Podpri delovanje neodvisnega raziskovalnega medija prava.si
DOSJE VOLITVE 2022: Še zdaj ne vemo kdo je ZMAGOVALEC na volitvah?!
Dr. Robert Golob postal VEREN in pričel VERJETI v lasten rezultat! Kdo bo zmagovalec v t.i. državljanski vojni med koroško strujo starih obveščevalnih struj pod vodstvom Janeza Zemljariča in obalnih samodržcev s operativcem Borutom Jamnikom?
prava .
Slovenija

Ponedeljek, 25. april 2022 ob 16:16

Odpri galerijo

Janez Zemljarič, Robert Golob, Gregor Golobič in Borut Jamnik. (Foto: Sta)

Se sprašujete, kdo je sploh dejanski zmagovalec nedeljskih volitev? Po razglasitvi zmagovalcev so mislili, da so zmagovalci štirje. To je poslovni obveščevalni krog koroške struje pod vodstvom Janeza Zemljariča, poslovno omrežje Gregorja Golobiča skupaj s Francijem Zavrlom in Bojanom Petanom, sam Robert Golob in mefisto slovenskega gospodarstva, državni uradnik z Modre zavarovalnice Borut Jamnik. Gregor Golobič, Franci Zavrl in Bojan Petan, katerim je Jamnik že zdavnaj prevzel njihovo omrežje in jih spravil na rob propada. Ob tem jih je popolnoma in povsem obobužal so v bistvu dejanski zmagovalci nedeljskih volitev. Naredili so le tisto, kar znajo najbolje v Sloveniji. To je marketing, postavljanje medijske strategije in ustvariti koncept zmagati v posamezni volilni kampanji. A od vsega plena ne bodo imeli nič.  Ostanki starih struktur okrog službe državne varnosti t.i. koroška veja je naveza z ostarelim simbolom Janezem Zemljaričem na čelu. Ta struktura, ki je še vedno ena najmočnejših v državi, kjer so vsi vnuki, pravnuki in široka mreža ostankov službe državne varnosti vključeni. Zemljaričeva struktura poleg mreže obvladuje še znatna sredstva tako doma kot v tujini s t.i. črnimi fondi bivšega režima. Tudi to omrežje je obalna struja preko Boruta Jamnika v zadnjih petnajstih letih vseskozi dodobra zdelalo do te mere, da se še komaj držijo nad vodo. Oni so namreč prispevali levji delež glasov, ki so nasedli za njih hipnotičnemu zgodovinskemu sloganu SvoboDA, ki jih zdaj tjavleče v dokončni propad. Tretji namišljeni zmagovalec je sam Robert Golob. Le ta je kot umetno ustvarjeni simbol dobil 41 poslanskih mest in bil prav tako izigran s strani Jamnika, ko je ta preko aktualne vladajoče strukture poskrbel, da mu mandata na GEN-I niso podaljšali. Nato pa ga v volilnem boju nastavil kot maskoto Gibanje Svoboda kot neki Vučko iz sarajevskih zimskih olimpijskih iger. Golob še vedno misli. A je v celotni igri še najbolj pogrešljiv. Stara strukture so dale vedeti, da imajo za Goloba pripravljeni mnogo hujši material kot so bile razkrite afere v zadnjih dneh. Žal bo Golob v kratkem tako zasut z aferami, da bo moral odstopiti in morda še kaj hujšega. Vse to je spet zakuhal Borut Jamnik, ki je na koncu preko Boruta Petka do sedaj nategnil in izigral trenutnega predsednika vlade. Dlje, ko bo trajala saga, večje možnosti ima za zmago Jamnik. Naj se vsak zamisli, kako naj ukrepa. 

V našem mediju smo že večkrat razkrili, da poteka t.i. državljanjska vojna med strukturami starih obveščevalnih sil iz poslovnega kroga Janeza Zemljariča in obalnimi samodržci z operativcem Borutom Jamnikom. Dobili smo tudi informacije, da so v kontaktih po nedeljskem volilnem večeru ves čas Jamnik, Gregor Golobič in tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan.


				Janez Zemljarič, Zoran Janković, Robert Golob, Boru Jamnik in Milan Kučan. (Foto: Posnetek zaslona- Demokracija, Žurnal 24, Gen-I in youtube)			Janez Zemljarič, Zoran Janković, Robert Golob, Borut Jamnik in Milan Kučan. (Foto: Posnetek zaslona- Demokracija, Žurnal 24, Gen-I in youtube)

Nihče izmed njih si ne želi, da bi bil Golob bodoči predsednik vlade, saj vedo, da so kupili mačka v žaklju. Morebitni bodoči predsednik vlade si zelo domišlja, da mu je padla sekira v med in misli, da bo z aktiviranjem propadlih strank KUL-a pomiril vse kapitalske interese vzporednega mehanizma.

Ja, nikoli se ne gre za bitko med t.i. levimi in desnimi, črnimi in rdečimi, saj je pomembno le, kdo ima nadzor nad pretokom denarja. Vsi vedo, kako je v času vladanivine na Istrabenz investicijski inženiring, Istrabenz Gorenje in kasneje v GEN-I bil Golob le izvajalec parkrišč cash flowa (denarnega toka) za kapitalske interese gospodarskih obalnih samodržcev. Z napovedjo Golobovega kandidata za ministra za zdravje se sluti, da so prvi zakulisni zmagovalci stare obveščevalne strukture Janeza Zemljariča. Enako so dale vedeti, da je pogoj za obstoj nove morebitne leveosredinske vlade imeti nadzor nad ministrstvom za notranje zadeve.

Za prvega osmoljenca po nedeljskem volilnem večeru je veljal kar sam Borut Jamnik, a je z intervencijo pri Urošu Slaku ( v povolilni oddaji so poleg treh predsednikov bodoče leve koalicije nastopila tudi sindikalista Branimir Štrukelj in Lidija Jerkič) že saniral začetni slab položaj. Golob pa misli, da bo z vključitvijo poražencev volitev na levi sredini imel mir pred medijskimi napadi, a se krepko moti.

Neprijetni posnetki, pogodbe, bančni računi bodo hitro udarile v javnost, če ne bo plesal po notah obveščevalnega vzporednega mehanizma. 


				Franci Zavrl. (Foto: Sta)			Franci Zavrl. (Foto: Sta)

Kdo bo izmed ugrabiteljev države bo veliki poraženec letošnjih parlamentarnih volitev?

Praznik demokracije se je po več mesečnih volilnih bojih med dvaindvajsetimi strankami zaključil v poznih nedeljskih nočnih urah. Ne glede na odličen rezultat zmagovalne stranke Gibanje Svoboda se je igra ponovno komaj dobro začela. Na prvi pogled se zdi, da bi lahko dobili stabilno levosredinsko vlado z 54 glasovi podpore v državnem zboru. Po tem sodeč bi lahko oddelali celotni mandat ter se na ponovne volitve odpravili leta 2026. 

Vendar je ena zgodbica levo/desno mainstremovske javnosti, popolnoma nekaj drugega, kaj se dejansko dogaja na terenu. Sedaj vam bomo predstavili vsa znana dejstva, o katerih nihče ne govori, a se dejansko to dogaja.

Vsi so pričakovali, da bosta Gibanje Svoboda in SDS prejela med 25 do 30 sedežev v novi sestavi državnega zbora. Tukaj je svojo priložnost videl povratnik na slovenski politični parket Zoran Janković. Ni naključje, da je povolilno zabavo po poročanju Nova24tv in naših več različnih virov bil plačnik zabave v štabu Gibanje Svobode Čeferinov nogometni operativec, predsednik NZS Radenko Mijatović. Po razglasitvi uradnih rezultatov je Janković hitro spoznal, da za njega ostaja samo Ljubljana, ne pa odločanje na Gregorčičevi. Ena izmed dejanskih najbolj ugodnih opcij je bila in se je pričakovalo, da nobene izmed GS ali SDS ne bi morala sestaviti celovite levo oz. desnosredinske vlade. 

Sedaj na prvi pogled kaže, da se bo v rekordnem času sestavila nova levosredinska vlada in bo s tem odgovorila na učinkovito delovanje sedanje desnosredinske vlade. Morebitni novopečeni predsednik vlade dr. Robert Golob pa je dejal, da bo v njihovi vladi sodelovali tako predstavniki poraženih levosredinskih strank na nedeljskih volitvah in predstavniki civilne družbe. Kaj pa vemo, mogoče pa bo Nika Kovač prevzela kakšno ministrstvo ali pa mesto državne sekretarke? Lahko bomo priča, da se ustanovi ministrstvo za svobodo in civilno družbo. Nič, gremo nazaj resni tematiki. Kaj so sladke težave, da se nova levosredinska vlada spet sesuje kot hišica iz kart?

Po besedah Bojana Požarja so glavni zakulisni zmagovalci Aleksander Čeferin, Drago Kos in Borut Jamnik. Potrebno je vedeti, da je bil državni uradnik z Modre zavarovalnice v nedeljskem večeru v resnici eden izmed osrednjih osmoljencev letošnjih volitev. Kje se to opazi? Prihajajoči minister zdravje in njegovi novi najožji sodelavci spadajo milje poslovnega kroga nekdanjih obveščevalnih služb pod vodstvom Janeza Zemljariča.


				Zoran Janković je spet spoznal, da je njegovo mesto v mestni hiši v Ljubljani, ne pa v prostorih Gregorčičeve. Janez Zemljarič in Zoran Jankovič. (Foto: STA)

Zoran Janković je spet spoznal, da je njegovo mesto v mestni hiši v Ljubljani, ne pa v prostorih Gregorčičeve. Janez Zemljarič in Zoran Jankovič. (Foto: STA)

Enako želijo obveščevalci nekdanje državne varnosti in SOVE na ministrsvo za notranje zadeve inšalirati obalna obveščevalca iz miljeja lastnika časopisne hiše Dnevnik Bojana Petana. Potrebno je vedeti, da sta se Jamnik in Petan srečala kot manjša lastnika Elektro Ljubljane pod vodstom vodje volilnega štaba Golobove Gibanje Svobode, Adreja Ribiča. Podobno je Nova24tv razkrila, da sta bila v preteklosti poslovno povezana Ribič in Petanov dežurni ustvarjalec javnega mnenja, posrednik med Jamnikovimi ljudmi in starimi strukturami Nikola Damjanič. Tokrat Bojan Petan in še en zakulisni zmagovalec Gregor Golobič se ne bosta pustila naplahtati Jamniku, kot se je to zgodovilo ob razpadu Šarčeve vlade. A nikoli ne veš, na tranzicijski levici so šli osli v podobi "new face" slovenske politike že večkrat na led. 

V notranjih strukturah stranke zmagovalcev volitev so že izoblikovane struje pod vplivom Boruta Jamnika, starih poslovnih struktur povezanih z obalnimi obveščevalci ( Zemljarič, Janković, Selan, Bonanza) in poslovni odvetniški krog Aleksandra Čeferina. To vedo tudi bodoči koalicijski partnerji morebitne prihajajoče levosredinske vlade. Za njihovo mirovanje pa je odgovoren predvsem prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan.

Predvsem stare strukture vedo, da ne smejo dopustiti, da bo Jamnik spet lahko počel svoj politični modus operandi kot je sedaj storil že smetiščnim novim obrazom v preteklosti. To bi naj bila naloga Draga Kosa, saj osebno Jamnika ne prenese in bi se znebil mefističnega državljana Kane slovenskega gospodarstva ob prvi priložnosti.

Stare obveščevalne strukture že dale vedeti Skype političnemu povratniku Robertu Golobu, da se naj ne zanaša na nasvete Jamnika, saj bosanski posnetek ni edini, ki obstaja o Golobovih dogodivščinah doma in v tujini ( romunski bančni računi, sumljivi črnogorski posli s kosovskim veleposlanikom na Hrvaškem Martinom Berishajem). Kosovski mediji pa so eksplodirali ob zadnji razkriti aferi, v kateri se je znašel Berishaj. Sam pa je poslovno povezan predvsem s strukturami vzporednega mehanizam, ne glede, da ga želijo prikazati kot nekdanjega velikega podpornika predsednika SDS Janeza Janše.


				Ali bodo Socialni demokrati po zgodovinskem in političnem katastrofalnem porazu spoznali, da je čas, da se uprejo politiki vzporednega mehanizma? (Foto: STA)			Ali bodo Socialni demokrati po zgodovinskem in političnem katastrofalnem porazu spoznali, da je čas, da se uprejo politiki vzporednega mehanizma? (Foto: STA)

Ali bo Borotu Jamniku ponovno uspelo?

Robert Golob je navajen, da je igral šefa zadnjih šestnajst let v slovenski energetiki z energetsko poslovno hobotnico GEN-I. A prihajajoči novopečeni predsednik slovenske vlade ne ve, da se za njega igra ne spremeni. Prej je bil le eden izmed njih, sedaj bo tisti, ki si želi deliti. Vsakemu enkrat pade sekira v med. To se je zgodilo Golobu. A v oddaji pri Urošu Slaku so že Golob, Fajonova in Mesec že poslušali mašo sindikalnih želja s strani Lidije Jerkič in Branimira Štruklja. Jamnikova poteza, da je na televzijo svojih hudih nasprotnikov pripeljal Štruklja in Jerkičevo pomeni, da postavlja svoje operativce korak za korakom na šahovnico.

Je tudi prvi dokaz, da je družina Kos izpadla iz igre. Dajejo jim tudi vedeti in naj niti ne pomišljajo, da bi sedanja podpredsednica stranke Marta Kos sploh pomislila na mesto predsednice vlade. Mogoče se lahko jeseni preizkusi na predsedneških volitvah. Mogoče pa bodo za tolažilno nagrado Draga Kosa postavili v eno izmed represevnih in obveščevalnih organov v naši državi. 

To pa pomeni le, da se nam obeta pestrih 45 dni, da nastane morebitna leva vlada. Kdor misli, da je bil Martin Berishaj in bosanski posnetek zadnji obremenilni dokazi in posnetki, se krepko moti. To je izkoristila stara struktura in uporabila modus operandi posnetkov o Golobu. Prav to morebitni novi predsednik vlade dobro ve. Posnetkov je vsaj 5 ali več so nam potrdili obveščevalni viri iz tujine. Takrat bo razkrit del balkanskega energetskega mehanizma, v katerem je igral osrednjo vlogo dr. Robert Golob s svojo energetsko hobotnico GEN-I.  

Ob burnem boju se zdi, da bo v tokratni bitki res na koncu najkrajšo potegnil prav Borut Jamnik. Mogoče ima koroška obveščevalna struja z Zemljaričem res škarje in platno v obveščevalnih službah in predvsem dr. Roberta Goloba.

Po drugi strani pa vedo, da bo Golob prej prisluhnil svojemu znancu iz Dunajske 119 v Ljubljani, državnemu uradnike z Modre zavarovalnice Borutu Jamniku. Kljub temu, da Jamnik Golobu nastavlja mino za mino enostavno morebitni novopečeni predsednik vlade tega ne ugotovi. Nič zato, to je njegov problem. 


				Robert Golob veruje, da je zmagovalec. (Foto: Sta)			Robert Golob veruje, da je zmagovalec. (Foto: Sta)

Zakaj lahko Borut Jamnik izkoristi moralno politično ponižane Socialne demokrate in ranjenega medijskega tajkuna Martina Odlazka za dosego svojih ciljev?

Za Jamnika se ve, da ima svoje operativce razporejene po celotnem političnem polu. Spomnite se, kako je nastala sedanja Janševa vlada. Preprosto, Bojan Petan in Gregor Golobič sta za vikend prepričala Marjana Šarca, da ponudi odstop. Po drugi strani pa so Jamnikovi operativci v SMC in DeSUS poskrbeli, da so se pridružili Janševi vladi in povzročili gnev osrednjih medijev, nevladne družbe z miselnostjo levice in leve politične opozicije KUL.  

A Jamnik ima za oblikovanje nove sredinske vlade med Socialnimi demokrati in Slovensko demokratsko stranko skupaj z Novo Slovenijo in morebitnimi Svobodnimi odpadniki več adutov v svojih rokah.

Prva je šibka medijska pozicija medijskega imperija v lasti družinskih članov in sorodnikov Martina Odlazka. Ob tem mu je pričel še močno škripati smetarski posel zaradi sprejete nove okoljske zakonodaje v državnem zboru. Za Martina Odlazka je tudi slaba novica, da bo DUTB odprodal njegov delež v družbi v Salamon.

To je osrednja šibka točka Socialnih demokratov. Si predstavljate, da bi se v štiridesetih dneh oblikovala nova levosredinska vlada, v tem trenutku pa bi jim šel po zlu Odlazkov medijski imperij.

Vsak prihajajoči razkriti obremenjajoči posnetki, pogodbe in ostali dokumenti o balkanski energetski hobotnici bo vedno bolj vplivalo na psiho in moralno presojo posameznih članov svežih političnih obrazov v slovenskem političnem prostoru.

Kdor misli, da je z lahkoto nadzorovati enainštirideset nestabilnih, različnih karakternih posameznikov z različnih koncev Slovenije se krepko moti. Jamniku je najmanj, da bi enajst poslancev še pred pričetkom nove vlade pristalih pri Socialnih demokratih. Poleg tega bi morali Socialni demokrati še požreti, da se bodo vsi do njih vedli ter jih imeli za politične in moralne poražence letošnjih parlamentarnih volitvah. Predvsem na račun tega, da želi Golob v parlamentu imeti v vladi preostale politične poražence levega pola in predstavnike civilne družbe.

V tej enačbi bi tako Socialnim demokratom in Martinu Odlazku ustrezalo, da se izgovorijo na zgodovinsko dosežen najslabši rezultat in da bodo sodelovali s Slovensko demokratsko stranko. Z lahkoto bodo prodali zgodbo, da bodo največja opozicijska stranka v Janševi vladni koaliciji. Nižje Socialni demokrati več ne morejo pasti. Odlazek bi moral v najslabšem primeru le zapreti denarno pipico svojo raziskovalni novinarski trojki.

Mogoče se bo trojka ponovno vrnila na Siol, saj je po besedah Bojana Požarja za novega šefa Telekoma predviden Žiga Debeljak, nekdanji predsednik uprave Mercatorja in dolgoletni višji zaposleni v Gorenju. To napoveduje že na prvo popuščanje Jamniku. Ne bi nas čudilo, da bi državni uradnik z Modre zavarovalnice vrnil na mesto predsednika nadzornega sveta državnega telekomunikacijskega velikana.

Socialni demokrati so res v šibkem položaju, saj morajo izpolniti vse želje ugrabiteljev države. Vendar bi v drugi možnosti imeli večjo politično moč za uresničevanje svojih političnih zahtev. To se bo zgodilo, če se bo Jamnik odločil, da bo Levico raje žrtvoval za opozicijo.

V najslabšem položaju se lahko sestavi tehnična vlada med  SDS, SD, Nova Slovenija in enajstimi odpadniki iz Gibanje svoboda in se bodo slovenski državljani ponovno ob predsedniških ali lokalnih volitvah podali še na ene predčasne volitve.

To je Jamnikov scenarij, s katero bi spet ponižal stare koroške obveščevalne strukture Janeza Zemljariča. Poleg tega strukture bivšega režima z miselnostjo vzporednega mehanizma vedo, da ima obalni deček s pomočjo obalnih samodržcev rdeče OBALE nadzoruje vrhovno sodišče, odvetniško zbornico Slovenije, Sodni svet in NPU.


				Borut Jamnik in Milan Kučan. Tokrat na nasprotnih bregovih za delitev povolilnega plena. (Foto: STA)			Borut Jamnik in Milan Kučan. Tokrat na nasprotnih bregovih za delitev povolilnega plena. (Foto: STA)

Sedaj veste, zakaj mefistični državljan Kane slovenskega gospodarstva noče s svojimi posebnimi operativci izpustiti lovk iz slovenskega gospodarstva. O novi vladi bo odločal Borut Jamnik. Ob novih minah, ki bo nastavljal Robertu Golobu med jedjem škampom na Dunajski 119, bosta Levica in SD pričeli zahtevati, da mora Gibanje Svoboda predlagati novega mandatarja, to pa ne bo možno zaradi osebnega karakterja dr. Roberta Goloba. Nič, ne bodite presenečeni, če se bo ponovila zgodba Jankoviča iz leta 2011.  


				Gregor Golobič. V ozadju Katarina Kresal. (Foto: Sta)			Gregor Golobič. V ozadju Katarina Kresal. (Foto: Sta)

Stare strukture so popolnoma brez denarja in rabijo "svobodno vlado" za "svobodne posle" vzporednega mehanizma. Jamniku ustreza nova desno-levo sredinska vlada zaradi stabilnosti svojega omrežja.

V času sedanje vlade sta se zgodila dva posla, s katero so na lepe oči napolnili malho strukturam obalnih samodržcev ter operativci razdeljevanja oglaševalskega denarja. Tukaj osrednjo vlogo igrata Darko Klarič in Franci Zavrl. Nekdanji dolgoletni kralj iz Pristopa je kljub odlično opravljeni nalogi v pojavljanju Goloba v javnosti ostal praznih rok in bo opravljal dozdajšnja opravila. Podpisan Klaričev posel s SŽ je Zavrlu zagotovil finančno varnost v letošnji volilni kampanji.

V enem naših člankov smo predstavili t.i. omrežje oglaševalskega vzporednega mehanizma. Glavno vlogo je tokrat za novega izbranca opravili dvojec Franci Zavrl in Darko Klarič s pomočjo Petanovih obalnih obveščevalcev. Zakaj se je dopustilo, da bodo Slovenske železnice dovolile dovoljenje, da za v prihodnjih letih plačajo kupnino v višini 30 milijonov. Do potrebnega kapitala so prišli tudi Martin Odlazek in obalni gospodarski samodržci. To v poslu vreden dveh milijonov evrov, ko so prodali svojo stavbo italijanski narodnostni skupnosti, kjer je bilo uredništvo Primorskih novic, še enega pomembnega obalnega igralca. Ob tem za Klariča moramo omeniti, da je eden ključnih zvodov za opravljanja delitve oglaševalskega denarja za slovenske medije. Tukaj bo prva morebiti spet izstavila račun raziskovalna trojka. 

Ob koncu so v igri še Čeferinovi nogometni fantje ( Radenko Mijatović) in ljubljanski župan Zoran Janković. Tukaj se zanaša na Čeferina, kjer bi prav Urška Klakočar Zupančič naj bila dejansko orožje predsednika Uefe proti nadležni desnici, ki le vrta v njegovo neprijetno poslovno preteklost.


				Robert Golob in Aleksander Čeferin. (Foto: STA)

Robert Golob in Aleksander Čeferin. (Foto: STA)

Kdor misli, da je bil Martin Berishaj in bosanski posnetek zadnji obremenilni dokazi in posnetki, se krepko moti. To je izkoristila stara struktura in uporabila modus operandi posnetkov o Golobu. Prav to morebitni novi predsednik vlade dobro ve.

Borut Jamnik ima ob vseh enačbah v sedanji bitki najmočnejše adute v svojih rokah. Kakšno vlado bo postavil, bomo videli v kratkem. O tem v zadnjem desetletju niso nikoli odločili slovenski volilci na vsakokratnih parlamentarnih volitvah. Tudi tokrat niso. Glavno je, da bodo slovenski državljani po "dveh letih mučnega janšističnega fašizma" doživeli "Golobovo SvoboDO." Jp, pa naj bo SVOBODA! 

Luka Perš

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 26. Jan 2023 at 12:02

135 ogledov

Ledinek v Avstriji zaključuje enega najbolj inovativnih projektov za proizvodnjo križno lepljenih plošč
Podjetje Ledinek je zaključilo s postavitvijo proizvodnega obrata pri dolgoletnem partnerju Mosser Leimholz v Avstriji. Zanje so izdelali linijo za proizvodnjo CLT plošč standardnega formata 125 centimetrov. »Postavili smo proizvodni obrat, sedaj je na vrsti programiranje, medtem pa stranka že nestrpno pričakuje prve izdelane plošče,« je dejal vodja prodaje pri podjetju Ledinek Robert Mlinarič. Inovativno tradicionalno podjetje Mosser Leimholz je začelo pionirsko naložbo in naročilo celotno linijo za proizvodnjo križno lepljenega lesa. V obratu Randegg bo nova proizvodna linija začela delovati letos, proizvodna zmogljivost bo 55.000 m³ na leto in bo odprla 35 novih delovnih mest. »Linija je plod inženiringa, ki združuje ključne stroje za obdelavo lesa v celovito proizvodnjo linijo. Imajo lastno žago in s tem popoln nadzor nad kakovostjo surovine,« še pravi Mlinarič.  V obratu Randegg bo nova proizvodna linija začela delovati letos, proizvodna zmogljivost bo 55.000 m³ na leto in bo odprla 35 novih delovnih mest. (Foto: Ledinek) Mosser Leimholz bo izdeloval CLT elemente za stene in strope pod blagovno znamko Mosser CLT. S tem se bodo usmerili v dobavitelja celostne ponudbe konstrukcijskega lesa. Pri izbiri dobavitelja za linijo CLT se je lastniško vodeno družinsko podjetje oprlo na najnovejša dognanja in tehnične standarde v industriji. Ravno zaradi teh odlik je bil Ledinek izbran kot glavni dobavitelj, kjer so bile odločilne bogate izkušnje s sistemi CLT. »Prepričani smo v inovativen pristop in skladen koncept sistema,« pravi lastnik in direktor mag. Reinhard Mosser.   Podjetje Ledinek je zaključilo s postavitvijo proizvodnega obrata pri dolgoletnem partnerju Mosser Leimholz v Avstriji. (Foto: Ledinek) Ledinek je postavil celotno opremo za skobljanje in sortiranje posušenega lesa in predajo formatiranih in brušenih CLT elementov na CNC obdelovalne centre – vključno z računalniškim sistemom za vodenje proizvodnje X-Lam Manager. Proizvodnja je zasnovana tako, da je vhodna kakovost surovine skrbno pregledana. Nato potuje naprej v proizvodno linijo za nadaljnjo predelavo, kjer elektronski skener določi kvaliteto in izrez napak. Zmogljiva linija za vzdolžni spoj Kontizink H4000 spoji deske v do 14 metrov dolge lamele. Iz sušilnega zalogovnika gredo lamele skozi skobeljnik v stroj za širinski spoj Z-Press, ki zagotavlja zrakotesnost in večjo zmogljivost stiskanja na stiskalnici XM-Press. Enoslojne lepljene lesene plošče se uporabijo za vzdolžne in prečne sloje CLT plošč. »Te plošče se v naši novi XM-Press stiskalnici sprešajo v do 14 metrov dolge CLT elemente. Končni skobeljnik Superles 1300 8V pa omogoča vrhunsko 4-stransko obdelavo in brušenje ene vidne površine,« še dodaja Mlinarič. Mosser Leimholz bo izdeloval CLT elemente za stene in strope pod blagovno znamko Mosser CLT. (Foto: Ledinek) Skupina podjetij Mosser je bila ustanovljena leta 1924. Danes je visoko-tehnološko podjetje za lepljen in žagan les z 225 zaposlenimi na treh lokacijah v Spodnji Avstriji. S približno 60- odstotnim deležem izvoza se je razvil v izjemno uspešno podjetje. V preteklih letih je dozorela odločitev o dopolnitvi že tako velikega asortimana masivnih konstrukcijskih sistemov, ki je sedaj realizirana. Ledinek je postavil celotno opremo za skobljanje in sortiranje posušenega lesa in predajo formatiranih in brušenih CLT elementov na CNC obdelovalne centre – vključno z računalniškim sistemom za vodenje proizvodnje . (Foto: Ledinek) Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 11:26

129 ogledov

Kar 86.209 oddanih glasov javnosti je odločilo, kdo so “Best Of Ljubljana”
Mednarodni medij In Your Pocket je že 12. leto organiziral vox populi raziskavo za najboljše ponudnike od najboljših, kar nudi čudovita prestolnica Slovenije, Ljubljana, v sklopu glasovanja »Best of Ljubljana«. Prepoznali jih boste tudi po sveži rdeči oznaki z letnico 2023. Ljubljana vsako leto postaja bolj dinamično in svetovljansko mesto, kjer se srečajo ljubitelji zanimivih doživetij, kulture in kulinaričnih presežkov. Vse več ponudnikov storitev si s trudom, delom in dosežki, ki jih prepoznajo tudi tuji popotniki in mediji zvišuje ugled, nadaljuje s svojo tradicijo, ki je vse bolj cenjena tudi med domačimi gosti, ki so pregovorno še bolj zahtevni kot tuji. Glam Squad Burlesque. (Foto: “Best Of Ljubljana” 2023) 6 kategorij, 50 zmagovalcev in skoraj 500 priporočenih ponudnikov po mnenju javnosti Mednarodno uredništvo medija In Your Pocket je pripravilo nabor kategorij in predlogov ponudnikov za glasovanje po posameznih sklopih, s katerimi bralcem olajšajo izbiro. Nabor ponudnikov je združeval tiste, ki so med domačimi in tujimi obiskovalci prestolnice izredno zanimivi, prepoznani in visoko cenjeni. Takšen nabor ponudnikov obiskovalcem prestolnice tudi sicer olajša izbiro, ko iščejo točno določene ponudnike storitev in se želijo odločiti za preverjeno odlične. Mednarodna skupina APA - Anamarija Hribernik, Pablo, Ariel in Pavel. (Foto: Best of Ljubljana 2023) Uredništvo medija je celotno ponudbo razdelilo v 6 kategorij, le-te pa nadalje razdelalo v 50 podkategorij. Glasovanje je potekalo na uradnem portalu In Your Pocket med oktobrom in decembrom. Ponudba mesta Ljubljana je zajemala izbor v sklopu kulturnih, nakupovalnih in aktivnih doživetij, kavarniške ponudbe, vse vrste kulinaričnih izkušenj od poulične prehrane, najboljše pice in burgerja vse do veganske in vegetarijanske ponudbe in najboljšega chefa.  Na dogodku v Mladinskem gledališču smo uživali v podelitvi in pestrem programu z mednarodno priznanim avtorjem John Wiliam Bills-om, Nikom Slavičem, glasbeno skupino APA ter Glam Squad Burlesque plesnimi točkami. Po podelitvi se je druženje in mreženje med zmagovalci in finalisti nadaljevalo v Publika baru.  Kdo so torej najboljši od najboljših, koga je javnost nagradila s priznanjem in nazivom BEST OF LJUBLJANA 2023? NAJBOLJŠA KULTURNA DOŽIVETJA Najboljši muzej / Best Museum: City Museum Ljubljana / Mestni muzej LjubljanaNajboljša galerija / Best Gallery: Cukrarna Gallery / CukrarnaNajboljši letni kulturni dogodek / Best Annual Events: Ana DesetnicaNajboljši med gledališko in uprizoritveno umetnostjo / Best Theatre & Performing Arts: Kino ŠiškaNajboljše med Plečnikovimi stvaritvami / Best of Plečnik culture: Plečnik House / Plečnikova hiša Najboljša doživetja v Ljubljani v letu 2023. (Foto: Best of Ljubljana 2023) NAJBOLJŠE KAVARNE Najboljša kavarna / Best Cafe: ČopomanaNajboljši sladoled / Best ice cream: VigoNajboljše sladice / Best desserts: ČopomanaNajboljša kava / Best Specialty Coffee Places: STOWNajboljša kavarna s teraso / Best cafe terraces: Vrt Lit:  NAJBOLJŠE RESTAVRACIJE V LJUBLJANI Najboljša slovenska restavracija / Best Slovenian Restaurant: Ošterija Pr' NoniNajboljša restavracija za poslovno kosilo  / Best for Business Lunch: CuboNajboljša picerija v Ljubljani in okolici / Pizza around Ljubljana: VeraceNajboljša picerija v starem mestnem jedru / Pizza Old Town: Pop's Place PizzaNajboljši burger / Best Burger: Hood BurgerNajboljša veganska restavracija / Best Vegan Restaurant: Barbarella Juice bar and Bistro BTCNajboljši ponudnik svetovne kuhinje / Best of World cuisine: Cantina MexicanaNajboljša azijska restavracija / Best of Asian cuisine: SushimamaNajboljša poulična hrana / Best of street food: Olimpija BurekNajboljša balkanska kuhinja / Best of Balkan food: ČadNajboljša gostilna v okolici Ljubljane / Gostilna around Ljubljana: Gostilna Pr Kopač Najboljši kuharski mojster / Best Chef: Igor Jagodic, restavracija StrelecNajboljša brezglutenska restavracija / Gluten free restaurant: Dežela okusov Najboljša picerija v vzhodni Evropi/Oldest Pizzeria in East Europe: Parma NAJBOLJŠI SHOPPING V LJUBLJANI Najboljši modni butik / Best of Fashion Boutique: IKONA LjubljanaNajboljši nakupovalni center / Best of Shopping center: AlejaNajboljša prodajalna s konceptom in z darili / Best of Concept & gift stores: 1001 darNajboljša prodajalna za dom in dizajn / Best of Home & Design stores: Steklarna RogaškaNajboljša kulinarična prodajalna / Best of Culinary shops: Piranske solineNajboljša prodajalna z nakitom in dodatki / Best of Accessories & Jewelery: MalalanNajboljša globalna blagovna znamka / Best of Global brands: Max MaraNajboljša prodajalna z oblačili iz druge roke / Best of 2nd Hand & Vintage: 2nd Chance in HumanaNajboljša nepremičninska agencija / Best of Real estate: Stoja Trade in Ljubljanske nepremičnine Najboljše restavracije v Ljubljani. (Best of 2023) NAJBOLJŠE NOČNO ŽIVLJENJE Najboljši bar / Best bar: Captain's CabinNajboljši pub / Best pub: Cutty SarkNajboljši lounge bar / Best lounge bar: Kolibri Cocktail BarNajboljši vinski bar / Best wine bar: Dvorni bar & Šuklje wine barNajboljši glasbeni dogodki v živo / Best of live music events: Kino ŠiškaNajboljši klub / Best club: K4Najboljše iz Metelkove / Best of Metelkova: Gala HalaNajboljši hotelski bar / Best of hotel bar: Hotel Union KavarnaNajboljše za nočne zabave / Best of Late Night Fun: Biljardna Hiša NAJBOLJŠA  DOŽIVETJA V LJUBLJANI Najboljše aktivnosti na prostem v Ljubljani / Best Outdoor Activity in Ljubljana: ZOONajboljše notranje aktivnosti v Ljubljani / Indoor Fun in Ljubljana: Bankarium - Slovenian Banking Museum / Bankarium – Muzej bančništva SlovenijeNajboljši izleti in doživetja / Best tours & experiences: Ljubljana Castle TourNajboljše doživetje na reki Ljubljanici / Best of Ljubljanica river experience: Ladjica BarjankaNajboljše doživetje obrtniških rokodelcev (izbor Turizem Ljubljana) / Artisan Handicraft Experiences (by Turizem Ljubljana): A printmaker for a day / Tiskar za en dan – TiporenesansaNajboljša zanimivost v Ljubljani / Attraction in Ljubljana: Odprta KuhnaNajboljši izlet v Ljubljanski regiji / Trips in Ljubljana Region: Velika Planina (Kamnik)Najboljši SPA in masažni salon / Best SPA & Massage: Club Victoria Foto: Best of Ljubljana 2023 Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 11:12

103 ogledov

Poučne delavnice v Alpskem smučarskem muzeju Elan v Begunjah
»Plazovna varnost je sestavljanka, ki jo začnemo graditi s spremljanjem vremena, branjem plazovne napovedi, odločitev glede ture, z možnostjo različnih verjetnosti in prilagajanja na turi,« je pojasnil gorski vodnik z mednarodno licenco in eden največjih strokovnjakov za plazovno varnost Rok Zalokar na prvi snežni učilnici v Alpskem smučarskem muzeju Elan. Če se odpravite na pohod ali smučanje v zasnežene gore, vam bodo v primeru plazu življenje rešili plazovni trojček in nahrbtnik z zračno blazino. V Alpskem smučarskem muzeju Elan prirejajo mesečne izobraževalne dogodke Večeri z razlogom, kjer obiskovalcem predstavljajo Elanove ambasadorje in njihovo strokovno znanje. Namen dogodka je med drugim tudi druženje in izmenjava izkušenj. Slušatelji imajo možnost pridobiti odgovore na vprašanja s področja smučanja, alpinizma, varnosti v gorah, izbire primerne opreme in mnogo drugih dejavnikov, ki nas pripravijo na varen začetek aktivnosti. Poleg strokovnih predavanj v Alpskem smučarskem muzeju Elan organizirajo tudi dogodke za najmlajše, kjer preko igre, učne poti in pravljic, otrokom predstavijo varno in zabavno gibanje v gorah in na smučišču, saj se učenje bontona gibanja v gorah začne že pri najmlajših.  Tokratna tema so bili plazovi, ki so le ena izmed nevarnosti pozimi v gorah, saj je snežna podlaga nepredvidljiva in lahko presenetijo tudi najbolj izkušene. »Plazovna varnost je veščina, ki zahteva leta izkušenj in trezno presojo,« pravi eden največjih strokovnjakov za plazovno varnost Rok Zalokar. Zato morate obisk gora skrbno načrtovati, natančno prebrati vremenske napovedi in plazovni bilten. »V njih se skrivajo opozorilni znaki, ki nam narekujejo primerno turo. Prav načrtovanje in izbira ture zahtevata izkušnje.« Strokovnjak za plazovno varnost Rok Zalokar. (Foto: Elan) Varno v gore s pravo opremo Med osnovno opremo spadajo plazovni trojček ─ lopata, sonda in plazovna žolna. »Statistika je pokazala, da ima zasuti pod plazom v prvih 15 minutah veliko možnosti za preživetje. Vsak deveti od desetih zasutih bo v tem času preživel, če mu omogočimo nemoteno dihanje in ni usodno poškodovan. Tukaj pride na vrsto omenjeni trojček, s katerim vas bodo dovolj hitro lahko rešili le prijatelji, ki bodo z vami na turi. Ko se namreč aktivira posadka Gorske reševalne službe, je velikokrat za zasutega že prepozno, brez opreme pa smo skoraj brez možnosti preživetja,« je pojasnil Rok Zalokar. Miselnost, da zadošča zgolj plazovna žolna je povsem napačna, saj lahko traja odkopavanje zasutega brez sonde in lopate tudi do dve uri. Zgolj izkušena in izurjena druščina prijateljev bo sposobna izvesti dovolj hitro in učinkovito reševanje, za katerega je potrebno veliko vaje, zato seveda priporočamo obisk kakovostne plazovne delavnice vsako leto v začetku zimske sezone. Izredno pomembno je znanje vseh udeležencev v skupini. Med osnovno opremo spadajo plazovni trojček - lopata, sonda ter plazovna žolna. (Foto: Elan) Življenje vam lahko reši tudi nahrbtnik z zračno blazino Če zaslišimo približevanje plazu, moramo na naramnici nahrbtnika za zaščito pred plazom, s potegom ročice aktivirati zračno blazino. Sledi napihovanje zračnih blazin, ki so različnih oblik in velikosti. Količina plina v blazinah nam v večini primerov pomaga ostati na površini plazu, kar pomeni veliko večjo možnost preživetja. Kljub vsemu vse »tehnološke igrače«, ki nam dajejo dodaten občutek varnosti, uporabnika dostikrat zavedajo v nepremišljeno tveganje. Predvsem pri prostem smučanju v bližini urejenih smučišč, kjer so tereni, ki jih izbiramo, dostikrat bolj izpostavljeni ─ skalne pregrade, strmi žlebovi, skalni osamelci, velike količine novozapadlega snega, zaradi katerih nam tudi zračne blazine ne pomagajo prav dosti. Nahrbtnik nam sicer pomaga ostati na površini, plazovina pa nas velikokrat odpelje v terenske pasti, kjer tudi nahrbtnik nima več svoje moči. Uporabnik se lahko zaradi padca ali udarca v zapreke na terenu (skale, drevje) tudi usodno poškoduje. Kot je rekel gorski vodnik in strokovnjak za varnost v gorah Werner Munter: »Visoka tehnologija, malo pameti ─ trend modernega življenja.«  Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. V 12. letih svoje kariere je izoblikoval edinstveno enodnevno Plazovno delavnico, v kateri so združene terenske izkušnje in sodelovanje s strokovnjaki celega sveta. Na predavanju so našli koristne informacije tako izkušeni snežni mački, kot tudi popolni začetniki, saj je poznavanje snežne odeje ključno redno obnavljati. Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. (Foto: Elan) Večeri z razlogom: DOGODKI V MUZEJU  Sreda, 8. februar – Prešernov dan - prost vstop 11:00 Elankova pustolovščina – spoznavanje smučarskega sveta skozi vodeno učno pot 16:00  Zgodbe tovarne Elan – vodstvo po razstavi  Sreda, 22.2., ob 18:00 Večeri z razlogom: S pravo smučko v gore. Predava: Julijan Perič  Sobota, 18. februar, 11:00 Zgodbice z gore – pripovedovanje za otroke Spoznavanje gora s pomočjo pravljic in igre. 18.3. 2023, ob 11:00 Zgodbice z gore – pripovedovanje za otroke. Spoznavanje gora skozi igro in pravljice.  29.3.2023, ob 18:00 Večeri z razlogom: Triglavska magistrala. Predava: Tina di Battista   Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. (Foto: Elan) O Elanu Elan je dolgoletni proizvajalec smuči iz slovenskih Alp s skoraj 80. leti izkušenj v oblikovanju in izdelavi najboljših smuči na svetu za prijatelje in družine, ki uživajo v smučanju in si želijo zabave in dobrih časov v gorah. Nagrade na testih in priznanja za oblikovanje leto za letom pričajo, da inovativni produkti odražajo tradicijo blagovne znamke in zavezo ne le izdelovanju smuči, ampak izdelovanju boljših smuči, ki smučarjem prinašajo nepozabne trenutke v gorah. Za več informacij obiščite https://www.elanskis.com. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 10:56

121 ogledov

Podjetje Marmor Hotavlje ima več kot 300-letno tradicijo
V enem od najstarejših družinskih podjetij v Sloveniji se lahko pohvalijo z bogato tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov in storitev ter edinstvenostjo, s katerim so se razvili v vodilno podjetje za rešitve v kamnu na svetu. Družinsko podjetje opremlja megajahte, hiše, rezidence, hotele itd. Prav tako izdelujejo unikatno pohištvo in ekskluzivne izdelke za ameriško podjetje MillerKnoll, ki je eden večjih trgovcev s pohištvom na območju Severne Amerike. Hotaveljski kamnoseki dosegajo vrhunsko kombinacijo moderne tehnologije in ročne kamnoseške obrti, s čimer naredijo izdelek popoln do najmanjših detajlov. Njihova uspešnost se kaže predvsem pri delovanju na najbolj luksuznih projektih po celem svetu, kjer sodelujejo z uveljavljenimi ter znanimi osebnostmi, arhitekti in oblikovalci. V podjetju so že od nekdaj vodilni na različnih področjih in konstantno premikajo meje kamna. Poudarjajo, da se je treba nenehno razvijati, slediti trendom in biti v koraku s časom ter neprestano širiti segmente in delati z novimi materiali. »Nadaljevati 300-letno tradicijo je pomemben mejnik, saj to ni samoumevno. Ključna stvar za obstoj podjetja s tako dolgo zgodovino so vrednote. V našem podjetju dajemo velik poudarek na povezanosti, medsebojnem spoštovanju in timskem delu. Stremimo k temu, da spoštujemo naše temelje, material, ljudi, okolje in lokalno skupnost, ki so nam pomagali na dolgi poti do uspeha,« menita izvršna direktorja Damijan Selak in Tomaž Selak, dodajata pa: »Sledimo tudi vrednotam zanesljivosti, poštenosti, odgovornosti in pripadnosti. Pri svojem delu, ki ga opravljamo s srcem in ljubeznijo do kamna, pa upoštevamo tudi načela kakovosti, unikatnosti in inovativnosti. Čutimo, da smo vsi del te zgodbe, kjer vsak izmed nas opravlja zelo pomembno delo. Pomembno se nam zdi, da se vsak posameznik ujame z vrednotami in načinom življenja v podjetju.« Danes so eden najbolj razvijajočih se podjetij, ki zaposluje skoraj 200 zaposlenih. Pod eno streho vključujejo širok nabor poklicev, kot so strojniki, gradbeniki, kamnoseki, arhitekti, mizarji, tehnologi, tehnični risarji, strojni (CNC) operaterji, nabavniki, logistiki, prodajniki, razvojniki, kalkulanti, orodjarji, koordinatorji, vodje projektov ali objektov. »Stremimo h kadru, ki je odgovoren in z nami deli osnovne vrednote družinskega podjetja, ki ga živimo na vsakem koraku delovanja. Skušamo spremljati vsakega zaposlenega na njegovi poklicni in družinski poti. Prednost pri zaposlitvi dajemo tistemu, ki si želi dela, najbolj pomemben pogoj za to pa je odnos do dela in želja po učenju,« oriše Tomaž Selak. Damijan Selak dodaja: »Vsakemu, ki se zaposli pri nas, dodelimo mentorja. S tem olajšamo prenos znanja in izkušenj, lažji vklop v delovno okolje ter usmerjanje pri delu ne glede na zasedeno delovno mesto. Omenjeno je zelo pomembno za neprekinjen delovni proces, prenos znanja in za rast podjetja. Omogočamo tudi možnosti za napredovanje, nadgradnjo znanja ter prehajanje med delovnimi mesti.« Dolgoletni direktor in solastnik Branko Selak s svojima sinovoma Damijanom in Tomažem Selakom . (Foto: Marmor Hotavlje) Ob častitljivem jubileju je svoje spomine delil tudi dolgoletni direktor in solastnik Branko Selak, ki je družinsko podjetje predal svojima sinovoma. »Ponosen sem na to, da moja sinova uspešno ohranjata družinsko tradicijo, saj nas bogate izkušnje in znanje postavljajo v sam vrh kamnoseških podjetij na svetu. V 80-ih letih se je pri nas zgodil velik tehnološki premik z uvedbo prvega računalniško vodenega stroja CNC v kamnoseštvu na svetu. Prvi smo imeli linijo tankih ploščic iz kamna, kar je bila takrat revolucija, danes pa proizvajamo kamnite izdelke, kjer je lahko debelina kamna na posebnih panelih tudi samo nekaj milimetrov. Druga prelomnica je bila leta 1995, ko smo dobili delovna dovoljenja za izvajanje del na avstrijskem trgu, ki je bil takrat za tuja podjetja praktično nedostopen. Kamnolom podjetja Marmor Hotavlje. (Foto: Marmor Hotavlje) Vgradili smo več kot 30.000 m2 fasade in 10.000 m2 notranjih tlakov v poslovno-upravni stavbi podjetja Wienerberger na Dunaju. Tretji mejnik je bil prodor v jahtni svet, ko smo konec 90-ih in začetek leta 2000 delali prvo luksuzno križarko na Norveškem, ki je imela 146 lastniških apartmajev. S tem projektom smo vstopili na jahtni segment, na katerem smo danes tudi najmočnejši. Četrta prelomnica se je zgodila leta 2002, ko smo v močni konkurenci 38-ih ponudnikov dobili projekt cerkve Svetega Save v Beogradu, ki je največja pravoslavna cerkev na svetu.« Uspešno delovanje v nišnem segmentu kamnoseštva jim omogočajo inovativne rešitve in najnovejša tehnologija. Projekti, način dela in ljudje jih delajo unikatne. Vsak projekt je nekaj povsem novega in drugačnega. Najbolj ponosni so na projekte, pri katerih opremljajo luksuzna plovila in notranjost ali zunanjost privatnih rezidenc ter stanovanj, izdelujejo unikatno pohištvo ter umetniške skulpture in fasade. Pri delu dajejo velik poudarek trajnostnemu odnosu do narave ter vpetosti v lokalno okolje. Strankam lahko ponudijo vse vrste naravnega kamna, od marmorjev, granitov, kvarcitov, apnencev, peščenjakov ter do poldragih kamnov. Na željo stranke lahko zagotovijo vse vrste kamnov. Lanska bronasta gazela, podjetje Marmor Hotavlje, išče skrito lepoto v kamnu že vse od leta 1721. Pohvalijo se lahko z več kot 70-letno tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov ter storitev in edinstvenostjo v panogi, kjer delujejo. Pri delu so opremljeni z najsodobnejšo opremo za razrez in oblikovanje kamna. Imajo tudi razvejano nabavno mrežo, ki jim omogoča zelo raznolik nabor kamnov, ki ga lahko v Slovenijo pripeljejo iz celega sveta. Delajo s svetovno znanimi in uveljavljenimi arhitekti, oblikovalci in znanimi osebnostmi, opremljajo luksuzne jahte, izvažajo butično pohištvo v Ameriko in sodelujejo pri odmevnih projektih doma in v tujini. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 10:48

122 ogledov

Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na hudo pomanjkanje strokovnega kadra in povečan pritisk na lekarne
Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na povečan pritisk na lekarne in strokovne lekarniške delavce ter hudo pomanjkanje strokovnega kadra v javnih in bolnišničnih lekarnah. »Pozivamo Ministrstvo za zdravje, da lekarniška dejavnost nujno potrebuje dodaten kader. Hkrati si želimo, da bi bilo naše delo ustrezno ovrednoteno, saj farmacevti zaradi povečanih obremenitev odhajajo na druga delovna mesta,« je dejala predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič. Lekarne in magistri farmacije so neposredno dostopni zdravstveni strokovnjaki praktično vse dni v letu. Zato se pacienti nanje obračajo s številnimi stiskami in težavami, kar je pogosto posledica nedostopnosti drugih zdravstvenih delavcev in dejstva, da mnogi pacienti niso vešči novih načinov dostopa do zdravstva. »Naročanje receptov na daljavo ima za posledico mnoge napake v predpisu receptov. Magister farmacije porabi veliko časa, da težave razreši, ob tem pa si zelo prizadeva, da pri pacientu ohrani zaupanje v zdravstvo in zdravila,« je poudarila Darja Potočnik Benčič. V zadnjih letih je naraslo število izdanih receptov, ob tem pa se je nabor storitev ob izdaji zdravil podvojil. Kot pravijo na LZS, se kader v tem času ni bistveno povečal, zgoraj naštete napake pa terjajo veliko njihovega časa. Koncesionarka v Lekarni Tolmin Martina Klanjšček, ki v lekarni dela že skoraj pol stoletja, pravi, da je sistem vrednotenja v lekarniški dejavnosti kljub temu v vseh teh letih ostal enak in velja še danes. »Svetujemo o pravilni rabi zdravil, o možnih neželenih učinkih, preverjamo interakcije med zdravili, komuniciramo z zdravniki, pripravljamo osebne kartice zdravil, kjer upoštevamo tudi vpliv prehranskih dopolnil, naš čas pa ni nikjer ovrednoten,« je opozorila Martina Klanjšček. Slednja je še izpostavila, da so bili v zadnjih letih precej obremenjeni tudi z obnovljivimi recepti, ki jih mnogi pacienti ne obvladajo, z obveznim spremljanjem sledljivosti zdravil in odjavljanjem vsake škatlice zdravil ter zapletenim načinom izdaje medicinskih pripomočkov. Po oceni specializantke klinične farmacije in zaposlene v Gorenjskih lekarnah Patricije Dolinar se je njihova obremenitev povečala v času epidemije koronavirusa. V lekarne dnevno prihajajo pacienti, ki imajo že dlje časa trajajoče simptome in jih morajo napotiti k zdravniku. »V veliko primerih se tudi soočamo z napakami pri pisanju recepta, to pa zahteva dodaten čas in komunikacijo z zdravnikom,« je opozorila Patricija Dolinar. Vodja lekarne v Šmarju pri Jelšah Katja Turnšek Sambolić v izogib napačnim receptom svetuje, da bi bili farmacevti lahko pristojni za urejanje terapij kroničnih bolnikov. »Pristojnost magistra farmacije, da lahko terapijo kroničnega bolnika podaljšuje po svoji strokovni presoji, bi zelo pomagala pri učinkovitem zdravljenju, našim pacientom pa olajšala pravočasni dostop do zdravil in hkrati razbremenila ambulante družinske medicine,« je poudarila Katja Turnšek Sambolić. Magistri farmacije so z opravljenim strokovnim izpitom usposobljeni za izdajo zdravil in skrbijo za varno ter pravilno rabo le-teh. S tem bi se izognili podvojenim receptom, prepogostim dvigom in pretiranemu kopičenju zdravil. »V lekarniški dejavnosti si želimo aktivneje pomagati pri razreševanju stisk pacientov. To lahko zagotovimo samo z ustreznimi in kompetentnimi kadri,« je še dodala Darja Potočnik Benčič. Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na hudo pomanjkanje strokovnega kadra in povečan pritisk na lekarne. (Foto Žak Krebs) Tudi direktorica Celjskih lekarn Lilijana Grosek je opozorila na pomanjkanje kadra že v času epidemije. Zaradi tega so morali občasno skrajševati delovni čas nekaterih lekarn na posameznih območjih. Opaža, da se situacija po epidemiji ni umirila in pritisk na lekarne ostaja. »Zaposleni so zaradi naraščajočih psihofizičnih obremenitev pod vse večjim stresom in izčrpani. V lekarnah moramo opravljati dežurstva in nadomeščanja v drugih krajih, kar je za mnoge zelo obremenjujoče To dokazuje tudi vedno več bolniških odsotnosti v primerjavi s prejšnjimi leti. Primorani smo bili skrajšati delovni čas nekaterih lekarn, nekatere so krajši čas tudi zaprte,« je opozorila Lilijana Grosek. Farmacevti in Lekarniška zbornica Slovenije zato Ministrstvu za zdravje predlagajo naslednje ukrepe: -sprejetje normativov in zaposlitev vsaj 300 dodatnih magistrov farmacije,-zaposlitev dodatnih specialistov v lekarniški dejavnosti  in ureditev financiranja specializacij,-opredelitev vseh storitev, njihova umestitev v zdravstveni sistem in zagotovitev financiranja, saj mnogo teh sedaj izvajajo brezplačno,-uvajanje nove storitve za reševanje stisk pacientov in lekarniških farmacevtov pri razreševanju težav zaradi napak na elektronskih receptih (na primer podaljševanje terapije za kronične bolnike v skladu s strokovno presojo magistrov farmacije, kar v mnogih evropskih državah že poznajo),-uvajanje dodatnih storitev za varno uporabo zdravil, ki hkrati razbremenijo druge zdravstvene delavce:-pregled uporabe zdravil,-osebna kartica zdravil,-brezšivna skrb,-pomoč pri uvajanju nove terapije,-povečati obseg storitev kliničnih farmacevtov,-po vzoru naprednih držav EU uvesti storitve, ki pripomorejo k javnemu zdravju (cepljenje v lekarnah, promocija zdravja in testiranja),-uvajanje novih kompetenc za boljšo dostopnost in varno zdravljenje, V nasprotnem primeru bodo lekarne primorane k skrajševanju odpiralnih časov in zapiranju manjših lekarn, stiske pacientov pa bodo ostajale. V Sloveniji imamo 347 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili. Luka Perš  

Thu, 26. Jan 2023 at 10:42

105 ogledov

Gregor Ledinek postal gospodarstvenik Štajerske 2022
»Nagrade sem zelo vesel in sem ponosen nase in na svoje sodelavce, da smo iz družinske obrti zrasli v proizvajalca edinstvenih lesnoobdelovalnih strojev in linij na svetu. Pohvalimo se lahko z visoko stopnjo inovativnosti, predanosti in kakovosti. Pri svojem delu sledimo viziji postati inovator na globalni ravni in soustvarjati svetovne trende na področju lesno-obdelovalne industrije,« je poudaril Gregor Ledinek. Podjetje Ledinek že več kot 30 let s svojo strastjo do iznajdb in z naprednimi tehnologijami oblikuje svet lesa in nenehno povečuje obseg delovanja – prisotni so že v 55 državah po svetu. V zadnjih letih so poleg Urugvaja prodrli še v Kanado, Izrael, na Japonsko in Slovaško. Pohvalijo se lahko tudi s številnimi velikimi projekti v Nemčiji, Avstriji, Franciji, na Finskem, Švedskem in Češkem. Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik in Gregor Ledinek. (Foto: Ledinek) »Z našimi izdelki smo prisotni na vseh kontinentih globalnega trga in kot strokovnjaki za dovršeno ploskovno obdelavo masivnega lesa, skobljanje in profiliranje, dolžinsko spajanje in lepljenje lesa sprejemamo izzive sodobnega načina življenja. Nenehno se trudimo zagotavljati vrhunsko tehnologijo naših izdelkov od idejne zasnove ter konstruiranja do dobave in montaže opreme,« je še zaključil. Gregor Ledinek prejel nagrado Večerov gospodarstvenik Štajerske 2022. (Foto: Ledinek) Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini. Luka Perš
Teme
Kdo ne bo poraženec borut jamnik Robert Golob janez zemljarič Gregor Golobič Milan Kučan Janez Janša martin odlazek Socialni demokrati

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

DOSJE VOLITVE 2022: Še zdaj ne vemo kdo je ZMAGOVALEC na volitvah?!