Podpri delovanje neodvisnega raziskovalnega medija prava.si
Dean Jurič, OBALNI KRIMINALIST NA INTERVENTNEM DELU NA NPU SI LAHKO DOVOLI VSE! Nad novinarja Luko Perša poslal KRIMINALISTE!
Spoštovani obalni mariborski kriminalist Dean Jurič, medij Prava je v tej medsebojni obalno kriminalistični-underground vojni le v vlogi sela. Mogoče je pa čas, da si "stari prijatelji" usedete za mizo in enkrat za vselej razčistite s preteklostjo.
prava .
Slovenija

Sreda, 28. december 2022 ob 16:41

Odpri galerijo

Dean Jurič. (Foto: Posnetek zaslona- Delo, Dejan Javornik)

V našem mediju smo med drugim zelo obširno raziskovali domnevna sporna dejanja dolgoletnega obalnega kriminalista Deana Juriča iz Maribora, sedaj zaposlenega na Nacionalnem preiskovalnem uradu po poročanju Nova24tv. Razkrili smo vloženi kazenski ovadbi proti Juriču in njegovim ožjim sodelavcem, kjer se jim je očitalo malo morje domnevnih nepravilnosti. Enako smo razkrili tudi anonimno pismo nekdanjih zaposlenih na SK PU Koper iz leta 2010. Razkrili smo, da naj bi Jurič domnevno od prebivalca Ankarana v štirih letih prejel približno 250 tisoč evrov. Enako se je tudi razkrila vrednost njegove hiše v Ankaranu. V dveh člankih smo tudi predstavili, da je Jurič sodeloval in dajal navodila izdajalskemu krtu slovenske celice Kavaškega klana Darku Nezvatoviću, sedaj razkritemu tajnemu delavcu policije. Tokrat pa vam razkrivamo, kje je zaposlen Juričev dolgoletni sodelavec Dušan Ribaš. Nikjer drugje kot na obveščevalnem oddelku znotraj SK PU Koper. To ne pomeni nič drugega, da ima Ribaš dostop do ključnih in najbolj občutljivih obveščevalnih podatkov slovenskih, evropskih in mednarodnih institucij za boj proti organiziranemu kriminalu in prepovedanimi drogami. V našem mediju smo tudi tako razkrili, da Juričeva ekipa dobesedno na Obali nadzoruje celotno trgovino s kokainom, heroinom itd... Policija in Jurič so vse navedbe večkrat zanikali. Kljub temu dvom v čistost obalnega kriminalista Deana Juriča ne more izginiti, saj resnično dvomimo, da bi si kdo obremenilne informacije o Juriću in ekipi dobesedno izmislil. Nič, priča smo le še enemu "NE BOJ, MESARSKO KLANJE" med različnimi obalnimi kriminalističnimi- "underground" frakcijami. Spoštovani obalni kriminalist Dean Jurič, medij Prava je v tej vaši medsebojni vojni le v vlogi sela, ki posreduje sporočila. Mogoče je pa res čas, da se vsi osrednji akterji usedejo na pijačo in razčistijo o dejanjih iz preteklosti.

Pričakovano. Pričelo se je. V ponedeljek je avtor tega članka imel informativni razgovor s kriminalisti zaradi vloženega kazenskega pregona obdolžitve in žalitve s strani obalnega kriminalista Deana Juriča proti neznanim storilcem zaradi objavljenega sinopsisa pogovora med Ankarančanom in še dvema osebama. V njem so se pojavili očitki, da je moral Ankarančan plačati v štirih letih obalnemu kriminalistu iz Maribora Deanu Juriču približno 250 tisoč evrov in si več let zagotovil mir pred organi pregona. Ko je prvo plačilo zamudil, je obalna kriminalistična ekipa pod vodstvom Juriča v zapor po hitrem postopku spakirala Ankarančevo zelo bolehno mater. Zaradi tega je Ankarančan dobesedno znorel in Juriča pričakal konec maja 2021 v enem izmed lokalov v Ankaranu in z njim fizično obračunal.

V preteklosti je že več balkanskih medijev poročalo, da se iz balkanskih luk (Koper, Ploče, Bar itd..) odkrije le dvajset odstotkov tovora povezanega s kokainom in heroinom iz Južne Amerike, Arabskega polotoka ( Združeni arabski emirati- Dubaj) in Evrope. V našem mozaiku smo korak za korakom sestavljali mozaik, kdo ima posredno oz. neposredno prste v "mamilarski marmeladi."

S pomočjo kriminalističnih in obalnih "underground" virov se domnevno nakazuje, da ima pri tem osrednjo vlogo dolgoletni obalni kriminalist na interventnem delu na Nacionalnem preiskovalnem uradu Dean Jurić. Policija in tudi Jurič so se večkrat odzvali na kritične navedbe v medijih in zanikali vse.

Dušan Ribaš. (Foto: Posnetek zaslona-Policija)

Kje je zaposlen ključni operativec Juričeve ekipe Dušan Ribaš? 

V naših člankih smo večkrat izpostavili, da je ključna oseba pri domnevnih spornih poslih Juriča njegov dolgoletni sodelavec Dušan Ribaš. Vendar nikoli nismo vedeli, zakaj je Ribaš tako zelo pomemben za Juriča. 

Vse ključne in večje policijske uprave v Sloveniji imajo oddelek za obveščevalno dejavnost. V času zadnje Janševe vlade so sprejeli odločitev, da se v večjih policijskih upravah ukinejo omenjeni oddelki. Kaj je storila sedanja Golobova vlada? Po hitrem postopku so ponovno odprli oddelke za obveščevalno dejavnost. Kdo je sodeloval v komisiji in je zagovarjal, da se ponovno odprejo obveščevalni oddelki znotraj policije? Nihče drug kot Dean Jurič. Kaj je bil osrednji motiv Juriča, da je zagovarjal to odločitev?

Odgovor je zelo preprost. Ker je bil tam zaposlen Juričev "best frend" Dušan Ribaš. Kaj je naredil Ribaš? Malo pred ukinitvijo obveščevalnih oddelkov je pobegnil na bolniško. Z bolniške se je vrnil takrat, ko so oddelek znotraj SK PU Koper ponovno odprli.

Zakaj je dejansko pomembnen obveščevalni oddelek? Prosto po kmečki logiki so v tem oddelku dobili vse pomembne podatke od evropskih in svetovnih institucij za pregon organiziranega kriminala in tihotapljenja prepovedanih drog, cigaret in drugega sumljivega blaga po evropskih mestih in pristaniščih. Luka Koper je ena ključnih točk za sumljive posle balkanskih narko kartelov (Kavaški klan).

Ne bi nas čudilo glede na domnevne obtožbe nekaterih bivših slovenskih kriminalistov, da je prav Ribaš razporejal s ključnimi podatki, kdaj bo v koprsko pristanišče prišel sumljivi tovor. Tudi kokain in heroin. Glede na to, da informacijski sistem po ključnih balkanskih lukah za tihotapljenje droge nadzoruje obalno podjetje Actual IT in da so bili vrsto let ključni ljudje na koprski carini omrežja grobarja dela slovenskega pomorstva se zgodba v mozaik sestavi sama od sebe.

Tudi večkrat smo domnevali, kdo so ključni ljudje, da krijejo t.i. domnevne sporne rabote Juričeve ekipe. To sta nihče drug kot nekdanji dolgoletni vodja SK PU Koper Ljubo Volmut in prvi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos. Kos in Volmut pa sta tudi v preteklosti skupaj delala nadzor nad koprskim komunalnim podjetjem Marjetica. Kos pa je bil po naših podatkih vsaj enkrat gost na rojstno dnevni zabavi Deana Juriča. 

Volmut tudi po pričevanju večih kriminalistov velja za t.i. masterminda uporabe tajnih tehnik, ki jih uporablja policija (prisluškovanje, tajno sledenje itd...). Že velikokrat se je tudi pisalo, da velja Volmut za avtorja večih anonimnih policijskih prijav proti motečim policijskim, političnim in gospodarskim nasprotnikom omrežja grobarja dela slovenskega pomorstva. A smo izvedeli, da to ves čas za obalno omrežje delajo tri pridne punce na PU Koper.

Nekdanji kriminalist Matjaž Hrovatin: "Gre pa tudi za modus operandi točno določenih kriminalistov SKP PU Koper, ki se z leti ponavlja, vse z namenom podtikanja in montiranja kazenskih postopkov. Tak način delovanja jim ni tuj in so se ga posluževali tudi v preteklosti"

V našem članku z naslovom (KAZENSKI OVADBI IN DOPIS) Objavljamo kazenski ovadbi proti obalnemu kriminalistu Deanu Juriču smo objavili dopis nekdanjega Juričevega sodelavca in v osrednjih medijih močno medijsko diskreditiranega kriminalista Matjaža Hrovatina.

V njem je Hrovatin potrdil več navedb iz kazenskih ovadb, ki sta jih v septembru vložila David Klemenc in Nysret Hoxhaj. Tako je med drugim razkril, da je s tajnim policijskim sodelavcem imela razmerje zaposlena na SK PU Koper Heidi Fluher. Osumljena v preiskavi Bedrana Ahmič pa se je hotela sestati z Hrovatinom. V nadaljevanju pa izpostavimo nekaj najbolj pomembnih dejstev. Resnično dvomimo, da bi Hrovatin ob vsej medijski gnojnici, ki jo je doživel na svoj račun si take podatke dobesedno izmišljeval. 

Med drugim je tudi zapisal:

"Točen je tudi podatek v pisanju Davida Klemenca na prvi strani, ki se nanaša na tajnega sodelavca in da je Heidi Fluher imela osebno razmerje z njim. O navedenem dejstvu je v policiji vedel majhen krog ljudi in sicer na PU Koper in UKP GPU, katere bom navedel poimensko, ko bo čas za to;

Dejstvo, da je bil zaupen podatek o tajnem delavcu izdan (op. takrat v letu 2019 sem še kot zaposlen na SKP PU Koper vodil to operativno kombinacijo), je bil pridobljen tudi tako, da je takrat Bedrana Ahmić osebno kontaktirala z Ines Knežić ( op. žena kriminalista Tihomirja Knežića), saj se je želela osebno sestati z menoj. To je bilo 27.9.2019. Takrat sem o tem obvestil takratno okrožno državno tožilko ODT v Kopru Anjo Štrovs in kriminalista GPU UKP SPN Vojko Pavčič. 27.9.2019 sem po posvetovanju z tožilko in kriminalistom poklical Bedrano Ahmić, katera, mi je povedala, da se želi sestati z menoj in se nanaša ta preiskava zoper njo. Do samega srečanja ni prišlo, saj sem bil 28.9.2019 pridržan. Komunikacija o tem dogodku, se nahaja v službenem telefonu, katerega ste mi zasegli 28.9.2019 in je bil z vaše strani zavarovan. Že takrat je bilo jasno, da je nekdo, ki je imel dostop do podatkov iz operativne kombinacije in so bili zaupni le-te posredoval osebam, ki so bile ne prikritih preiskovalnih ukrepih. To dejstvo sem VAM posredoval in vam je znano že od 29.9.2019.

Nadalje David Klemenc navaja dejstva o Dejanu Juriču, Dušanu Ribašu in Mitji Kirbiša z namenom pridobivanja podatkov zoper mene, ter da je Heidi Hrvatin po njihovem navodilu od Davida Klemenca želela pridobiti podatke prav o meni in mu tudi zaupala, da mi je bila zadeva v letu 2019 nastavljena, vse z namenom moje diskreditacije in odstranitve iz policijskih vrst. Prav tako izhaja, da mi želijo podtakniti oz. namestiti, storitev več kaznivih dejanj vse z namenom podtikanja. Drži tudi dejstvo, da so zaposleni na PU Koper posredovali več lažnih zgodb, ki so se nanašale na kazensko zadevo zoper mene in se je nanašala o anonimno prijavo zoper mene.

Glede na to, kdo je navodila dal in glede na preteklo delovanje navedenih tudi z ostalimi sodelavci policije je očitno, da je do tega tudi prišlo. Podobne situacije so se dogajale v preteklosti, kjer sta ista kriminalista v preteklosti tako že delovala.

Gre pa tudi za modus operandi točno določenih kriminalistov SKP PU Koper, ki se z leti ponavlja, vse z namenom podtikanja in montiranja kazenskih postopkov. Tak način delovanja jim ni tuj in so se ga posluževali tudi v preteklosti. 

Glede na vsebino pisanja Davida Klemenca in Nysreta Hoxhaja izhaja sum, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj s strani zaposlenih PU Koper. "

Kot še zapiše, bi moral večkrat nastopiti kot priča v določenem postopku ( o tem so pisali v spletnem mediju Nova24tv), a je bilo vse kaže v interesu obalnega tožilca na začasnem delu v SDT Jožeta Levašiča ( zelo dobrega prijatelja Deana Juriča), da se ga ne zasliši. Vprašajte, koga je tožilec dejansko branil? 

Foto: Posnetek zaslona- Nova24tv

Razkriti član Kavaškega klana Darko Nezvatovič je ključna priča proti slovenskim članom zloglasne črnogorske kriminalne združbe! Kdo vodi proces proti članom Kavaškega klana? Nihče drug kot tožilec Jože Levasič, dolgoletni prijateljski znanec Juriča!

V raziskovanju domnevnih spornih dejanj obalnega kriminalista Deana Juriča se je razkrila domnevna povezanost s člani Kavaškega klana. To bi naj bil Darko Nezvatović. Pri tem so nam pomagali več razkritih dokumentov zapornika Mehmeda Mehmetovića. Le ta je sodeloval v nekaterih akcijah Nezvatovića in po navodilih Deana Juriča. Vse to se je razkrilo v dveh člankih z naslovoma [DOKUMENTI KAZENSKE OVADBE] EKSKLUZIVNO: Obalni kriminalist Dean Jurić tesni sodelavec KAVAŠKEGA KLANA!!! in [PISMO MEHMEDA MEHMETOVIČA] DEAN JURIČ OBLJUBIL MEHMETOVIĆU, DA NE BO PROCESIRAN ZA POSKUS UMORA ALENA ZILIĆA!!.

Mehmetović je tudi razkril, da je po navodilih Nezvatovića in Juriča moral v zaporu ubiti Alena Zilića. Sam pa je bil po lastnih besedah tudi večkrat žrtev domnevnih zastrupitev. Ob izbruhu afere slovenske celice črnogorske kriminalne združbe Kavaški klan je več medijev poročalo, da je Darko Nezvatović "pobegnil." Mi smo že takrat trdili, da v resnici ni pobegnil, ampak so ga kot zunanjega tajnega sodelavca policije premestili na varno lokacijo. Kot v preteklosti Nebojšo Čubrilovića, ko so ga ubili na tajni lokaciji v Banjaluki v letu 2015 pripadniki notranjega ministrstva Republike Srbske. Vse to je v pretoklosti razkril eden najboljših bosanskih in balkanskih raziskovalnih novinarjev Slobodan Vasković. 

Glej ga zlomka, osrednji mediji so poročali, da je bil Darko Nezvatović tajni sodelavec policije v razkrivanju članov Kavaškega klana v Sloveniji. Ne bi se čudili, da mu je verjetno kdo iz ožje ekipe obalnega kriminalista Deana Juriča obljubil, da bo lahko svoje "mutne posle" počel naprej, če bo pomagal pri izdajanju članov Kavaškega klana v Sloveniji.

Kot smo izvedeli, je Nezvatović že dolgoletni diler na Obali in je že dlje časa povezan z Juričem. Izvedeli smo tudi, da je Mehmetović bil slabe tri oz. štiri dni pred aretacijo v enem izmed portoroških lokalov skupaj na pijači z Nezvatovićem in Juričem. Kot kaže, sta Nezvatović in Jurič ocenila, da je Mehmetović "lahka pogrešana riba" in mu sploh nista omenila, da se pripravlja aretacija za njega. Mehmetović se je tako spet odpravil v enega izmed portoroških lokalov, kjer so ga aretirali do zob oboroženi policijski specialci iz Ljubljane. Nezvatović pa sploh ne bi smel biti dejansko tajni sodelavec policije, saj bi se morali prvo zaključiti kazenski postopki, ki potekajo proti njemu.

Streljanje v Portorožu

V članku z naslovom  DOSJE KRIMINALISTIČNI OPERATIVCI LJUBA VOLMUTA: Razkrivamo ime naročnika strelskega dogodka v Portorožu smo razkrili ozadje še enega kriminalnega dogodka na obalnem predelu Slovenije. V njem smo pisali o dogodku, v katerega je vpleten obalni diler Luka Staraj, najboljši prijatelj Jakoba Nedoha, sin kriminalista-forenzika Sebastjana Nedoha. 

Med drugim je bilo razkrito, da je Luka Staraj, najboljši prijatelj Jakoba Nedoha (njegov oče je kriminalist-forenzik Sebastjan Nedoh) bil naročnik streljanja na portoroški plaži v letu 2018. Sam Staraj pa se zanaša tudi na zaščito koprskega sodnika Julijana Glavino ( sedi tudi v senatu v primeru Davida Klemenca in Nysreta Hoxhaja), v policiji pa na informacije Sebastjana Nedoha. Očim od Staraje pa je Boris Glavina. Staraja in Jakob Nedoh pa sta se tudi slikala na Instagramu dobrih šest mesecev kasneje po strelskem dogodku v Portorožu.

Vendar Staraj ni tako nedolžen kot izgleda na prvi pogled. V uredništvu razpolagamo z uradnim dokumentom policije. V njem je opisana sledeča zgodba. V glavnih vlogah poleg Staraja nastopajo še Aleksander Vodopija, Svetlana Vodopija, Vid Črnigoj, Duško Devič, Klemen Kadivec ( domnevni vodja slovenske celice Kavaškega klana) in kriminalist v skupini za droge na SKP PU Koper Tihomir Knežič.

Uradni dokument razkriva, da je Aleksander Vodopija preprodajal večje količine kokaina. Vodopija je deloval v kriminalni združbi Klemna Kadivca, ki je bil takrat v priporu v Kopru. Vodopija se je tako pohvalil, da tedensko z Ljubljane s pomočjo kurirjev Kadiva dobi vsaj pet kilogramov kokaina tedensko. Vodopija je s pomočjo svoje žene Svetlane Vodopija tedensko vozil del prejete pošiljke kokaina  v Italijo. 

Dober kilogram kokaina pa je vedno vzel Luka Staraj. Za njega je naprej na drobno omenjeno količino prodal Vid Črnigoj. S poslovanjem z Vodopijo si je Staraj kupil mir zaradi zgoraj omenjenega dogodka streljanja v Portorožu. Vse kaže, da se je Staraj takrat zapletel z ljudmi, ki pripadajo Klemnu Kadivcu in Duško Deviću. 

Vodopija pa se ne boji nobenih posledic, saj se je sam večkrat pohvalil, da je njegov sosed v naselju Vrtine kriminalist v skupini za droge na SKP PU Koper Tihomir Knežič. Staraj ima z njim skupno vrtno ograjo. Kot razkriva dokument, obstajajo podatki, da je Knežič sodeloval pri preprodaji droge oziroma nudil varsto dilerjem z nasveti in podatki v zameno za plačilo. 

Nič, na Obali bo še pestro naprej. Spoštovani obalni kriminalist Dean Jurič, medij Prava je le v vlogi sela. Sami dobro veste, kaj se je dejansko dogajalo v preteklosti. Mogoče pa je res čas, da se vsi vpleteni akterji usedete za mizo in enkrat za vselej razčistite o spornih preteklih dejanjih.

Luka Perš

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 26. Jan 2023 at 12:02

135 ogledov

Ledinek v Avstriji zaključuje enega najbolj inovativnih projektov za proizvodnjo križno lepljenih plošč
Podjetje Ledinek je zaključilo s postavitvijo proizvodnega obrata pri dolgoletnem partnerju Mosser Leimholz v Avstriji. Zanje so izdelali linijo za proizvodnjo CLT plošč standardnega formata 125 centimetrov. »Postavili smo proizvodni obrat, sedaj je na vrsti programiranje, medtem pa stranka že nestrpno pričakuje prve izdelane plošče,« je dejal vodja prodaje pri podjetju Ledinek Robert Mlinarič. Inovativno tradicionalno podjetje Mosser Leimholz je začelo pionirsko naložbo in naročilo celotno linijo za proizvodnjo križno lepljenega lesa. V obratu Randegg bo nova proizvodna linija začela delovati letos, proizvodna zmogljivost bo 55.000 m³ na leto in bo odprla 35 novih delovnih mest. »Linija je plod inženiringa, ki združuje ključne stroje za obdelavo lesa v celovito proizvodnjo linijo. Imajo lastno žago in s tem popoln nadzor nad kakovostjo surovine,« še pravi Mlinarič.  V obratu Randegg bo nova proizvodna linija začela delovati letos, proizvodna zmogljivost bo 55.000 m³ na leto in bo odprla 35 novih delovnih mest. (Foto: Ledinek) Mosser Leimholz bo izdeloval CLT elemente za stene in strope pod blagovno znamko Mosser CLT. S tem se bodo usmerili v dobavitelja celostne ponudbe konstrukcijskega lesa. Pri izbiri dobavitelja za linijo CLT se je lastniško vodeno družinsko podjetje oprlo na najnovejša dognanja in tehnične standarde v industriji. Ravno zaradi teh odlik je bil Ledinek izbran kot glavni dobavitelj, kjer so bile odločilne bogate izkušnje s sistemi CLT. »Prepričani smo v inovativen pristop in skladen koncept sistema,« pravi lastnik in direktor mag. Reinhard Mosser.   Podjetje Ledinek je zaključilo s postavitvijo proizvodnega obrata pri dolgoletnem partnerju Mosser Leimholz v Avstriji. (Foto: Ledinek) Ledinek je postavil celotno opremo za skobljanje in sortiranje posušenega lesa in predajo formatiranih in brušenih CLT elementov na CNC obdelovalne centre – vključno z računalniškim sistemom za vodenje proizvodnje X-Lam Manager. Proizvodnja je zasnovana tako, da je vhodna kakovost surovine skrbno pregledana. Nato potuje naprej v proizvodno linijo za nadaljnjo predelavo, kjer elektronski skener določi kvaliteto in izrez napak. Zmogljiva linija za vzdolžni spoj Kontizink H4000 spoji deske v do 14 metrov dolge lamele. Iz sušilnega zalogovnika gredo lamele skozi skobeljnik v stroj za širinski spoj Z-Press, ki zagotavlja zrakotesnost in večjo zmogljivost stiskanja na stiskalnici XM-Press. Enoslojne lepljene lesene plošče se uporabijo za vzdolžne in prečne sloje CLT plošč. »Te plošče se v naši novi XM-Press stiskalnici sprešajo v do 14 metrov dolge CLT elemente. Končni skobeljnik Superles 1300 8V pa omogoča vrhunsko 4-stransko obdelavo in brušenje ene vidne površine,« še dodaja Mlinarič. Mosser Leimholz bo izdeloval CLT elemente za stene in strope pod blagovno znamko Mosser CLT. (Foto: Ledinek) Skupina podjetij Mosser je bila ustanovljena leta 1924. Danes je visoko-tehnološko podjetje za lepljen in žagan les z 225 zaposlenimi na treh lokacijah v Spodnji Avstriji. S približno 60- odstotnim deležem izvoza se je razvil v izjemno uspešno podjetje. V preteklih letih je dozorela odločitev o dopolnitvi že tako velikega asortimana masivnih konstrukcijskih sistemov, ki je sedaj realizirana. Ledinek je postavil celotno opremo za skobljanje in sortiranje posušenega lesa in predajo formatiranih in brušenih CLT elementov na CNC obdelovalne centre – vključno z računalniškim sistemom za vodenje proizvodnje . (Foto: Ledinek) Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 11:26

129 ogledov

Kar 86.209 oddanih glasov javnosti je odločilo, kdo so “Best Of Ljubljana”
Mednarodni medij In Your Pocket je že 12. leto organiziral vox populi raziskavo za najboljše ponudnike od najboljših, kar nudi čudovita prestolnica Slovenije, Ljubljana, v sklopu glasovanja »Best of Ljubljana«. Prepoznali jih boste tudi po sveži rdeči oznaki z letnico 2023. Ljubljana vsako leto postaja bolj dinamično in svetovljansko mesto, kjer se srečajo ljubitelji zanimivih doživetij, kulture in kulinaričnih presežkov. Vse več ponudnikov storitev si s trudom, delom in dosežki, ki jih prepoznajo tudi tuji popotniki in mediji zvišuje ugled, nadaljuje s svojo tradicijo, ki je vse bolj cenjena tudi med domačimi gosti, ki so pregovorno še bolj zahtevni kot tuji. Glam Squad Burlesque. (Foto: “Best Of Ljubljana” 2023) 6 kategorij, 50 zmagovalcev in skoraj 500 priporočenih ponudnikov po mnenju javnosti Mednarodno uredništvo medija In Your Pocket je pripravilo nabor kategorij in predlogov ponudnikov za glasovanje po posameznih sklopih, s katerimi bralcem olajšajo izbiro. Nabor ponudnikov je združeval tiste, ki so med domačimi in tujimi obiskovalci prestolnice izredno zanimivi, prepoznani in visoko cenjeni. Takšen nabor ponudnikov obiskovalcem prestolnice tudi sicer olajša izbiro, ko iščejo točno določene ponudnike storitev in se želijo odločiti za preverjeno odlične. Mednarodna skupina APA - Anamarija Hribernik, Pablo, Ariel in Pavel. (Foto: Best of Ljubljana 2023) Uredništvo medija je celotno ponudbo razdelilo v 6 kategorij, le-te pa nadalje razdelalo v 50 podkategorij. Glasovanje je potekalo na uradnem portalu In Your Pocket med oktobrom in decembrom. Ponudba mesta Ljubljana je zajemala izbor v sklopu kulturnih, nakupovalnih in aktivnih doživetij, kavarniške ponudbe, vse vrste kulinaričnih izkušenj od poulične prehrane, najboljše pice in burgerja vse do veganske in vegetarijanske ponudbe in najboljšega chefa.  Na dogodku v Mladinskem gledališču smo uživali v podelitvi in pestrem programu z mednarodno priznanim avtorjem John Wiliam Bills-om, Nikom Slavičem, glasbeno skupino APA ter Glam Squad Burlesque plesnimi točkami. Po podelitvi se je druženje in mreženje med zmagovalci in finalisti nadaljevalo v Publika baru.  Kdo so torej najboljši od najboljših, koga je javnost nagradila s priznanjem in nazivom BEST OF LJUBLJANA 2023? NAJBOLJŠA KULTURNA DOŽIVETJA Najboljši muzej / Best Museum: City Museum Ljubljana / Mestni muzej LjubljanaNajboljša galerija / Best Gallery: Cukrarna Gallery / CukrarnaNajboljši letni kulturni dogodek / Best Annual Events: Ana DesetnicaNajboljši med gledališko in uprizoritveno umetnostjo / Best Theatre & Performing Arts: Kino ŠiškaNajboljše med Plečnikovimi stvaritvami / Best of Plečnik culture: Plečnik House / Plečnikova hiša Najboljša doživetja v Ljubljani v letu 2023. (Foto: Best of Ljubljana 2023) NAJBOLJŠE KAVARNE Najboljša kavarna / Best Cafe: ČopomanaNajboljši sladoled / Best ice cream: VigoNajboljše sladice / Best desserts: ČopomanaNajboljša kava / Best Specialty Coffee Places: STOWNajboljša kavarna s teraso / Best cafe terraces: Vrt Lit:  NAJBOLJŠE RESTAVRACIJE V LJUBLJANI Najboljša slovenska restavracija / Best Slovenian Restaurant: Ošterija Pr' NoniNajboljša restavracija za poslovno kosilo  / Best for Business Lunch: CuboNajboljša picerija v Ljubljani in okolici / Pizza around Ljubljana: VeraceNajboljša picerija v starem mestnem jedru / Pizza Old Town: Pop's Place PizzaNajboljši burger / Best Burger: Hood BurgerNajboljša veganska restavracija / Best Vegan Restaurant: Barbarella Juice bar and Bistro BTCNajboljši ponudnik svetovne kuhinje / Best of World cuisine: Cantina MexicanaNajboljša azijska restavracija / Best of Asian cuisine: SushimamaNajboljša poulična hrana / Best of street food: Olimpija BurekNajboljša balkanska kuhinja / Best of Balkan food: ČadNajboljša gostilna v okolici Ljubljane / Gostilna around Ljubljana: Gostilna Pr Kopač Najboljši kuharski mojster / Best Chef: Igor Jagodic, restavracija StrelecNajboljša brezglutenska restavracija / Gluten free restaurant: Dežela okusov Najboljša picerija v vzhodni Evropi/Oldest Pizzeria in East Europe: Parma NAJBOLJŠI SHOPPING V LJUBLJANI Najboljši modni butik / Best of Fashion Boutique: IKONA LjubljanaNajboljši nakupovalni center / Best of Shopping center: AlejaNajboljša prodajalna s konceptom in z darili / Best of Concept & gift stores: 1001 darNajboljša prodajalna za dom in dizajn / Best of Home & Design stores: Steklarna RogaškaNajboljša kulinarična prodajalna / Best of Culinary shops: Piranske solineNajboljša prodajalna z nakitom in dodatki / Best of Accessories & Jewelery: MalalanNajboljša globalna blagovna znamka / Best of Global brands: Max MaraNajboljša prodajalna z oblačili iz druge roke / Best of 2nd Hand & Vintage: 2nd Chance in HumanaNajboljša nepremičninska agencija / Best of Real estate: Stoja Trade in Ljubljanske nepremičnine Najboljše restavracije v Ljubljani. (Best of 2023) NAJBOLJŠE NOČNO ŽIVLJENJE Najboljši bar / Best bar: Captain's CabinNajboljši pub / Best pub: Cutty SarkNajboljši lounge bar / Best lounge bar: Kolibri Cocktail BarNajboljši vinski bar / Best wine bar: Dvorni bar & Šuklje wine barNajboljši glasbeni dogodki v živo / Best of live music events: Kino ŠiškaNajboljši klub / Best club: K4Najboljše iz Metelkove / Best of Metelkova: Gala HalaNajboljši hotelski bar / Best of hotel bar: Hotel Union KavarnaNajboljše za nočne zabave / Best of Late Night Fun: Biljardna Hiša NAJBOLJŠA  DOŽIVETJA V LJUBLJANI Najboljše aktivnosti na prostem v Ljubljani / Best Outdoor Activity in Ljubljana: ZOONajboljše notranje aktivnosti v Ljubljani / Indoor Fun in Ljubljana: Bankarium - Slovenian Banking Museum / Bankarium – Muzej bančništva SlovenijeNajboljši izleti in doživetja / Best tours & experiences: Ljubljana Castle TourNajboljše doživetje na reki Ljubljanici / Best of Ljubljanica river experience: Ladjica BarjankaNajboljše doživetje obrtniških rokodelcev (izbor Turizem Ljubljana) / Artisan Handicraft Experiences (by Turizem Ljubljana): A printmaker for a day / Tiskar za en dan – TiporenesansaNajboljša zanimivost v Ljubljani / Attraction in Ljubljana: Odprta KuhnaNajboljši izlet v Ljubljanski regiji / Trips in Ljubljana Region: Velika Planina (Kamnik)Najboljši SPA in masažni salon / Best SPA & Massage: Club Victoria Foto: Best of Ljubljana 2023 Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 11:12

103 ogledov

Poučne delavnice v Alpskem smučarskem muzeju Elan v Begunjah
»Plazovna varnost je sestavljanka, ki jo začnemo graditi s spremljanjem vremena, branjem plazovne napovedi, odločitev glede ture, z možnostjo različnih verjetnosti in prilagajanja na turi,« je pojasnil gorski vodnik z mednarodno licenco in eden največjih strokovnjakov za plazovno varnost Rok Zalokar na prvi snežni učilnici v Alpskem smučarskem muzeju Elan. Če se odpravite na pohod ali smučanje v zasnežene gore, vam bodo v primeru plazu življenje rešili plazovni trojček in nahrbtnik z zračno blazino. V Alpskem smučarskem muzeju Elan prirejajo mesečne izobraževalne dogodke Večeri z razlogom, kjer obiskovalcem predstavljajo Elanove ambasadorje in njihovo strokovno znanje. Namen dogodka je med drugim tudi druženje in izmenjava izkušenj. Slušatelji imajo možnost pridobiti odgovore na vprašanja s področja smučanja, alpinizma, varnosti v gorah, izbire primerne opreme in mnogo drugih dejavnikov, ki nas pripravijo na varen začetek aktivnosti. Poleg strokovnih predavanj v Alpskem smučarskem muzeju Elan organizirajo tudi dogodke za najmlajše, kjer preko igre, učne poti in pravljic, otrokom predstavijo varno in zabavno gibanje v gorah in na smučišču, saj se učenje bontona gibanja v gorah začne že pri najmlajših.  Tokratna tema so bili plazovi, ki so le ena izmed nevarnosti pozimi v gorah, saj je snežna podlaga nepredvidljiva in lahko presenetijo tudi najbolj izkušene. »Plazovna varnost je veščina, ki zahteva leta izkušenj in trezno presojo,« pravi eden največjih strokovnjakov za plazovno varnost Rok Zalokar. Zato morate obisk gora skrbno načrtovati, natančno prebrati vremenske napovedi in plazovni bilten. »V njih se skrivajo opozorilni znaki, ki nam narekujejo primerno turo. Prav načrtovanje in izbira ture zahtevata izkušnje.« Strokovnjak za plazovno varnost Rok Zalokar. (Foto: Elan) Varno v gore s pravo opremo Med osnovno opremo spadajo plazovni trojček ─ lopata, sonda in plazovna žolna. »Statistika je pokazala, da ima zasuti pod plazom v prvih 15 minutah veliko možnosti za preživetje. Vsak deveti od desetih zasutih bo v tem času preživel, če mu omogočimo nemoteno dihanje in ni usodno poškodovan. Tukaj pride na vrsto omenjeni trojček, s katerim vas bodo dovolj hitro lahko rešili le prijatelji, ki bodo z vami na turi. Ko se namreč aktivira posadka Gorske reševalne službe, je velikokrat za zasutega že prepozno, brez opreme pa smo skoraj brez možnosti preživetja,« je pojasnil Rok Zalokar. Miselnost, da zadošča zgolj plazovna žolna je povsem napačna, saj lahko traja odkopavanje zasutega brez sonde in lopate tudi do dve uri. Zgolj izkušena in izurjena druščina prijateljev bo sposobna izvesti dovolj hitro in učinkovito reševanje, za katerega je potrebno veliko vaje, zato seveda priporočamo obisk kakovostne plazovne delavnice vsako leto v začetku zimske sezone. Izredno pomembno je znanje vseh udeležencev v skupini. Med osnovno opremo spadajo plazovni trojček - lopata, sonda ter plazovna žolna. (Foto: Elan) Življenje vam lahko reši tudi nahrbtnik z zračno blazino Če zaslišimo približevanje plazu, moramo na naramnici nahrbtnika za zaščito pred plazom, s potegom ročice aktivirati zračno blazino. Sledi napihovanje zračnih blazin, ki so različnih oblik in velikosti. Količina plina v blazinah nam v večini primerov pomaga ostati na površini plazu, kar pomeni veliko večjo možnost preživetja. Kljub vsemu vse »tehnološke igrače«, ki nam dajejo dodaten občutek varnosti, uporabnika dostikrat zavedajo v nepremišljeno tveganje. Predvsem pri prostem smučanju v bližini urejenih smučišč, kjer so tereni, ki jih izbiramo, dostikrat bolj izpostavljeni ─ skalne pregrade, strmi žlebovi, skalni osamelci, velike količine novozapadlega snega, zaradi katerih nam tudi zračne blazine ne pomagajo prav dosti. Nahrbtnik nam sicer pomaga ostati na površini, plazovina pa nas velikokrat odpelje v terenske pasti, kjer tudi nahrbtnik nima več svoje moči. Uporabnik se lahko zaradi padca ali udarca v zapreke na terenu (skale, drevje) tudi usodno poškoduje. Kot je rekel gorski vodnik in strokovnjak za varnost v gorah Werner Munter: »Visoka tehnologija, malo pameti ─ trend modernega življenja.«  Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. V 12. letih svoje kariere je izoblikoval edinstveno enodnevno Plazovno delavnico, v kateri so združene terenske izkušnje in sodelovanje s strokovnjaki celega sveta. Na predavanju so našli koristne informacije tako izkušeni snežni mački, kot tudi popolni začetniki, saj je poznavanje snežne odeje ključno redno obnavljati. Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. (Foto: Elan) Večeri z razlogom: DOGODKI V MUZEJU  Sreda, 8. februar – Prešernov dan - prost vstop 11:00 Elankova pustolovščina – spoznavanje smučarskega sveta skozi vodeno učno pot 16:00  Zgodbe tovarne Elan – vodstvo po razstavi  Sreda, 22.2., ob 18:00 Večeri z razlogom: S pravo smučko v gore. Predava: Julijan Perič  Sobota, 18. februar, 11:00 Zgodbice z gore – pripovedovanje za otroke Spoznavanje gora s pomočjo pravljic in igre. 18.3. 2023, ob 11:00 Zgodbice z gore – pripovedovanje za otroke. Spoznavanje gora skozi igro in pravljice.  29.3.2023, ob 18:00 Večeri z razlogom: Triglavska magistrala. Predava: Tina di Battista   Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. (Foto: Elan) O Elanu Elan je dolgoletni proizvajalec smuči iz slovenskih Alp s skoraj 80. leti izkušenj v oblikovanju in izdelavi najboljših smuči na svetu za prijatelje in družine, ki uživajo v smučanju in si želijo zabave in dobrih časov v gorah. Nagrade na testih in priznanja za oblikovanje leto za letom pričajo, da inovativni produkti odražajo tradicijo blagovne znamke in zavezo ne le izdelovanju smuči, ampak izdelovanju boljših smuči, ki smučarjem prinašajo nepozabne trenutke v gorah. Za več informacij obiščite https://www.elanskis.com. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 10:56

121 ogledov

Podjetje Marmor Hotavlje ima več kot 300-letno tradicijo
V enem od najstarejših družinskih podjetij v Sloveniji se lahko pohvalijo z bogato tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov in storitev ter edinstvenostjo, s katerim so se razvili v vodilno podjetje za rešitve v kamnu na svetu. Družinsko podjetje opremlja megajahte, hiše, rezidence, hotele itd. Prav tako izdelujejo unikatno pohištvo in ekskluzivne izdelke za ameriško podjetje MillerKnoll, ki je eden večjih trgovcev s pohištvom na območju Severne Amerike. Hotaveljski kamnoseki dosegajo vrhunsko kombinacijo moderne tehnologije in ročne kamnoseške obrti, s čimer naredijo izdelek popoln do najmanjših detajlov. Njihova uspešnost se kaže predvsem pri delovanju na najbolj luksuznih projektih po celem svetu, kjer sodelujejo z uveljavljenimi ter znanimi osebnostmi, arhitekti in oblikovalci. V podjetju so že od nekdaj vodilni na različnih področjih in konstantno premikajo meje kamna. Poudarjajo, da se je treba nenehno razvijati, slediti trendom in biti v koraku s časom ter neprestano širiti segmente in delati z novimi materiali. »Nadaljevati 300-letno tradicijo je pomemben mejnik, saj to ni samoumevno. Ključna stvar za obstoj podjetja s tako dolgo zgodovino so vrednote. V našem podjetju dajemo velik poudarek na povezanosti, medsebojnem spoštovanju in timskem delu. Stremimo k temu, da spoštujemo naše temelje, material, ljudi, okolje in lokalno skupnost, ki so nam pomagali na dolgi poti do uspeha,« menita izvršna direktorja Damijan Selak in Tomaž Selak, dodajata pa: »Sledimo tudi vrednotam zanesljivosti, poštenosti, odgovornosti in pripadnosti. Pri svojem delu, ki ga opravljamo s srcem in ljubeznijo do kamna, pa upoštevamo tudi načela kakovosti, unikatnosti in inovativnosti. Čutimo, da smo vsi del te zgodbe, kjer vsak izmed nas opravlja zelo pomembno delo. Pomembno se nam zdi, da se vsak posameznik ujame z vrednotami in načinom življenja v podjetju.« Danes so eden najbolj razvijajočih se podjetij, ki zaposluje skoraj 200 zaposlenih. Pod eno streho vključujejo širok nabor poklicev, kot so strojniki, gradbeniki, kamnoseki, arhitekti, mizarji, tehnologi, tehnični risarji, strojni (CNC) operaterji, nabavniki, logistiki, prodajniki, razvojniki, kalkulanti, orodjarji, koordinatorji, vodje projektov ali objektov. »Stremimo h kadru, ki je odgovoren in z nami deli osnovne vrednote družinskega podjetja, ki ga živimo na vsakem koraku delovanja. Skušamo spremljati vsakega zaposlenega na njegovi poklicni in družinski poti. Prednost pri zaposlitvi dajemo tistemu, ki si želi dela, najbolj pomemben pogoj za to pa je odnos do dela in želja po učenju,« oriše Tomaž Selak. Damijan Selak dodaja: »Vsakemu, ki se zaposli pri nas, dodelimo mentorja. S tem olajšamo prenos znanja in izkušenj, lažji vklop v delovno okolje ter usmerjanje pri delu ne glede na zasedeno delovno mesto. Omenjeno je zelo pomembno za neprekinjen delovni proces, prenos znanja in za rast podjetja. Omogočamo tudi možnosti za napredovanje, nadgradnjo znanja ter prehajanje med delovnimi mesti.« Dolgoletni direktor in solastnik Branko Selak s svojima sinovoma Damijanom in Tomažem Selakom . (Foto: Marmor Hotavlje) Ob častitljivem jubileju je svoje spomine delil tudi dolgoletni direktor in solastnik Branko Selak, ki je družinsko podjetje predal svojima sinovoma. »Ponosen sem na to, da moja sinova uspešno ohranjata družinsko tradicijo, saj nas bogate izkušnje in znanje postavljajo v sam vrh kamnoseških podjetij na svetu. V 80-ih letih se je pri nas zgodil velik tehnološki premik z uvedbo prvega računalniško vodenega stroja CNC v kamnoseštvu na svetu. Prvi smo imeli linijo tankih ploščic iz kamna, kar je bila takrat revolucija, danes pa proizvajamo kamnite izdelke, kjer je lahko debelina kamna na posebnih panelih tudi samo nekaj milimetrov. Druga prelomnica je bila leta 1995, ko smo dobili delovna dovoljenja za izvajanje del na avstrijskem trgu, ki je bil takrat za tuja podjetja praktično nedostopen. Kamnolom podjetja Marmor Hotavlje. (Foto: Marmor Hotavlje) Vgradili smo več kot 30.000 m2 fasade in 10.000 m2 notranjih tlakov v poslovno-upravni stavbi podjetja Wienerberger na Dunaju. Tretji mejnik je bil prodor v jahtni svet, ko smo konec 90-ih in začetek leta 2000 delali prvo luksuzno križarko na Norveškem, ki je imela 146 lastniških apartmajev. S tem projektom smo vstopili na jahtni segment, na katerem smo danes tudi najmočnejši. Četrta prelomnica se je zgodila leta 2002, ko smo v močni konkurenci 38-ih ponudnikov dobili projekt cerkve Svetega Save v Beogradu, ki je največja pravoslavna cerkev na svetu.« Uspešno delovanje v nišnem segmentu kamnoseštva jim omogočajo inovativne rešitve in najnovejša tehnologija. Projekti, način dela in ljudje jih delajo unikatne. Vsak projekt je nekaj povsem novega in drugačnega. Najbolj ponosni so na projekte, pri katerih opremljajo luksuzna plovila in notranjost ali zunanjost privatnih rezidenc ter stanovanj, izdelujejo unikatno pohištvo ter umetniške skulpture in fasade. Pri delu dajejo velik poudarek trajnostnemu odnosu do narave ter vpetosti v lokalno okolje. Strankam lahko ponudijo vse vrste naravnega kamna, od marmorjev, granitov, kvarcitov, apnencev, peščenjakov ter do poldragih kamnov. Na željo stranke lahko zagotovijo vse vrste kamnov. Lanska bronasta gazela, podjetje Marmor Hotavlje, išče skrito lepoto v kamnu že vse od leta 1721. Pohvalijo se lahko z več kot 70-letno tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov ter storitev in edinstvenostjo v panogi, kjer delujejo. Pri delu so opremljeni z najsodobnejšo opremo za razrez in oblikovanje kamna. Imajo tudi razvejano nabavno mrežo, ki jim omogoča zelo raznolik nabor kamnov, ki ga lahko v Slovenijo pripeljejo iz celega sveta. Delajo s svetovno znanimi in uveljavljenimi arhitekti, oblikovalci in znanimi osebnostmi, opremljajo luksuzne jahte, izvažajo butično pohištvo v Ameriko in sodelujejo pri odmevnih projektih doma in v tujini. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 10:48

122 ogledov

Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na hudo pomanjkanje strokovnega kadra in povečan pritisk na lekarne
Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na povečan pritisk na lekarne in strokovne lekarniške delavce ter hudo pomanjkanje strokovnega kadra v javnih in bolnišničnih lekarnah. »Pozivamo Ministrstvo za zdravje, da lekarniška dejavnost nujno potrebuje dodaten kader. Hkrati si želimo, da bi bilo naše delo ustrezno ovrednoteno, saj farmacevti zaradi povečanih obremenitev odhajajo na druga delovna mesta,« je dejala predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič. Lekarne in magistri farmacije so neposredno dostopni zdravstveni strokovnjaki praktično vse dni v letu. Zato se pacienti nanje obračajo s številnimi stiskami in težavami, kar je pogosto posledica nedostopnosti drugih zdravstvenih delavcev in dejstva, da mnogi pacienti niso vešči novih načinov dostopa do zdravstva. »Naročanje receptov na daljavo ima za posledico mnoge napake v predpisu receptov. Magister farmacije porabi veliko časa, da težave razreši, ob tem pa si zelo prizadeva, da pri pacientu ohrani zaupanje v zdravstvo in zdravila,« je poudarila Darja Potočnik Benčič. V zadnjih letih je naraslo število izdanih receptov, ob tem pa se je nabor storitev ob izdaji zdravil podvojil. Kot pravijo na LZS, se kader v tem času ni bistveno povečal, zgoraj naštete napake pa terjajo veliko njihovega časa. Koncesionarka v Lekarni Tolmin Martina Klanjšček, ki v lekarni dela že skoraj pol stoletja, pravi, da je sistem vrednotenja v lekarniški dejavnosti kljub temu v vseh teh letih ostal enak in velja še danes. »Svetujemo o pravilni rabi zdravil, o možnih neželenih učinkih, preverjamo interakcije med zdravili, komuniciramo z zdravniki, pripravljamo osebne kartice zdravil, kjer upoštevamo tudi vpliv prehranskih dopolnil, naš čas pa ni nikjer ovrednoten,« je opozorila Martina Klanjšček. Slednja je še izpostavila, da so bili v zadnjih letih precej obremenjeni tudi z obnovljivimi recepti, ki jih mnogi pacienti ne obvladajo, z obveznim spremljanjem sledljivosti zdravil in odjavljanjem vsake škatlice zdravil ter zapletenim načinom izdaje medicinskih pripomočkov. Po oceni specializantke klinične farmacije in zaposlene v Gorenjskih lekarnah Patricije Dolinar se je njihova obremenitev povečala v času epidemije koronavirusa. V lekarne dnevno prihajajo pacienti, ki imajo že dlje časa trajajoče simptome in jih morajo napotiti k zdravniku. »V veliko primerih se tudi soočamo z napakami pri pisanju recepta, to pa zahteva dodaten čas in komunikacijo z zdravnikom,« je opozorila Patricija Dolinar. Vodja lekarne v Šmarju pri Jelšah Katja Turnšek Sambolić v izogib napačnim receptom svetuje, da bi bili farmacevti lahko pristojni za urejanje terapij kroničnih bolnikov. »Pristojnost magistra farmacije, da lahko terapijo kroničnega bolnika podaljšuje po svoji strokovni presoji, bi zelo pomagala pri učinkovitem zdravljenju, našim pacientom pa olajšala pravočasni dostop do zdravil in hkrati razbremenila ambulante družinske medicine,« je poudarila Katja Turnšek Sambolić. Magistri farmacije so z opravljenim strokovnim izpitom usposobljeni za izdajo zdravil in skrbijo za varno ter pravilno rabo le-teh. S tem bi se izognili podvojenim receptom, prepogostim dvigom in pretiranemu kopičenju zdravil. »V lekarniški dejavnosti si želimo aktivneje pomagati pri razreševanju stisk pacientov. To lahko zagotovimo samo z ustreznimi in kompetentnimi kadri,« je še dodala Darja Potočnik Benčič. Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na hudo pomanjkanje strokovnega kadra in povečan pritisk na lekarne. (Foto Žak Krebs) Tudi direktorica Celjskih lekarn Lilijana Grosek je opozorila na pomanjkanje kadra že v času epidemije. Zaradi tega so morali občasno skrajševati delovni čas nekaterih lekarn na posameznih območjih. Opaža, da se situacija po epidemiji ni umirila in pritisk na lekarne ostaja. »Zaposleni so zaradi naraščajočih psihofizičnih obremenitev pod vse večjim stresom in izčrpani. V lekarnah moramo opravljati dežurstva in nadomeščanja v drugih krajih, kar je za mnoge zelo obremenjujoče To dokazuje tudi vedno več bolniških odsotnosti v primerjavi s prejšnjimi leti. Primorani smo bili skrajšati delovni čas nekaterih lekarn, nekatere so krajši čas tudi zaprte,« je opozorila Lilijana Grosek. Farmacevti in Lekarniška zbornica Slovenije zato Ministrstvu za zdravje predlagajo naslednje ukrepe: -sprejetje normativov in zaposlitev vsaj 300 dodatnih magistrov farmacije,-zaposlitev dodatnih specialistov v lekarniški dejavnosti  in ureditev financiranja specializacij,-opredelitev vseh storitev, njihova umestitev v zdravstveni sistem in zagotovitev financiranja, saj mnogo teh sedaj izvajajo brezplačno,-uvajanje nove storitve za reševanje stisk pacientov in lekarniških farmacevtov pri razreševanju težav zaradi napak na elektronskih receptih (na primer podaljševanje terapije za kronične bolnike v skladu s strokovno presojo magistrov farmacije, kar v mnogih evropskih državah že poznajo),-uvajanje dodatnih storitev za varno uporabo zdravil, ki hkrati razbremenijo druge zdravstvene delavce:-pregled uporabe zdravil,-osebna kartica zdravil,-brezšivna skrb,-pomoč pri uvajanju nove terapije,-povečati obseg storitev kliničnih farmacevtov,-po vzoru naprednih držav EU uvesti storitve, ki pripomorejo k javnemu zdravju (cepljenje v lekarnah, promocija zdravja in testiranja),-uvajanje novih kompetenc za boljšo dostopnost in varno zdravljenje, V nasprotnem primeru bodo lekarne primorane k skrajševanju odpiralnih časov in zapiranju manjših lekarn, stiske pacientov pa bodo ostajale. V Sloveniji imamo 347 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili. Luka Perš  

Thu, 26. Jan 2023 at 10:42

105 ogledov

Gregor Ledinek postal gospodarstvenik Štajerske 2022
»Nagrade sem zelo vesel in sem ponosen nase in na svoje sodelavce, da smo iz družinske obrti zrasli v proizvajalca edinstvenih lesnoobdelovalnih strojev in linij na svetu. Pohvalimo se lahko z visoko stopnjo inovativnosti, predanosti in kakovosti. Pri svojem delu sledimo viziji postati inovator na globalni ravni in soustvarjati svetovne trende na področju lesno-obdelovalne industrije,« je poudaril Gregor Ledinek. Podjetje Ledinek že več kot 30 let s svojo strastjo do iznajdb in z naprednimi tehnologijami oblikuje svet lesa in nenehno povečuje obseg delovanja – prisotni so že v 55 državah po svetu. V zadnjih letih so poleg Urugvaja prodrli še v Kanado, Izrael, na Japonsko in Slovaško. Pohvalijo se lahko tudi s številnimi velikimi projekti v Nemčiji, Avstriji, Franciji, na Finskem, Švedskem in Češkem. Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik in Gregor Ledinek. (Foto: Ledinek) »Z našimi izdelki smo prisotni na vseh kontinentih globalnega trga in kot strokovnjaki za dovršeno ploskovno obdelavo masivnega lesa, skobljanje in profiliranje, dolžinsko spajanje in lepljenje lesa sprejemamo izzive sodobnega načina življenja. Nenehno se trudimo zagotavljati vrhunsko tehnologijo naših izdelkov od idejne zasnove ter konstruiranja do dobave in montaže opreme,« je še zaključil. Gregor Ledinek prejel nagrado Večerov gospodarstvenik Štajerske 2022. (Foto: Ledinek) Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini. Luka Perš
Teme
Juričove sumljive prigode Dean Jurič Dušan Ribaš Matjaž Hrovatin Darko Nezvatović Kavaški klan

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dean Jurič, OBALNI KRIMINALIST NA INTERVENTNEM DELU NA NPU SI LAHKO DOVOLI VSE! Nad novinarja Luko Perša poslal KRIMINALISTE!