


				Zaposleni v Drami bi se morali zamisliti, komu sporočajo, da je sramota. Sami podpirajo sporen projekt prenove Drame, kar je razkrila revizija. (Foto: STA)			Zaposleni v Drami bi se morali zamisliti, komu sporočajo, da je sramota. Sami podpirajo sporen projekt prenove Drame, kar je razkrila revizija. (Foto: STA)

Zaposleni v Drami izobesli v znak protest proti Simonitiju napis SRAMOTA! SRAMOTA ste vi, ker podpirate krajo vsaj 23 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja!

"Kulturna mafija", ste pozabili, da je na kulturnem ministrtvu zaposlen med drugim nekdanji novinar Večera Miro Petek. Priporočamo vam, da si preberete nekaj njegovih preteklih odmevnih odkritih zgodb na področju gospodarskega kriminala. Toliko v vednost.


				Foto: Posnetek zaslona-Si21. 			Foto: Posnetek zaslona-Si21.

Zaposleni v Drami so v znak protesta nad odločitvijo ministrstva za kulturo pred vhodom Drame izobesili napis SRAMOTA. Žal ste sramota vi, ki podpirate "mafijsko kulturno" krajo vsaj v višini 23 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja! Prav sporni primer prenove Drame je šolski primer delovanja modus operandi kulturnega mehanizma globoke države!

Ste že pozabili na prenovo ljubljanske Opere pod vodstvom nekdanjega predsednika Državnega sveta Mitje Bervarja

Katere manipulacije "razrednega sovražnika" je še razkril kulturni minister dr. Vasko Simoniti, pa si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 20. Jan 2022 at 19:15

137 ogledov

Dr. Milan Zver: Evropska unija je v geostrateškem smislu ranljiva kot še nikoli
Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes sodeloval na simpoziju "Quo vadis, Slovenija?", ki sta ga ob 30. obletnici samostojne, neodvisne in suverene države Republike Slovenije organizirala Državni svet Republike Slovenije in Fakulteta za uporabne družbene študije.  Evropski poslanec dr. Zver je na simpoziju nastopil z naslovom razprave: Kaj je v ozadju razprav o prihodnosti in strateških usmeritvah Evropske unije? V omenjeni razpravi je spregovoril predvsem o geostrateškem položaju Evropske unije. "Evropska unija in z njo tudi Slovenija sta na nekem razpotju. Smo v svojevrstnem ranljivem položaju. Leta 2004, ko smo se vključili v zavezništvo, je bila EU takrat izjemno močna. Bila je najmočnejša gospodarska sila, imela je gospodarsko rast brez nekih večjih težav, kasneje pa se je njen geostrateški položaj bistveno spremenil," je uvodoma poudaril evropski poslanec. Kot težavno za celotno EU je poslanec označil finančno krizo, ki je udarila po evropskem gospodarstvu, in kjer so se iskali odgovori, da se kriza ne bi širila na socialno in politično področje." Bili smo deloma uspešni, na koncu je EU pokazala odpornost do tovrstnih kriz," je dejal poslanec. Nato je EU prizadela migrantska kriza, ko so  nezakoniti migranti vdrli v prostor držav članic EU in kjer EU sprva na to ni bila ustrezno pripravljena. "Migrantski valovi so že prej prihajali v EU, vendar v bistveno manjšem obsegu in bistveno manj organizirano," je nepripravljenost na migranstko krizo pojasnil dr. Zver. Po njegovih besedah so se sočasno dogajali teroristični napadi, kar je kazalo šibkost EU na področju sodelovanja varnostnih služb. "Na koncu pa nas je prizadela še pandemija, kjer pa je EU pokazala bistveno večjo sposobnost učinkovitega odziva tako pri produkciji kot pri distribuciji cepiv, razvijanju zdravil ipd," je povedal dr. Zver in izpostavi, da se je skozi različne krize Evropa vedno bolj odzivala učinkovito. "Na mednarodnem področju pa se je položaj EU bistveno poslabšal. Najprej smo v zadnjem desetletju izgubili pomembnega partnerja, to je Rusija, ki sedaj ustvarja razna krizna območja in ki skuša svojo soseščino narediti praktično nesposobno lastnega preživetja," je dejal dr. Zver in dodal, da EU ni preostalo drugega, kot da se je odpovedala partnerstvu z Rusijo. " Rusija sedaj uporablja še druga sredstva, kibernetske napade, pojačala je vojaško obveščevalno dejavnost, in skuša s trdo močjo oziroma kot rečemo  "s puško" vplivati na EU, jo šibiti in narediti še bolj ranljivo kot je že," je povedal evropski poslanec. "Rusi sicer spoznavajo, kakšno je  življenje v EU in verjetno bi si Putin raje želel vojaškega soočenja, kot pa to, da Rusi vidijo, kako se v EU razvijajo človekove pravice in kakovost življenja, sama Rusija, pa na primer, ni sposobna zagotoviti dovolj kakovostnih javnih storitev," je dodal dr. Zver. "Druga velika izguba za EU je bila izguba ZDA kot čvrstega evro-atlantskega zavezništva. Prvi tak primer izgube je bila odpoved trgovinskega sporazuma z EU," je nadaljeval dr. Zver, ki je spomnil, da so evropski poslanci pred 10 leti natančno preučevali TTIP, kjer so bili do potankosti opredeljeni odnosi na različnih področjih, "na koncu pa so se v ZDA odločili, da sporazuma z EU ne bo, čeprav bi imeli evropski in ameriški gospodarski dejavniki in gospodinjstva precej od tega." Tretja velika izguba za EU pa je po besedah poslanca Brexit. "Brexit je sicer bolj močno prizadel Veliko Britanijo kot EU, saj imajo Britanci sedaj v urbanih predelih veliko težav, veliko delovnih mest so izgubili, finančna industrija se je odselila na evropski kontinent. Tudi britanski državljani in njihova gospodinjstva so z odhodom izgubili ogromno, saj imajo sedaj težave z zagotovitvijo določenih storitev, zdravil ipd," je poudaril poslanec dr. Zver. "Strateška pozicija EU je bila močna, čeprav je gradila na mehki moči. Imamo najvišjo kakovost življenja na svetu in to je bil tudi eden od razlogov, ki je motiviral migrante pri prihodu v EU in še danes to velja kot nek motiv zanje," je nadaljeval dr. Zver, ki pa je ocenil, da je tudi s tega vidika EU dokaj ranljiva, še posebej po strateški preusmeritvi ZDA iz evro-atlantskega središča v azijsko-pacifiško. "Pacifik je postal torišče vsega pomembnega, kar se sedaj dogaja na tem svetu. Ta premik ZDA iz EU nas je pustil na čistini, ker EU v zadnjih 30 letih ni vlagala veliko v obrambo in varnost," je dejal evropski poslanec. "Boleče je tudi to, da so se z odhodom ZDA iz sirske krize in Afganistana odprla nova žarišča migrantskih tokov, usmerjenih v EU. Tu je z odločno pozicijo Slovenija v času predsedovanja preprečila, da bi se zgodili nepredvidljivi valovi iz Afganistana," je poudaril evropski poslanec dr. Zver in dodal, da Evropo na področju obrambe in varnosti čaka še veliko nalog, predvsem da bo postala bolj spoštovanja vreden partner. Poslanec je tudi dejal, da nekateri menijo, da bi moral biti sistem odločanja v EU bolj učinkovit, zato da bi pridobila večjo moč v geostrateškem smislu. "Evropa ima dokaj zapleten sistem odločanja tudi zato, ker ni enovita supra država, ker jo sestavljajo posamične države članice, tako da na evropski ravni razvijamo model evropske demokracije. Tako imamo tipičen večinski sistem, pa tudi konsenzualni sistem," je povedal evropski poslanec in dodal, da se v Svetu EU odločitve sprejemajo na podlagi konsenza ali kvalificirane večine, ki temelji na tem, da se mora več kot 55% držav članic strinjati z neko odločitvijo, pri čemer morajo te države članice pokrivati vsaj 65% populacije v EU. "V Svetu obstaja tudi možnost veta, ki daje moč zlasti manjšim članicam, ki lahko blokirajo neko odločitev EU, če le-ta ni v njenem interesu. Lahko pa se država tudi umakne iz odločanja in ne prepreči sprejetja odločitve," je sistem odločanja v EU pojasnil evropski poslanec.  Prav tako je navedel, da v tem trenutku v EU potekata dve veliki razpravi, prva o prihodnosti Evropske unije, druga pa o strateškem kompasu. Prva razprava lahko po besedah poslanca pripelje do nekaterih sprememb, ni pa nujno, da bodo te spremembe v smeri večanja evropske demokracije, saj si nekateri namreč želijo umakniti sistem odločanja z vetom. "Strateški kompas pa bo verjetno prinesel rešitve o tem, kako povečati učinkovitost, odzivnost in odpornost EU," je dejal dr. Zver. Ob tem je jasno poudaril, da si ne želi spreminjanja evropskega modela demokracije, ki temelji na državljanih - večinski demokraciji in na konsenzualni demokraciji, iskanju soglasja, ki domuje v Svetu EU. "Zlasti z levice prihajajo predlogi, da bi Svet EU menjali s senatom, ki bi bil voljen. Ta predlog gre v smeri unifikacije, torej da bi imeli eno volilno enoto in panevropske volitve, panevoprski referendum. Na drugi strani je ELS predlagala koncept spitzen kandidata, ki pa v praksi žal ni uspel, saj nekateri niso spoštovali dogovorov," je povedal dr. Zver.  Po mnenju evropskega poslanca bo EU verjetno morala sprejeti nekatere odločitve v smeri učinkovitega in vitalnega odločanja. "Na področju zdravstva EU sicer ne bi smela reagirati ali regulirati tega podsistema, vendar pa se je pri proizvodnji in dobavi cepiv zelo izkazala," je dejal dr. Zver. Prav tako je poudaril, da se bo EU navzven morala pokazati tudi s trdo močjo, in ne zgolj s kulturo, kakovostjo življenja ter dobrimi športnimi rezultati. "Potrebujemo močnejšo vojsko, ki se bo sposobna hitro odzivati. Potrebovali bi skupno obveščevalno službo, saj v boju s teroristi sistem sodelovanja  in koordinacije ni več učinkovit, prav tako bi morali biti veliko bolj odporni proti kibernetskim napadom, ki so verjetno ta hip največja grožnja stabilnosti EU," je naštel dr. Zver.  Svoje razmišljanje je evropski poslanec zaključil z mislijo, da je Evropska unija v geostrateškem smislu ranljiva kot še nikoli, a je obenem tudi nakazal, da lahko z delnimi spremembami ojača svojo vlogo in moč, "bo pa ob tem morala bistveno več vlagati tudi  na področje obrambe in varnosti."

Thu, 20. Jan 2022 at 18:38

146 ogledov

Franc Bogovič: EU parlament sprejel vrsto ukrepov za izboljšanje dobrobiti živali med prevozom
Strasbourg, 20. januar 2022 - Poslanci Evropskega parlamenta so na zadnji dan januarskega plenarnega zasedanja v Strasbourgu sprejeli priporočila preiskovalnega odbora za zaščito živali med prevozom (odbor ANIT), ki ugotavlja stanje na področju prevoza živali v EU in s tretjimi državami ter Evropski komisiji (v nadaljevanju: Komisija) in državam članicam EU predlaga vrsto ukrepov za izboljšanje pogojev pri prevozu živali, ki, po mnenju poslancev, krepijo njihovo dobrobit in zmanjšujejo tveganja za poškodbe ali pogin živali med prevozom. Evropski poslanec Franc Bogovič ELS/EPP Evropski poslanec in podpredsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič (EPP/SLS), ki sicer ni bil član ad-hoc preiskovalnega odbora ANIT, je priporočila odbora podprl, saj ocenjuje, da so realistična, v ozir pa jemljejo tako vidik izboljšanja dobrobiti živali kot položaj rejcev živali, predvsem iz perifernih držav in regij EU. »Preiskovalni odbor ANIT smo v Evropskem parlamentu ustanovili junija l. 2020, in sicer z namenom preiskovanja domnevnih kršitev pri uporabi Uredbe (ES) št. 1/2005, ki ureja prevoz živih živali znotraj in zunaj Unije. Odbor je do potankosti preučil domnevne pomanjkljivosti izvajanja celotne zakonodaje EU, ki določa prevoz živih živali in pogoje, ki se morajo izpolnjevati med prevozom, od dovoljenega prostora za pripeljane živali, njihovem napajanju, hranjenju, temperaturah in prezračevalnemu sistemu med prevozom po cesti, železnici, zraku in morju. Kolegi poslanci iz odbora so preverjali tudi zagotavljanje skladnosti s pravili EU s strani držav članic,« uvodoma izpostavlja Bogovič in dodaja, da sta bili ključni vprašanji, pri katerih so bili člani odbora najbolj razdeljeni, čas potovanja in počitka ter temperatura med prevozom. »Glede časa potovanja in počitka za domače živali, ki so namenjene za zakol, predlagamo, da potovanje načeloma ne sme presegati 8 ur ob upoštevanju posebnih geografskih značilnosti nekaterih regij, kot so otoki, najbolj oddaljene regije, oddaljene regije in območja, kjer je infrastruktura nerazvita. Kar se tiče temperature med prevozom in njenega vpliva na počutje živali, pa se osredotočamo na temperaturo v vozilih namesto na zunanjo temperaturo, saj je temperaturo v vozilih mogoče nadzorovati s tehničnimi napravami. Poleg tega priporočamo tudi čim večje izogibanje prevozu neodstavljenih živali, torej živali, ki so odvisne od materinega mleka, ki ne bi smel biti dovoljen za teleta, mlajša od štirih tednov, razen v primeru, ko ga izvajajo kmetje sami na razdalji manjši od 50 km. Glede brejih živali priporočamo maksimalno 4-urno omejitev časa vožnje za živali, ki so v zadnji tretjini brejosti,« kot nekatera ključna priporočila omenja Bogovič in dodaja: »posebna pozornost je namenjena tudi prevozu živali po morju in uvozu iz oz. v tretje države, kjer državam članicam EU priporočamo uveljavitev obvezne prisotnosti veterinarjev ali certificiranega strokovnjaka na krovu za ves čas potovanja po morju. Z namenom zmanjševanja tveganja za nesreče poleg tega priporočamo še krepitev inšpekcijskih pregledov po natovarjanju plovila. Glede izvoza izven EU oz. uvoza v EU Komisiji predlagamo pripravo t. i. belega seznama tretjih držav, ki uporabljajo pravila in standarde na področju prevoza živali, ki so primerljivi s tistimi v EU, za ostale tretje države pa vzpostavitev certificiranega nadzornega sistema, ki zagotavlja skladnost z zakonodajo EU na katerem koli delu poti. Nenazadnje pa pozivamo tudi h krepitvi zakola na kmetiji, tudi z uporabo mobilnih klavnic ter ohranjanje ali vzpostavitev regionalnih klavnic, s čemer bi odpravili potrebo po daljšem prevozu živih živali, kjerkoli je to mogoče.« Bogovič še dodaja, da je treba kmetom pomagati pri zagotavljanju ustreznih pogojev za kmetovanje z namenom preprečevanja opuščanja kmetovanja. Kmetom je treba pomagati, da bodo svoje kmetovanje lahko še izboljšali, tudi ob zagotavljanju prevoza živali v tretje države, ob hkratnem spoštovanju najvišjih standardov dobrega počutja živali. Sprejeta priporočila odbora ANIT predstavljajo osnovo za spremembo zakonodaje s področja prevoza in dobrobiti živali, ki jo pripravlja Komisija.

Thu, 20. Jan 2022 at 18:24

104 ogledov

Slovensko Porabje: Ministrica Jaklitscheva s predsednikom Državne slovenske samouprave
Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala s predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holcem.  V prijetnem in konstruktivnem pogovoru je beseda tekla o izzivih slovenske manjšine v Porabju v letu 2022, s posebnim poudarkom na gospodarskem razvoju, prizadevanjih za dvig ravni rabe slovenskega jezika in jesenskem popisu prebivalstva na Madžarskem. V luči katerega potekajo tudi številne aktivnosti pod geslom "Slovenec sem!".

Thu, 20. Jan 2022 at 12:08

653 ogledov

Milan Kučan ima še danes "Bilečanko" na ustih, Slovenija pa mu tudi po 30 letih še vedno ni intimna opcija
V zadnjem poldrugem letu nam je UKOM s pomočjo zunanjih sodelavcev, zgodovinarjev, publicistov in novinarjev dveno postregel z informacijami, povezanimi s procesom osaamosvajanja in do 15. januarja 1992, do končnega mednarodnega priznanja Slovenije. Tudi naš medij prava.si je objavljal utrinke o dogajanjih, povezanih z "rojevanjem" naše domovine. Tudi s slikovnim materialom, ki je del fonda Muzeja novejše zgodovine. Ob slovesni razglasitvi plebiscitarnega rezultata na seji Skupščine Republike Slovenije 26. decembra 1990 Pri fotografijah, na katerih je tudi takratni predsednik Predsedstva RS Milan Kučan me je zbodlo dejstvo, da na niti eni, ko se je zgodil kak prelomni dogodek, raglasitev rezultatov referenduma o samosvojitvi, razglasitev samostojnosti...na vseh Milan Kučan kaže mrk, nerazpoložen in razočaran obraz, čeprav vsi okoli njega navdušeno prepevajo Zdravljico. Edinokrat je na njegovem obrazu razbrati smeh, ko se druži z nekdanjimi partijsko nastavljenimi predsedniki predsedstev bivših SFRJ republik, zlasti Slobodanom Miloševićem. Sicer pa nikoli ni skrival, da mu samostojna Slovenija ni bila in mu še vedno ni intimna opcija. Spomnim naj na letošnje Dražgoše, na njegovo provokacijo na lanski proslavo ob 30 letnici samostojne Slovenije.... Milan Kučan in Geza Vogrinčič Da ga lahko Slovenija spozna, kako se zna Milan sprostiti, ko se za mizo zberejo jugonostalgični obrazi slovenske prvorazredne elite, je s svojimi objavami na twitter profilu poskrbel nekdanji košarkarski trener črnogorskih korenin, Bogdan Tanjević. Moji prijatelji Slovenci , medju njima Miro Cerar, Ivo Daneu, Milan Kucan i ostali pjevaju neke drage pjesme… pic.twitter.com/L1KnnLjJKY — Bogdan tanjevic (@BogdanTanjevic) January 19, 2022 Ves navdušen nad videnim je posnetek zabave, na kateri je  zbrana smetana Foruma 21 in njenih prisklednikov, od njegovega oprode Geze Vogrinčiča, preko Vlade Kreslina,  Bojana Križaja, Toneta Vogrinca, Iva Daneva, Mira Cerarja starejšega, celo prvo ime NZS Radenko Mijatović ni manjkal, nekdanji predsednik mariborskega sodišča Karel Ferenčak pa je bil najbolj glasen pri petju "Bilećanke". Manjkal je Zoran Predin, ki po Tanjevičevem mnenju najbolje zapoje Bilečanko. “Moji prijatelji Slovenci, med njimi Miro Cerar, Ivo Daneu, Milan Kučan in ostali pojejo neke posebne pesmi, je s posnetkom vred na twitter objavil Bogdan Tanjević. Prvi bariton Bilečanke, menda nekdanji sodnik na mariborskem sodišču … dakle, u Sloveniji, osim janse( malim slovima, mali ljudi, coveculjci) i mozda tate mu ( grdan li je i fizicki !!?!) vecina naroda postuje tekovine NOB… jednostavno, nece ljudi da ne pripadaju POBJEDNICKOJ NACIJI u 2.Svj ratu — Bogdan tanjevic (@BogdanTanjevic) January 19, 2022 Da gre ne le za jugonostalgike, temveč tudi osebe, ki jim misel na aktualnega predsednika vlade Janeza Janšo povzroča hude prebavne motnje, ne gre dvomiti. Z virusom antijanšizma se je okužil tudi Bogdan Tanjević, ki v poniževalnem tonu piše o Janši, hkrati pa pride do krucialne ugotovitve, da "vecina naroda postuje tekovine NOB… jednostavno, nece ljudi da ne pripadaju POBJEDNICKOJ NACIJI u 2.Svj ratu" To niso Slovenci to je murglsektakomunistov — Romana Jančar (@roma9na) January 20, 2022 b.c.

Wed, 19. Jan 2022 at 18:46

339 ogledov

V jutrišnji izdaji Domovine: Jugonostalgija namesto lepše prihodnosti
Vroča tema 31. številke Domovine:  soočenje idej med Levico in NSi. Razprava med strankama je več kot le besedni spopad: je namreč rezultat trka dveh konceptov, dveh idej in vizij slovenske prihodnosti. Temo komentirajo urednik Domovine Tino Mamić, urednik spletne Domovine Rok Čakš in naš komentator Matjaž Napast. Kordiševo čustveno nabito izjavo, da je bila osamosvojitev »nateg« in »kapitalistična kontrarevolucija«, ki je omogočila peščici, da je obogatela, ljudje pa živijo v revščini, smo v članku soočili z dejstvi.  Matej Tonin: »Ne želimo nazaj v socializem. « Levica odgovarja: »Mi želimo naprej v socializem. « Na čelu »desničarskega prevzema« RTV Slovenija je tudi Domovina, saj je letos javna RTV naročila celo en izvod naše revije!   Predstavljamo konkretne številke o številu naročnin na različne medije, ki jih ima RTV Slovenija v letu 2022. Veliko prahu je dvignila tudi zadnja oddaja Utrip, ki jo je pripravil dr. Jože Možina. O tem v članku piše Peter Merše, v komentarju pa Rajko Podgoršek. Aktualne teme: sestanek koalicije o projektih, ki jih še lahko izpeljejo do konca mandata; Zorčič ustanovil stranko LIDE; organizatorji petkovih protestov pred sodiščem; Tonin zavrača pisanje ruskega časopisa: Rusija je nevarnost za evropski mir, ne pa Slovenija in balkanske države. Intervju z dr. Igorjem Senčarjem, državnim sekretar za koordinacijo mednarodnih in EU zadev o minulem predsedovanju Slovenije Svetu EU ter zunanji politiki Slovenije. Cerkvene teme: papež je obsodil kulturo izbrisa, ki se širi z Zahoda, Gabriel Kavčič pa komentira ustavitev zvonjenja v Dolini pri Trstu. V ekonomskih temah pišemo o solidarnostnem dodatku za upokojence in o zeleni jedrski energiji. Rok Čakš v komentarju športne zgodbe, ki se je namesto na igrišču tokrat odigrala na sodišču: Đoković je antijunak. Gregor Čušin je na sprehodu srečal Sizifa: z njim se je med drugim pogovarjal o smiselnosti volitev ter o gledanju televizije. Ne spreglejte Tazadnje, kjer pišemo o težavah s kratico CCCP. Kaj pomeni in katere težave prinaša lahko preberejo samo naročniki. V »iskrenih vsebinah« preberite: Zavod Iskreni se s hvaležnostjo ozira na leto 2021; Pravi in zgrešeni krščanski pogledi na spolnost; Intervju z zakoncema Kozjek o njuni družinski izkušnji (so glasbena družina s 7 otroki, imata pa že 2 vnuka); Umrla je Adalia Rose Wiliams – najstnica z redko boleznijo, ki je preko spleta širila veselje; Če hočeš biti manj   utrujena, pij manj kave. S Selmo Bizjak boste tokrat kuhali slastno rižoto – če bi se ji radi pridružili, se naročite. Vse to in še veliko drugih ekskluzivnih vsebin najdete v novi številki tednika Domovina, ki izide v četrtek, 20. januarja. 68 barvnih strani vas na policah prodajaln časopisov čaka, da jih prelistate. Opozarjamo sicer, da je Domovina v prenekateri prodajali varno »skrita« na nevidnih mestih.

Wed, 19. Jan 2022 at 14:25

240 ogledov

Franc Bogovič: Roberta Metsola bo odlična predsednica EU parlamenta in pozitiven zgled mladim ženskam za delo v politiki
Na včerajšnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta (EP) v Strasbourgu so evropski poslanci za novo predsednico Evropskega parlamenta izvolili evropsko poslanko in dosedanjo prvo podpredsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo iz politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP Group. Za izvolitev v prvem krogu glasovanja je bila potrebna absolutna večina. Metsola je dobila 458 glasov od 616 oddanih veljavnih glasovnic. Poleg nje  so se za položaj  predsednika potegovali še Sira Rego iz Levice, Alice Bah Kuhnke iz Zelenih, medtem ko je kandidat Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Kosma Zlotowski svojo kandidaturo umaknil. Evropski parlament v Strasbourgu Malteška poslanka Metsola je bila deležna podpore vseh štirih slovenskih poslancev iz vrt Evropske ljudske stranke/EPP. Njeno izvolitev je evropski poslanec in podpredsednik SLS Franc Bogovič (SLS/EPP pospremil z naslednjimi besedami: »Evropska poslanka Roberta Metsola iz naše politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) je mlada, a hkrati zelo izkušena političarka, dolgoletna poslanka, ženska in mati štirih sinov, ki prihaja iz male sredozemske države Malte. Je odločna in entuziastična zagovornica Evropske unije in demokracije ter predana in kompetentna poslanka, ki vedno prisluhne ljudem. Glede na njeno odprtost in zelo povezovalno držo verjamem, da bo odlična predsednica vseh.Kolegici Roberti Metsola iskreno čestitam za izvolitev za predsednico Evropskega parlamenta, ki bo to funkcijo opravljala naslednji dve leti in pol. Verjamem, da bo krepila odprtost Evropskega parlamenta do vseh državljank in državljanov EU ter njegovo demokratičnost in bo hkrati pozitiven zgled mladim ženskam za delo v politiki ter sedanjim in prihodnjim evropskim voditeljicam.«  Metsola je na mestu predsednika Evropskega parlamenta naslednica nedavno preminulega predsednika EP Davida Sassolija iz vrst S&D, ki je minuli teden umrl v starosti 65 let in bi se mu v tem mesecu iztekel predsedniški mandat. Njegova izvolitev za predsednika EP je bila na prvi seji novega mandata parlamenta v letu 2019 rezultat političnega dogovora treh največjih političnih skupin v Evropskem parlamentu – EPP, S&D in Renew, da v prvi polovici mandata EP mesto predsednika pripade S&D, v drugi polovici pa EPP.
Teme
Kulturna mafija 23 milijonov evrov Vasko Simoniti Igor Samobor prenova Drame

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kulturni minister Vasko Simoniti dregnil v osje gnezdo "kulturne mafije"! 23 milijonov evrov težka prevara prenove Drame!!!