Predsednik vlade Janez Janša z ministrskim kabinetom na obisku v Savinjski regiji
V pogovorih s celjskim županom Bojanom Šrotom sta sogovornika spregovorila o okoljsko pomembni temi, sanaciji starih industrijskih bremen v Celjski kotlini.
prava _
Slovenija

Torek, 14. september 2021 ob 21:02

Odpri galerijo

Vlada Republike Slovenije je danes obiskala Savinjsko regijo. Po površini je savinjska statistična regija 4. največja regija v Sloveniji, po številu prebivalcev pa 3. največja regija v Sloveniji. Sestavlja jo 31 občin.

				Delovni posvet Vlade v Podčetrtku			Delovni posvet Vlade v Podčetrtku

Naravni prirast v savinjski regiji se je od leta 1995 gibal zelo podobno kot naravni prirast za celotno Slovenijo. V letih od 2005 do 2016 je bil naravni prirast pozitiven, v zadnjih 4 letih pa negativen. Največje zaposlitveno središče je Celje, sledi Velenje. V Celje prihaja na delo 19.000 delovno aktivnih iz drugih občin Slovenije. Izrazito delovno aktivni občini sta poleg Celja še Nazarje in Zreče.

V savinjski regiji je bilo v juniju 2021 skoraj 33.000 delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih. To je za skoraj 6 % več kot pred letom dni. V savinjski regiji je tudi 1.300 delovno aktivnih v dejavnosti rudarstvo. V savinjski regiji je bilo v 2020 zabeleženih približno 1,2 milijona turističnih prenočitev, kar jo uvršča na 3. mesto med regijami. 77 % prenočitev so ustvarili domači turisti. V savinjski regiji je tudi približno 10.000 kmetijskih gospodarstev, ki obdelujejo skoraj 64.000 ha kmetijskih zemljišč. Savinjska regija ima 3. največjo površino kmetijskih zemljišč med vsemi regijami in 2. največje število kmetijskih gospodarstev. Povprečna mesečna neto plača tistih, ki so delali v savinjski regiji, je v 2020 znašala 1.105 EUR, kar je bilo približno 104 EUR manj od povprečja v celotni Sloveniji.

Člani vlade so se sprva sestali na delovnem posvetu v Podčetrtku, kjer je nekaj uvodnih besed spregovoril župan občine Podčetrtek Peter Misja. Župan je pohvalil vrsto projektov, ki v tem času potekajo v občini ter izpostavil, da ga izjemno veseli, da je današnji obisk vlade v občini prvi po letu 2007. Na posvetu so ministrice in ministri spregovorili predvsem o projektih v regiji na področju obrambe, gospodarstva, izobraževanja, pravosodja, kulture, notranjih zadev, okolja in prostora. Izpostavljen je bil predvsem pomen zdraviliškega turizma v regiji ter projekti, ki se v regiji izvajajo v okviru kohezijskih sredstev.

				Na obisku pri županu občine Zreče			Na obisku pri županu občine Zreče

V občini Zreče sta se predsednik vlade Janez Janša in župan mag. Boris Podvršnik spregovorila o ključnih projektih v občini. Govora je bilo o gospodarskih uspehih občine, turizmu in prihodnjih projektih. Sogovornika sta se dotaknila tudi infrastrukturnih projektov in ukrepih trajnostne mobilnosti. Veliko pozornosti pa sta v pogovorih namenila tudi pilotnemu projektu povezovanja, medgeneracijskega sodelovanja in izvajanje storitev institucionalnega varstva za starejše v Zrečah – Mesto generacij.

Z velenjskim županom Petrom Dermolom je pogovor s predsednikom vlade potekal predvsem o prestrukturiranju Savinjske regije in pravičnem prehodu, infrastrukturnih in drugih projektih ter investicijah v Velenju ter širše v regiji. V pogovorih sta spregovorila tudi o zdravstveni oskrbi v Velenju in pridobivanju sredstev in sklada za okrevanje in odpornost. Velenjski župan in predsednik vlade sta nekaj pozornosti namenila tudi vprašanju in pomenu decentralizacije.

Po obisku predsednika vlade na celjski škofiji, kjer se je srečal s celjskim škofom msgr. dr. Maksimilijanom Matjažem in kjer so spregovorili o delovanju celjske Karitas, ranljivih skupinah, nujnosti ureditve spominskega parka Teharje in ohranjanju sakralne kulturne dediščine kot dela slovenske identitete, se je predsednik vlade ustavil še v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe. Celjska Mohorjeva družba v letošnjem letu obeležuje 170-letnico delovanja, vodstvo družbe pa je na to obletnico izjemno ponosno.

Predsednik vlade Janez Janša se je srečal tudi s celjskim županom Bojanom Šrotom. V pogovorih sta sogovornika spregovorila o okoljsko pomembni temi, sanaciji starih industrijskih bremen v Celjski kotlini. Prav tako sta nekaj časa namenila vprašanju povprečnin za občine, tema pogovorov pa so bile tudi epidemiološka situacija, stanje v zdravstvu in vprašanjih dolgotrajne oskrbe.

Regijski obisk v Savinjski regiji se je zaključil z javno tribuno vlade, ki je potekala v Celju, in kjer so z nosilci razvoja v regiji spregovorili o izzivih in priložnostih regije.

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 19. Sep 2021 at 23:56

50 ogledov

FOTO: Bravo, slovenski srebrni odbojkarji!
Slovenska odbojkarska reprezentanca je ponovno razveselila slovenske navijače. Tudi v tretjem finalu jim je zmanjkalo malce športne sreče, saj so bili v napeti končnici boljši od njih Italijani. Slovenski športni junaki pa so osvojili že tretjo srebrno kolajno na zadnjih štirih evropskih prvenstvih. V poljskih Katowicah se je odvijalo finale evropskega prvenstva v odbojki. Pričetek srečanja so veliko bolje začeli slovenski fantje, saj jim je v prvem nizu tekla tako igra v napadu kot v obrambi. Tonček Štern je odlično odprl odločilni peti niz. (Foto: Posnetek zaslona: Kanal A) V drugem nizu so se Italijani zbrali in dosegli izzenačenje. V tretjem nizu je bila slovenska igra spet vrhunska, saj Italijani niso imeli rešitve za razpoloženega Alena Pajenka, Jana Kozemernika in Tončka Šterna. Slovenski navijači so bili spet v transu, saj je po končanem tretjem nizu bil rezultat dva proti ena za Slovenijo. Italijani so spet pobrali v četrtem nizu in v drugi polovici tega niza naredili prednost treh do štirih točk, ki so jo varno pripeljali do konca. Sledil je odločilni peti niz. Veselje italijanskih odbojakrjev. (Foto: Posnetek zaslona- Kanal A) Peti niz se je pričel z odlično servis igro Tončka Šterna in Slovenija je hitro povedla tri proti nič. Italijanski selektor je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Sledila je po mnenju avtorja članka odločilna točka, kjer bi Slovenija lahko povedla štiri proti nič, a so se Italijani po dolgi izmenjavi rešili in dobili točko. Takrat se je razigral najboljši italijanski odbojkar na srečanju Marchiatto, Italija pa je korak za korakom prevzemala pobudo v petem nizu. Italijani so sredi petega niza povedli z rezultatom devet proti sedem in vodstva niso izpustili iz rok ter se veselili naslova evropskega prvaka. Slovenskim junakom lahko le čestitamo, kljub temu, da so izgubili že tretje finale na evropskih prvenstvih! Nič zato fantje, Slovenija je ponosna na vas! Veselje italijanskih odbojakrjev. (Foto: Posnetek zaslona- Kanal A) Slovenski selektor Andrea Gulliani. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Rajanje slovenskih navijačev. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Uspešna zaključena točka slovenskih odbojkarjev. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Slovenski navijači. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Jan Kozamernik. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Navdušeni slovenski navijač. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Foto: Posnetek zaslona-Kanal A Slovenski navijači navdušeno navijajo za slovenske odbojkarje. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Veselje Italijanov. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Slovenska odbojkarska reprezentanca pozdravlja slovenske navijače ob koncu srečanja. (Foto:Posnetek zaslona-Kanal A) Slovenski navijač v mislih za slovensko odbojakarsko reprezentanco. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Slovenski navijači spodbujajo slovensko odbojkarsko reprezentanco. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Žalost slovenskih reprezentantov ob koncu srečanja. (Foto: Posnetek zaslona-Kanal A) Luka Perš

Sun, 19. Sep 2021 at 19:27

165 ogledov

VIDEO: Dr. Milan Zver o "urbi et orbi" Ursule von der Leyen na plenarki EU parlamenta v Strasbourgu
Septembrsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta tradicionalno mine v  znamenju govora predsednice oziroma predsednika EU komisije o stanju v Uniji, uvedenega z Lizbonsko pogodbo leta 2009. V njem se običajno povzamejo dosežki preteklega leta in predstavijo prednostne naloge za prihajajoče leto. Na tokratnem plenarnem zasedanju je predsednica EU komisije Ursula von der Leyen svo letni "urbi et orbi" pričela  z besedami Roberta Schumana, da Evropska unija "potrebuje dušo, ideal in voljo slediti temu idealu". "To smo v letu največje svetovne krize v stoletju dosegli. Znašli smo se tudi v najgloblji gospodarski in podnebni krizi in odločili smo se za ukrepanje. To smo storili skupaj, kot ena Evropa, na to smo lahko ponosni." V nadaljevanju je še dejala, da je EU med vodilnimi v svetu po stopnji precepljenosti. Napovedala je dodatna sredstva za boj proti podnebnim spremembam in zavezanost širitvi EU-ja. Evropski poslanec dr. Milan Zver je nagovor predsednice Evropske komisije ocenil kot pričakovan. Sicer pa več v njegovem video sporočilu:

Sun, 19. Sep 2021 at 17:52

501 ogledov

Marko Potrč in Lili Žagar spet kasirata na račun slovenskih davkoplačevalcev!
Marko Potrč in Lili Žagar sta spet zaslužila lep denar na račun slovenskih davkoplačevalcevv času epidemije. Po poročanju spletnega medija Portal Os.si sta zaslužila skupaj dobrih 20 tisoč evrov. Že v preteklosti je novinar Bojan Požar razkril, da Marko Potrč s posli v  podjetjih v njegovi lasti imel slabih 300 tisoč evrov letnega prometa v letu 2019. Marko Potrč je v letu 2020 bil gonilna sila med delom slovenskih influencerjev, ki so nasprotovali ukrepom za zajezitev epidemije. Na sto in en način je dokazoval, da je večina ukrepov zgrešenih in izvajal politikantski boj proti sedanji vladi. Njegove argumente je javno zavrnil mikrobiolog dr. Gorazd Pretnar in početje Potrčevo početje večkrat kritično predstavil slovenski javnosti. V Sloveniji imamo kar nekaj znanih, ki skupaj z opozicijo poizkušajo zrušiti vlado. Nekateri rušijo cepljenje, nekateri ukrepe, vsem pa je skupno to, da ne podpirajo te vlade. Na spletnem mediju Portal Os.si pa so našli zelo zanimiv podatek. Velika kritika sedanje vlade, Marko Potrč in Lili Žagar sta po podatkih Erara v času epidemije zaslužila 20 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Tako je Potrč v tem času dobil 8.350 evrov, njegova življenjska partnerica Lili Žagar pa  11.650 evrov na račun slovenskih davkoplačevalcev. Res ne gre za visoke in bagatelne zneske, a dvajset tisoč evrov davkoplačevalskega denarja bi se razveselil marsikateri Slovenec. Zaslužki Lili Žagar in Marka Potrča v času epidemije na račun slovenskih davkoplačevalcev. (Foto: Posnetek zaslona Portal Os.si) Ali je Marko Potrč svoje zaslužke "davčno optimiziral"? Medij Požareport je v članku z naslovom Ponavadi gre za denar: Marko Potrču 285 tisoč evrov, odprl že tretjo firmo, Lili Žagar pa torbice za 750 evrov lepo opisal poslovni modus operandi Potrča. Novinar Bojan Požar je razkril, da je bil Potrč (so)lastnik dveh podjetij in je imel status samostojnega podjetnika. Le to pa mu je javno dostopnih podatkih na leto navrglo nekaj manj kot 300 tisoč evrov. Potrč je imel na domačem naslovu v Pesnici registrirani podjetji Vizual 7,d.o.o. in Voditelj.si in mu je v letu 2019 navrglo okoli 285 tisoč evrov prihodkov. Urednik Požareporta je dopuščal možnost, da Potrč svoj status samostojnega podjetnika izkorišča zato, da bi denar iz podjetja Vizual 7 na eleganten način spelje na svoj transakacijski račun. S tem pa bi se znebil večjih davčnih obremenitev. Požar zaključi, da so njegovi realni skupni prihodki sicer bistveno nižji, vendar "davčno optimizirani". Ne smete pozabiti, da je v lanskem letu Potrč šel s svojo družino na Švedsko ter zatrjeval, da bo ostal v tej skandinavski državi. Vrnitev domovino je bila zelo hitra. Sedaj predvsem promovira nove "čudežne skandivanske" izdelke za krepitev vitamina D, kar je Potrč v letu 2020 množično propagiral. Nič, lepo je biti Marko Potrč in Lili Žagar. Luka Perš

Sun, 19. Sep 2021 at 14:40

940 ogledov

Sposojeni komentar: Kučanov klan in državljanska vojna, ki (še kar) traja
Sposojeni komentar: Kučanov klan in državljanska vojna, ki (še kar) traja Piše: Jože Biščak Demokracija, tekst objavljen tudi na Nova24TV. Letos mineva četrt stoletja od izida znamenite knjige Kučanov klan. Avtor Danilo Slivnik je v njej zapisal: “… znotraj partije obstaja Organizacija … Obstajajo priče, ki zatrjujejo, da je najožji krog Organizacije leta 1989 sprejel sklep o nujnih ukrepih za preživetje njenih potomcev in da je bilo izrecno rečeno, da sprememba režima nikakor ne sme prizadeti ali socialno ogroziti njihovih otrok.” Čeprav je takrat tranzicijska levica Slivnika označila za paranoika, lahko danes (z grozo) opazujemo, da se sklep Organizacije, pogosto poimenovane tudi Udbomafija, vzorno in prisebno uresničuje: številni krvni in ideološki dediči totalitarnega režima so ne samo materialno in socialno preskrbljeni, ampak zasedajo tudi zelo pomembne položaje v družbi in državnih podsistemih, kjer se dejansko odloča. Občasna sprememba oblasti z demokratičnimi in svobodoljubnimi silami, ki so prepoznane kot pomladne stranke, so samo epizoda, ki zaradi kratkotrajne vladavine ne morejo resneje ogroziti nadaljevanja komunistične prakse v novih razmerah. Prestreljene s številnimi posamezniki, ki svoja načela prodajo za sendvič in cockto, so dokaj lahek plen in ves čas na udaru spodjedanja od znotraj. Za vrnitev na (formalno) oblast pripravljeni narediti vsePrav zaradi takih krtov (ki svoje kratkoročne oportunistične interese postavljajo pred cilje vzpostavitve svobodne družbe in ki pravzaprav nikoli niso zares razumeli premetene “igre” nomenklature) je Slovenija danes tam, kjer je: imamo sicer desnosredinsko vlado, v kateri se večina resnično trudi, da bi Slovenijo naredila uspešno in da bi država ljudem čim manj vzela in več vrnila, a Kučanov klan je vladal večino časa po osamosvojitvi in ves čas obdržal ekonomsko moč. To je bilo mogoče le, ker je imel pod nadzorom sodstvo, medije in civilno družbo, ki se danes organizira v militantne nevladne organizacije. Ti so za vrnitev na (formalno) oblast pripravljeni narediti vse: tudi z žrtvami epidemije kitajskega virusa, ki jo pospešujejo z bojkotiranjem vladnih ukrepov in s pošiljanjem kariernih kriminalcev na ulice, da ustvarjajo zmedo in nered. In če vlada na to reagira, jo zatožijo v Bruselj, da država drsi v totalitarizem in ogroža svobodo medijev. V resnici je nasprotno: želja po vzpostavitvi novega totalitarizma v razmerah demokracije na deklarativni ravni. Zaveznike so (nenadejano) našli v Zahodni Evropi, kjer komunizma niso nikoli res razumeli. Tamkajšnji človek ni nikoli živel v totalitarizmu, za prebivalca na zahodu stare celine komunizem ni tak, kot mu ga rišejo nekdanji disidenti; čeprav je povsod, kjerkoli je bil, za seboj puščal trupla in se je povsod izkazal ne samo za neuspešnega, ampak za smrtonosnega. Neverjetno je, da niti intelektualcev in razumnikov to prav nič ne moti. Mestoma tudi zato, ker evropski človek po receptu kuhane žabe počasi drsi v totalitarizem po zadnji modi. Oblečen v socialno pravičnost in rasne kvote uporaba nedemokratičnih sredstev opravičuje cilj vzpostavitve mešane Evrope, kjer ne bo več narodov in nacionalnih kultur, kjer je krščanstvo moteče, atomska družina najhujše zlo. Milan Kučan je na državni proslavi podpiral kolesarje. (foto: Twitter)Sedanja realnost je posledica umanjkanja razumevanja in obračuna s preteklostjo. Ne samo z nacizmom in s fašizmom, ampak tudi (in predvsem) s komunizmom. In to ni kakršna koli preteklost, še manj normalna zgodovina postsocialističnih narodov. Takratno podivjanost nad vsemi drugače mislečimi lahko danes srečujemo na kolesarskih protestih, “umetniških performansih” pred ministrstvom za kulturo, pljuvanju poslancev in histeričnih izpadih na Kredarici. Samo slepec ali pokvarjeni hudobec ne spregleda te kontinuitete. Kučanov klan še vedno vzdržuje državljansko vojno in je nikoli ne misli končati. Samo tako lahko preživi. Mit o svoji pozitivnosti (konservativci so seveda slabi; nekoč so bili označeni za imperialistično buržoazijo, danes za rasiste in naciste) vzdržujejo že 80 let. Sprejetje resolucije, v kateri bi bil tudi komunizem (socializem) jasno opredeljen kot totalitarni režim in s katero bi položili moralni račun za preteklost, bi bil prvi korak h končanju državljanske vojne. A jo zavračajo, ker bi s tem spodnesli piedestal, na katerem so zgradili mit.

Sun, 19. Sep 2021 at 11:41

717 ogledov

Boštjan M. Turk: Gre za "notranje sprožen proces razgradnje enega temeljnih stebrov civilizacije, pravosodja."
Spletni medij Siol je objavil članek Škandalozno sporočilo vrhovnega sodišča o "Kučanovih prostitukah" na Twitterju avtorja in odgovornega urednika Siola Petra Jančiča. V njem problematizira odločitev Vrhovnega sodišča, ki je odločilo v prid Carlovi, ne glede na to, da je za isti primer pred leti odločilo v škodo novinarki Mojci Pašek Šetinc, še eni osrednji protoganistki " Twiter afera Prestitutka". Za komentar za #Prava smo zaprosili političnega analitika ter člana Evropske akademije znanosti in umetnosti Boštjana M. Turka. Ali je možno v isti zadevi odločiti dvakrat različno? Prav to se je zgodilo v primeru novinark RTV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Pašek Šetinc v "aferi prestituke". Kot je znano, sta obe novinarki zapisali hude laži o stranki SDS in sedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Le ta se je v svojem tvitu izrazil provokativno in zapisal, da sta Carlova in Šetinc-Pašek le t.i. Kučanovi prestituki ter zraven zapisal nek znesek v evrih. Sledil je pogrom nad Janšo, obe novinarki pa ta tvit vedno izkoriščata za svoj ideološki boj proti Janši. Slovenija ne bi bila Slovenija, če dodatne mineštre v vsej aferi ne bi še dodatno zakuhala odločitev Vrhovnega sodišča. Pred leti so odločili v primeru Šetinc Paškove odločili v prid Janše, sedaj v prid Carlove. Glasovanje je bilo tesno, saj so za Carlovo glasovali trije vrhovni sodniki ( Nina Betteto, Mateja Končina Peternel in Vladimir Horvat), proti sta bila Jan Zobec in Tomaž Pavčnik. S to odločitvijo pa mora sedaj aktualni predsednik vlade plačati Carlovi šest tisoč evrov odškodnine. Vrhovni sodnik Janz Zobec je glasoval proti in napisal ločeno mnenje. (Foto: Posnetek zaslona-Domovina) V ločenem mnenju je Zobec zapisal sledeče: "Vrhovnemu sodišču je zaupano izenačevanje sodne prakse, utrjevanje doslednosti, stabilnosti in predvidljivosti prava, predvsem pa zagotavljanje enakega varstva pravic. Kadar v dveh v identičnih zadevah, identičnih tako glede presojanega življenjskega dogodka, dejanskih navedb strank in pravne podlage, Vrhovno sodišče odloči različno, ne uresniči svoje ustavne naloge, temveč to, pred čimer naj bi varovalo, celo samo ustvari. Ustvari neenako varstvo pravic, hkrati pa v pravni red vnese nejasnost, nepredvidljivost, pravno shizofrenijo ter ogrozi zaupanje v pravo. Kako naj razumen opazovalec zaupa v pravo, predvsem v Vrhovno sodišče, če v zadevah z istim historičnim dogodkom odloči enkrat tako, drugič pa diametralno nasprotno," so zapisali na Siolu. Za Boštjana M. Turka je odločitev vrhovnega sodišča v primeru Eugenije Carl pomeni "notranje sprožen proces razgradnje enega temeljnih stebrov civilizacije, pravosodja"! Za mnenje o sodbi smo vprašanje zastavili političnemu analitiku Boštjanu M. Turku. Le ta nam je zaupal, da bi moralo vrhovno sodišče nujno obrazložiti spremembo prakse, če je to teoretično sploh možno obrazložiti. Boštkan M. Turk. (Foto: Facebook) Sedaj pa po mnnenju publicista in člana Evropske akademije znanosti in umetnosti pristalo v popolnem protislovju brez obrazložitve. Za njega osebno je takšna praksa žalostna, "kajti pomeni notranje sprožen proces razgradnje enega temeljnih stebrov civilizacije, pravosodja." Dolgoletni spremljevalec slovenskeg pravosodja nadaljuje s svojo ostro kritiko do delovanja pravosodnih organov v Sloveniji. Zaupa nam sledečo misel: "Pravosodje se zlorablja za politične obračune z drugače mislečimi ali s tistimi, ki kritično pojasnjujejo delovanje izpostavljenih predstavnikov tranzicijskega zakulisja." Profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani se sprašuje, kaj sledi, če Vrhovno in Ustavno sodišče demontirali lastno integriteto, kaj bo sledilo v prihodnje. Turk opaža, da je v državi vedno več ežkega kriminala.  "Ta se kaže v zadnjem času kot nemoč pravosodnega sistema:policije, tožilstvo, sodišč preprečiti eskalacijo trgovino z drogomi in vsega, kar je z njo povezano. Tega si nobena država, ki želi varovati svoje državljane, ne more privoščiti," zaključi Turk. Ja, ob koncu lahko le zapišemo, da se je slovensko sodstvo še enkrat nalašč ustrelilo v koleno. Tako pač je! Ločeno mnenje vrhovnega sodnika Jana Zobca si lahko preberete TUKAJ. Ločeno mnenje vrhovnega sodnika Tomaža Pavčnika si lahko preberete TUKAJ. Luka Perš 

Sun, 19. Sep 2021 at 10:27

117 ogledov

Tonin in Metnar tudi o sodelovanju v Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje
Minister za obrambo mag. Matej Tonin se  je mudil na dvodnevnem  obisku na Češkem, kjer se udeležil Dnevov Nata, srečal pa se je tudi s češkim obrambnim ministrom Lubomirjem Metnarjem.Ob robu dogodka se je minister Tonin srečal s češkim kolegom Metnarjem. Pogovarjala sta se o vojaškem sodelovanju med država, tudi na področju gorništva. Ena od priložnosti je tudi sodelovanje v okviru Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki deluje v Poljčah na Gorenjskem, in v katerem Češka republika ne sodeluje. Ministra sta se dogovorila, da se bodo Čehi centru pridružili prihodnje leto avgusta. Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je mudil na dvodnevnem obisku na Češkem na Dnevih Nata, srečal pa se je tudi s češkim obrambnim ministrom Lubomirjem Metnarjem | Avtor MORS V luči trenutnih razmer v Afganistanu sta se ministra pogovarjala tudi o mednarodnih varnostnih razmerah po svetu, predvsem v Sahelu, kjer bi spremenjena varnostna situacija lahko zelo vplivala tudi na Evropo. Strinjala sta se, da je za zagotavljanje stabilnosti v Sahelu nujno sodelovanje, možnosti le-tega bo preučila tudi Slovenija. Dnevi Nata (NATO Days) v Ostravi in dnevi čeških letalskih sil (ACR Air Force Days) spadajo med največje razstave na področju varnosti in obrambe v Evropi in letos potekajo že enaindvajsetič. Cilj dogodka je širši javnosti predstaviti celoten spekter virov in zmogljivosti Češke republike in njenih zaveznikov na področju varnosti in obrambe ter javnost ozavestiti o pomenu mednarodnega sodelovanja za zagotavljanje varnosti na Češkem, s poudarkom o partnerstvu z državami članicami Nata. V luči trenutnih razmer v Afganistanu sta se ministra pogovarjala tudi o mednarodnih varnostnih razmerah po svetu, predvsem v Sahelu, kjer bi spremenjena varnostna situacija lahko zelo vplivala tudi na Evropo Na dogodku so sodelovale številne države, med drugim Avstrija, Belgija, Kanada, Nemčija, Grčija, Italija, Poljska, Slovaška, Švedska, Švica, Združene države Amerike ter tudi Natova večnacionalna flota večnamenskih tankersko-transportnih letal. Slovenija bo sodelovala s predstavitvijo dveh letal Pilatus PC-9M.
Teme
Vladsa RS Janez Janša Savinjska regija

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Predsednik vlade Janez Janša z ministrskim kabinetom na obisku v Savinjski regiji