Zakaj vsi odgovorni branijo "provokacijo" kriminalista, ki je NALAŠČ hotel zakuhati incident v Lendavi?!
Odgovorni v PU Murska Sobota, PP Lendava in v vodstvu policije se ne mislijo opravičiti zaradi dejanj kriminalista iz PU Murska Sobota. Predstavljamo odgovor policije glede "incidenta" v Lendavi.
prava .
Slovenija

Nedelja, 28. november 2021 ob 01:26

Odpri galerijo

Direktor PU Murska Sobota Damir Ivančič, generalni direktor Policije dr. Anton Olaj, komandir PP Lendava Željko Križanič. (Foto: Posnetek zaslona- Policija, Pomurec.com)

Ne glede na izostanek podpore enega izmed treh novinarskih združenj ali slovenskih medijev (razen novinarja Bojana Požarja), se raziskuje ozadje incidenta v Lendavi še naprej. Ob tem treba vedeti, da je novinarju Borisu Cipotu ponudil podporo Jože Možina v imenu Združenja publicistov in novinarjev Slovenije, a je Cipot zavrnil, da se ni treba javno izpostaviti. Ni pa takrat vedel, da bo ta problematični dogodek javno zelo problematiziral njegov novinarski kolega v mediju #Prava. Kdor še do zdaj ni obsodil tega dogodka, ga lahko še vedno obsodi v bližnji prihodnosti. Svobodna odločitev. Oba bova vaše medijske podpore zelo vesela.

Zgodba je znana. Novinarja #Prava Boris Cipot in Luka Perš sta se kot predstavnika medija #Prava udeležila dogodka, javne tribune ob koncu obiska vlade RS pod vodstvom predsednika Janeza Janše v pomurski regiji v Lendavi. Dogodek se je zgodil v torek, dne 23.11.2021 ob 18. uri.

Novinar #Prava Boris Cipot naju je v ponedeljek do 16.30h akreditiral pri vladni službi, da so naju dali na seznam medijev. Oba sva torek v Lendavo prišla malce po 17.uri. Pristojnim sva pokazala PCT in se javila vladnim predstavnicam za medije. Tam so potrdili naju udeležbo in nama podelili tudi akreditacijo za dogodek. Novinar Luka Perš se je veselil, da lahko končno kot uradni medij začne hoditi na tiskovne konference. KUL-ovci, pripravite se na vprašanja!

Nihče od naju ni slutil, da bova doživela celo dramo. Ker sva še oba imela čas, sva se zunaj usedla na teraso in popila eno kavo. Takrat je v družbi policista prišel višji policist-kriminalist oz. višji kriminalist specialist. Takšne nazive je avtor članka opazil ob razkritju plač vseh zaposlenih v slovenski policiji.

Ali je "provokatorski" kriminalist kršil 21. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije?

Prvo napaka tega kriminalista je bila, da se sploh ni predstavil z imenom in priimkom. V 21. členu Zakona o nalogah in pooblastilih policije piše sledeče:


				V 21. členu zakona o nalogah in pooblastilih policije jasno piše, da se mora vsak policist predstaviti z imenom in priimkom. (Foto: Posnetek zaslona- Zakonodaja.com)			V 21. členu zakona o nalogah in pooblastilih policije jasno piše, da se mora vsak policist predstaviti z imenom in priimkom. (Foto: Posnetek zaslona- Zakonodaja.com)

Nisva hotela komplicirati in sva ubogala navodila kriminalista. Oba je od naju zahteval, da mu pokaževa osebni dokument. To sva tudi storila. V nadaljevanju je povedal, da nimava na tem dogodku kaj iskati. Po nekaj minutnem pregovarjanju v družbi policista, ki je spremljal dogajanje, je končno doumel, da sva uradni medij in imava vso pravico udeležbe na tem dogodku. Ne glede na najino nejevoljo je kriminalist le opravljal svojo delo, za kar ga plačujejo slovenski davkoplačevalci. To je Luka Perš vedno spoštoval in cenil.

Kriminalist je zapustil dogajanje, z nama pa je ostal policist in spregovoril nekaj besed. Glede na to, da sva kriminalistu podala vse ustrezne podatke je pisec članka misli, da je s tem drame konec.

A se je zgodil neverjeten preobrat. Po mišljenju Luke Perša je kriminalist z manipulacijami in zavajanjem NALAŠČ zavedel vladnega varnostnika pred vhodom v objekt v Lendavi. Le ta je po njegovih informacijah povedal obema predstavnikoma medija #Prava, da nimava pravice vstopiti na dogodek. Vzrok? Da niti eden od naju ni akreditiran na dogodek.


				Kulturni dom v Lendavi. Na tej ploščadi je hotel Kulturni dom v Lendavi. Na tej ploščadi je hotel "provokatorski" kriminalist NALAŠČ sprožiti incident. (Foto: Posnetek zaslona-Kraji.eu)

V načrtu "provokatorskega" kriminalsta je bilo, da bi oba novinarja #Prava izgubila živce in bi kričala ter naredila sceno nad uradno osebo. S tem pa bi tudi imeli povod, da bi naju kaznovali in odstranili s prizorišča.

A sva v rahlo napeti situaciji kolikor toliko oba ohranila mirno kri in se nisva pustila sprovocirati. Preden sva odšla v dvorano, nama je vladni varnostnik še povedal, da naju opazujejo in naju bodo odstranili, če bova v dvorani karkoli počela.

Boris Cipot, novinar z več kot 45-letnimi izkušnjami v tem poslu mu je le odvrnil, da tega ni doživel niti v bivšem totalitarnem režimu. Po dogodku so nas poklicali iz kabineta predsednika vlade ter se opravičili za nevšečnosti. Opravičilo se je sprejelo. Vprašajte se, zakaj in po čigavih navodilih je kriminalist hotel NALAŠČ zanetiti konflikt? To se bo v prihodnjih dneh v našem mediju tudi razkrilo do potankosti. 

"Bad boyevska" preteklost novinarja Luke Perša

Kdor osebno pozna novinarja Luko Perša, svojih "grehov" iz preteklosti ni nikoli skrival. Kdorkoli je z njim govoril o tem, je vsakomur tudi priznal. Tako je vzgojen in raje pove resnico o sebi, kot bi prodajal lažne zgodbice o svoji osebnosti. To lahko potrdijo njegovi prijatelji, znanci, sodelavci medija Nova24tv ter nekaj policistov in kriminalistov iz PU Murska Sobota.

V letu 2014 je nastopal kot najmlajši neodvisni kandidat za župana Murske Sobote z nekaterimi "bizarnimi" idejami. Tudi takrat je mogoče edini v Sloveniji priznal svoje "grehe" iz preteklosti v eni izmed objav na FB. Tudi znameniti "pijanski incident" v Ižakovcih kot nogomenti sodnik, s čim me zelo radi zbadajo levičarski troli na TW. Je pa kot edini kandidat za župana del sredstev, ki so mu preostala od volilne kampanje simbolno namenil za nakup hrane organizaciji Anini zvezdici. Kot predsednik Mladinskega društva Černelavci skupaj s svojo ekipo in pomursko ekipo Anine zvezdice pod vodstvom Amadeje Gomboc organizirali dobrodelni koncert leta 2016 v prostorih Gasilskega doma v Černelavcih. Na njem je kot osrednji glasbeni gost nastopil Gal Gjurin.

V letih 2014-2018 je zašel v t.i. "badboyevsko" družbo posameznikov. Nekateri od njih so bili znani po tem, da so veljali za osrednje preprodajalce z marihuano. Kljub temu, da se s preprodajo ni nikoli ukvarjal, je bil zaradi te družbe na "piki" kriminalistov iz PP Murska Sobota. Zaradi tega je imel v tem časovnem obdobju vsaj dvanajstkrat srečanje z organi pregona na območju Pomurja.

Je pa res, da je zaradi odkritega tumorja na modih in kasneje še na želodcu po nasvetih svojih prijateljev začel uživati to prepovedano stvar po slovenski zakonodaji, saj pomaga lajšati procese razvijanja te zahrbtne bolezni. Za marsikaterega slovenskega državljana pa je bil rak usoden za prezgodnjo smrt. 

Žal se je po lastni krivdi spreminjalo življenje Luke Perša v vedno hujši pekel. Tega nobenemu državljanu ne privošči in se je z omenjeno družbo leta 2018 razšel.

Ali veste, zakaj je bil Perš vesel, da je dobil službo in delal skoraj dve leti kot novinar Nova24tv? Prav zaradi tega, da je prekinil vpliv "badboyevske" okolice in obrnil nov list v življenju. S tem pa se mu je ponudila tudi nova življenska priložnost. V novinarskem poklicu pa se tudi vidi, da bi to lahko bila njegova sanjska življenjska služba. Zato ni neumen, da bi še enkrat zašel na stranpota kot v preteklosti.

Del slovenske javnosti ga je prepoznalo kot mladega raziskovalnega novinarja, za druge je spet bil "prvi Janšev pisun, domobranec, janšist" itd.... Vsak si lahko o člankih Perša ustvari svoje mnenje, kar je sedanji novinar #Prava vedno cenil in spoštoval. Kritike na račun svojega dela pa prebere z največjim veseljem.

Usodna Velika Polana in prvo srečanje s "provokatorskim" kriminalistom

Sedaj se je treba vrniti nazaj na "provokatorskega" kriminalista, ki je hotel NALAŠČ skuhati incident na torkovem dogodku v Lendavi. V Pomurju je vsako leto ena izmed osrednjih zabavnih glasbenih prireditev Pomurski poletni festival v občini Velika Polana.

Tako se je petega avgusta 2018 ob koncu dogodka na prizorišču v Veliki Polani dobil s skupino članov in članic MD Černelavci (MDČ). Ob koncu so si hoteli "malce popestriti" dogajanje. A sta njihovo namero hitro opazila dva kriminalista ter pričela s postopki. Eden izmed njiju je bil tudi omenjeni "provokatorski" kriminalist iz dogodka v Lendavi.

Ker Perš ni hotel drame, je z drugim kriminalistom stopil stran od dogajanja. Z njim je v petnajstih minutah na miren način vse rešil. Sprejel je vso odgovornost nase, sprejel kazen za prekršek in dal konktakt kriminalistu. Samemu kriminalistu pa tudi dejal, da le opravlja svoje delo. Razšla sta se na zelo miren, sproščen in prijateljski način.

Po končanem popisu prekrška se je sedanji novinar #Prava vrnil k svojim prijateljem. Tam pa doživel šok. Ena izmed članic MDČ je bila popolnoma šokirana in prestrašena. Celotno situacijo pa jo je spravila v "rahli jok". Kasneje je avtor članka izvedel, da je "provokatorski" kriminalist iz Lendave "teroriziral" Peršovo skupino prijateljev. Glej ga zlomka, prav s tem kriminalistom se pisec članka sreča slabe tri leta kasneje v Lendavi. Še več, kot je izvedel sedaj, se tudi takrat ni predstavil z imenom in priimkom!

Po mnenju Perša je prav dogodek v Polani vplival, da je hotel "provokatorski" kriminalist izkoristiti, da bi zakuhal incident v Lendavi.  Dogodek v Veliki Polani je Luka Perš izpostavil tako "provokatorskemu" kriminalistu kot vsem ostalim, ki so bili pred vhodom v dvorano v Lendavo.


				Tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš. (Foto: Posnetek zaslona-Policija)

Tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš. (Foto: Posnetek zaslona-Policija)

Tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rouš: "Zakaj bi se opravičili...."

V odločbi za prekršek iz leta 2018 je le navedeno ime kriminalista, s katerim je bil v stiku takrat Perš. Kontaktiral je nekaj svojih bivših prijateljev in tudi svojih znancev iz policijskih vrst. Prijatelji se ga po opisu niso spominjali in niso vedeli ne njegovega imena in ne priimka. Po mnenju Perša pa policijski kolegi niso hoteli razkriti identitite "provokatorskega" kriminalista, kljub temu, da ga morejo osebno poznati.

Zadevo je hotel rešiti na miren način in je poslal vprašanja na PU Murska Sobota, PP Lendava, Generalno policijsko postajo, ministrstvo za notranje zadeve in v urad kabineta predsednika vlade RS.

Pričakoval je, da se bodo vsaj PP Murska Sobota, PP Lendava ali v vodstvu slovenske policije opravičili za incident "provakatorskega" kriminalista. Kot se je že omenilo, so se za nevščečnost opravičili v kabinetu predsednika vlade. Bravo in še enkrat hvala!

Prejel je le odgovor s strani vodstva policije. Zapisali so sledeče:

Spoštovani. 

V zvezi z vašim sporočilom o dogodku, vas obveščamo, da je uveden notranjevarnostni postopek, v katerem bodo preverjene vse okoliščine.

Zavedamo se, kako pomembno vlogo v družbi imate novinarji, ter da vam že ustava pa tudi drugi predpisi zagotavljajo nemoteno opravljanje svojega dela.

Pa vendar, na drugi strani morajo tudi policisti, ki varujejo dogodke in zagotavljajo varnost varovanim osebam, svoje naloge opraviti v skladu s predpisi strokovno in profesionalno ter tako, da je varnost varovanih oseb stalno zagotovljena. V policiji pa si bomo še naprej prizadevali za korektno sodelovanje z novinarji.

Ker ne gre na lep način, se je Perš odločil za trši način. Na Twiterju je objavil, da v primeru, da se "provokatorski" kriminalist ne razkrije, bo dal celotni seznam vseh zaposlenih kriminalistov PP Murska Sobota v javnost. Hitro ga je poklicalo nekaj kriminalistov iz preteklosti in ga prosilo, da tega naj ne počne. 

Ni problema, res ne bodo vsi kriminalisti PP Murska Sobota odgovarjali za dejanje "provokatorja" iz svojih vrst. Zato se je odločil, da pokliče tiskovno predstavnico PU Murska Sobota Suzano Rouš. V kratkem telefonskem pogovoru jo je vprašal, ali se res ne misli nihče opravičiti v imenu PP Murska Sobota ali PU Lendava.

Na njegovo vprašanje je odgovorila le, zakaj bi se oni morali sploh opravičiti? Dejala je tudi, da so vprašanja naslovnjene na PU Murska Sobota in PP Lendava poslali vodstvu slovenske policije, ki so mu tudi posredovali odgovor in so se sprožili postopku navedni v odgovoru. V primeru dodatnih vprašanj pa jim naj pošlje vprašanja po elektronski pošti.

Zakaj je tako težko zbrati trohico poguma in se dostojno opravičiti za nevščečnost. Zakaj je "provokatorski" kriminalist NALAŠČ hotel sprožiti konflikt se ponujata le dva odgovora.

Ali je mislil, da je Perš še vedno del "badboyevske" družbe? Ali pa mu je nekdo naročil, da naj zakuha NALAŠČ incident? Veliko bolj se nagibam drugemu odgovoru. Le zakaj bi "provokatorski" policist hotel NALAŠČ skuhati incident kot mu je nekdo moral to naročiti.

"Provokatorski" kriminalist, vodstvo PU Murska Sobota in PP Lendava, v primeru opravičila je Luka Perš pripravljen dogodek pozabiti takoj in izbrisati vse članke na to temo in tudi svoje tvite o tem dogodku. Raje ohranja z vsemi prijateljske odnose, saj spoštuje tako delo kriminalistov kot policistov.

Luka Perš je za svoja dejanja v preteklosti vedno odgovarjal, zato se enako pričakuje, da svoj del odgovornosti prevzamejo zgoraj našteti. Vsem slovenskim policistom in kriminalistom pa se zahvaljuje za njihovo opravljeno delo v času te zahrbtne epidemije! 

I'm just a human!

Luka Perš

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 20. Jan 2022 at 19:15

137 ogledov

Dr. Milan Zver: Evropska unija je v geostrateškem smislu ranljiva kot še nikoli
Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes sodeloval na simpoziju "Quo vadis, Slovenija?", ki sta ga ob 30. obletnici samostojne, neodvisne in suverene države Republike Slovenije organizirala Državni svet Republike Slovenije in Fakulteta za uporabne družbene študije.  Evropski poslanec dr. Zver je na simpoziju nastopil z naslovom razprave: Kaj je v ozadju razprav o prihodnosti in strateških usmeritvah Evropske unije? V omenjeni razpravi je spregovoril predvsem o geostrateškem položaju Evropske unije. "Evropska unija in z njo tudi Slovenija sta na nekem razpotju. Smo v svojevrstnem ranljivem položaju. Leta 2004, ko smo se vključili v zavezništvo, je bila EU takrat izjemno močna. Bila je najmočnejša gospodarska sila, imela je gospodarsko rast brez nekih večjih težav, kasneje pa se je njen geostrateški položaj bistveno spremenil," je uvodoma poudaril evropski poslanec. Kot težavno za celotno EU je poslanec označil finančno krizo, ki je udarila po evropskem gospodarstvu, in kjer so se iskali odgovori, da se kriza ne bi širila na socialno in politično področje." Bili smo deloma uspešni, na koncu je EU pokazala odpornost do tovrstnih kriz," je dejal poslanec. Nato je EU prizadela migrantska kriza, ko so  nezakoniti migranti vdrli v prostor držav članic EU in kjer EU sprva na to ni bila ustrezno pripravljena. "Migrantski valovi so že prej prihajali v EU, vendar v bistveno manjšem obsegu in bistveno manj organizirano," je nepripravljenost na migranstko krizo pojasnil dr. Zver. Po njegovih besedah so se sočasno dogajali teroristični napadi, kar je kazalo šibkost EU na področju sodelovanja varnostnih služb. "Na koncu pa nas je prizadela še pandemija, kjer pa je EU pokazala bistveno večjo sposobnost učinkovitega odziva tako pri produkciji kot pri distribuciji cepiv, razvijanju zdravil ipd," je povedal dr. Zver in izpostavi, da se je skozi različne krize Evropa vedno bolj odzivala učinkovito. "Na mednarodnem področju pa se je položaj EU bistveno poslabšal. Najprej smo v zadnjem desetletju izgubili pomembnega partnerja, to je Rusija, ki sedaj ustvarja razna krizna območja in ki skuša svojo soseščino narediti praktično nesposobno lastnega preživetja," je dejal dr. Zver in dodal, da EU ni preostalo drugega, kot da se je odpovedala partnerstvu z Rusijo. " Rusija sedaj uporablja še druga sredstva, kibernetske napade, pojačala je vojaško obveščevalno dejavnost, in skuša s trdo močjo oziroma kot rečemo  "s puško" vplivati na EU, jo šibiti in narediti še bolj ranljivo kot je že," je povedal evropski poslanec. "Rusi sicer spoznavajo, kakšno je  življenje v EU in verjetno bi si Putin raje želel vojaškega soočenja, kot pa to, da Rusi vidijo, kako se v EU razvijajo človekove pravice in kakovost življenja, sama Rusija, pa na primer, ni sposobna zagotoviti dovolj kakovostnih javnih storitev," je dodal dr. Zver. "Druga velika izguba za EU je bila izguba ZDA kot čvrstega evro-atlantskega zavezništva. Prvi tak primer izgube je bila odpoved trgovinskega sporazuma z EU," je nadaljeval dr. Zver, ki je spomnil, da so evropski poslanci pred 10 leti natančno preučevali TTIP, kjer so bili do potankosti opredeljeni odnosi na različnih področjih, "na koncu pa so se v ZDA odločili, da sporazuma z EU ne bo, čeprav bi imeli evropski in ameriški gospodarski dejavniki in gospodinjstva precej od tega." Tretja velika izguba za EU pa je po besedah poslanca Brexit. "Brexit je sicer bolj močno prizadel Veliko Britanijo kot EU, saj imajo Britanci sedaj v urbanih predelih veliko težav, veliko delovnih mest so izgubili, finančna industrija se je odselila na evropski kontinent. Tudi britanski državljani in njihova gospodinjstva so z odhodom izgubili ogromno, saj imajo sedaj težave z zagotovitvijo določenih storitev, zdravil ipd," je poudaril poslanec dr. Zver. "Strateška pozicija EU je bila močna, čeprav je gradila na mehki moči. Imamo najvišjo kakovost življenja na svetu in to je bil tudi eden od razlogov, ki je motiviral migrante pri prihodu v EU in še danes to velja kot nek motiv zanje," je nadaljeval dr. Zver, ki pa je ocenil, da je tudi s tega vidika EU dokaj ranljiva, še posebej po strateški preusmeritvi ZDA iz evro-atlantskega središča v azijsko-pacifiško. "Pacifik je postal torišče vsega pomembnega, kar se sedaj dogaja na tem svetu. Ta premik ZDA iz EU nas je pustil na čistini, ker EU v zadnjih 30 letih ni vlagala veliko v obrambo in varnost," je dejal evropski poslanec. "Boleče je tudi to, da so se z odhodom ZDA iz sirske krize in Afganistana odprla nova žarišča migrantskih tokov, usmerjenih v EU. Tu je z odločno pozicijo Slovenija v času predsedovanja preprečila, da bi se zgodili nepredvidljivi valovi iz Afganistana," je poudaril evropski poslanec dr. Zver in dodal, da Evropo na področju obrambe in varnosti čaka še veliko nalog, predvsem da bo postala bolj spoštovanja vreden partner. Poslanec je tudi dejal, da nekateri menijo, da bi moral biti sistem odločanja v EU bolj učinkovit, zato da bi pridobila večjo moč v geostrateškem smislu. "Evropa ima dokaj zapleten sistem odločanja tudi zato, ker ni enovita supra država, ker jo sestavljajo posamične države članice, tako da na evropski ravni razvijamo model evropske demokracije. Tako imamo tipičen večinski sistem, pa tudi konsenzualni sistem," je povedal evropski poslanec in dodal, da se v Svetu EU odločitve sprejemajo na podlagi konsenza ali kvalificirane večine, ki temelji na tem, da se mora več kot 55% držav članic strinjati z neko odločitvijo, pri čemer morajo te države članice pokrivati vsaj 65% populacije v EU. "V Svetu obstaja tudi možnost veta, ki daje moč zlasti manjšim članicam, ki lahko blokirajo neko odločitev EU, če le-ta ni v njenem interesu. Lahko pa se država tudi umakne iz odločanja in ne prepreči sprejetja odločitve," je sistem odločanja v EU pojasnil evropski poslanec.  Prav tako je navedel, da v tem trenutku v EU potekata dve veliki razpravi, prva o prihodnosti Evropske unije, druga pa o strateškem kompasu. Prva razprava lahko po besedah poslanca pripelje do nekaterih sprememb, ni pa nujno, da bodo te spremembe v smeri večanja evropske demokracije, saj si nekateri namreč želijo umakniti sistem odločanja z vetom. "Strateški kompas pa bo verjetno prinesel rešitve o tem, kako povečati učinkovitost, odzivnost in odpornost EU," je dejal dr. Zver. Ob tem je jasno poudaril, da si ne želi spreminjanja evropskega modela demokracije, ki temelji na državljanih - večinski demokraciji in na konsenzualni demokraciji, iskanju soglasja, ki domuje v Svetu EU. "Zlasti z levice prihajajo predlogi, da bi Svet EU menjali s senatom, ki bi bil voljen. Ta predlog gre v smeri unifikacije, torej da bi imeli eno volilno enoto in panevropske volitve, panevoprski referendum. Na drugi strani je ELS predlagala koncept spitzen kandidata, ki pa v praksi žal ni uspel, saj nekateri niso spoštovali dogovorov," je povedal dr. Zver.  Po mnenju evropskega poslanca bo EU verjetno morala sprejeti nekatere odločitve v smeri učinkovitega in vitalnega odločanja. "Na področju zdravstva EU sicer ne bi smela reagirati ali regulirati tega podsistema, vendar pa se je pri proizvodnji in dobavi cepiv zelo izkazala," je dejal dr. Zver. Prav tako je poudaril, da se bo EU navzven morala pokazati tudi s trdo močjo, in ne zgolj s kulturo, kakovostjo življenja ter dobrimi športnimi rezultati. "Potrebujemo močnejšo vojsko, ki se bo sposobna hitro odzivati. Potrebovali bi skupno obveščevalno službo, saj v boju s teroristi sistem sodelovanja  in koordinacije ni več učinkovit, prav tako bi morali biti veliko bolj odporni proti kibernetskim napadom, ki so verjetno ta hip največja grožnja stabilnosti EU," je naštel dr. Zver.  Svoje razmišljanje je evropski poslanec zaključil z mislijo, da je Evropska unija v geostrateškem smislu ranljiva kot še nikoli, a je obenem tudi nakazal, da lahko z delnimi spremembami ojača svojo vlogo in moč, "bo pa ob tem morala bistveno več vlagati tudi  na področje obrambe in varnosti."

Thu, 20. Jan 2022 at 18:38

146 ogledov

Franc Bogovič: EU parlament sprejel vrsto ukrepov za izboljšanje dobrobiti živali med prevozom
Strasbourg, 20. januar 2022 - Poslanci Evropskega parlamenta so na zadnji dan januarskega plenarnega zasedanja v Strasbourgu sprejeli priporočila preiskovalnega odbora za zaščito živali med prevozom (odbor ANIT), ki ugotavlja stanje na področju prevoza živali v EU in s tretjimi državami ter Evropski komisiji (v nadaljevanju: Komisija) in državam članicam EU predlaga vrsto ukrepov za izboljšanje pogojev pri prevozu živali, ki, po mnenju poslancev, krepijo njihovo dobrobit in zmanjšujejo tveganja za poškodbe ali pogin živali med prevozom. Evropski poslanec Franc Bogovič ELS/EPP Evropski poslanec in podpredsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič (EPP/SLS), ki sicer ni bil član ad-hoc preiskovalnega odbora ANIT, je priporočila odbora podprl, saj ocenjuje, da so realistična, v ozir pa jemljejo tako vidik izboljšanja dobrobiti živali kot položaj rejcev živali, predvsem iz perifernih držav in regij EU. »Preiskovalni odbor ANIT smo v Evropskem parlamentu ustanovili junija l. 2020, in sicer z namenom preiskovanja domnevnih kršitev pri uporabi Uredbe (ES) št. 1/2005, ki ureja prevoz živih živali znotraj in zunaj Unije. Odbor je do potankosti preučil domnevne pomanjkljivosti izvajanja celotne zakonodaje EU, ki določa prevoz živih živali in pogoje, ki se morajo izpolnjevati med prevozom, od dovoljenega prostora za pripeljane živali, njihovem napajanju, hranjenju, temperaturah in prezračevalnemu sistemu med prevozom po cesti, železnici, zraku in morju. Kolegi poslanci iz odbora so preverjali tudi zagotavljanje skladnosti s pravili EU s strani držav članic,« uvodoma izpostavlja Bogovič in dodaja, da sta bili ključni vprašanji, pri katerih so bili člani odbora najbolj razdeljeni, čas potovanja in počitka ter temperatura med prevozom. »Glede časa potovanja in počitka za domače živali, ki so namenjene za zakol, predlagamo, da potovanje načeloma ne sme presegati 8 ur ob upoštevanju posebnih geografskih značilnosti nekaterih regij, kot so otoki, najbolj oddaljene regije, oddaljene regije in območja, kjer je infrastruktura nerazvita. Kar se tiče temperature med prevozom in njenega vpliva na počutje živali, pa se osredotočamo na temperaturo v vozilih namesto na zunanjo temperaturo, saj je temperaturo v vozilih mogoče nadzorovati s tehničnimi napravami. Poleg tega priporočamo tudi čim večje izogibanje prevozu neodstavljenih živali, torej živali, ki so odvisne od materinega mleka, ki ne bi smel biti dovoljen za teleta, mlajša od štirih tednov, razen v primeru, ko ga izvajajo kmetje sami na razdalji manjši od 50 km. Glede brejih živali priporočamo maksimalno 4-urno omejitev časa vožnje za živali, ki so v zadnji tretjini brejosti,« kot nekatera ključna priporočila omenja Bogovič in dodaja: »posebna pozornost je namenjena tudi prevozu živali po morju in uvozu iz oz. v tretje države, kjer državam članicam EU priporočamo uveljavitev obvezne prisotnosti veterinarjev ali certificiranega strokovnjaka na krovu za ves čas potovanja po morju. Z namenom zmanjševanja tveganja za nesreče poleg tega priporočamo še krepitev inšpekcijskih pregledov po natovarjanju plovila. Glede izvoza izven EU oz. uvoza v EU Komisiji predlagamo pripravo t. i. belega seznama tretjih držav, ki uporabljajo pravila in standarde na področju prevoza živali, ki so primerljivi s tistimi v EU, za ostale tretje države pa vzpostavitev certificiranega nadzornega sistema, ki zagotavlja skladnost z zakonodajo EU na katerem koli delu poti. Nenazadnje pa pozivamo tudi h krepitvi zakola na kmetiji, tudi z uporabo mobilnih klavnic ter ohranjanje ali vzpostavitev regionalnih klavnic, s čemer bi odpravili potrebo po daljšem prevozu živih živali, kjerkoli je to mogoče.« Bogovič še dodaja, da je treba kmetom pomagati pri zagotavljanju ustreznih pogojev za kmetovanje z namenom preprečevanja opuščanja kmetovanja. Kmetom je treba pomagati, da bodo svoje kmetovanje lahko še izboljšali, tudi ob zagotavljanju prevoza živali v tretje države, ob hkratnem spoštovanju najvišjih standardov dobrega počutja živali. Sprejeta priporočila odbora ANIT predstavljajo osnovo za spremembo zakonodaje s področja prevoza in dobrobiti živali, ki jo pripravlja Komisija.

Thu, 20. Jan 2022 at 18:24

104 ogledov

Slovensko Porabje: Ministrica Jaklitscheva s predsednikom Državne slovenske samouprave
Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala s predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holcem.  V prijetnem in konstruktivnem pogovoru je beseda tekla o izzivih slovenske manjšine v Porabju v letu 2022, s posebnim poudarkom na gospodarskem razvoju, prizadevanjih za dvig ravni rabe slovenskega jezika in jesenskem popisu prebivalstva na Madžarskem. V luči katerega potekajo tudi številne aktivnosti pod geslom "Slovenec sem!".

Thu, 20. Jan 2022 at 12:08

653 ogledov

Milan Kučan ima še danes "Bilečanko" na ustih, Slovenija pa mu tudi po 30 letih še vedno ni intimna opcija
V zadnjem poldrugem letu nam je UKOM s pomočjo zunanjih sodelavcev, zgodovinarjev, publicistov in novinarjev dveno postregel z informacijami, povezanimi s procesom osaamosvajanja in do 15. januarja 1992, do končnega mednarodnega priznanja Slovenije. Tudi naš medij prava.si je objavljal utrinke o dogajanjih, povezanih z "rojevanjem" naše domovine. Tudi s slikovnim materialom, ki je del fonda Muzeja novejše zgodovine. Ob slovesni razglasitvi plebiscitarnega rezultata na seji Skupščine Republike Slovenije 26. decembra 1990 Pri fotografijah, na katerih je tudi takratni predsednik Predsedstva RS Milan Kučan me je zbodlo dejstvo, da na niti eni, ko se je zgodil kak prelomni dogodek, raglasitev rezultatov referenduma o samosvojitvi, razglasitev samostojnosti...na vseh Milan Kučan kaže mrk, nerazpoložen in razočaran obraz, čeprav vsi okoli njega navdušeno prepevajo Zdravljico. Edinokrat je na njegovem obrazu razbrati smeh, ko se druži z nekdanjimi partijsko nastavljenimi predsedniki predsedstev bivših SFRJ republik, zlasti Slobodanom Miloševićem. Sicer pa nikoli ni skrival, da mu samostojna Slovenija ni bila in mu še vedno ni intimna opcija. Spomnim naj na letošnje Dražgoše, na njegovo provokacijo na lanski proslavo ob 30 letnici samostojne Slovenije.... Milan Kučan in Geza Vogrinčič Da ga lahko Slovenija spozna, kako se zna Milan sprostiti, ko se za mizo zberejo jugonostalgični obrazi slovenske prvorazredne elite, je s svojimi objavami na twitter profilu poskrbel nekdanji košarkarski trener črnogorskih korenin, Bogdan Tanjević. Moji prijatelji Slovenci , medju njima Miro Cerar, Ivo Daneu, Milan Kucan i ostali pjevaju neke drage pjesme… pic.twitter.com/L1KnnLjJKY — Bogdan tanjevic (@BogdanTanjevic) January 19, 2022 Ves navdušen nad videnim je posnetek zabave, na kateri je  zbrana smetana Foruma 21 in njenih prisklednikov, od njegovega oprode Geze Vogrinčiča, preko Vlade Kreslina,  Bojana Križaja, Toneta Vogrinca, Iva Daneva, Mira Cerarja starejšega, celo prvo ime NZS Radenko Mijatović ni manjkal, nekdanji predsednik mariborskega sodišča Karel Ferenčak pa je bil najbolj glasen pri petju "Bilećanke". Manjkal je Zoran Predin, ki po Tanjevičevem mnenju najbolje zapoje Bilečanko. “Moji prijatelji Slovenci, med njimi Miro Cerar, Ivo Daneu, Milan Kučan in ostali pojejo neke posebne pesmi, je s posnetkom vred na twitter objavil Bogdan Tanjević. Prvi bariton Bilečanke, menda nekdanji sodnik na mariborskem sodišču … dakle, u Sloveniji, osim janse( malim slovima, mali ljudi, coveculjci) i mozda tate mu ( grdan li je i fizicki !!?!) vecina naroda postuje tekovine NOB… jednostavno, nece ljudi da ne pripadaju POBJEDNICKOJ NACIJI u 2.Svj ratu — Bogdan tanjevic (@BogdanTanjevic) January 19, 2022 Da gre ne le za jugonostalgike, temveč tudi osebe, ki jim misel na aktualnega predsednika vlade Janeza Janšo povzroča hude prebavne motnje, ne gre dvomiti. Z virusom antijanšizma se je okužil tudi Bogdan Tanjević, ki v poniževalnem tonu piše o Janši, hkrati pa pride do krucialne ugotovitve, da "vecina naroda postuje tekovine NOB… jednostavno, nece ljudi da ne pripadaju POBJEDNICKOJ NACIJI u 2.Svj ratu" To niso Slovenci to je murglsektakomunistov — Romana Jančar (@roma9na) January 20, 2022 b.c.

Wed, 19. Jan 2022 at 18:46

339 ogledov

V jutrišnji izdaji Domovine: Jugonostalgija namesto lepše prihodnosti
Vroča tema 31. številke Domovine:  soočenje idej med Levico in NSi. Razprava med strankama je več kot le besedni spopad: je namreč rezultat trka dveh konceptov, dveh idej in vizij slovenske prihodnosti. Temo komentirajo urednik Domovine Tino Mamić, urednik spletne Domovine Rok Čakš in naš komentator Matjaž Napast. Kordiševo čustveno nabito izjavo, da je bila osamosvojitev »nateg« in »kapitalistična kontrarevolucija«, ki je omogočila peščici, da je obogatela, ljudje pa živijo v revščini, smo v članku soočili z dejstvi.  Matej Tonin: »Ne želimo nazaj v socializem. « Levica odgovarja: »Mi želimo naprej v socializem. « Na čelu »desničarskega prevzema« RTV Slovenija je tudi Domovina, saj je letos javna RTV naročila celo en izvod naše revije!   Predstavljamo konkretne številke o številu naročnin na različne medije, ki jih ima RTV Slovenija v letu 2022. Veliko prahu je dvignila tudi zadnja oddaja Utrip, ki jo je pripravil dr. Jože Možina. O tem v članku piše Peter Merše, v komentarju pa Rajko Podgoršek. Aktualne teme: sestanek koalicije o projektih, ki jih še lahko izpeljejo do konca mandata; Zorčič ustanovil stranko LIDE; organizatorji petkovih protestov pred sodiščem; Tonin zavrača pisanje ruskega časopisa: Rusija je nevarnost za evropski mir, ne pa Slovenija in balkanske države. Intervju z dr. Igorjem Senčarjem, državnim sekretar za koordinacijo mednarodnih in EU zadev o minulem predsedovanju Slovenije Svetu EU ter zunanji politiki Slovenije. Cerkvene teme: papež je obsodil kulturo izbrisa, ki se širi z Zahoda, Gabriel Kavčič pa komentira ustavitev zvonjenja v Dolini pri Trstu. V ekonomskih temah pišemo o solidarnostnem dodatku za upokojence in o zeleni jedrski energiji. Rok Čakš v komentarju športne zgodbe, ki se je namesto na igrišču tokrat odigrala na sodišču: Đoković je antijunak. Gregor Čušin je na sprehodu srečal Sizifa: z njim se je med drugim pogovarjal o smiselnosti volitev ter o gledanju televizije. Ne spreglejte Tazadnje, kjer pišemo o težavah s kratico CCCP. Kaj pomeni in katere težave prinaša lahko preberejo samo naročniki. V »iskrenih vsebinah« preberite: Zavod Iskreni se s hvaležnostjo ozira na leto 2021; Pravi in zgrešeni krščanski pogledi na spolnost; Intervju z zakoncema Kozjek o njuni družinski izkušnji (so glasbena družina s 7 otroki, imata pa že 2 vnuka); Umrla je Adalia Rose Wiliams – najstnica z redko boleznijo, ki je preko spleta širila veselje; Če hočeš biti manj   utrujena, pij manj kave. S Selmo Bizjak boste tokrat kuhali slastno rižoto – če bi se ji radi pridružili, se naročite. Vse to in še veliko drugih ekskluzivnih vsebin najdete v novi številki tednika Domovina, ki izide v četrtek, 20. januarja. 68 barvnih strani vas na policah prodajaln časopisov čaka, da jih prelistate. Opozarjamo sicer, da je Domovina v prenekateri prodajali varno »skrita« na nevidnih mestih.

Wed, 19. Jan 2022 at 14:25

240 ogledov

Franc Bogovič: Roberta Metsola bo odlična predsednica EU parlamenta in pozitiven zgled mladim ženskam za delo v politiki
Na včerajšnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta (EP) v Strasbourgu so evropski poslanci za novo predsednico Evropskega parlamenta izvolili evropsko poslanko in dosedanjo prvo podpredsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo iz politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP Group. Za izvolitev v prvem krogu glasovanja je bila potrebna absolutna večina. Metsola je dobila 458 glasov od 616 oddanih veljavnih glasovnic. Poleg nje  so se za položaj  predsednika potegovali še Sira Rego iz Levice, Alice Bah Kuhnke iz Zelenih, medtem ko je kandidat Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Kosma Zlotowski svojo kandidaturo umaknil. Evropski parlament v Strasbourgu Malteška poslanka Metsola je bila deležna podpore vseh štirih slovenskih poslancev iz vrt Evropske ljudske stranke/EPP. Njeno izvolitev je evropski poslanec in podpredsednik SLS Franc Bogovič (SLS/EPP pospremil z naslednjimi besedami: »Evropska poslanka Roberta Metsola iz naše politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) je mlada, a hkrati zelo izkušena političarka, dolgoletna poslanka, ženska in mati štirih sinov, ki prihaja iz male sredozemske države Malte. Je odločna in entuziastična zagovornica Evropske unije in demokracije ter predana in kompetentna poslanka, ki vedno prisluhne ljudem. Glede na njeno odprtost in zelo povezovalno držo verjamem, da bo odlična predsednica vseh.Kolegici Roberti Metsola iskreno čestitam za izvolitev za predsednico Evropskega parlamenta, ki bo to funkcijo opravljala naslednji dve leti in pol. Verjamem, da bo krepila odprtost Evropskega parlamenta do vseh državljank in državljanov EU ter njegovo demokratičnost in bo hkrati pozitiven zgled mladim ženskam za delo v politiki ter sedanjim in prihodnjim evropskim voditeljicam.«  Metsola je na mestu predsednika Evropskega parlamenta naslednica nedavno preminulega predsednika EP Davida Sassolija iz vrst S&D, ki je minuli teden umrl v starosti 65 let in bi se mu v tem mesecu iztekel predsedniški mandat. Njegova izvolitev za predsednika EP je bila na prvi seji novega mandata parlamenta v letu 2019 rezultat političnega dogovora treh največjih političnih skupin v Evropskem parlamentu – EPP, S&D in Renew, da v prvi polovici mandata EP mesto predsednika pripade S&D, v drugi polovici pa EPP.
Teme
provokacijski kriminalist PU Murska Sobota PP Lendava Lendava vodstvo policije

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zakaj vsi odgovorni branijo "provokacijo" kriminalista, ki je NALAŠČ hotel zakuhati incident v Lendavi?!