Borut Jamnik na eleganten način končal kariero Roberta Goloba v GEN-I, sedaj mu pa navidezno tlakuje pot v politiko?
Državni uradnik Borut Jamnik se je na zelo eleganten način znebil marioneto Roberta Goloba s položaja predsednika uprave GEN-I in mu s pomočjo osrednjih medijev navidezno tlakuje pot v politiko. Ali veste, kdo je "goodfather" Boruta Jamnika?
prava .
Slovenija

Nedelja, 9. januar 2022 ob 09:08

Odpri galerijo

Borut Jamnik in Robert Golob. (Foto: STA)

Zakaj še noben medij v Sloveniji ni omenil ime dolgoletnega državnega uradnika, predsednika državne Modre zavarolnice Boruta Jamnika v zgodbi GEN-I? Tesni sodelavci še enega nekdanjenga dolgoletnega državnega uradnika, predsednika GEN-I Roberta Goloba. Golobovi zaupniki so nam  povedali, da sta oba uradnika cele dneve presedela v Golobovi pisarni na Dunajski cesti 119 v Ljubljani. Po Jamnikovih navodilih pa je Golob tudi vodil GEN-I. A vse kaže, da je prav Jamnik tisti, ki je zamenjal svojo marioneto Goloba, zdaj pa mu s pomočjo osrednjih slovenskih medijev navidezno "tlakuje pot na politični prestol". Vas zanima, kdo je resnični »goodfather« Boruta Jamnika? Odgovor se skriva na koncu članka.

Ena najbolj vročih zgodb ta hip v Sloveniji je odhod Roberta Goloba s položaja predsednika uprave GEN-I. Golob je svojo ekipo ( Igor Koprivnikar, Andrej Šajn itd..) v šestnajstih letih ustvaril t.i. državo v državi. Sedaj je Golobu potekel mandat in je cel cirkus v tranzicijskih medijih. O nadaljnji usodi Goloba bo odločalo sodišče v Krškem.

Tranzicijski mediji sedaj prikazujejo Goloba kot wunderkinda slovenske energetike. Z drugimi besedami, Golob je v času svoje vladavine postal dobesedno Državljan Kane energetike v deželi na sončni strani Alp. A dogodki v zadnjih mesecih nakazujejo, da je zgodba o novi upravi GEN-I le pravljica za naivno rajo. Po prenehanju mandata je Golob večkrat dramatično povedal, da brez uprave GEN-I ne more funkcionirati. Besede Goloba so se izkazale za odvečne, saj že dobrih 45 dni sodišče v Krškem ni postavilo nove začasne uprave. V resnici gre za škandal nad škandalom. Sodišče v Krškem bi moralo najkasneje v enem do dveh tednov sprejeti odločitev o novi upravi GEN-I. Tako pa so le sprejeli odločitev, da bodo o novi upravi odločali komaj 26. januarja 2022.

V tem času pa je Golob pričel s svojim ponovnim političnim aktivizmom, kljub temu, da niti malo ni novi politični obraz. Že dlje časa je prisoten na lokalni sceni kot svetnik v MO Nova Gorica, v državni politiki pa je že od leta 1999. Komu koristi nova igra za naivno rajo, spoštovani Slovenci? Kdaj namerava Golob razodeti slovenski javnosti, da postaja nov "politični mučenik" v Sloveniji? Po navedbah Bojana Požarja 25. januarja, dan pred sprejeto odločitvijo krškega sodišča o novi upravi. Vprašajte se, ali so dejansko poteze Roberta Goloba zrasle na njegovem ali tujem "zeljniku"? Portal N1 in Bojan Požar sta poročala, da se v novi stranki Goloba vidita sedanja poslanca iz skupine nepovezanih, Janja Sluga in Jurij Lep. Mogoče pa bo res Golob svojo lokalno listino Lista Roberta Goloba spremenil v politično stranko.

A kdor je le malo pregledal nekaj letnih poročil GEN-I mu je na prvi pogled jasno, da je Golobov mastermind za finance, Igor Koprivnikar, moral uporabiti veliko kreativnega računovodstva. Ne pozabite, avtor je takrat na prošnjo novinarske kolegice Nova24tv zapisal v članek z naslovom Kam je izginilo pol milijarde evrov z GEN-I prvi v Sloveniji, da je v GEN-I v šestnajstih letih izpuhtelo 500 milijonov evrov.

Ja, res je Golob te navedbe označil za smešne in neresnične v gostovanju Tema dneva na Nova24tv. Spoštovani Slovenci, še vedno mislite, da je ta številka mit ali resnica? Ali pa je morebiti številka še višja, spoštovano ljudstvo? Kdo vam laže? Robert Golob ali naša malenkost?

				Foto: Posnetek zaslona: Nova24tv			Foto: Posnetek zaslona: Nova24tv

Državni uradnik Borut Jamnik, vladar slovenskega državnega gospodarstva na eleganten način odstranil svojo marioneto Roberta Goloba in ga slepi s "tlakovanjem poti" na politični prestol v Sloveniji

Spoštovana vlada, čas je, da si nalijemo čistega vina. Do sedaj še noben medij v Sloveniji ni izpostavil vlogo državnega uradnika Boruta Jamnika, predsednika uprave državne Modre zavarovalnice. Jamnik je na tej državni poziciji že vrsto let popolnoma nedotakljiv. Prav s te pozicije in s pomočjo svojega Združenja nadzornikov Slovenije vsaj že deset let velja za dejanskega vladarja v senci državnih podjetij v naši državi. Slovenski javnosti in desnici prodaja zgodbo, da so to strici iz ozadja.

Če sta Martin Odlazek in Robert Golob državljan Kane slovenske medijske scene in energetike, je državni uradnik iz Modre zavarovalnice državljan Kane podjetij v državni lasti. A finta je v tem, da sta Golob in Odlazek odvisna od vsakdanjega razpoloženja Jamnika kot njegova parkirišča mentalnih domislic.

Spoštovani, ste se kdaj vprašali, kje ima Robert Golob svojo pisarno? Točno, v isti stavbi kot ima osrednji sedež Jamnikovega Modra zavarovalnica. Naši viri, zelo blizu Robertu Golobu so nam izdali, da je v resnici celotni GEN-I vodil prav Jamnik. Tako nam zaupajo, da sta dolgoletna državna uradnika ure in ure sedela v Golobovi pisarni na Dunajski cesti 119. Enako se na istem naslovu nahaja državna Kapitalska družba (KAD), podobnemu modelu obvladovana kapitalska družba s strani Jamnika.


				V isti stavbi se nahaja sedež podjetja GEN-I in Modre zavarovalnice. (Foto: Posnetek zaslona-Google maps)			V isti stavbi se nahaja sedež podjetja GEN-I in Modre zavarovalnice. (Foto: Posnetek zaslona-Google maps)

Celotne operacije v zadnjem obdobju GEN-I je dejansko vodil Borut Jamnik. Kot nam zaupajo naši viru blizu Goloba, je Jamnik dajal usmeritve Golobu, kako mora voditi podjetje. S kom in s čim je bil GEN-I dejansko vse povezan v svoji poslovni hobotnici, bomo predstavili enkrat v prihodnje.

Ste se kdaj vprašali, zakaj bi bil Jamniku sploh interes vladati v GEN-I? Ali pa, zakaj mu interes predstavljajo podjetja v delni ali večinski državni lasti, kot so Krka, GEN-I, Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav? Vsa ta podjetja imajo najmanj v zadnjih letih vsaj eno milijardo evrov prihodkov. V čem je interes Jamnikove Modre zavarovalnice? Z denarjem vplačnikom v njegove pokojninske stebre kupuje delnice. Vsa ta našteta državna podjetja morajo pridno kolobariti Jamnikove delnice. S tem si omogoča, da lahko postavlja njemu naklonjene člane v nadzorne svete. Jamniku naklonjeni nadzorni sveti imenujejo njemu naklonjene uprave. Le ti vodijo podjetje in mrežijo navzkrižna lastništva med podjetji (cross sharing).  Vprašajte predsednika uprave Krka Jožeta Colariča, ki bi se Jamnika ob prvi priložnosti takoj znebil v nadzornem svetu Krke. Če bi to lahko naredil, ne glede na vlado.


				Foto: Posnetek zaslona: Krka			Foto: Posnetek zaslona: Krka

Sedaj se sprašujete, zakaj bi dolgoletni državni uradnik Jamnik po vseh teh razkritih podatkih sploh odrekel svoji marioneti Golobu? Odlični poznavalci Jamnika nam vedo povedati, da pri njem ni pomembno, ali je na oblasti leva ali desna vlada. Sam vladar državnega gospodarstva v naši državi noče nikoli iti v odprti konflikt ali vojno. Je pa tako, če Jamniku ne izpolniš vseh želja, ki jih želi, se ti hitro odreče.

Predstavimo vam en primer, da si boste lažje predstavljali. V primeru, da Jamnik opazi, da nekdo prične neavtorizirano koketirati z Jamniku  nevšečnim poslovnim taborom ali strujo, mu hitro odpove gostoljubje v podjetju, kjer je imenovan. Še huje pa je, če kdo od njih samo pomisli, da bi se vpletel v upravljanje deležev v parkiriščih. Kot na primer delnice v Kostićevi Gorenjski banki, ki so po Golobovem odhodu že zamenjale "lastnika".

Vsem zvestim Jamnikovim predsednikom uprav v delnih ali večinskih državnih družbah jim »nadzorni svet« zvestobo za naslednji mandat podaljša najmanj pol leta pred iztekom aktualnega mandata. Potrebuje dokaz?


				Foto: Posnetek zaslona- Delo			Foto: Posnetek zaslona- Delo

Spoštovani Slovenci, ste že pozabili na ime Marka Jazbeca, dolgoletnega poslušnega sledilca Jamnika iz Obale. Jazbec je tudi eden njegovih ključnih operativcev. Nekdanji predsednik SDH je bil tudi vodstveni kader v Banki Slovenija, SKB banki d.d., Drogi Kolinski, Interuropi, NLB in Hotelih Bernardin. Tako je časnik Delo poročal dne sedmega oktobra 2021 o novem podaljšanju mandata Jazbeca na čelu delne državne družbe Sava Re.  In to neverjetnih celih osem mesecev pred iztekom trenutnega mandata!

V primerjavi z Golobom je več kot očitno, da za samostojno delovanje mimo državnega uradnika Jamnika ni bilo večjih možnosti. Velika verjetnost je, da preprosto rečeno ostane brez novega mandata.

Kako dejansko vlada državni uradnik Jamnik v času sedanje vlade?
Vsi vemo, kako gre struktura odločanja. Vrhuška odločanja je SDH. Zelo radi se politiki vseh barv izgovarjajo, da imamo v Sloveniji institucije, ki skrbijo in nadzorujejo slovensko državno premoženje. 

Kot je znano, je nad GEN-I stoji krovno podjetje GEN-E, ki upravlja lastniško Nuklearno eleketrarno v Krškem. Realno spremljamo prepir med dvema državnima družbama, ki obvladujeta GEN-I.

Zdaj pa, kako dejansko Jamnik mirno vlada pod sedanjo desnosredinsko vlado. Njegova ključna operativca sta generalna sekretarja strank SDS Borut Dolanc in Nsi Robert Ilc. Avtor članka se je že pred meseci dobil na sestanku, kjer so Dolančevi prijatelji zatrdili, da se Dolanc v življenju ni nikoli srečal in slišal z državnim uradnikom Jamnikom.


				Borut Dolanc in Robert Ilc. (Foto: Facebook)			Borut Dolanc in Robert Ilc. (Foto: Facebook)

To drži, a kdo je govoril, da sta se morala srečati ali pogovarjati? Stik z najvišjimi vrhovi v sedanji vladi in Dolancu, Jamniku omogoča t.i. "wunderkind" in eden izmed osrednjih koordinatorjev Borut Petek. Njuni stiki segajo v čas prve Janševe vlade in trajajo še danes. Petek velja za "slepega vernika" delo in lika Boruta Jamnika. Prav preko Petka ohranja Jamnik svoj status quo v trenutni vladi.

V naših člankih smo že večkrat razkrili, da naj bi  stranko Nova Slovenija  obvladovali Janez Škrabec, Marko Pogorevc in Stojan Petrič s pomočjo Roberta Ilca. Poglejte si, kako v Delu na zelo prijazen način promovirajo stranko Novo Slovenijo. Kdo izmed teh je direktna linija do Jamnika? To je Janez Škrabec, dolgoletni lastnik podjetja Riko.

Tako so naši viri opazili Škrabca in državnega uradnika Jamnika na sprehodu po Bledu v preteklosti. Škrabec je že dlje časa tesno povezan s Jamnikom. Strokovnjak za beloruske-ruske posle že v drugi generaciji, je poglobljeno povezan z odvetnikom Miro Senico, ta pa naprej.... Se še spominjate združenja "mladih" managerjev YES? 

				Borut Petek, Marko Pogorevc, Stojan Petrič in Janez Škrabec. (Foto: Posnetek zaslona- Mediaspeed, STA)			Borut Petek, Marko Pogorevc, Stojan Petrič in Janez Škrabec. (Foto: Posnetek zaslona- Mediaspeed, STA)

Kako je Damir Črnčec pogruntal modus operandi Boruta Jamnika in zakaj je dejansko padla Šarčeva vlada?

Vsak kdor spremlja državno politiko se odlično spominja mesarskega klanja znotraj Šarčeve vlade. Kot veste, je bil osrednja "persona non grata" Šarčeve vlade takratni sekretar za državno varnost v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec.

Z obveščevalnimi podatki je tako nadziral vse koalicijske partnerje. Spomnite se samo, kako je lepo namočil vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana v zadevi Petrol. Ali pa »policijska kontrola« sina Alenke Bratušek.

Državni uradnik iz Modre zavarovalnice je vedel, da je Črnčec zelo nepredvidljiv. Tudi ve, da ima Črnčec bogato zbirko informacij, ki jih lahko kadarkoli uporabi proti vladarju iz ozadja. Jamnik je tako preko svojih selov na zvit način uničil takratno Šarčevo vlado. Najprej je v DZ "padel" zakon o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja. S tem pa je bilo tudi konec ljubezni med Levico in Šarčevo manjšinsko vlado.

				Gregor Golobič, Damir Črnčec in Bojan Petan. (Foto: STA)			Gregor Golobič, Damir Črnčec in Bojan Petan. (Foto: STA)

Sledila je pretkana dvojna igra Jamnika, kjer je odlično izigral režiserja tranzicijske levice Gregorja Golobiča. Po avtorjevem spominu sodeč je že v enem izmed svojih člankov Bojan Požar razkril, da sta Šarcu odstop predlagala Gregor Golobič in Bojan Petan. Govorila sta mu, da mu vse ankete javnega mnenja kažejo odlični volilni rezultat in bo imel veliko boljši volilni rezultat kot drugi. Naivni Šarec ju je ubogal in 27. januarja 2020 (hvala Marjan!!) sporočil, da odstopa z mesta predsednika vlade. Morate pa vedeti, da si Jamnik in Golobič nista več blizu. Z imenovanjem sedanje vlade je dal državni uradnik iz Modre zavarovalnice Golobiča ponovno na led. 

Pa še nekaj. Ali so res bili Šarčevi fantje tako naivni, da lahko po telefonu pokličeš ključno Jamnikovo zaupnico Ireno Prijović ter ji poveš, koga mora zamenjati. Zlato pravilo je, da Irene Prijovič nihče po telefonu ne kliče za kadrovske menjave. Tega ni vedel takrat Brane Kralj, s tem pa je tlakoval začetek konca vladavine "kamniških fantov" in Damira Črnčeca.

Kdo je soustvaril kariero državnega uradnika Boruta Jamnika?
Čas je, da se enkrat za vselej razkrije, kdo je sploh soustvaril Boruta Jamnika? To je nihče drug, v prispodobi daje videz samooklicanega rejnika Boruta Jamnika, Bruno Korelič - vladar Obale iz ozadja. Že vsa leta to osebno jezi državnega uradnika Jamnika.

Ste se kdaj spraševali, od kod so velikokrat rojeni oz. prebivajo vplivni člani »vzporednega mehanizma globoke države? Ja, iz Koroške. Koreliču je uspelo povezati prav strujo z Obale in Koroške, ki imajo pod seboj zloglasne iztirjene ostanke varnostne službe v nekdanjem režimu. Konkretni iztirjeni kadri bivšega SDV nakazujejo le na to, da gre za tipični sindrom v postkomunističnih državah. Dokaz za to je tudi, da v času samostojnosti v tridesetih letih ni uspelo še nobeni vladi postaviti ustreznega pravosodnega reda. To je pa tudi temelj vsake pravne države.


				Bruno Korelič. (Foto: STA)

Bruno Korelič. (Foto: STA)

Luka Perš

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 20. May 2022 at 12:14

0 ogledov

Samo, da je po "Hofer ceni," v komentarju o oblikovanju Golobove "svobodne vlade" piše dr. Milan Zver
Oblikovanje nove slovenske vlade se nadaljuje. Proizvajalci slovenskega javnega mnenja ustvarjajo klimo, da se neizmerno mudi. Od nekdaj je bilo tako, da so se vse radikalne spremembe oblasti dogajale hitro; evolucionarna normalnost lahko pri tem samo moti, saj bi lahko prišla na plano kakšna težava, npr. kadrovski manko, ki tare tudi to novo oblast, in vsebinska revščina, ki jo ponuja. Pred volitvami niso ponujali programa – so PROTI stranka, ne pa ZA; sedaj pa so oblikovali le nekaj izhodišč, ki bi bile smešna, če ne bi vsebovala nevarnosti. Čaka nas negotovost na polju gospodarstva, zunanje politike, sociale in šolstva. Tako prazne ponudbe v demokratični Sloveniji še nismo doživeli. Poleg teh esencialnih vprašanj si moramo postaviti vprašanje, kako se je sploh lahko zgodil ta volilni čudež. Najbrž je znano, da je volilna udeležba praktično linearno padala vse od prvih demokratičnih volitev v samostojni Sloveniji. In to na vseh ravneh: na lokalni, parlamentarni in predsedniški. Potem pa se zgodi leto 2022 in volitve v Državni zbor. Prejšnja vlada se je uspešno soočala s pandemijo, zagotovila ogromno evropskih razvojnih sredstev, ustrezno vidnost v evropskem in svetovnem prostoru, dosegla visoko gospodarsko rast, najvišjo zaposlenost v slovenskem gospodarstvu, zdrave javne finance, učinkovite socialne transferje, najnižjo brezposelnost itd., itd. Toda v dolini Šentflorjanski taka vlada gladko pade ?!? In to s prepričljivih deset odstotnih točk, ob dejstvu, da na volišča pride – pozor -  20 odstotkov več volivcev kot običajno. Dvajset odstotkov, brez da bi k temu odstotku prispevale kakšne izredne razmere. Postavlja se torej vprašanje, ali mobilizacijski potenciali (skrajne) levice res segajo tako visoko! Mislim, da ne, in da bi bilo pošteno, če bi ponovili štetje glasov. Ti dve številki,  10 in 20 odstotka “presežka” na tokratnih volitvah se enostavno ne da razložiti niti v normalnih okvirih sodobne politične znanosti. Zato bi ponovno štetje – ki je seveda izraz nezaupanja v volilni mehanizem z Državno volilno komisijo vred – razkrilo nezakonitosti, ki so se pojavljale in odpravilo sum v spornost volitev in, konec koncev, povečalo njihovo legitimnost. Če to gre v ZDA, zakaj ne bi tudi v Sloveniji? Dandanašnji tudi hekerji, ki so vselej korak spredaj, svetlobna leta pa pred našo DVK, ki ne zna izračunati niti mandatov, brez težav postavijo vlade, ali pa jih sesuvajo. Skratka, v zadnjih dneh poslušam analize vseh in vsakogar: največ jih obtožuje volilni sistem, ki ga imamo, in pa, oprostite izrazu, “butast folk”, ki lahko izvoli kaj takega. Volilni sistem je slab, da ne bi mogel biti slabši. Tudi demokratična kultura ni preveč visoka. Sprejmem tudi to, da Janković uspe na volitve pripeljati vse, predvsem tiste, ki jim Slovenija ni intimna opcija. Metropola "rules"! Toda tokrat prst krivde usmerjam neposredno  v štetje volilnih glasov. Vedno sem analiziral volilni proces v Sloveniji. Nikoli nisem kritiziral obdelave podatkov, niti ob prvih volitvah, ko je bila kar desetina neveljavnih glasovnic. Toda globoko sem prepričan, da je tokrat moralo biti nekaj močno narobe! Menim, da v normalnih okoliščinah ni mogoče v fotofinišu zmagati za 10 odstotnih točk, ali povečati udeležbo na volitvah za celo petino!!! Lahko kupimo trditev, da smo Slovenci na teh volitvah izbrali po “Hofer ceni”, se pravi: učinkovita reklama, četudi ne rabiš, vseeno kupiš, ker je pač poceni. Čeprav je simpatičen Bizovičar v reklami za Hofer še tako prepričljiv, ne more nikoli dokazati, da so tokrat Slovenci za ”Hofer ceno” izvolili kakovost na ravni priljubljenega glasbenega virtuoza Andrea Rieua,  čigar vizualna identiteta mu je očitno všeč. Dvom ni vselej znak fair playa, je pa zagotovo izkaz kritičnega in razumnega spremljanja družbenih dogodkov. Pa četudi sprejmemo poraz in priznamo, povedano žargonsko, da so nas "nadmudrili"  tudi na način, da ste nas ogoljufali, bo nakup po tej ceni kmalu streznil ljudi: prihajajo višji davki, nižje plače, višji življenjski stroški, nižja kakovost življenja, izseljevanje najbolj produktivnih, plačevanje za nezakonite migrante, od katerih so že mnogi tokrat volili. Vse to bo sedaj tiste, ki revanšistično grozijo, kot strela z jasnega udarilo nazaj. Politkolesarstvo ni nič v primerjavi s tem, kar čaka novo oblast, če nas bo popeljala nazaj v zgodovino, tako enostavno, po “Hofer ceni”.  

Thu, 19. May 2022 at 17:20

146 ogledov

Ruski režim v Ukrajini izvaja kulturocid
"Zaradi ruske agresije na Ukrajino so ogrožena življenja Ukrajincev, ogroženo je ukrajinsko gospodarstvo in mnogi državni sistemi (zdravstvo, šolstvo, infrastruktura ...), ogrožena pa je tudi njihova kultura, predvsem materialna dediščina. Čeprav je Putin hotel uničiti ukrajinsko identiteto, jo je z agresijo le še utrdil," je uvodoma dejal dr. Zver. Spomnil je, da so evropski poslanci že marca letos razpravljali o ruskem zgodovinskem in kulturnem revizionizmu. Kot je opozoril poslanec, Vladimir Putin vojaško agresijo na Ukrajino med drugim utemeljuje z obrazložitvijo, da "Ukrajina ni prava država". "Zamislite si, sosednji državi odvzame identiteto in jo napade. Ne razumem ljudi, ki drugim dokazujejo, kaj so in kaj smejo biti," je rekel poslanec. "Ta agresija je pokazala, da človekovo življenje za agresorja nima visoke cene", je dodal dr. Zver in spomnil na pokol nedolžnih civilistov v Buči. "Prav tako se ne spoštuje ukrajinske kulturne dediščine in kulture nasploh," je dejal dr. Zver. "EU mora zato v sodelovanju z državami članicami, regionalnimi in lokalnimi oblastmi ter civilno družbo in privatnim sektorjem narediti vse, kar je v njeni moči, da zaščiti ukrajinsko kulturo," je poudaril poslanec in ob tem pozdravil dejstvo, da so bile na odboru prisotne tudi organizacije, ki so vzpostavile kampanjo za pomoč kulturnemu sektorju v Ukrajini. Po mnenju dr. Zvera rusko invazijo in uničevanje kulturne dediščine v Ukrajini lahko primerjamo s talibanskim uničevanjem kulture in s srbskim uničevanjem kulturne dediščine  v Dubrovniku, pa tudi v drugih državah, ki jih je prizadela vojna vihra v 90-ih letih. Taka dejanja agresorja po njegovem mnenju dokazujejo, da Rusija v Ukrajini izvaja kulturocid.   "Razumljivo je, da se denar, zbran na donatorskih konferencah in denar, ki se bo stekal v "Trust Fund for Ukraine", primarno uporablja za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb Ukrajincev, a ob tem ne smemo pozabiti na sektor kulture," je poudaril evropski poslanec. Po besedah dr. Zvera je ukrajinska kultura temelj ukrajinske kulturne in nacionalne identitete, ki ju moramo v času vojne še posebej varovati. "Spoštovanje kulturne dediščine je del evropskega vrednotnega sistema in eden izmed temeljev Unije, h kateri si od leta 2014 želi pristopiti tudi Ukrajina. To njeno namero moramo na vse načine podpirati," je zaključil dr. Zver.

Wed, 18. May 2022 at 19:05

216 ogledov

Tednik Domovina 48 prinaša - Državna volilna komisija: kaj vse je šlo narobe pri minulih državnozborskih volitvah
Kaj vse je šlo narobe pri minulih državnozborskih volitvah v svoji prvi Vroči temi pri Domovini razkriva Luka Svetina. Serija napak Državne volilne komisije, katerih krona so napačno izračunani mandati kandidatov za poslance, je pri mnogih vzbudila dvom v legitimnost izvedbe volitev. Ustavni pravnik dr. Matej Avbelj miri, da legitimnost volitev ni vprašljiva. Bi pa v drugačni politični kulturi vodstvo DVK ob takšnih spodrsljajih ugled institucije obranilo z odstopom, česar pa pri nas ni pričakovati. Je pa predsednik DVK Dušan Vučko iz krivdnih razlogov odpustil pomočnico direktorja za organizacijo in izvedbo volitev Nino Mujagić. Za Domovino je povedala svojo plat zgodbe. Intervju z Aljušem Pertinačem, voditeljem oddaje Faktor na TV3:“Z eno izjemo so vsi predsedniki Socialnih demokratov rezultat volitev razglasili za zmago, ne glede na to, kakšen je bil. – V državi, kakršna je Slovenija, bi se morala SD boriti za zmago na volitvah, ne za obstoj v parlamentu. – Golob morda res nima izkušenj v politiki, ima pa izkušnje z Zoranom Jankovićem. Če kaj ve o politiki, ve, kaj se je zgodilo Jankoviću, ko je zmagal na volitvah leta 2011, in tega noče ponoviti. – Levica. Komaj so prilezli v parlament in zdaj gredo v vlado. Njihovi ljudje, vključno s koordinatorjem, bodo ministri. Recept za katastrofo. – Političnim mrtvecem kot sta Alenka Bratušek in Marjan Šarec dajati neke politične funkcije je nepredstavljivo.” Foto tedna je s Pohoda za življenje v Zagrebu, od koder je poročal Peter Merše. V zvezi s temo splava je tudi pričevanje matere, ki ima za seboj tako izkušnjo umetnega splava kot sprejetja življenja otroka s hudo možgansko okvaro. Na Twitterju je nekaj prahu dvignil intervju z Vidom Planincem: “Še nihče se ni samozadovoljeval in bil na to ponosen”. Mojca Belcl Magdič je obiskala Brežice. Kaj vse si lahko tam ogledate, boste izvedeli v kratki reportaži. Selma Bizjak je tokrat pekla listnate žepke s šparglji. Vse to in še več v 48. številki Domovine, ki izide v četrtek, 19. maja.

Tue, 17. May 2022 at 22:54

1730 ogledov

Dosje Slavko Vinčič: Kako se pripadnik slovenske sodniške nogometne kamarile druži z narkostarletami!Destinacija Bjelina!
Čas je, da se razkrije temna plat slovenskega nogometnega sodnika Slavka Vinčiča iz Maribora. V marcu 2020 je bil skupaj s svojimi poslovnimi partnerji aretiran na ranču v Suvem polju v bližini bosanske Bjeline. Škandal so hitro zakrili vplivni vladarji slovenskega nogometa Vladimir Šajn, Radenko Mijatović in Aleksander Čeferin s pomočjo slovenskih dominatnih medijev. A resnica je popolnoma drugačna. Naši viri iz tujih obveščevalnih služb in z odličnimi vezami znotraj Europola, Interpola in ameriške DEA so nam razkrili, da je tudi Slavko Vinčič le eden izmed 800 slovenskih državljanov in podjetij, ki so se znašli na seznamu kriminalnega balkasnkega vzporednega mehanizma. Iz celotnega Balkana bi naj bilo več kot 4000 oseb. Če se bodo vsi ti podatki izkazali za resnične, se bo v Sloveniji in na Balkanu zgodil začetek konca sodstva, tožilstva in policije. Večino kriminalnih poslov je potekalo preko pranja denarja v svetu nogometa, energetike, plina in nafte. Slovenci, Bog nam pomagaj! Uspehi slovenskih nogometnih klubov v Evropi so prej izjema. V preteklosti nas je s svojimi uvrstitvami v Ligo prvakov (dvakrat) ter v tekmovanje Liga Evropa ( trikrat oz. štirikrat) razveselil najuspešnejši slovenski nogometni klub v samostojni Sloveniji NK Maribor. Temu se je v lanski sezoni pridružila še ponos Prekmurja, NK Mura z nastopom v Konferenčni evropski ligi. Še več, prekmurskim črno belim je uspelo premagati tudi angleškega nogometnega velikana Tottenham. Slovenska nogometna reprezentanca pa je največje uspehe doživela z uvrstivijo na evropsko nogometno prvenstvo (leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem) ter z dvakratno uvrstitvijo na svetovno nogometno prvenstvo (leta 2002 v Južni Koreji in leta 2010 v Južnoafriški republiki).  Svoj pečat v najbolj popularni globalni športni panogi pa so svoj pečat pustili tudi slovenski nogometni sodniki. Med prvimi mednarodnimi nogometnimi sodniki v samostojni Sloveniji je bil Drago Kos, kasneje tudi mednarodni delegat (kontrolor sojenja) na evropskih nogometnih tekmah. Slovenska javnost si je zapomnila najbolj nogometna sodnika Damirja Skomina. Le ta je s trdim in garaškim delom v svoji poklicni karieri odsodil nekaj najbolj pomembnih dvobojev, med drugim tudi finale Lige prvakov. Sedaj po njegovih stopinjah stopa mariborski delilec pravice na nogometnih zelenicah Slavko Vinčič. Vendar za razliko od Skomine je bila njegova kariera postrežena z množico bližnjic pri njegovem napredovanju do elitnega evropskega nogometna sodnika. To ve tudi Drago Kos. Kvaliteto sojenja mu ne more nihče očitati, saj večino dela na nogometnih zelenicah opravi korektno in profesionalno. A žal obstaja tudi njegova temna plat, kjer bi morali v vrhovih UEFE zazvoniti vsi alarmi! A ga krijeta tako predsednik UEFA Aleksander Čeferin kot boter slovenskega nogometna Vlado Šajn. Nekdanji dolgoletni vodja sodniške nogometne organizacije je že vrsto let vpliven član odbora za sodniška pravila in ustvarjanje list elitnih nogometnih sodnikov na evropski nogometni zvezi. Slavko Vinčič se je znašel v središču afere v marcu 2020. Takrat so policisti bosanske PU Bjeline na ranču v Suvem polju bližine Bjeline aretirali štiridest ljudi. Akcijo so izpeljali s pomočjo tako slovenskih in hrvaških organov pregona. Vse aretirance so spremljali več mesecev tudi s pomočjo Europola, Interpola in ameriške DEA.  Foto: Posnetek zaslona-Svet24 Kako se je Slavko Vinčič znašel "po krivem" in "nepričakovanem" na balkanski narkoorgiji na tajni lokaciji zloglasnega Škarljaskega klana? Poleg Slavka Vinčiča je bila osrednja figura afere balkanska starleta srbskih korenin Tijana Ajfon. Kot je poročal eden izmed balkanskih medijev Starmo.ba , so aretirance osumili trgovino z drogo, preprodajo orožja in ukvarjanje s prostitucijo. Med drugim tudi pišejo, da je med prijetimi osumljenci bil tudi državljan Slovenije z začetnicama A.B. Dan po objavi novice so Vinčiča hitro izpustili iz bosanskega pripora. Sam pa je večim slovenskim medijem razlagal zgodbo, da je bil le žrtev in zaslišan kot priča. Med drugim je tudi povedal, da se je tam s poslovnimi prijatelji dobil le na pijači.  A to je bila le še ena naivna pravljica za slovensko rajo. Vinčič se s poslovnimi partnerji ni dobil v enem izmed lokalov ali gostiln v bližini bosanske Bjeline, ampak na tajni lokaciji, kamor ni imel nihče vstopa razen povabljenih. V preteklosti so nam viri iz Maribora, Doba, tajnih služb potrdili, da je bil oz. še je povezan s poslovnim krogom zloglasnega balkanskega mafijskega kartela Škaljarski klan. Vendar so po objavi aretacije skočili tako Šajn, sedanji predsednik NZS ter glavni Čeferinov balkanski nogometni operativec Radenko Mijatovič in po podatkih tajnih služb iz tujine tudi sam predsednik UEFA Aleksander Čeferin. Ne moremo zatrditi, da je bil dejansko Vinčič v vse to vpleten, a je pred kratkim prišel zanimivi video enega boljših poznavalcev kriminalne balkanske zgodbe Srđana Noga. Ja, o njem boste na spletu našli veliko člankov, ki ga želijo diskreditirati in kompromitirati, a Nogo spada v rang najboljših balkanskih raziskovalnih novinarjev kot so Domagoj Margetić, Milivoj Brkić, Irena Divkovič Milanović, Đorđe Višekruna, Slobodan Vasković itd... Tako je Nogo v enem izmed svojih videov razkril resnico z vsemi dejstvi, dokumenti in dokazi o znamenitem ranču v bližini Bjeline. Tja so imeli dostop res le izbranci balkanskega kriminalnega miljeja in so nosili vreče denarja zaradi trgovini droge, z orožjem in prostitucijo. Zloglasna balkanska starleta Tijanaa Ajfon je večkrat gostom na ranču v bližini Bjeline nudila spolne usluge. Vinčič se tam po pripovedovanju naših virov ni znašel samo enkrat. Isto kot Ajfonova. Poleg nje pa še druga balkanska starleta srbskih korenin Tamara Đurić. Le ta je sama vse to prostudušno priznala v eni izmed oddaj na Pink TV, da je skrbela za "sproščenost" med moško publiko v Bjelini. Ob tem lahko dodamo, da se je sodobna balkanska kriminalna zgodba začela razpletati z zloglasno aretacijo vidnega člana črnogorske kriminalne tolpe Kavaški klan Veljka Belivuka, enega izmed vodij navijaške struje znotraj navijačev srbskega Partizana Grobarji. Ob njem pa sta se v središču še znašla nekdanja visoka uslužbenka v srbski obveščevalni službi BIA in notranjem ministrstvu Dijana Hrlaković in "srbski best frend" Aleksandra Čeferina, nekdanji predsednik srbske nogometne zveze Slaviša Kokeza. Kako je peterec Šajn. Mcdowell, Mijatović, Čeferin in Vinčič prevzel vse lovke slovenskega in balkanskega nogometa! Preden se bomo lotili poslovne zgodbe Slavka Vinčiča je za razumevanje zgodbe poznati ključna imena slovenskega nogometa in kako so med sabo povezani. To so Vladimir Šajn, Radenko Mijatovič, David McDowell in Aleksander Čeferin. Foto: Posnetek zaslona-Nova24tv V članku z naslovom Sumljivo: predsednika NZS predlagata z veliko masla na glav v Odlazkovem mediju Svet24 so razkrili del modus operandija spornega delovanja Vlada Šajna. Ni čudno, da je po objavi tega članka sedanji predsednik NZS Radenko Mijatović poskrbel za 250 tisoč evrov oglaševalskega denarja v še eni ediciji v lasti Odlazka, dnevem športnem mediju Ekipa. Vlado Šajn in David McDowell sta bila poslovna partnerja v podjetju Mediafin. Kot je takrat poročala informativna oddaja Planet danes na Planet TV sta odprla devet podružnic za posojanje denarja z imenom Mediafin z glavnim sedežem na Dunajski 21 v Ljubljani.  Njuna podjetja naj bi v zadnjih nekaj letih posodila najmanj tri milijone evrov takšnim, ki kredita ne morejo dobiti v bankah. Z zelo visokimi obrestnimi merami, tudi več kot 40-odstotnimi. V nadaljevanju razkrijejo, da je bilo med podjetji Mediafin KOM, ki je že nekaj časa v stečaju. Šajn in McDowell sta Fursu ostala dolžna slabih 150.000 evrov. Družbo Mediafin PRO je v preteklosti oglobil tržni inšpektorat.  Podjetje M-FIN.KOM je imelo licenco le za posojanje denarja na območju Ljubljane. To ni ustavilo dvojca Šajn-Mcdowell, saj na spletni strani ponujala kontaktne številke podjetja v nekaterih drugih krajih, v tradicionalno nogometnih mestih, kot so Maribor, Celje, Novo mesto in Kopru. Kot so ugotavili novinarji Planeta Danes, naj bi v lokalnih okoljih kot posojilodajalci nastopale fizične osebe – nekdanji nogometni sodniki, delegati in kontrolorji sojenja. Denar naj bi posojali tudi nogometašem in nekaterim nogometnim funkcionarjem po Sloveniji. Zanimivo, v Mariboru je posle za Šajna in Mcdowella opravljal Zoran Novarlič, dolgoletni vodja mariborske sodniške organizacije in mentor pri sojenju Slavka Vinčiča. Z dobro obveščenih virov pa smo tudi izvedeli, da imata Vinčič in Šajn tudi skupni posel na Hrvaškem, saj naj bi skupaj v enem izmed hrvaških letovišč oddajala apartmaje. Foto: Posnetek zaslona-Uefa Vsa ta obobužana podjetja je kasneje reševal oz. kupil iz stečajne mase poslovni krog Radenka Mijatovića. Kar je bilo vredno, so vzeli, ostalo pa poslali rakom žvižgat. Ta modus operandi in naveza Šajn-Mcdowell- Mijatovič deluje ves čas in to so vedeli tako Drago Kos kot nekdanji vrhunski nogometni sodnik Damir Skomina. Vprašajte se, zakaj se Skomina po končani sodniški karieri ni odločil, da bi nadaljeval kariero kot kontrolor sojenja ali pa bi postal sodelavec Šajna na Uefi? Ker je vedel, kakšni pridaniči v resnici vodijo lovke v slovenskem, balkanskem in evropskem nogometu. Ob vsem tem jim hrbet krije še predsednik Uefa Aleksander Čeferin. Ne pozabite, v našem mediju smo pred kratkim razkrili informacijo in namig tujih obveščevalnih služb, da se je v bližini Grosupljega srečal z balkanskim kriminalcem iz črnogorskih Beran Nebojšem Prelevićem. O spornih dejanjih Čeferina in tudi Radenka Mijatovića pa je avtor zapisal v mnogih člankih še kot novinar spletnega medija Nova24tv. Foto: Posnetek zaslona-Stormo.ba Ali sta prav Vinčičeva partnerja Saša Belić in Riccardo Merdausl ključni osebi povezanosti Vinčiča s balkanskim kriminalnim vzporednim mehanizmom? Slavko Vinčič je leta 2007 odprl podjetje Latra Mont. Podjetje  je specializirano za najzahtevnejše varilsko montažne storitve na industrijskih in energetskih objektih. Vinčič zaseda mesto direktorja, v administraciji pa so še zaposlene Nina Novarlič (sorodnica ali družinska članica dolgoletnega Šajnovega sodelavca Zorana Novarlića), Manuela Hergula in Sabina Forgec. Latra Mont se je do sedaj znašel le v sodnem sporu s podjetjem METALLUM ZORMAN d.o.o zaradi plačila v višini 15 tisoč evrov, ki ga je zahteval Metallum Zorman od Vinčičevega podjetja. A smo izvedeli, da Vinčič za delovno silo uporablja predvsem bosanske delavce. V preteklosti so nam že naši viri iz tujih obveščevalnih služb zaupali, da mu delavce ureja eden izmed bosanskih državljanov, tesno povezan s Škarljamskim klanom. Vinčič naj bi za enega delavca prejel med 5 do 10 tisoč evrov. Eden osrednjih poslovnih partnerjev Slavka Vinčiča je Saša Belič. V preteklosti sta bila lastniško udeležena (vsak z 18,66-odstotki) v podjetju INSURATE, raziskave in razvoj, d.o.o. Poleg njiju je imel večinski delež podjetje DS Sistemi, ki pa so bili v preteklosti v lasti Mateja Ozima, od 20. avgusta 2020 pa v stoodstoni lasti podjetja Insurate. Podjetje lastniško sedaj samostojno obvladuje Andrej Kline. Na strani E-bonitet so podjetju Insurate namenili oceno 1-izredno tveganje za poslovanje.  Po merilih ZFPPIPP je nastopila domneva insolventnosti zaradi dolgoročne plačilne nesposobnosti po kriteriju negativnega kapitala (1. tč. III. odst. 14. čl. ZFPPIPP). Poslovanje je izrazito odvisno od tujih virov financiranja. Izkazan presežek kratkoročnih obveznosti nad kratkoročnimi sredstvi vodi v nelikvidnost. Obrat celotnih sredstev je podpovprečen. Nizka višina letnih prihodkov nakazuje na izpostavljenost subjekta tveganjem zaradi sprememb v njegovem poslovnem okolju. Foto: Posnetek zaslona 24ur.com Slavko Vinčič pa je dne 14. maja 2021 vstopil v lastništvo podjetja BG PROJEKT, družba za gradnjo, trgovino in druge storitve, d.o.o. Njegova poslovna partnerja sta Vinčecev poslovni znanec Saša Belić in Riccardo Merdausl, ustanovitelja omenjenga podjetja. Glej ga zlomka, prav ta trojka je bila aretirana marca 2021 na tajnem ranču v lasti balkanskega kriminalnega vzporednega mehanizma v bližini Bjeline. Sašo Belič je še večinski lastnik podjetja HIdro Mat. V preteklosti pa je bil poleg lastništva Insurate še lastnik podjetja Weber Mansmont. Riccardo Merdausl pa je sedaj še delni lastnik podjetja GROUP NRS, d.o.o. skupaj z Nihadem Islamagićem in Slavišo Dobričem. V preteklosti pa je bil Merdausl še samostojni lastnik podjetja ARI INVEST, gostinstvo in gradbeništvo, d.o.o. in ODRACCIR, gostinstvo, d.o.o, ki je končalo v stečaju. Foto: Posnetek zaslona-24ur.com Tudi to podjetje se ne more pohvaliti z vidno bonitetno oceno. Njena ocena na spletni strani E-bonitet je 3-visoko tveganje. Poslovanje je izrazito odvisno od tujih virov financiranja. Izkazan presežek kratkoročnih obveznosti nad kratkoročnimi sredstvi vodi v nelikvidnost. Posledica relativno nizkega izida iz poslovanja je podpovprečna stopnja donosnosti sredstev. Obrat celotnih sredstev je podpovprečen je zapisano na omenjeni spletni strani. Ob tem se lahko le vprašate, kakšen poslovni uspeh so slavili Merdausl, Belić in Vinčič v sumljivem ranču bližine Bjeline. Mogoče pa so podpisali donosni gradbeni posel za Škarljaski klan, kjer so hoteli balkanski kriminalci le oprati denar preko skupnega podjetja BG projekt v lasti omenjene trojice. Ne glede, da so slovenski mediji afero Vinčiča pometli pod preprogo, jo zagotovo nisto v Interpolu, Europollu in v ameriški DEA. Bomo videli, kdo ima prav in kdo laže, a nogometnu sodniku Slavku Vinčiču ne kaže najbolje. To pa ne moti Vlada Šajna, botra evropskih nogometnih sodnikov, ki mu je za nagrado za vdanost soustvaril vrhunsko kariero nogometnega sodnika na evropskih zelenicah. Za nagrado bo delil roko pravice kot glavni sodnik v letošnji finalni tekmi Lige Evropa med nemškim Eintracht Frankfurt in škotskim Rangers. Svašta! Luka Perš

Mon, 16. May 2022 at 19:12

372 ogledov

Izjemna, kar 9.8 odstotna gospodarska rast v prvem četrtletju!
Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je v prvem letošnjem četrtletju povečal na 9,8 odstotka na letni ravni. Evropska komisija pa Sloveniji za letošnje leto napoveduje šesto najhitrejšo rast BDP (3,7%) med državami EU. Ko tretja Janševa vlada zaključuje svoj mandat, so na dan prišli še rezultati njenega dela za pomoč gospodarstvu. Obseg BDP za prvo četrtletje se je povečal na neverjetnih 9,8 odstotka, kar je neprimerljivo z dosedanjimi podatki. Toda prihajajo negotovi časi. Tako na globalni in nacionalni ravni. Nova vlada namreč napoveduje spremembe zakona o dohodnini, višje davke in nižje plače, v nemilosti je celotno gospodarstvo. Da so ukrepi škodljivi ali pa povsem neizvedljivi, so ocenili predstavniki delodajalcev. Stranke Gibanje Svoboda, Levica in SD bi med drugim dvignile minimalno plačo, skrajšale delovni čas in progresivno obdavčile premoženje. Ogorčeni so tudi nekateri zaposleni v zdravstvu, bodoča vlada bi namreč odpravila popoldansko delo zdravnikov.  Domača potrošnja je bila za 16,6 odstotka višja kot v prvem četrtletju lani. K tej številki je največ prispevala potrošnja gospodinjstev, ki se je povečala za 20 odstotkov. Rast so statistiki zabeležili tudi pri investicijah v osnovna sredstva (za 12,7 odstotka) in zalogah. Slednje so k rasti BDP prispevale 2,3 odstotne točke.Že četrto četrtletje zapored se je uvoz povečal bolj kot izvoz – uvoz za 15,7 odstotka, izvoz pa za 7,7 odstotka. Zaradi višje rasti uvoza v primerjavi z izvozom in neugodnih pogojev menjave je bil prispevek zunanjetrgovinskega salda k rasti BDP znova negativen (za 5,6 odstotne točke).Dodana vrednost se je v prvem četrtletju povečala za 9,3 odstotka na letni ravni. K tej rasti so največ prispevale združene dejavnosti trgovine, prometa in gostinstva, ki so se povečale za 21,8 odstotka.Dodana vrednost v gradbeništvu se je povečala za 16,7 odstotka. Visoka je ostala tudi rast v storitvenih dejavnostih, medtem ko se je v predelovalnih dejavnostih v zadnjih treh četrtletjih umirjala, vendar ostala pozitivna.H gospodarski rasti so v prvem četrtletju pomembno prispevali tudi neto davki, ti so se glede na isto četrtletje prejšnjega leta povečali za 13,2 odstotka.Zaposlenost je še naraščala, v prvem četrtletju je bilo zaposlenih 1.073.000 oseb, kar je približno 34.000 oz. 3,3 odstotka več kot v prvem četrtletju lani. Največ novih zaposlitev je bilo sklenjenih v gostinstvu, predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu. Vir: demokracija

Mon, 16. May 2022 at 18:30

204 ogledov

Predsednik vlade Janez Janša se je srečal s katarskim emirjem Al Thanijem
Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal s katarskim emirjem šejkom Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani-jem, ki se v Sloveniji mudi na uradnem obisku, in sicer na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja. Foto KPV Sogovornika sta v pogovorih spregovorila o bilateralnih odnosih, situaciji na Bližnjem vzhodu, Afganistanu ter ruski invaziji na Ukrajino ter o njenih posledicah na širšo mednarodno skupnost. Odnosi med Republiko Slovenijo in državo Katar so prijateljski, brez odprtih vprašanj. Redni dialog poteka na visoki kot tudi na delovni ravni. Uradni obisk je pomenil priložnost za promocijo sodelovanja na področju gospodarstva, predvsem na področju energetike. Med Katarjem in Slovenijo namreč obstaja neizkoriščen gospodarski potencial. Gospodarsko sodelovanje med državama je omejeno prvenstveno na blagovno menjavo, veliki razvojni načrti Katarja v prihodnjih desetih letih pa predstavljajo poslovno priložnost tudi za slovenska podjetja.
Teme
Dvojec Jamnik Golob borut jamnik Robert Golob Modra zavarovalnica GENI bruno korelič Gregor Golobič damir crnčec

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Borut Jamnik na eleganten način končal kariero Roberta Goloba v GEN-I, sedaj mu pa navidezno tlakuje pot v politiko?