Podpri delovanje neodvisnega raziskovalnega medija prava.si
DOSJE KRIMINALISTIČNI OPERATIVCI LJUBA VOLMUTA: Razkrivamo imena kriminalistov, ki delujejo v interesu OBALNEGA MEHANIZMA!!!
Obalni kriminalisti Dean Jurič, Dejan Grandič, Dušan Ribaš, Mitja Kirbiš, Heidi Fluher so se znašli v kazenski ovadbi Davida Klemenca. Preberite si ovadbo in ocenite, kdo laže in govori resnico.
prava .
Slovenija

Četrtek, 18. avgust 2022 ob 17:04

Odpri galerijo

Dušan Ribaš, Dean Jurič, Dejan Grandič, Ljubo Volmut. (Foto: Posnetek zaslona- Primorske novice, Policija, Facebook)

V preteklosti so osrednji slovenski mediji poročali o kriminalni združbi v Kopru. Osrednje ime je bil Valon Hoxlaj oz. Cobra. Le ta je dne 21. maja 2021 dal intervju za Topnews in za glavna krivca označil vplivnega obalnega kriminalista Deana Juriča in nekdanjega vodjo koprskih kriminalistov Matjaža Hrovatina. Hrovatin se je moral soočiti tudi s strani takratne generalne direktorice slovenske policije mag. Tatjane Bobnar z izredno odpovedjo o zaposlitvi. Vzrok pa najdenih nekaj sadik konoplje pri njegovem očetu, ki je bolehal za rakom in jo je uporabljal le za lastno uporabo. A vse kaže, da je resnica popolnoma drugačna in se ponavlja stara zgodba. V več uredništev slovenskih medijev je prispela kazenska ovadba Davida Klemenca. Klemenc je udeležen v sodnem procesu, kjer se mu očita sodelovanje s Kavaškim klanom so poročale Slovenske novice. A iz več policijskih in kriminalističnih virov smo izvedeli, da vsebina njegove kazenske ovadbe drži in se je dejansko vse to dogajalo. Tako so bili v hude kriminalne rabote in v trgovino z drogo na Obali vpleteni dolgoletni "cappa di banda" obalne kriminalistične struje vzporednega mehanizma Dean Jurič, Dušan Ribaš, Mitja Kirbiš, Dean Grandič in vse kaže naivna kriminalistka Heidi Fluher. Za vse to sta vedela ves čas sedanja notranja ministrica v Golobovi vladi mag. Tatjana Bobnar kot njen izbranec na mestu v.d. generalnega direktorja slovenske policije Boštjan Lindav. Prav Fluherjeva je vse šokantne podatke zaupala svojemu nekdanjemu službenemu kolegu Davidu Klemencu. Vendar so omenjeni le igralci, ki jih omenja v svoji ovadbi Klemenc le izvršitelji ukazov obalnih veljakov iz Splošne plovbe. Ne pozabite, da tako novi stari vodja NPU Darko Muženič in vodja urada za preprečevanje denarja Anika Vrabec Božič prihajata iz Obale. Predvsem za Juriča in Muženiča velja, da sta pod direktnim vplivom dolgoletnega obalnega kriminalista Ljuba Volmuta. Izvedeli pa smo tudi, da je Volmut opravil nekaj poslov v podjetju Draga Kosa.  Vse zapisane besede v članku nam je potrdil tudi Matjaž Hrovatin, nekdanji dolgoletni vodja koprskih kriminalistov in dolgoletni tajni sodelevec za preganjanje najhujše oblike kriminala. Sam je pripravljen razkriti še marsikaj zanimivega o ugrabiteljih policije z Obale in si enkrat za vselej očistiti ime v slovenski javnosti. Hrovatin pa se je zaradi medijske diskreditacije umaknil na delo v tujino.  Čas je, da se enkrat za vselej razkrijejo ugrabitelji slovenske policije, tožilstva in sodstva z Obale! Za njih ne velja, ali je leva oz. desna vlada. Pomembno jim je, da jim nihče ne odzvame moči in se jim ne upre, ki so si jo prigrabili ob nastanku samostojne države. Spoštovani bralci, svetujemo vam, da si ob koncu članka pozorno preberete obe kazenski ovadbi in sami ocenite, kdo vam govori resnico in kdo laže.

V našem mediju že dlje časa opozarjamo na t.i. državljansko vojno med obalnimi veljaki s prvim operativcem predsednikom Modre zavarovalnice Borutom Jamnikom in koroško vejo starih obveščevalnih struktur iz poslovnega-obveščevalnega kroga Janeza Zemljariča. Jp, Slovenija je res že od leta 1991 samostojna in neodvisna država, a to ne moremo zatrditi na področju policije, tožilstva in sodstva.

Kot je omenil samostojni novinar Bojan Požar, so stare povezave iz nekdanje službe države varnosti (UDBA/SDV) ostale v policiji, tožilstvu in v sodstvu in preko teh struj obvladujejo pomemben del slovenskega gospodarstva tako doma kot v tujini. Kdor si je prebral knjigo Vzporedni mehanizem globoke države dr. Rada Pezdirja mu je celotna zgodba jasna v nekaj sekundah.

V zadnjih tridesetih letih je vse ključne pozicije v teh institucijah prevzela obalna klika in korak za korakom spodrivala koroško vejo in prevzemala nadzor nad ključnimi institucijami v državi. Zakaj pa gospodarski-poslovni krog Boruta Jamnika ni dobil še nobene kazenske ovadbe?

V našem članku z naslovom Darko Muženič: Kako nizko mora Golob pasti, da bo prvič poiskal pomoč in odreagiral? Enako tudi Bojan Petan in bivši SDV! z dne 31. junija 2022 smo razkrili ključne igralce. Večino ključnih potez v slovenski policiji, tožilstvu in sodstvu se dogaja iz Obale. To se dogaja že vsaj trideset let. Ključno vlogo igrajo predvsem policijski, sodniški in tožilski kadri iz bazena Splošna plovba Portorož. Ali z drugimi besedami, kadri tesno povezani z Aldom Krejačičem, Antonom Karižem in Egonom Bandljem. 

Že v zgoraj omenjenem članku smo razkrili, da je v preteklosti ključne policijske operacije usmerjal sedaj pokojni diplomat Borut Šuklje. Kot smo izvedeli, bi naj njegovo vlogo v zakulisju prevzel potapljač Tanje Fajon, Miloš Njegoslav Milović. Poleg njega se omenja tudi državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo in prvega operativca Marjana Šarca, Damirja Črnčeca. Po podatkih naših policijskih virov iz Obale pa so Črnčeca že večkrat videli prespati v vasi blizu Izole.


				Foto: Prava.si			Foto: Prava.si

LJUBO VOLMUT, CAPPA DI BANDA OBALNE POLICIJSKE STRUJE  

V zgoraj omenjenem članku smo izpostavili tudi ime Ljuba Volmuta, nekdanjega kriminalista na SKP PU Koper. Preko Ljuba Volmuta imata odločilen vpliv na delovanje koprskih kriminalistov in policistov prav Aldo Krejačič in Jamnikov samooklicani rejnik Bruno Korelič. Ključni vlogi obvladovanje policije za obalno omrežje ves čas igrata PU Koper in PU Celje. Zato vas naj ne čudi, ko se pred leti znebili celjskega kriminalista Simona Goluba. Le ta je po "uradnih podatkih" padel z lestvice in se ubil. Dan pred pričanjem na Logarjevi komisiji. Čudno.

Ljubo Volmut je tista oseba, ki stoji za večino napisanih kazenskimi ovadbami proti političnim in gospodarskim nasprotnikom obalnega omrežja. To je enkrat javno povedal tudi predsednik SDS-a Janez Janša. Vendar Volmut tesno povezan z omrežjem Splošne plovbe. Tako je njegov svak bil direktor hčerinskega podjetja Splošne plovbe v tujini, Splošne plovbe Singapur. Preko tega podjetja pa so se izvajale različne finančne mahinacije. Z veseljem vse zgoraj besede potrdimo, saj hranimo za vse to dokaze v uredništvu.

Enako nam je več virov potrdilo, da je Volmut opravljal določene naloge v podjetju Draga Kosa, nekdanjega vplivnega kriminalista in prvega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. To nam je potrdil tudi Matjaž Hrovatin, nekdanji dolgoletni vodja koprskih kriminalistov.


				Ljubo Volmut. (Foto: Posnetek zaslona-Primorske novice)

Ljubo Volmut. (Foto: Posnetek zaslona-Primorske novice)

Volmut pa je vedno imel postavljene ljudi v vrhu PU Koper, da so lahko nadzorovali vse in jih pri njihovih poslih ni motil popolnoma nihče. Predvsem pri trgovini z drogo (kokain, heroin itd..). Ključni vlogi sta igrala Alenka Drolc in Dean Jurič. Na oddelku gospodarskega kriminala pa Darko Muženič, sedanji vodja NPU.


				Dean Jurič. (Foto: Posnetek zaslona- Facebook)

Dean Jurič. (Foto: Posnetek zaslona- Facebook)

Dean Jurić je osrednji igralec obalni igralec Ljuba Volmuta in "cappo di banda" alias "one man band" obalne kriminalitete in trgovine z drogo! Pri tem so mu pomagali oz. mu pomagajo Dušan Ribaš, Mitja Kirbiš, Dean Grandić in Heidi Fluher!

Kdo sploh je Dean Jurič? Nihče drug, ki si je s skupino zvestih sodelavcev podjamril koprsko in s tem tudi slovensko policijo. Potrebno je vedeti, da je Juričeva skupina aktivna že vsaj petnajst let in vodena s strani Ljuba Volmuta. Kdo so ključne osebe Juriča?

To so Dušan Ribaš, Mitja Kirbiš, Dean Grandič in žal vse kaže naivna kriminalistka Heidi Fluher (Hrvatin). Vse te obremenjajoče podatke razkrila ovadba  Davida Klemenca. Sam se nahaja že dlje časa v koprskem priporu, kjer se mu očita sodelovanje s slovensko vejo Kavaškega klana.

V odmevnem intervjuju za Topnews dne 21. maja 2021 je Valon Hoxlaj povedal, da sta za njegovo aretacijo odgovorna predvsem Dean Jurič in takratni vodja koprskih kriminalistov Matjaž Hrovatin.

Edina žrtev je bil Hrovatin, ki je s strani takratne generalne direktorice slovenske policije, sedanje notranje ministrice v Golobovi vladi mag. Tatjane Bobnar dobil izredno odpoved o zaposlitvi. Hrovatin je dejal, da sta za vse sporne akcije koprskih kriminalistov vedela tako Bobnarjeva kot sedanji v.d. generalnega direktorja slovenske policije Boštjan Lindav. A sta oba le ščitila policijske-kriminalistične predstavnike vzporednega mehanizma. Predvsem sta bila zaščitnika Deana Juriča. 

V mediju Nova24tv so dne 17. avgusta 2022 objavili članek z naslovom Nekdanja tajna sodelavca podala prijavo zoper skupino kriminalistov  med njimi tudi Jurič, ki mu je bil očitno napoti Hrovatin raziskovalne novinarke Nova24tv Sare Kovač.

V njej so povzeli del zgodbe, s katero se je moral soočiti osrednje žrtveno jagnje obalnih policijskih in kriminalističnih veljakov Matjaž Hrovatin. Po letih kalvarije se je odločil, da se ne bo več skrival pred nikomer in bo povedal svojo plat zgodbe razkril slovenski javnosti. Hrovatin je bil žrtev nameščene policijske akcije, saj so pri njegovem očetu odkrili osem sadik prepovedane konoplje. A je bil njegov oče hud rakav bolnik in si je s smolo le lajšal bolečine. Ni pa izvajal nobene prodaje prepovedane droge. Več si lahko preberete v članku na Nova24tv.


				Foto: Posnetek zaslona-Nova24tv

Foto: Posnetek zaslona-Nova24tv

Ob koncu članka si boste lahko prebrali obe ovadbi. V glavnih vlogah nastopajo Dean Jurič, Dušan Ribaš, Mitja Kirbiš, Heidi Fluher. Poleg njih se še pojavlja ime kriminalista-forenzika Sebastijana Nedoha in nekdanjega policista Renata Peruša. Le ta je bil pred leti v sodnem procesu zaradi zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi so poročale Primorske novice dne 21.10.2011. Kot smo izvedeli, je letos umrl zaradi raka. V kazenski ovadbah se še pojavi ime koprskega kriminalista Jasmina Agiča. Za Nedoha je Klemenc v kazenski ovadbi zapisal, da je izdajal informacije najboljšemu prijatelju svojega sina, Luki Staraju, o preiskavi streljanja v Portorožu. Na spletu smo našli podatek, da je bil tudi registrirani nogometaš FC Koper in po poklicu ribič. V obeh ovadbah se pojavlja ime Eneja Bodlaja. Med policisti-kriminalisti se pojavljajo še imena Ernad Rastoder, Aljoša Zboden in Beno Tenko.

Eno osrednjih vlog pa je v kazenski ovadbi Hoxlaja odigral kriminalist Dejana Grandiča, tesni sodelavec Ribaša in Juriča. Grandič na PU Koper opravlja naloge pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije. 

V obeh kazenskih ovadbah se poleg bratranca Cobre, Nysreta Hoxlaja pojavlja še ime večkrat obsojenega preprodajalca droge na Obali Sebastijana Fortune. Poleg njega pa se iz sveta obalnega podzemlja pojavljajo imena Bedran Shkurti, Darka Radonjić, Elton Shkurti, Aleksander Djurasevic. Darko Radonjić je lani januarja odprl samostojno podjetje, kjer se ukvarja s prevozništvom in prodajo vozil.


				Dušan Ribaš. (Foto: Posnetek zaslona-Policija, Primorske novice)

Dušan Ribaš. (Foto: Posnetek zaslona-Policija, Primorske novice)

Na spletu smo našli tudi članek iz Slovenskih novic z dne 7.julija 2022 avtorice Moni Černe z naslovom Razbili narkokartel: razkrivamo, kdo naj bi sodeloval v kriminalni združbi (FOTO). Na naslovni sliki na članku sta vidna prav David Klemenc in Nysret Hoxhaj. Kot je vidno iz članka, sta bila oba Klemenc in Hoxhaj obdolžena, da sodelujeta z Eltonom Shkurtijem. Le ta pa naj bi bil povezan z zloglasno črnogorsko kriminalno združbo Kavaški klan. Elton Shkurti pa je v zadevi Cobra po poročanju Primorskih novic in Dnevnika iz 22. marca 2018 priznal vse in dobil pet let zapora. Bedran Shkurti pa je bil pomemben igralec kriminalne združbe iz Izole.


				Nysret Hoxlaj in David Klemenc. (Foto: Posnetek zaslona- Slovenske novice, Moni Černe)

Nysret Hoxlaj in David Klemenc. (Foto: Posnetek zaslona- Slovenske novice, Moni Černe)

Poleg njih se pojavlja ime Bedrane Ahmič (Skhurti). Le ta se je znašla v albanskih medijih v povezavi s kriminalno združbo Ergysa Dashita. To si lahko preberete v članku z naslovom Si organizohej grupi i Ergys Dashit, kush ishin “kapot” e rajoneve italiane dhe detyra e sllovenes Bedrana Ahmiç objavljen dne devetega aprila 2022 v albanskem mediju Gazetaexpress.

Poleg nje se pojavlja ime Dejana Ilievskega. Na spletu smo našli, da je imel kratek čas status samostojnega podjetnika, kjer se je ukvarjal z pomožnimi gradbenimi deli in se tudi ukvarjal z dejavnostjo pretovarjanja.

V ovadbah se pojavlja ime še znanega prodajalca droge iz Obale, Kristijana Kocijančiča. Leta 2017 so v Dnevniku pisali, da je imel zaradi droge obsojeni Kocijančič sodni proces zaradi premoženja v vrednosti skoraj 146 tisoč evrov do katerega je po mnenju tožilstva prišel na nezakonit način.

V ovadbah se pojavi ime Asmirja Selimovića. Na spletu smo našli, da je lastnik podjetja Bagris, zemeljska pripravljana dela iz Ankarana. Podjetje je ustanovil 27. januarja 2021. Pojavljalo pa se še imena Matej Peroša, Aljoša Zboden, Sandi Kmetec, Oliviera in Karlo Bisachi.


				Dejan Grandič. (Foto: Posnetek zaslona- Primorske novice)

Dejan Grandič. (Foto: Posnetek zaslona- Primorske novice)

Kazenski ovadbi Klemenca in Hoxlaja razkrivata zelo sporne prakse delovanja kriminalista Deana Juriča in njegovih pajdašev! Preberite si obe ovadbi in ocenite, ali si Jurič, Ribaš, Kirbiš, Grandič in Fluherjeva zaslužijo, da opravljajo delo kriminalista! Za vsa ta dejanja sta v preteklosti vedela tako Tatjana Bobnar kot Boštjan Lindev! Kdo bo odgovarjal!?

V tekstu smo že pisali, da ključne naloge v slovenski policiji opravlja obalna klika s svojimi zvestimi pomagači. Nič drugače ni sedaj. NPU je prevzel Volmutov učenec Darko Muženič, naloge Urada za preprečevanje pranje denarja pa še obalna operativka, Anika Vrabec Božič. V preteklosti je bil dolgoletni šef na uradu Muženič.

Njegova edina naloga je bila, da prepreči kazenske ovadbe proti Splošni plobvi. Enako nalogo je imela v vrhu slovenske policije Tatja

na Bobnar, ki zaseda vrhove slovenske policije s kratko pavzo že od leta 2009. Enako njen izbranec na mestu v.d. generalnega direktorja slovenske policije Boštjan Lindev.

V objavljeni kazenski ovadbi, ki so jo delno predstavili v članku na Nova24tv se pojavljajo sledeči kriminalisti z Obale. Tako sta Klemenc in Hoxlaj sporna dejanja v trgovinah s prepovedanimi drogami očitalu "cappu di bandi" Deanu Juriču in Juričevim tesnim sodelavcem. To so Dušan Ribaš, Mitja Kirbiš, Dean Grandič in Heidi Fluher.

Objavljamo vam originalno zapisano kazensko ovadbo Davida Klemenca. Ob tem vas opozarjamo, da smo besedilo napisali v originalu, ne glede na slovnične napake, ki se pojavljajo. Ob tem boste na koncu članka lahko videli obe originalni napisani kazenski ovadbi. Preberite si vsebino in ocenite sami, ali si zgoraj našteti kriminalisti ne zaslužijo izredne odpovedi in da za svoja dejanja odgovarjajo pred sodiščem ( a to sodišče ne sme biti v Kopru op. a.).  

Kazenska ovadba proti koprskim policistom in kriminalistom na S.K.P. Koper s strani Davida Klemenca:

Spodaj podpisani David Klemenc roj. 19.11.1982 v Kopru podajam prijavo zoper skorumpirane policiste na S.K.P. Koper.

Heidi Fluher je moja znanka že dalj časa tako da mi je večkrat zaupala kako informacijo glede dela S.K.P. Koper. Za nekatere teh informacij je bila tudi finančno nagrajena. Že cca. 10 let nazaj ji je bila dodeljena naloga da se zbliža z menoj pa je le to zavrnila in mi kasneje povedala.

Začetek oktobra 2019 mi je povedala za akcijo v Izoli ko TPS (tajni policijski sodelavec op.a.) se giblje v krogih Bedrane Shkurti, Darka Radonjića in Eltona Shkurtija ter kako jih prisluškujejo, vedela pa je vse detajle saj intimno prijateljevala s tajnim sodelavcem policije kateri prihaja iz P.U. Celje. To mi je vse povedala, ko je TPS z njo prekinil razmerje.

To zgodbo sem kak teden kasneje zaupal prijatelju Nisretu Hoxsayu ko sva bila skupaj na dopustu v Turčiji, na kar mi je odgovoril da to že ve saj "Šnifi" to veselo razlaga po Izoli, saj je tudi on dobiva info iz S.K.P. od Dušana Ribaša oz. Duškota. Ko sem vse to povedal Heidi Fluher je ona povedala v službi in mi kasneje zaupala da je bil predvsem Mitja Kirbiš zelo prestrašen in radoveden o temu kdo je ta ki to govori in bi se rad srečal z njim. Da oceni kaj oseba ve in kako bi to lahko škodilo njemu in njegovemu mentorju Ribašu. Za vse to je bila kasneje H.Fluher nagrajena z boni trgovini Muller v vrednosti 250 evrov.

V obdobju po temu sva se večkrat dobivala največkrat ko je bila popoldne v službi ali dežurna in sicer v bližini S.K.P. Natančneje parking pri naselju 15.maj, kjer mi je v pogovorih zaupala več stvari glede službe in sodelavcev.

- O šefu Deanu Juriču da kako vsi vedo da je "pokvarjen in podkupljiv" ampak da je to javna skrivnost v policiji saj je dobro povezan na obeh straneh zakona in zato nedotakljiv.

-O Dušanu Ribašu da ji je kot drugi oče ter da je že dolga leta Juričev najtesnejši sodelavcev in je z njim zraven pri vseh sumljivih poslih.

- O Mitji Kirbišu da dovoli oz. ve za vse preprodaje prijatelja Peruš Renata ( tudi bivši sodelavec) da ima slike in dokaze vendar mu nič ne naredi ampak samo drži v šahu oz. ga izsiljuje da od njega dobi info, med drugim o Nysretu Hoxmaju za katerega je mogel Peruš zrihtati s tem da ga prepriča da se sestane s Kirbišem kjer bi le ta želel info o Matjažu Hrovatinu v zameno pa Hoxhaju dal datajle o njegovih postopkih katere vodijo zoper njega (N.H.).

Hoxhaj ni želel sodelovati saj mu je bilo takoj jasno da je Kirbiš nepošten. Govora je bilo tudi o Sebastijanu Fortuni, da kako eden največjih prodajalcev na Obali in kako mu nič ne morejo saj vedo da je močno povezan v vrhu koprske P.U. Dolgo niso vedeli kdo je njegova naveza, da so zaradi tega nižje rangirani krimininalisti S.K.P.-ja nemočni, so pa kasneje ugotovili da je Fortuna sodelaval z Kirbiš Mitja in predvsem Ribaš Dušan kateri je poskrbel da je bil
Fortuna vedno korak naprej pred vsemi in zato se je velikokrat izvlekel brez oz. minimalno kaznijo. Tudi v tem primeru je "javna skrivnost" da sta bila Kirbiš ter predvsem Ribaš s strani Fortune bogato nagrajena finančno kot z informacijami.

Največkrat sva debatirala o bivšem kriminalistu Matjažu Hrovatinu saj je bilo očitno da je prav on "trn v peti" vodilnim koprskega S.K.P. Vse to kar so mu naprtili da je z namenom njegove diskreditacije in uničenjem njegovega imena saj so se ga bali ker so vedeli da ima obremenilne dokaze zoper njih, da če ga uspejo odstranit iz policijskih vrst njegova beseda ne bo imela več teže, in tako se bo vse glede njih enostavno pometlo pod preprogo.

Glede Matjaža je tudi rekla da mu želijo naprtiti krajo približno 20 kg konoplje na nekem zasegu ( avtocesta počivališče Risnik). Da ker niso vodilni vedeli od kod Hrovatinu informacije o postopku glede njega so različnim delavcem razlagali različne zgodbe o temu kdo je šel Hrovatina prijavit v Ljubljano in čakali katera info se bo pojavila ( seveda so bile informacije katere so se širile lažne).

Ker je Hrovatin ob prihodu iz pripora prvega poklical Jasmina Agiča so nad njim uvedli interno neuradno opazovanje saj so sumili da prav Agič in Hrovatin sodelujeta. To so vedeli nekateri kriminalisti ki so bili blizu Juriču in Ribašu. Zaplet zgodbe nastane nekje v začetku leta 2020 ko mi je H. Fluher ponudila da lahko zrihta Nysretu pravega "bossa" Deana Juriča ter da ga ta sprejme v svoj krog, pod pogojem da se zbliža z Matjažem H. in jim pomaga ga potunkat, ter naj ga pred Juričem čimbolj očrni.

Nysret ni želel a mi j H. Pluher začela razlagati o opombah v računalniku ( ki se tičejo Hoxsaja) katere naj preverim ( kar so kasneje tudi storili) ter da lahko oni preuredijo tako da izpade da jih je napisal policist Ernad Rastoder za katerega se ve da je bil Matjažev človek tako da bo Nysret lažje verjel zgodbi katera je bila da Nysret plačuje stanovanje Eneju Bodlaju kateri v zamenu za to prevaža mamila z Nysretovim avtom Audi A3.

Kar je popolnoma izmišljeno saj že v štartu Bodlaj Enej nima vozniškega dovoljenja saj je znan po temu da ni sposoben vozit bicikla in motorja kaj šele avtomobila v katerem ni nikoli sedel za vozniški sedež ane da bi znal avto voziti ali sploh prižgat in menjat prestave. Resnica je da Hoxlaja in Bedlaja je vezalo le to da sta skupaj kadila travo.

Dal sem ji Nysretovo št. 069 900 974 nakar jo je predala Juriču. Kasneje enkrat avgusta 2020 mi je Nysret povedal da je Juriča informiral za en nasad katerega je bil dogovor da ga skupaj z Matjažem pokradla ter ga tam Jurič in njegovi ujamejo a se na koncu ni izšlo saj Hrovatin ni želel sodelovat.

Nazadnje sem imel z njo opravkav 20.10.2020 ko mi je prišla na stadion Bonifika, kjer sem pomagal organizaciji tekme, povedat da od naslednjega dne to je 21.10 Nysreta priklopijo na prišlukovanje in opazovanje.

Naj ima še cca. 2 tedna telefon pol pa naj razbije in vrže da ne bo takoj očitno in posledično sumljivo, pa tudi ne ujamejo pogovore ki sta jih imela onadva po Faceboku kjer je ona bila pod imenom Tarantela Adelaide in Heidi Tarantela z njo sem po Facebooku in aplikaciji Viber s sporočili ki se izbrišejo oz. kodiranimi komuniciral tudi jaz.

Naj še iz S.K.P. Koper omenim še neprofesionalnega kriminalista- forenzika Sebastjana Nedoha kateri je izdajal informacije o hišni preiskavi (opozoril) ter o streljanju v Portorožu osebi Luka Staraj (prvoobtoženi) kateri je najboljši prijatelj Nedohovega sina Jakoba.
David Klemenc

FOTOKOPIJA KAZENSKE OVADBE DAVID KLEMENC:

Luka Perš

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 26. Jan 2023 at 12:02

135 ogledov

Ledinek v Avstriji zaključuje enega najbolj inovativnih projektov za proizvodnjo križno lepljenih plošč
Podjetje Ledinek je zaključilo s postavitvijo proizvodnega obrata pri dolgoletnem partnerju Mosser Leimholz v Avstriji. Zanje so izdelali linijo za proizvodnjo CLT plošč standardnega formata 125 centimetrov. »Postavili smo proizvodni obrat, sedaj je na vrsti programiranje, medtem pa stranka že nestrpno pričakuje prve izdelane plošče,« je dejal vodja prodaje pri podjetju Ledinek Robert Mlinarič. Inovativno tradicionalno podjetje Mosser Leimholz je začelo pionirsko naložbo in naročilo celotno linijo za proizvodnjo križno lepljenega lesa. V obratu Randegg bo nova proizvodna linija začela delovati letos, proizvodna zmogljivost bo 55.000 m³ na leto in bo odprla 35 novih delovnih mest. »Linija je plod inženiringa, ki združuje ključne stroje za obdelavo lesa v celovito proizvodnjo linijo. Imajo lastno žago in s tem popoln nadzor nad kakovostjo surovine,« še pravi Mlinarič.  V obratu Randegg bo nova proizvodna linija začela delovati letos, proizvodna zmogljivost bo 55.000 m³ na leto in bo odprla 35 novih delovnih mest. (Foto: Ledinek) Mosser Leimholz bo izdeloval CLT elemente za stene in strope pod blagovno znamko Mosser CLT. S tem se bodo usmerili v dobavitelja celostne ponudbe konstrukcijskega lesa. Pri izbiri dobavitelja za linijo CLT se je lastniško vodeno družinsko podjetje oprlo na najnovejša dognanja in tehnične standarde v industriji. Ravno zaradi teh odlik je bil Ledinek izbran kot glavni dobavitelj, kjer so bile odločilne bogate izkušnje s sistemi CLT. »Prepričani smo v inovativen pristop in skladen koncept sistema,« pravi lastnik in direktor mag. Reinhard Mosser.   Podjetje Ledinek je zaključilo s postavitvijo proizvodnega obrata pri dolgoletnem partnerju Mosser Leimholz v Avstriji. (Foto: Ledinek) Ledinek je postavil celotno opremo za skobljanje in sortiranje posušenega lesa in predajo formatiranih in brušenih CLT elementov na CNC obdelovalne centre – vključno z računalniškim sistemom za vodenje proizvodnje X-Lam Manager. Proizvodnja je zasnovana tako, da je vhodna kakovost surovine skrbno pregledana. Nato potuje naprej v proizvodno linijo za nadaljnjo predelavo, kjer elektronski skener določi kvaliteto in izrez napak. Zmogljiva linija za vzdolžni spoj Kontizink H4000 spoji deske v do 14 metrov dolge lamele. Iz sušilnega zalogovnika gredo lamele skozi skobeljnik v stroj za širinski spoj Z-Press, ki zagotavlja zrakotesnost in večjo zmogljivost stiskanja na stiskalnici XM-Press. Enoslojne lepljene lesene plošče se uporabijo za vzdolžne in prečne sloje CLT plošč. »Te plošče se v naši novi XM-Press stiskalnici sprešajo v do 14 metrov dolge CLT elemente. Končni skobeljnik Superles 1300 8V pa omogoča vrhunsko 4-stransko obdelavo in brušenje ene vidne površine,« še dodaja Mlinarič. Mosser Leimholz bo izdeloval CLT elemente za stene in strope pod blagovno znamko Mosser CLT. (Foto: Ledinek) Skupina podjetij Mosser je bila ustanovljena leta 1924. Danes je visoko-tehnološko podjetje za lepljen in žagan les z 225 zaposlenimi na treh lokacijah v Spodnji Avstriji. S približno 60- odstotnim deležem izvoza se je razvil v izjemno uspešno podjetje. V preteklih letih je dozorela odločitev o dopolnitvi že tako velikega asortimana masivnih konstrukcijskih sistemov, ki je sedaj realizirana. Ledinek je postavil celotno opremo za skobljanje in sortiranje posušenega lesa in predajo formatiranih in brušenih CLT elementov na CNC obdelovalne centre – vključno z računalniškim sistemom za vodenje proizvodnje . (Foto: Ledinek) Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 11:26

129 ogledov

Kar 86.209 oddanih glasov javnosti je odločilo, kdo so “Best Of Ljubljana”
Mednarodni medij In Your Pocket je že 12. leto organiziral vox populi raziskavo za najboljše ponudnike od najboljših, kar nudi čudovita prestolnica Slovenije, Ljubljana, v sklopu glasovanja »Best of Ljubljana«. Prepoznali jih boste tudi po sveži rdeči oznaki z letnico 2023. Ljubljana vsako leto postaja bolj dinamično in svetovljansko mesto, kjer se srečajo ljubitelji zanimivih doživetij, kulture in kulinaričnih presežkov. Vse več ponudnikov storitev si s trudom, delom in dosežki, ki jih prepoznajo tudi tuji popotniki in mediji zvišuje ugled, nadaljuje s svojo tradicijo, ki je vse bolj cenjena tudi med domačimi gosti, ki so pregovorno še bolj zahtevni kot tuji. Glam Squad Burlesque. (Foto: “Best Of Ljubljana” 2023) 6 kategorij, 50 zmagovalcev in skoraj 500 priporočenih ponudnikov po mnenju javnosti Mednarodno uredništvo medija In Your Pocket je pripravilo nabor kategorij in predlogov ponudnikov za glasovanje po posameznih sklopih, s katerimi bralcem olajšajo izbiro. Nabor ponudnikov je združeval tiste, ki so med domačimi in tujimi obiskovalci prestolnice izredno zanimivi, prepoznani in visoko cenjeni. Takšen nabor ponudnikov obiskovalcem prestolnice tudi sicer olajša izbiro, ko iščejo točno določene ponudnike storitev in se želijo odločiti za preverjeno odlične. Mednarodna skupina APA - Anamarija Hribernik, Pablo, Ariel in Pavel. (Foto: Best of Ljubljana 2023) Uredništvo medija je celotno ponudbo razdelilo v 6 kategorij, le-te pa nadalje razdelalo v 50 podkategorij. Glasovanje je potekalo na uradnem portalu In Your Pocket med oktobrom in decembrom. Ponudba mesta Ljubljana je zajemala izbor v sklopu kulturnih, nakupovalnih in aktivnih doživetij, kavarniške ponudbe, vse vrste kulinaričnih izkušenj od poulične prehrane, najboljše pice in burgerja vse do veganske in vegetarijanske ponudbe in najboljšega chefa.  Na dogodku v Mladinskem gledališču smo uživali v podelitvi in pestrem programu z mednarodno priznanim avtorjem John Wiliam Bills-om, Nikom Slavičem, glasbeno skupino APA ter Glam Squad Burlesque plesnimi točkami. Po podelitvi se je druženje in mreženje med zmagovalci in finalisti nadaljevalo v Publika baru.  Kdo so torej najboljši od najboljših, koga je javnost nagradila s priznanjem in nazivom BEST OF LJUBLJANA 2023? NAJBOLJŠA KULTURNA DOŽIVETJA Najboljši muzej / Best Museum: City Museum Ljubljana / Mestni muzej LjubljanaNajboljša galerija / Best Gallery: Cukrarna Gallery / CukrarnaNajboljši letni kulturni dogodek / Best Annual Events: Ana DesetnicaNajboljši med gledališko in uprizoritveno umetnostjo / Best Theatre & Performing Arts: Kino ŠiškaNajboljše med Plečnikovimi stvaritvami / Best of Plečnik culture: Plečnik House / Plečnikova hiša Najboljša doživetja v Ljubljani v letu 2023. (Foto: Best of Ljubljana 2023) NAJBOLJŠE KAVARNE Najboljša kavarna / Best Cafe: ČopomanaNajboljši sladoled / Best ice cream: VigoNajboljše sladice / Best desserts: ČopomanaNajboljša kava / Best Specialty Coffee Places: STOWNajboljša kavarna s teraso / Best cafe terraces: Vrt Lit:  NAJBOLJŠE RESTAVRACIJE V LJUBLJANI Najboljša slovenska restavracija / Best Slovenian Restaurant: Ošterija Pr' NoniNajboljša restavracija za poslovno kosilo  / Best for Business Lunch: CuboNajboljša picerija v Ljubljani in okolici / Pizza around Ljubljana: VeraceNajboljša picerija v starem mestnem jedru / Pizza Old Town: Pop's Place PizzaNajboljši burger / Best Burger: Hood BurgerNajboljša veganska restavracija / Best Vegan Restaurant: Barbarella Juice bar and Bistro BTCNajboljši ponudnik svetovne kuhinje / Best of World cuisine: Cantina MexicanaNajboljša azijska restavracija / Best of Asian cuisine: SushimamaNajboljša poulična hrana / Best of street food: Olimpija BurekNajboljša balkanska kuhinja / Best of Balkan food: ČadNajboljša gostilna v okolici Ljubljane / Gostilna around Ljubljana: Gostilna Pr Kopač Najboljši kuharski mojster / Best Chef: Igor Jagodic, restavracija StrelecNajboljša brezglutenska restavracija / Gluten free restaurant: Dežela okusov Najboljša picerija v vzhodni Evropi/Oldest Pizzeria in East Europe: Parma NAJBOLJŠI SHOPPING V LJUBLJANI Najboljši modni butik / Best of Fashion Boutique: IKONA LjubljanaNajboljši nakupovalni center / Best of Shopping center: AlejaNajboljša prodajalna s konceptom in z darili / Best of Concept & gift stores: 1001 darNajboljša prodajalna za dom in dizajn / Best of Home & Design stores: Steklarna RogaškaNajboljša kulinarična prodajalna / Best of Culinary shops: Piranske solineNajboljša prodajalna z nakitom in dodatki / Best of Accessories & Jewelery: MalalanNajboljša globalna blagovna znamka / Best of Global brands: Max MaraNajboljša prodajalna z oblačili iz druge roke / Best of 2nd Hand & Vintage: 2nd Chance in HumanaNajboljša nepremičninska agencija / Best of Real estate: Stoja Trade in Ljubljanske nepremičnine Najboljše restavracije v Ljubljani. (Best of 2023) NAJBOLJŠE NOČNO ŽIVLJENJE Najboljši bar / Best bar: Captain's CabinNajboljši pub / Best pub: Cutty SarkNajboljši lounge bar / Best lounge bar: Kolibri Cocktail BarNajboljši vinski bar / Best wine bar: Dvorni bar & Šuklje wine barNajboljši glasbeni dogodki v živo / Best of live music events: Kino ŠiškaNajboljši klub / Best club: K4Najboljše iz Metelkove / Best of Metelkova: Gala HalaNajboljši hotelski bar / Best of hotel bar: Hotel Union KavarnaNajboljše za nočne zabave / Best of Late Night Fun: Biljardna Hiša NAJBOLJŠA  DOŽIVETJA V LJUBLJANI Najboljše aktivnosti na prostem v Ljubljani / Best Outdoor Activity in Ljubljana: ZOONajboljše notranje aktivnosti v Ljubljani / Indoor Fun in Ljubljana: Bankarium - Slovenian Banking Museum / Bankarium – Muzej bančništva SlovenijeNajboljši izleti in doživetja / Best tours & experiences: Ljubljana Castle TourNajboljše doživetje na reki Ljubljanici / Best of Ljubljanica river experience: Ladjica BarjankaNajboljše doživetje obrtniških rokodelcev (izbor Turizem Ljubljana) / Artisan Handicraft Experiences (by Turizem Ljubljana): A printmaker for a day / Tiskar za en dan – TiporenesansaNajboljša zanimivost v Ljubljani / Attraction in Ljubljana: Odprta KuhnaNajboljši izlet v Ljubljanski regiji / Trips in Ljubljana Region: Velika Planina (Kamnik)Najboljši SPA in masažni salon / Best SPA & Massage: Club Victoria Foto: Best of Ljubljana 2023 Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 11:12

103 ogledov

Poučne delavnice v Alpskem smučarskem muzeju Elan v Begunjah
»Plazovna varnost je sestavljanka, ki jo začnemo graditi s spremljanjem vremena, branjem plazovne napovedi, odločitev glede ture, z možnostjo različnih verjetnosti in prilagajanja na turi,« je pojasnil gorski vodnik z mednarodno licenco in eden največjih strokovnjakov za plazovno varnost Rok Zalokar na prvi snežni učilnici v Alpskem smučarskem muzeju Elan. Če se odpravite na pohod ali smučanje v zasnežene gore, vam bodo v primeru plazu življenje rešili plazovni trojček in nahrbtnik z zračno blazino. V Alpskem smučarskem muzeju Elan prirejajo mesečne izobraževalne dogodke Večeri z razlogom, kjer obiskovalcem predstavljajo Elanove ambasadorje in njihovo strokovno znanje. Namen dogodka je med drugim tudi druženje in izmenjava izkušenj. Slušatelji imajo možnost pridobiti odgovore na vprašanja s področja smučanja, alpinizma, varnosti v gorah, izbire primerne opreme in mnogo drugih dejavnikov, ki nas pripravijo na varen začetek aktivnosti. Poleg strokovnih predavanj v Alpskem smučarskem muzeju Elan organizirajo tudi dogodke za najmlajše, kjer preko igre, učne poti in pravljic, otrokom predstavijo varno in zabavno gibanje v gorah in na smučišču, saj se učenje bontona gibanja v gorah začne že pri najmlajših.  Tokratna tema so bili plazovi, ki so le ena izmed nevarnosti pozimi v gorah, saj je snežna podlaga nepredvidljiva in lahko presenetijo tudi najbolj izkušene. »Plazovna varnost je veščina, ki zahteva leta izkušenj in trezno presojo,« pravi eden največjih strokovnjakov za plazovno varnost Rok Zalokar. Zato morate obisk gora skrbno načrtovati, natančno prebrati vremenske napovedi in plazovni bilten. »V njih se skrivajo opozorilni znaki, ki nam narekujejo primerno turo. Prav načrtovanje in izbira ture zahtevata izkušnje.« Strokovnjak za plazovno varnost Rok Zalokar. (Foto: Elan) Varno v gore s pravo opremo Med osnovno opremo spadajo plazovni trojček ─ lopata, sonda in plazovna žolna. »Statistika je pokazala, da ima zasuti pod plazom v prvih 15 minutah veliko možnosti za preživetje. Vsak deveti od desetih zasutih bo v tem času preživel, če mu omogočimo nemoteno dihanje in ni usodno poškodovan. Tukaj pride na vrsto omenjeni trojček, s katerim vas bodo dovolj hitro lahko rešili le prijatelji, ki bodo z vami na turi. Ko se namreč aktivira posadka Gorske reševalne službe, je velikokrat za zasutega že prepozno, brez opreme pa smo skoraj brez možnosti preživetja,« je pojasnil Rok Zalokar. Miselnost, da zadošča zgolj plazovna žolna je povsem napačna, saj lahko traja odkopavanje zasutega brez sonde in lopate tudi do dve uri. Zgolj izkušena in izurjena druščina prijateljev bo sposobna izvesti dovolj hitro in učinkovito reševanje, za katerega je potrebno veliko vaje, zato seveda priporočamo obisk kakovostne plazovne delavnice vsako leto v začetku zimske sezone. Izredno pomembno je znanje vseh udeležencev v skupini. Med osnovno opremo spadajo plazovni trojček - lopata, sonda ter plazovna žolna. (Foto: Elan) Življenje vam lahko reši tudi nahrbtnik z zračno blazino Če zaslišimo približevanje plazu, moramo na naramnici nahrbtnika za zaščito pred plazom, s potegom ročice aktivirati zračno blazino. Sledi napihovanje zračnih blazin, ki so različnih oblik in velikosti. Količina plina v blazinah nam v večini primerov pomaga ostati na površini plazu, kar pomeni veliko večjo možnost preživetja. Kljub vsemu vse »tehnološke igrače«, ki nam dajejo dodaten občutek varnosti, uporabnika dostikrat zavedajo v nepremišljeno tveganje. Predvsem pri prostem smučanju v bližini urejenih smučišč, kjer so tereni, ki jih izbiramo, dostikrat bolj izpostavljeni ─ skalne pregrade, strmi žlebovi, skalni osamelci, velike količine novozapadlega snega, zaradi katerih nam tudi zračne blazine ne pomagajo prav dosti. Nahrbtnik nam sicer pomaga ostati na površini, plazovina pa nas velikokrat odpelje v terenske pasti, kjer tudi nahrbtnik nima več svoje moči. Uporabnik se lahko zaradi padca ali udarca v zapreke na terenu (skale, drevje) tudi usodno poškoduje. Kot je rekel gorski vodnik in strokovnjak za varnost v gorah Werner Munter: »Visoka tehnologija, malo pameti ─ trend modernega življenja.«  Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. V 12. letih svoje kariere je izoblikoval edinstveno enodnevno Plazovno delavnico, v kateri so združene terenske izkušnje in sodelovanje s strokovnjaki celega sveta. Na predavanju so našli koristne informacije tako izkušeni snežni mački, kot tudi popolni začetniki, saj je poznavanje snežne odeje ključno redno obnavljati. Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. (Foto: Elan) Večeri z razlogom: DOGODKI V MUZEJU  Sreda, 8. februar – Prešernov dan - prost vstop 11:00 Elankova pustolovščina – spoznavanje smučarskega sveta skozi vodeno učno pot 16:00  Zgodbe tovarne Elan – vodstvo po razstavi  Sreda, 22.2., ob 18:00 Večeri z razlogom: S pravo smučko v gore. Predava: Julijan Perič  Sobota, 18. februar, 11:00 Zgodbice z gore – pripovedovanje za otroke Spoznavanje gora s pomočjo pravljic in igre. 18.3. 2023, ob 11:00 Zgodbice z gore – pripovedovanje za otroke. Spoznavanje gora skozi igro in pravljice.  29.3.2023, ob 18:00 Večeri z razlogom: Triglavska magistrala. Predava: Tina di Battista   Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. (Foto: Elan) O Elanu Elan je dolgoletni proizvajalec smuči iz slovenskih Alp s skoraj 80. leti izkušenj v oblikovanju in izdelavi najboljših smuči na svetu za prijatelje in družine, ki uživajo v smučanju in si želijo zabave in dobrih časov v gorah. Nagrade na testih in priznanja za oblikovanje leto za letom pričajo, da inovativni produkti odražajo tradicijo blagovne znamke in zavezo ne le izdelovanju smuči, ampak izdelovanju boljših smuči, ki smučarjem prinašajo nepozabne trenutke v gorah. Za več informacij obiščite https://www.elanskis.com. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 10:56

121 ogledov

Podjetje Marmor Hotavlje ima več kot 300-letno tradicijo
V enem od najstarejših družinskih podjetij v Sloveniji se lahko pohvalijo z bogato tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov in storitev ter edinstvenostjo, s katerim so se razvili v vodilno podjetje za rešitve v kamnu na svetu. Družinsko podjetje opremlja megajahte, hiše, rezidence, hotele itd. Prav tako izdelujejo unikatno pohištvo in ekskluzivne izdelke za ameriško podjetje MillerKnoll, ki je eden večjih trgovcev s pohištvom na območju Severne Amerike. Hotaveljski kamnoseki dosegajo vrhunsko kombinacijo moderne tehnologije in ročne kamnoseške obrti, s čimer naredijo izdelek popoln do najmanjših detajlov. Njihova uspešnost se kaže predvsem pri delovanju na najbolj luksuznih projektih po celem svetu, kjer sodelujejo z uveljavljenimi ter znanimi osebnostmi, arhitekti in oblikovalci. V podjetju so že od nekdaj vodilni na različnih področjih in konstantno premikajo meje kamna. Poudarjajo, da se je treba nenehno razvijati, slediti trendom in biti v koraku s časom ter neprestano širiti segmente in delati z novimi materiali. »Nadaljevati 300-letno tradicijo je pomemben mejnik, saj to ni samoumevno. Ključna stvar za obstoj podjetja s tako dolgo zgodovino so vrednote. V našem podjetju dajemo velik poudarek na povezanosti, medsebojnem spoštovanju in timskem delu. Stremimo k temu, da spoštujemo naše temelje, material, ljudi, okolje in lokalno skupnost, ki so nam pomagali na dolgi poti do uspeha,« menita izvršna direktorja Damijan Selak in Tomaž Selak, dodajata pa: »Sledimo tudi vrednotam zanesljivosti, poštenosti, odgovornosti in pripadnosti. Pri svojem delu, ki ga opravljamo s srcem in ljubeznijo do kamna, pa upoštevamo tudi načela kakovosti, unikatnosti in inovativnosti. Čutimo, da smo vsi del te zgodbe, kjer vsak izmed nas opravlja zelo pomembno delo. Pomembno se nam zdi, da se vsak posameznik ujame z vrednotami in načinom življenja v podjetju.« Danes so eden najbolj razvijajočih se podjetij, ki zaposluje skoraj 200 zaposlenih. Pod eno streho vključujejo širok nabor poklicev, kot so strojniki, gradbeniki, kamnoseki, arhitekti, mizarji, tehnologi, tehnični risarji, strojni (CNC) operaterji, nabavniki, logistiki, prodajniki, razvojniki, kalkulanti, orodjarji, koordinatorji, vodje projektov ali objektov. »Stremimo h kadru, ki je odgovoren in z nami deli osnovne vrednote družinskega podjetja, ki ga živimo na vsakem koraku delovanja. Skušamo spremljati vsakega zaposlenega na njegovi poklicni in družinski poti. Prednost pri zaposlitvi dajemo tistemu, ki si želi dela, najbolj pomemben pogoj za to pa je odnos do dela in želja po učenju,« oriše Tomaž Selak. Damijan Selak dodaja: »Vsakemu, ki se zaposli pri nas, dodelimo mentorja. S tem olajšamo prenos znanja in izkušenj, lažji vklop v delovno okolje ter usmerjanje pri delu ne glede na zasedeno delovno mesto. Omenjeno je zelo pomembno za neprekinjen delovni proces, prenos znanja in za rast podjetja. Omogočamo tudi možnosti za napredovanje, nadgradnjo znanja ter prehajanje med delovnimi mesti.« Dolgoletni direktor in solastnik Branko Selak s svojima sinovoma Damijanom in Tomažem Selakom . (Foto: Marmor Hotavlje) Ob častitljivem jubileju je svoje spomine delil tudi dolgoletni direktor in solastnik Branko Selak, ki je družinsko podjetje predal svojima sinovoma. »Ponosen sem na to, da moja sinova uspešno ohranjata družinsko tradicijo, saj nas bogate izkušnje in znanje postavljajo v sam vrh kamnoseških podjetij na svetu. V 80-ih letih se je pri nas zgodil velik tehnološki premik z uvedbo prvega računalniško vodenega stroja CNC v kamnoseštvu na svetu. Prvi smo imeli linijo tankih ploščic iz kamna, kar je bila takrat revolucija, danes pa proizvajamo kamnite izdelke, kjer je lahko debelina kamna na posebnih panelih tudi samo nekaj milimetrov. Druga prelomnica je bila leta 1995, ko smo dobili delovna dovoljenja za izvajanje del na avstrijskem trgu, ki je bil takrat za tuja podjetja praktično nedostopen. Kamnolom podjetja Marmor Hotavlje. (Foto: Marmor Hotavlje) Vgradili smo več kot 30.000 m2 fasade in 10.000 m2 notranjih tlakov v poslovno-upravni stavbi podjetja Wienerberger na Dunaju. Tretji mejnik je bil prodor v jahtni svet, ko smo konec 90-ih in začetek leta 2000 delali prvo luksuzno križarko na Norveškem, ki je imela 146 lastniških apartmajev. S tem projektom smo vstopili na jahtni segment, na katerem smo danes tudi najmočnejši. Četrta prelomnica se je zgodila leta 2002, ko smo v močni konkurenci 38-ih ponudnikov dobili projekt cerkve Svetega Save v Beogradu, ki je največja pravoslavna cerkev na svetu.« Uspešno delovanje v nišnem segmentu kamnoseštva jim omogočajo inovativne rešitve in najnovejša tehnologija. Projekti, način dela in ljudje jih delajo unikatne. Vsak projekt je nekaj povsem novega in drugačnega. Najbolj ponosni so na projekte, pri katerih opremljajo luksuzna plovila in notranjost ali zunanjost privatnih rezidenc ter stanovanj, izdelujejo unikatno pohištvo ter umetniške skulpture in fasade. Pri delu dajejo velik poudarek trajnostnemu odnosu do narave ter vpetosti v lokalno okolje. Strankam lahko ponudijo vse vrste naravnega kamna, od marmorjev, granitov, kvarcitov, apnencev, peščenjakov ter do poldragih kamnov. Na željo stranke lahko zagotovijo vse vrste kamnov. Lanska bronasta gazela, podjetje Marmor Hotavlje, išče skrito lepoto v kamnu že vse od leta 1721. Pohvalijo se lahko z več kot 70-letno tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov ter storitev in edinstvenostjo v panogi, kjer delujejo. Pri delu so opremljeni z najsodobnejšo opremo za razrez in oblikovanje kamna. Imajo tudi razvejano nabavno mrežo, ki jim omogoča zelo raznolik nabor kamnov, ki ga lahko v Slovenijo pripeljejo iz celega sveta. Delajo s svetovno znanimi in uveljavljenimi arhitekti, oblikovalci in znanimi osebnostmi, opremljajo luksuzne jahte, izvažajo butično pohištvo v Ameriko in sodelujejo pri odmevnih projektih doma in v tujini. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 10:48

122 ogledov

Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na hudo pomanjkanje strokovnega kadra in povečan pritisk na lekarne
Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na povečan pritisk na lekarne in strokovne lekarniške delavce ter hudo pomanjkanje strokovnega kadra v javnih in bolnišničnih lekarnah. »Pozivamo Ministrstvo za zdravje, da lekarniška dejavnost nujno potrebuje dodaten kader. Hkrati si želimo, da bi bilo naše delo ustrezno ovrednoteno, saj farmacevti zaradi povečanih obremenitev odhajajo na druga delovna mesta,« je dejala predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič. Lekarne in magistri farmacije so neposredno dostopni zdravstveni strokovnjaki praktično vse dni v letu. Zato se pacienti nanje obračajo s številnimi stiskami in težavami, kar je pogosto posledica nedostopnosti drugih zdravstvenih delavcev in dejstva, da mnogi pacienti niso vešči novih načinov dostopa do zdravstva. »Naročanje receptov na daljavo ima za posledico mnoge napake v predpisu receptov. Magister farmacije porabi veliko časa, da težave razreši, ob tem pa si zelo prizadeva, da pri pacientu ohrani zaupanje v zdravstvo in zdravila,« je poudarila Darja Potočnik Benčič. V zadnjih letih je naraslo število izdanih receptov, ob tem pa se je nabor storitev ob izdaji zdravil podvojil. Kot pravijo na LZS, se kader v tem času ni bistveno povečal, zgoraj naštete napake pa terjajo veliko njihovega časa. Koncesionarka v Lekarni Tolmin Martina Klanjšček, ki v lekarni dela že skoraj pol stoletja, pravi, da je sistem vrednotenja v lekarniški dejavnosti kljub temu v vseh teh letih ostal enak in velja še danes. »Svetujemo o pravilni rabi zdravil, o možnih neželenih učinkih, preverjamo interakcije med zdravili, komuniciramo z zdravniki, pripravljamo osebne kartice zdravil, kjer upoštevamo tudi vpliv prehranskih dopolnil, naš čas pa ni nikjer ovrednoten,« je opozorila Martina Klanjšček. Slednja je še izpostavila, da so bili v zadnjih letih precej obremenjeni tudi z obnovljivimi recepti, ki jih mnogi pacienti ne obvladajo, z obveznim spremljanjem sledljivosti zdravil in odjavljanjem vsake škatlice zdravil ter zapletenim načinom izdaje medicinskih pripomočkov. Po oceni specializantke klinične farmacije in zaposlene v Gorenjskih lekarnah Patricije Dolinar se je njihova obremenitev povečala v času epidemije koronavirusa. V lekarne dnevno prihajajo pacienti, ki imajo že dlje časa trajajoče simptome in jih morajo napotiti k zdravniku. »V veliko primerih se tudi soočamo z napakami pri pisanju recepta, to pa zahteva dodaten čas in komunikacijo z zdravnikom,« je opozorila Patricija Dolinar. Vodja lekarne v Šmarju pri Jelšah Katja Turnšek Sambolić v izogib napačnim receptom svetuje, da bi bili farmacevti lahko pristojni za urejanje terapij kroničnih bolnikov. »Pristojnost magistra farmacije, da lahko terapijo kroničnega bolnika podaljšuje po svoji strokovni presoji, bi zelo pomagala pri učinkovitem zdravljenju, našim pacientom pa olajšala pravočasni dostop do zdravil in hkrati razbremenila ambulante družinske medicine,« je poudarila Katja Turnšek Sambolić. Magistri farmacije so z opravljenim strokovnim izpitom usposobljeni za izdajo zdravil in skrbijo za varno ter pravilno rabo le-teh. S tem bi se izognili podvojenim receptom, prepogostim dvigom in pretiranemu kopičenju zdravil. »V lekarniški dejavnosti si želimo aktivneje pomagati pri razreševanju stisk pacientov. To lahko zagotovimo samo z ustreznimi in kompetentnimi kadri,« je še dodala Darja Potočnik Benčič. Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na hudo pomanjkanje strokovnega kadra in povečan pritisk na lekarne. (Foto Žak Krebs) Tudi direktorica Celjskih lekarn Lilijana Grosek je opozorila na pomanjkanje kadra že v času epidemije. Zaradi tega so morali občasno skrajševati delovni čas nekaterih lekarn na posameznih območjih. Opaža, da se situacija po epidemiji ni umirila in pritisk na lekarne ostaja. »Zaposleni so zaradi naraščajočih psihofizičnih obremenitev pod vse večjim stresom in izčrpani. V lekarnah moramo opravljati dežurstva in nadomeščanja v drugih krajih, kar je za mnoge zelo obremenjujoče To dokazuje tudi vedno več bolniških odsotnosti v primerjavi s prejšnjimi leti. Primorani smo bili skrajšati delovni čas nekaterih lekarn, nekatere so krajši čas tudi zaprte,« je opozorila Lilijana Grosek. Farmacevti in Lekarniška zbornica Slovenije zato Ministrstvu za zdravje predlagajo naslednje ukrepe: -sprejetje normativov in zaposlitev vsaj 300 dodatnih magistrov farmacije,-zaposlitev dodatnih specialistov v lekarniški dejavnosti  in ureditev financiranja specializacij,-opredelitev vseh storitev, njihova umestitev v zdravstveni sistem in zagotovitev financiranja, saj mnogo teh sedaj izvajajo brezplačno,-uvajanje nove storitve za reševanje stisk pacientov in lekarniških farmacevtov pri razreševanju težav zaradi napak na elektronskih receptih (na primer podaljševanje terapije za kronične bolnike v skladu s strokovno presojo magistrov farmacije, kar v mnogih evropskih državah že poznajo),-uvajanje dodatnih storitev za varno uporabo zdravil, ki hkrati razbremenijo druge zdravstvene delavce:-pregled uporabe zdravil,-osebna kartica zdravil,-brezšivna skrb,-pomoč pri uvajanju nove terapije,-povečati obseg storitev kliničnih farmacevtov,-po vzoru naprednih držav EU uvesti storitve, ki pripomorejo k javnemu zdravju (cepljenje v lekarnah, promocija zdravja in testiranja),-uvajanje novih kompetenc za boljšo dostopnost in varno zdravljenje, V nasprotnem primeru bodo lekarne primorane k skrajševanju odpiralnih časov in zapiranju manjših lekarn, stiske pacientov pa bodo ostajale. V Sloveniji imamo 347 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili. Luka Perš  

Thu, 26. Jan 2023 at 10:42

105 ogledov

Gregor Ledinek postal gospodarstvenik Štajerske 2022
»Nagrade sem zelo vesel in sem ponosen nase in na svoje sodelavce, da smo iz družinske obrti zrasli v proizvajalca edinstvenih lesnoobdelovalnih strojev in linij na svetu. Pohvalimo se lahko z visoko stopnjo inovativnosti, predanosti in kakovosti. Pri svojem delu sledimo viziji postati inovator na globalni ravni in soustvarjati svetovne trende na področju lesno-obdelovalne industrije,« je poudaril Gregor Ledinek. Podjetje Ledinek že več kot 30 let s svojo strastjo do iznajdb in z naprednimi tehnologijami oblikuje svet lesa in nenehno povečuje obseg delovanja – prisotni so že v 55 državah po svetu. V zadnjih letih so poleg Urugvaja prodrli še v Kanado, Izrael, na Japonsko in Slovaško. Pohvalijo se lahko tudi s številnimi velikimi projekti v Nemčiji, Avstriji, Franciji, na Finskem, Švedskem in Češkem. Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik in Gregor Ledinek. (Foto: Ledinek) »Z našimi izdelki smo prisotni na vseh kontinentih globalnega trga in kot strokovnjaki za dovršeno ploskovno obdelavo masivnega lesa, skobljanje in profiliranje, dolžinsko spajanje in lepljenje lesa sprejemamo izzive sodobnega načina življenja. Nenehno se trudimo zagotavljati vrhunsko tehnologijo naših izdelkov od idejne zasnove ter konstruiranja do dobave in montaže opreme,« je še zaključil. Gregor Ledinek prejel nagrado Večerov gospodarstvenik Štajerske 2022. (Foto: Ledinek) Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini. Luka Perš
Teme
Obalna kriminalistična kriminalna klika Ljubo Volmut Dean Jurič Dušan Ribaš Dejan Grandič Heidi Fluher David Klemenc Matjaž Hrovatin Darko Muženič

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

DOSJE KRIMINALISTIČNI OPERATIVCI LJUBA VOLMUTA: Razkrivamo imena kriminalistov, ki delujejo v interesu OBALNEGA MEHANIZMA!!!