Podpri delovanje neodvisnega raziskovalnega medija prava.si
NE BOJ, MESARSKO KLANJE ZA ZAPUŠČINO BORUTA ŠUKLJETA V POLICIJI!!!
Zakaj izbranec Tatjane Bobnar za mesto generalnega direktorja slovenske policije Boštjan Lindav ni dobil mandata? Odgovor je preprost. V ozadju poteka krvavi politični boj za zapuščino umrlega Boruta Šukljeta,dolgoletnega režiserja policijskih akcij.
prava .
Slovenija

Sobota, 3. december 2022 ob 12:15

Odpri galerijo

Boštjan Lindav, Borut Šuklje, Tatjana Bobna, Damir Črnčec, Boštjan Šefic (Foto: Posnetek zaslona- Vlada Republike Slovenije, Wikipedia, Hudo.si, STA)

Ali ste presenečeni glede zakulisnih igric v slovenski policiji? Notranja ministrica Tatjana Bobnar je kot pridna šolarka "počistila" 150 kadrov svojega predhodnika, ministra za notranje zadeve v zadnji Janševi vladi Aleša Hojsa. Pri tem ji je pomagal v.d. GPU Boštjan Lindav. Glej ga zlomka, za "nagrado" Lindav ni dobil mandata generalnega direktorja policije. Zakaj ne? Nič posebnega, v ozadju poteka "NE BOJ, MESARSKO KLANJE" za zapuščino letos umrlega po dolgotrajni bolezni "naravne smrti" Boruta Šukljeta. Nekdanji notranji minister v Drnovškovi vladi (1999-2000) in dolgoletni diplomat je bil tista oseba, ki je v ozadju sugeriral, dajal napotke medijem in sodelavcem organov pregona in bil osrednji režiser medijskih-policijskih akcij proti t.i. motečim poslovnim konkurentom njegovih naročnikov. Tako v gospodarstvu kot v politiki. V osrednjih vlogah se pojavljajo po informacijah Požareporta in Dnevnika sedanja piarovka Gibanje Svobode Vesna Vukovič, državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec in neformalni svetovalec za varnost predsednika vlade Roberta Goloba Miloš Njegoslav Milović. Časnik Delo pa že namiguje, da bi bil lahko naslednik Bobnarjeve Boštjan Šefic, dolgoletni prvi operativec Boruta Šukljeta. Spletni medij Domovina pa namiguje na Damira Črnčeca. Vse kaže, da hoče obalno omrežje grobarja dela slovenskega pomorstva panično na novo postaviti svoje omrežje z kadri, ki so sedaj obljubili zvestobo njim.  

Takoimenovana slovenska tranzicijska levica ne more iz svoje kože. Levosredinska vlada pod vodstvom Roberta Goloba bi morala z lahkoto odvoditi sedanji mandat vlade do 2026. Stranka Gibanje Svoboda ni enotna stranka, ampak je nastala kot produkt starih levih političnih strank ter različnih struj s področja gospodarstva, sodstva, tožilstva in policije. Gibanje Svoboda ni nič drugega kot DEMOS, ki je klavrno propadel. Tako se bo v bližnji prihodnosti zgodilo tudi s Svobodo. 

Še več, kot smo v našem mediju že večkrat ugotavljali, so v stranki Gibanje Svoboda struje, ki že desetletja med sabo bijejo t.i. državljansko vojno. V njej se že desetletja spopadata t.i. obalna struja s prvim operativcem predsednikom Modre zavarovalnice Borutom Jamnikom in koroška struja starih obveščevalnih sil nekdanje službe državne varnosti sedaj že hudo dementnim Janezom Zemljaričem.

Če si želite predstavljati, kako funkcionirajo nekdanji pripadniki službe državne varnosti si poglejte srbsko serijo Tajkun in opazujte lik Balše. Lik Balša je vse tisto, kar poimenujemo pod izrazom vzporedni mehanizem. Balšo pa z lahkoto lahko zamenjate s slovenskim resničnostnim likom kot je Dragan Isajlovič, sedaj ponosni gradbinec novih nepremičnin v Ljubljani.

S to vojno enostavno t.i. večji del slovenske desnice nima nič. Razen tistih, ki pripadajo omrežju fantka vatikanskega kardinala Franceta Rodeta. Dobro veste, kdo so tile fantki na spomladanskem polu. Zelo dobro se ve kakšna je sprega med Rodetom in vsemogočim tožilstvom. Poznavalci pa zelo dobro vedo, kako "neodvisno" dela tožilstvo. 

Nekaj dni po zmagoslavju leve sredine na predsedniških volitvah in sedaj še na referendumu bi vsak pričakoval, da bodo vladali mirno in brez pretresov. Predvsem ob dejstvu, da so do njih servilni tudi večinski mediji v naši državi. A vse kaže, da gre spet za račun brez krčmarja.


				Vesna Vukovič in Damir Črnčec po informacijah Bojana Požarja rušita kar štiri ministre sedanje Golobove vlade. (Foto: Posnetek zaslona-Požareport)			Vesna Vukovič in Damir Črnčec po informacijah Bojana Požarja rušita kar štiri ministre sedanje Golobove vlade. (Foto: Posnetek zaslona-Požareport)

Dvojec Vuković-Črnčec želita spodnesti notranjo ministrico Tatjano Bobnar! Medija Požareport in Dnevnik prišla do podobnih imen, ki rušijo Bobnarjevo! Tatjana, si mogoče pozabila, kdaj si se zamerila obalnemu omrežju grobarja dela slovenskega pomorstva?!!!

Več slovenskih medijev je poročalo, da na zadnji seji vlade niso hoteli trenutnemu v.d. generalnega direktorja GPU Boštjanu Lindavu podeliti mandat generalnega direktorja GPU. Vzrok za to naj bi bil, da je sedanja ekipa notranjega ministrstva pod vodstvom nekdanje dolgoletne višje uslužbenke policije Tatjane Bobnar premalo odločna pri čiščenju nekdanjih policijskih in kriminalističnih kadrov iz pretekle Janševe vlade.

Janšo zelo radi etikirajo dominantni mediji s "fašistom" in "diktatorjem." Pa čeprav niti približno nikoli zares ni obvladoval policije, še manj pa je imel možnost nastavljati t.i. svoje kadre!!!

Vendar v obsežni izjavi ministrstva za notranje zadeve je jasno zapisano, da so prečistili z vsemi "problematičnimi" kadri t.i. nekdanje oblasti in jih odstranili z odločanja.

"Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije," je dejala sedanja notranja ministrica Tatjana Bobnar. Pri čemer pa z veliko verjetnostjo lahko zapišemo, da sploh ni lagala. Saj to obvladujejo postkomunistične struje tranzicijske levice. Najmanj pa politika.

Sama pa je tudi zatrdila, da so premestili znotraj policije že 150 kadrov, ki so jih nastavili v času zadnje Janševe vlade.


				V Petanovem Dnevniku razkrivajo podobne informacije kot jih je v preteklosti razkril Požareport. Nič, le Petanovi obalni obveščevalci so se znašli na stranskem tiru. (Foto: Posnetek zaslona- Dnevnik)			V Petanovem Dnevniku razkrivajo podobne informacije kot jih je v preteklosti razkril Požareport. Nič, le Petanovi obalni obveščevalci so se znašli na stranskem tiru. (Foto: Posnetek zaslona- Dnevnik)

V nadaljevanju pa je tudi povedala, da bo vztrajala z Lindavom kot svojim kandidatom za generalnega direktorja Policje. Ali bo v tej bitki zmagala Bobnarjeva, bomo videli.

Eden najbolje obveščenih novinarjev v državi Bojan Požar je v seriji člankov ( Izpoved specialca: Milović je žul, začeli smo na Catch the cash, za Jankovića ven metal Rogovce, a pri Golobu gre predaleč, Najbolj prikrivano ozadje Golobove vlade: Vojak, agentka pod krinko novinarke in specialec, Vodovodarji: Negola, Golobov neformalni svetovalec za varnost proti direktorju Sove, Kako si plačujejo novinarje: Golobovih 103 tisoč evrov samo za eno novinarko s portala Necenzurirano in Pri Golobovih hud boj za oblast: Vukovičeva in Črnčec rušita kar štiri ministre: Bobnarjevo, Loredana, Brežana in celo Kumra) razkril, kdo nosi hlače v Gibanju Svoboda.

Jasno je, da je to predvsem ena osrednjih dolgoletnih medijskih operativk Boruta Jamnika in nekdanja novinarka Dnevnika, Siola in Necenzurirano Vesna Vukovič, sedaj formalno zaposlena kot vodja stike z javnostjo v Gibanju Svoboda.

Poleg nje pa se v člankih Požarja kot osrednja protoganista pojavljata še Damir Črnčec in Miloš Njegoslav Milović. Vloga Milovića v Gibanje Svoboda je predvsem razjezila sedanjega predsednika UEFA Aleksandra Čeferina. To pa zaradi nerazščičenih računov med (postkomunističnimi strujami) Čeferinom in Milovićem v preteklosti.


				Neformalni svetovalec Roberta Goloba Miloš Njegoslav Milović ima še neporavnane račune s predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom. Na sliki s Tanjo Fajon, ko sta se skupaj potapljala še z Neformalni svetovalec Roberta Goloba Miloš Njegoslav Milović ima še neporavnane račune s predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom. Na sliki s Tanjo Fajon, ko sta se skupaj potapljala v skupini "dvajsetih" ljudi. (Foto: Prava.si)

Zanimivo je tudi to, da je Dnevnik v lasti poslovneža Bojana Petana( njegov poslovni imperij "za jajce drži" postkomunistična kolaterala zloglasnega sklada York)  v članku z naslovom Tatjana Bobnar vrgla rokavico Robertu Golobu novinarjev Zorana Potiča in Petra Lovšina  Kaj Golob "(ovi)" sporoča "(jo)" Bobnarjevi in policiji zapisali sledeča dejstva v obeh člankih.

"Po zamenjavi oblasti so v policiji zamenjali skoraj vse problematične policijske vodje in jih nadomestili s kompetentnimi kadri. Ukinili so tudi Hojsovo upravo avtocestne policije, števec vseh premestitev pa naj bi se bližal številki 150. Vedno več naših sogovornikov je tako prepričanih, da je v ozadju obračuna z Bobnarjevo in vrhom policije zgolj boj za vpliv na policijo in informacije, s katerimi razpolaga." (članek Tatjana Bobnar vrgla rokavico Robertu Golobu)

V nadaljevanju se razkrije ista informacija kot v člankih Bojana Požarja. Osrednji vpliv na aktualnega premiera slovenske vlade Roberta Goloba glede policijskih zadev imata Damir Črnčec, sedaj državni sekretar na Šarčevem ministrstvu za obrambo in neformalni svetovalec Goloba Miloš Njegoslav Milović. 

"Kot smo že poročali, so bili v policiji in njenem centru za varovanje in zaščito postavljeni pred dejstvo, kdo in kako bo varoval Goloba, pri čemer je morala policija vladi prepustiti policiste, ki jih je odbral vodja Golobove skupine, nekdanji specialec in Milovićev kolega Robert Kešpert," so zapisali v Dnevniku.


				Obalni kriminalist Dean Jurič in njegova hiša v Ankaranu. (Foto: Posnetek zaslona-Prava, Google maps, Youtube)

Obalni kriminalist Dean Jurič in njegova hiša v Ankaranu. (Foto: Posnetek zaslona-Prava, Google maps, Youtube)

Mogoče je na prvi pogled presenečenje, da se v člankih Dnevnika pojavljajo identična imena kot jih je prej v svojih člankih razkril Bojan Požar. V resnici ne. Le obalni obveščevalci Bojana Petana so se spet znašli na stranskem tiru v sedanji vladi Roberta Goloba ali pa jih takoj razkrijejo drugi osrednji slovenski mediji, če se dogovorijo za kakšno službo v (para) državnih podjetjih. 

Tudi v našem mediju smo že večkrat zapisali, kdo ima glavno besedo pri postavljanju ključnih kadrov v slovenski policiji, tožilstvu in sodstvu. V resnici gre predvsem za obalno omrežje grobarja dela slovenskega pomorstva. Se čudite, zakaj so v javnosti morali nekaterih resnih očitkov o njunem spornem delovanju očistiti tako sedanjega direktorja NPU Darka Muženiča in njegovega obalnega prijatelja in kriminalista Deana Juriča. 


				Boštjan Šefic se je v preteklosti zapletel v hud škandal na Sovi. Veljal je za prvega zaupnika Boruta Šukljeta. (Foto: Posnetek zaslona-Svet24 in RTV Slovenija)			Boštjan Šefic se je v preteklosti zapletel v hud škandal na Sovi. Veljal je za prvega zaupnika Boruta Šukljeta. (Foto: Posnetek zaslona-Svet24 in RTV Slovenija)

Boštjan Šefic, prvi operativec Boruta Šukljeta! Umrli diplomat in nekdanji notranji minister v Drnovškovi vladi po dolgi bolezni "naravne smrti" Šuklje bil dolgoletni režiser za specialne medijske-policijske akcije proti motečim igralcem slovenskega gospodarstva in politike!

Zanimivo, v članku z naslovom Kdo bo svetoval predsednici in kdo ne v časniku Delo z dne 3. decembra 2022 novinark Barbare Eržen in Suzane Kos je ob koncu članka zastavljeno vprašanje nekdanjemu svetovalcu za naciolano varnost Boštjanu Šeficu v kabinetu odhajajočega predsednika države Boruta Pahorja. Med drugim piše, da se Šefic v zakulisju pojavlja kot naslednik ministrice Bobnarjeve, a te izjave Šefic ni želel komentirati. Spletni medij Domovina pa namiguje, da bi lahko bil naslednik Bobnarjeve kar sam Damir Črnčec.

Mogoče je pa res čas, da se po dolgih letih razkrije, kdo je bil dlje časa angel varuh obalnih grobarjev na eni strani in  režiranje policijskih akcij na t.i. moteče akterje v slovenski politiki in gospodarstvu na drugi strani. Kdo je bila ta oseba? Letos umrli Borut Šuklje, nekdanji notranji minister v Drnovškovi vladi (1999-2000). Šukljetova smrt pa bi lahko dali v isto skupino "naravnih smrti in delovnih nesreč" kot so v preteklosti svojo življensko pot končali poslovneža Peter Rigl in Robert Rotar in kriminalist Simon Golub. 

Eden vidnejših operativcev Šukljeta je bil Boštjan Šefic. Z njim se je večkrat sestajal na različnih lokacijah po Obali. To nas niti ne čudi, če na kratko pogledamo kariero Boštjana Šefica.

Od leta 2000 je bil dlje časa zaposlen v Sovi in je skrbel za črni fond denarja SOVA-e v podjetju Webs. Zaradi tega se je pred leti znašel v hudi aferi. Kasneje je s Sove odšel v službo nekdanjega agenta SDV Zorana Debeljaka v podjetje ECOSEC, poslovno svetovanje, d. o. o.

Od leta 2013 do 2020 pa se je gibal na različnih položajih po ministrstvih. V preteklosti je Svet24 v članku z naslovom   Utrujen kakor Šefic: njegova tajna preteklost novinarja Simona Rojca zapisali, da Šefic velja za odličnega prijatelja nekdanje premierke, sedaj morebitne bodoče ministrice v Golobovi vladi Alenke Bratušek in nekdanjega krta stranke SAB Iztoka Puriča. Sedaj so se spet vsi znašli v stranki Gibanje Svoboda. Naključje?!!!

Šefic je bil državni sekretar na notranjem ministrstvu od leta 2013 do 2018. V času obrambne ministrice Katičeve v Šarčevi vladi je bil od septembra 2018 do do marca 2019 njen svetovalec. V aprilu 2020 pa je v tretji Janševi vladi prevzel naloge sekretarja v kabinetu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za področje problematike migracij. Novembra 2020 pa je postal svetovalec za nacionalno varnost pri predsedniku države Borutu Pahorju.


				Foto: Prava.si			Foto: Prava.si

V preteklosti "prijatelji", sedaj smrtni sovražniki! Vse le zato, kdo bo zmagovalec Šukljetove zapuščine!!

V enem izmed naših člankov smo razkrili, kdo so ključni strici t.i. nečakov sedanje Golobove vlade (DOSJE STRICI NEČAKOV GOLOBOVE VLADE: Razkrivamo strice Požarjeve sedmerice, ki vladajo s slovenskimi MILIJARDAMI!!!). Kot se dogaja poslednja bitka na področju upravljanja z milijardami v lasti slovenskih (para) državnih družb, se isto dogaja na področju policije.


				Foto: Prava.si

Foto: Prava.si

Potrebno je vedeti, da so v preteklosti bili v simetriji moči slovenske policije, tožilstva in sodstva povezani nekdanji agenti SDV, omrežje grobarja dela slovenskega pomorstva in vatikanski vpliv kardinala Rodeta predvsem na slovensko tožilstvo. Težava je nastala, ker se je z zmago Gibanje Svoboda popolnoma izgubila moč nekdanjih fantov službe državne varnosti. Okrepili pa sta se predvsem obe drugi struji. Niti ena od njih ne mara liderja desnice Janeza Janšo, ker je preko Boruta Petka pod prevelikim vplivom Boruta Jamnika. Zato vas naj ne čudijo zadnje poteze stranke Nova Slovenija.


				Borut Šuklje. (Foto: Posnetek zaslona-Blog Boruta Šukljeta)

Borut Šuklje. (Foto: Posnetek zaslona-Blog Boruta Šukljeta)

Kaj se sedaj dejansko dogaja? Nič posebnega, le to, da v živo spremljamo "NE BOJ, MESARSKO KLANJE" za postkomunistično nasledstvo Boruta Šukljeta. V razvejani mreži Boruta Šukljeta se pojavljajo tako imena nekdanjih predsednikov/ podpredsednikov Odvetniške zbornice Slovenije (predvsem tistih, ki so bili poslovno povezani z obalnima podjetjema Splošna plovba in Luka Koper), odvetnikov vidnih političnih predstavnikov na t.i. levici in desnici, vidnih policijskih funkcionarjev v oddelkih za gospodarski kriminal, pranje denarja na GPU in "medijskih morilcev" v osrednjih slovenskih medijih. Nič, en odvetnik (ica) pa je tudi zaradi brezveznega FUKANJA zakuhal(a) padec ene izmed slovenskih vlad v preteklosti. Jebiga, se zgodi!!!

Težava se je zgodila, da je "nenadoma" Šuklje po dolgotrajni bolezni umrl "naravne smrti." Z drugimi besedami, trenutnim akterjem se je ponudila življenjska priložnost za zasedbo prestola. Seveda kot v vsaki zgodbi v bitki za prestol se je tudi tukaj zgodilo, da naslednik noče biti eden, ampak jih hoče biti več. Podobno kot se je dogajalo po nenadni "naravni smrti" Petra Rigla.


				Tudi poslovnež Robert Rotar je umrl sumljive smrti. (Foto: Posnetek zaslona-Nova24tv)

Tudi poslovnež Robert Rotar je umrl sumljive smrti. (Foto: Posnetek zaslona-Nova24tv)

Potrebno je vedeti, da prestolonaslednik lahko postane nekdo iz Obale oz. tisti, ki bo vestno izpolnjeval ukaze omrežja grobarja dela slovenskega pomorstva. Eden osrednjih igralcev tega omrežja je nekdanji vodja SK PU Koper Ljubo Volmut. Njegova dolgoletna protežiranca sta trenutni manj sposobni in konfliktni direktor NPU Darko Muženič in po  neuradnih, a zanesljivih informacijah Nova24tv sveža delovna interventna pomoč na NPU obalni kriminalist Dean Jurič. NPU in vodstvo policije pa te informacije do sedaj še nista zanikala.


				Poslovnež Peter Rigl je Poslovnež Peter Rigl je " umrl naravne smrti." Nekaj dni oz. en dan pred smrtjo je bil pri zdravniku. Izvidi so pokazali, da je popolnoma zdrav. Naslednji dan je umrl med partijo golfa zaradi "posledic zastoja srca." To se je zgodilo leta 1999. (Foto: Posnetek zaslona- Finance)

Ne smemo niti pozabiti niti na nekdanjega pretendenta za prestol SDS, ki se je preveč približal Urški. Po informacijah Bojana Požarja pa je Črnčec s svojimi prebranimi ciljnimi podatki navdušil tudi trenutnega naivnega predsednika vlade Roberta Goloba.

Za Črnčeca se ve, kar smo v našem mediju že večkrat zapisali, da se je v mandatu Šarčeve vlade spustil v vojno z grobarjem slovenskega gospodarstva v podobi modrega dečka z Dunajske 119 v Ljubljani. Seveda neuspešno, ker je prehitro odnehal!!! Črnčec pa je po porazu zmotno spoznal, da je bolje z Obalo sodelovati kot pa iti z njo v brezpredmetno vojno. Kaj se sedaj dejansko dogaja? Nič posebnega, le to, da v živo spremljamo "NE BOJ, MESARSKO KLANJE" za nasledstvo vpliva na policijo Boruta Šukljeta. Po vzoru vojne, ki še traja za prevzem vpliva v gospodarstvu in energetiki Petra Rigla. Prav Rigl je bil tvorec elektro lobija v naši državi.

V času epidemioloških razmer v zadnji Janševi vladi pa je potekala tudi t.i. načrtna spreobrnitev Črnčeca v poslušnega izvajalca nalog obalnega omrežja grobarja delnega slovenskega pomorstva.

Po zelo zanesljivih informacijah se je Črnčec pol leta nahajal v eni izmed hiš v naselju Jagodje blizu Izole. Še več, prebival je v objektu, katerega je bil lastnik eden izmed izvršnih direktorjev DUTB-a Aleksander Lozej. Lozejeva žena pa je seveda sodnica v Kopru. Poznavalci vedo o njenem sojenju veliko povedati.


				Tudi kriminalist Simon Golub je umrl v Tudi kriminalist Simon Golub je umrl v "delovni nesreči."(Foto: Posnetek zaslona-Dnevnik)

Zato nas ne smejo presenetiti informacije zaradi nepodaljšanja mandata sedanjega v.d. direktorja GPU Boštjana Lindava. Spoštovani državljani, ste že pozabili, da sta Lindav in Tatjana Bobnar v preteklosti dolgo desetletje zasedala pomembne vodilne funkcije v slovenski policiji? Vprašajte se, v imenu koga?

Vse bolj se dozdeva, da sta Bobnarjeva in Lindav bili le še eni figuri v preteklih režijskih policijskih akcijah Boruta Šukljeta. V resničnem življenju ali pa v hollywoodskih filmih in serijah se dogaja vedno en in isti modus operandi. Po smrti mafijskega šefa v krvavem boju njegovi nasledniki velikokrat počistijo za njegovimi najožjimi sodelavci.

Zelo verjetno je, da hoče Šefic v ozadju svojega novega pridobljenega položaja odstraniti Bobnarjevo, Lindava ter še druge igralce v policiji, ki predstavljajo brez svojega mesije potencialno nevarnost kot sneta sekira.


				Boštjan Lindav, Borut Šuklje, Tatjana Bobna, Damir Črnčec, Boštjan Šefic (Foto: Posnetek zaslona- Vlada Republike Slovenije, Wikipedia, Hudo.si, STA)			Boštjan Lindav, Borut Šuklje, Tatjana Bobna, Damir Črnčec, Boštjan Šefic (Foto: Posnetek zaslona- Vlada Republike Slovenije, Wikipedia, Hudo.si, STA)

Na koncu bomo z veliko žalostjo ugotovili, da ne gre za nič drugega; kako najbolj učinkovito obdržati protipravno pridobljene premoženjske koristi in njihovo davčno učinkovito repatriacijo iz davčnih oaz v Slovenijo. Policija ni v lasti t.i. levih in desnih kot pravi Bobnarjeva. V tridesetih letih pa je že vsem jasno, da gre za spopad postkomunističnih kriminalnih struktur za prevlado v policiji. Nič, čaka nas NE BOJ, MESARSKO KLANJE!!!

P.S: Kaj bosta v tej situaciji naredila tandem Gregor Golobič in Bojan Petan? Ali imata sploh še kaj prave moči!!!

Luka Perš

  

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 26. Jan 2023 at 12:02

135 ogledov

Ledinek v Avstriji zaključuje enega najbolj inovativnih projektov za proizvodnjo križno lepljenih plošč
Podjetje Ledinek je zaključilo s postavitvijo proizvodnega obrata pri dolgoletnem partnerju Mosser Leimholz v Avstriji. Zanje so izdelali linijo za proizvodnjo CLT plošč standardnega formata 125 centimetrov. »Postavili smo proizvodni obrat, sedaj je na vrsti programiranje, medtem pa stranka že nestrpno pričakuje prve izdelane plošče,« je dejal vodja prodaje pri podjetju Ledinek Robert Mlinarič. Inovativno tradicionalno podjetje Mosser Leimholz je začelo pionirsko naložbo in naročilo celotno linijo za proizvodnjo križno lepljenega lesa. V obratu Randegg bo nova proizvodna linija začela delovati letos, proizvodna zmogljivost bo 55.000 m³ na leto in bo odprla 35 novih delovnih mest. »Linija je plod inženiringa, ki združuje ključne stroje za obdelavo lesa v celovito proizvodnjo linijo. Imajo lastno žago in s tem popoln nadzor nad kakovostjo surovine,« še pravi Mlinarič.  V obratu Randegg bo nova proizvodna linija začela delovati letos, proizvodna zmogljivost bo 55.000 m³ na leto in bo odprla 35 novih delovnih mest. (Foto: Ledinek) Mosser Leimholz bo izdeloval CLT elemente za stene in strope pod blagovno znamko Mosser CLT. S tem se bodo usmerili v dobavitelja celostne ponudbe konstrukcijskega lesa. Pri izbiri dobavitelja za linijo CLT se je lastniško vodeno družinsko podjetje oprlo na najnovejša dognanja in tehnične standarde v industriji. Ravno zaradi teh odlik je bil Ledinek izbran kot glavni dobavitelj, kjer so bile odločilne bogate izkušnje s sistemi CLT. »Prepričani smo v inovativen pristop in skladen koncept sistema,« pravi lastnik in direktor mag. Reinhard Mosser.   Podjetje Ledinek je zaključilo s postavitvijo proizvodnega obrata pri dolgoletnem partnerju Mosser Leimholz v Avstriji. (Foto: Ledinek) Ledinek je postavil celotno opremo za skobljanje in sortiranje posušenega lesa in predajo formatiranih in brušenih CLT elementov na CNC obdelovalne centre – vključno z računalniškim sistemom za vodenje proizvodnje X-Lam Manager. Proizvodnja je zasnovana tako, da je vhodna kakovost surovine skrbno pregledana. Nato potuje naprej v proizvodno linijo za nadaljnjo predelavo, kjer elektronski skener določi kvaliteto in izrez napak. Zmogljiva linija za vzdolžni spoj Kontizink H4000 spoji deske v do 14 metrov dolge lamele. Iz sušilnega zalogovnika gredo lamele skozi skobeljnik v stroj za širinski spoj Z-Press, ki zagotavlja zrakotesnost in večjo zmogljivost stiskanja na stiskalnici XM-Press. Enoslojne lepljene lesene plošče se uporabijo za vzdolžne in prečne sloje CLT plošč. »Te plošče se v naši novi XM-Press stiskalnici sprešajo v do 14 metrov dolge CLT elemente. Končni skobeljnik Superles 1300 8V pa omogoča vrhunsko 4-stransko obdelavo in brušenje ene vidne površine,« še dodaja Mlinarič. Mosser Leimholz bo izdeloval CLT elemente za stene in strope pod blagovno znamko Mosser CLT. (Foto: Ledinek) Skupina podjetij Mosser je bila ustanovljena leta 1924. Danes je visoko-tehnološko podjetje za lepljen in žagan les z 225 zaposlenimi na treh lokacijah v Spodnji Avstriji. S približno 60- odstotnim deležem izvoza se je razvil v izjemno uspešno podjetje. V preteklih letih je dozorela odločitev o dopolnitvi že tako velikega asortimana masivnih konstrukcijskih sistemov, ki je sedaj realizirana. Ledinek je postavil celotno opremo za skobljanje in sortiranje posušenega lesa in predajo formatiranih in brušenih CLT elementov na CNC obdelovalne centre – vključno z računalniškim sistemom za vodenje proizvodnje . (Foto: Ledinek) Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 11:26

129 ogledov

Kar 86.209 oddanih glasov javnosti je odločilo, kdo so “Best Of Ljubljana”
Mednarodni medij In Your Pocket je že 12. leto organiziral vox populi raziskavo za najboljše ponudnike od najboljših, kar nudi čudovita prestolnica Slovenije, Ljubljana, v sklopu glasovanja »Best of Ljubljana«. Prepoznali jih boste tudi po sveži rdeči oznaki z letnico 2023. Ljubljana vsako leto postaja bolj dinamično in svetovljansko mesto, kjer se srečajo ljubitelji zanimivih doživetij, kulture in kulinaričnih presežkov. Vse več ponudnikov storitev si s trudom, delom in dosežki, ki jih prepoznajo tudi tuji popotniki in mediji zvišuje ugled, nadaljuje s svojo tradicijo, ki je vse bolj cenjena tudi med domačimi gosti, ki so pregovorno še bolj zahtevni kot tuji. Glam Squad Burlesque. (Foto: “Best Of Ljubljana” 2023) 6 kategorij, 50 zmagovalcev in skoraj 500 priporočenih ponudnikov po mnenju javnosti Mednarodno uredništvo medija In Your Pocket je pripravilo nabor kategorij in predlogov ponudnikov za glasovanje po posameznih sklopih, s katerimi bralcem olajšajo izbiro. Nabor ponudnikov je združeval tiste, ki so med domačimi in tujimi obiskovalci prestolnice izredno zanimivi, prepoznani in visoko cenjeni. Takšen nabor ponudnikov obiskovalcem prestolnice tudi sicer olajša izbiro, ko iščejo točno določene ponudnike storitev in se želijo odločiti za preverjeno odlične. Mednarodna skupina APA - Anamarija Hribernik, Pablo, Ariel in Pavel. (Foto: Best of Ljubljana 2023) Uredništvo medija je celotno ponudbo razdelilo v 6 kategorij, le-te pa nadalje razdelalo v 50 podkategorij. Glasovanje je potekalo na uradnem portalu In Your Pocket med oktobrom in decembrom. Ponudba mesta Ljubljana je zajemala izbor v sklopu kulturnih, nakupovalnih in aktivnih doživetij, kavarniške ponudbe, vse vrste kulinaričnih izkušenj od poulične prehrane, najboljše pice in burgerja vse do veganske in vegetarijanske ponudbe in najboljšega chefa.  Na dogodku v Mladinskem gledališču smo uživali v podelitvi in pestrem programu z mednarodno priznanim avtorjem John Wiliam Bills-om, Nikom Slavičem, glasbeno skupino APA ter Glam Squad Burlesque plesnimi točkami. Po podelitvi se je druženje in mreženje med zmagovalci in finalisti nadaljevalo v Publika baru.  Kdo so torej najboljši od najboljših, koga je javnost nagradila s priznanjem in nazivom BEST OF LJUBLJANA 2023? NAJBOLJŠA KULTURNA DOŽIVETJA Najboljši muzej / Best Museum: City Museum Ljubljana / Mestni muzej LjubljanaNajboljša galerija / Best Gallery: Cukrarna Gallery / CukrarnaNajboljši letni kulturni dogodek / Best Annual Events: Ana DesetnicaNajboljši med gledališko in uprizoritveno umetnostjo / Best Theatre & Performing Arts: Kino ŠiškaNajboljše med Plečnikovimi stvaritvami / Best of Plečnik culture: Plečnik House / Plečnikova hiša Najboljša doživetja v Ljubljani v letu 2023. (Foto: Best of Ljubljana 2023) NAJBOLJŠE KAVARNE Najboljša kavarna / Best Cafe: ČopomanaNajboljši sladoled / Best ice cream: VigoNajboljše sladice / Best desserts: ČopomanaNajboljša kava / Best Specialty Coffee Places: STOWNajboljša kavarna s teraso / Best cafe terraces: Vrt Lit:  NAJBOLJŠE RESTAVRACIJE V LJUBLJANI Najboljša slovenska restavracija / Best Slovenian Restaurant: Ošterija Pr' NoniNajboljša restavracija za poslovno kosilo  / Best for Business Lunch: CuboNajboljša picerija v Ljubljani in okolici / Pizza around Ljubljana: VeraceNajboljša picerija v starem mestnem jedru / Pizza Old Town: Pop's Place PizzaNajboljši burger / Best Burger: Hood BurgerNajboljša veganska restavracija / Best Vegan Restaurant: Barbarella Juice bar and Bistro BTCNajboljši ponudnik svetovne kuhinje / Best of World cuisine: Cantina MexicanaNajboljša azijska restavracija / Best of Asian cuisine: SushimamaNajboljša poulična hrana / Best of street food: Olimpija BurekNajboljša balkanska kuhinja / Best of Balkan food: ČadNajboljša gostilna v okolici Ljubljane / Gostilna around Ljubljana: Gostilna Pr Kopač Najboljši kuharski mojster / Best Chef: Igor Jagodic, restavracija StrelecNajboljša brezglutenska restavracija / Gluten free restaurant: Dežela okusov Najboljša picerija v vzhodni Evropi/Oldest Pizzeria in East Europe: Parma NAJBOLJŠI SHOPPING V LJUBLJANI Najboljši modni butik / Best of Fashion Boutique: IKONA LjubljanaNajboljši nakupovalni center / Best of Shopping center: AlejaNajboljša prodajalna s konceptom in z darili / Best of Concept & gift stores: 1001 darNajboljša prodajalna za dom in dizajn / Best of Home & Design stores: Steklarna RogaškaNajboljša kulinarična prodajalna / Best of Culinary shops: Piranske solineNajboljša prodajalna z nakitom in dodatki / Best of Accessories & Jewelery: MalalanNajboljša globalna blagovna znamka / Best of Global brands: Max MaraNajboljša prodajalna z oblačili iz druge roke / Best of 2nd Hand & Vintage: 2nd Chance in HumanaNajboljša nepremičninska agencija / Best of Real estate: Stoja Trade in Ljubljanske nepremičnine Najboljše restavracije v Ljubljani. (Best of 2023) NAJBOLJŠE NOČNO ŽIVLJENJE Najboljši bar / Best bar: Captain's CabinNajboljši pub / Best pub: Cutty SarkNajboljši lounge bar / Best lounge bar: Kolibri Cocktail BarNajboljši vinski bar / Best wine bar: Dvorni bar & Šuklje wine barNajboljši glasbeni dogodki v živo / Best of live music events: Kino ŠiškaNajboljši klub / Best club: K4Najboljše iz Metelkove / Best of Metelkova: Gala HalaNajboljši hotelski bar / Best of hotel bar: Hotel Union KavarnaNajboljše za nočne zabave / Best of Late Night Fun: Biljardna Hiša NAJBOLJŠA  DOŽIVETJA V LJUBLJANI Najboljše aktivnosti na prostem v Ljubljani / Best Outdoor Activity in Ljubljana: ZOONajboljše notranje aktivnosti v Ljubljani / Indoor Fun in Ljubljana: Bankarium - Slovenian Banking Museum / Bankarium – Muzej bančništva SlovenijeNajboljši izleti in doživetja / Best tours & experiences: Ljubljana Castle TourNajboljše doživetje na reki Ljubljanici / Best of Ljubljanica river experience: Ladjica BarjankaNajboljše doživetje obrtniških rokodelcev (izbor Turizem Ljubljana) / Artisan Handicraft Experiences (by Turizem Ljubljana): A printmaker for a day / Tiskar za en dan – TiporenesansaNajboljša zanimivost v Ljubljani / Attraction in Ljubljana: Odprta KuhnaNajboljši izlet v Ljubljanski regiji / Trips in Ljubljana Region: Velika Planina (Kamnik)Najboljši SPA in masažni salon / Best SPA & Massage: Club Victoria Foto: Best of Ljubljana 2023 Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 11:12

103 ogledov

Poučne delavnice v Alpskem smučarskem muzeju Elan v Begunjah
»Plazovna varnost je sestavljanka, ki jo začnemo graditi s spremljanjem vremena, branjem plazovne napovedi, odločitev glede ture, z možnostjo različnih verjetnosti in prilagajanja na turi,« je pojasnil gorski vodnik z mednarodno licenco in eden največjih strokovnjakov za plazovno varnost Rok Zalokar na prvi snežni učilnici v Alpskem smučarskem muzeju Elan. Če se odpravite na pohod ali smučanje v zasnežene gore, vam bodo v primeru plazu življenje rešili plazovni trojček in nahrbtnik z zračno blazino. V Alpskem smučarskem muzeju Elan prirejajo mesečne izobraževalne dogodke Večeri z razlogom, kjer obiskovalcem predstavljajo Elanove ambasadorje in njihovo strokovno znanje. Namen dogodka je med drugim tudi druženje in izmenjava izkušenj. Slušatelji imajo možnost pridobiti odgovore na vprašanja s področja smučanja, alpinizma, varnosti v gorah, izbire primerne opreme in mnogo drugih dejavnikov, ki nas pripravijo na varen začetek aktivnosti. Poleg strokovnih predavanj v Alpskem smučarskem muzeju Elan organizirajo tudi dogodke za najmlajše, kjer preko igre, učne poti in pravljic, otrokom predstavijo varno in zabavno gibanje v gorah in na smučišču, saj se učenje bontona gibanja v gorah začne že pri najmlajših.  Tokratna tema so bili plazovi, ki so le ena izmed nevarnosti pozimi v gorah, saj je snežna podlaga nepredvidljiva in lahko presenetijo tudi najbolj izkušene. »Plazovna varnost je veščina, ki zahteva leta izkušenj in trezno presojo,« pravi eden največjih strokovnjakov za plazovno varnost Rok Zalokar. Zato morate obisk gora skrbno načrtovati, natančno prebrati vremenske napovedi in plazovni bilten. »V njih se skrivajo opozorilni znaki, ki nam narekujejo primerno turo. Prav načrtovanje in izbira ture zahtevata izkušnje.« Strokovnjak za plazovno varnost Rok Zalokar. (Foto: Elan) Varno v gore s pravo opremo Med osnovno opremo spadajo plazovni trojček ─ lopata, sonda in plazovna žolna. »Statistika je pokazala, da ima zasuti pod plazom v prvih 15 minutah veliko možnosti za preživetje. Vsak deveti od desetih zasutih bo v tem času preživel, če mu omogočimo nemoteno dihanje in ni usodno poškodovan. Tukaj pride na vrsto omenjeni trojček, s katerim vas bodo dovolj hitro lahko rešili le prijatelji, ki bodo z vami na turi. Ko se namreč aktivira posadka Gorske reševalne službe, je velikokrat za zasutega že prepozno, brez opreme pa smo skoraj brez možnosti preživetja,« je pojasnil Rok Zalokar. Miselnost, da zadošča zgolj plazovna žolna je povsem napačna, saj lahko traja odkopavanje zasutega brez sonde in lopate tudi do dve uri. Zgolj izkušena in izurjena druščina prijateljev bo sposobna izvesti dovolj hitro in učinkovito reševanje, za katerega je potrebno veliko vaje, zato seveda priporočamo obisk kakovostne plazovne delavnice vsako leto v začetku zimske sezone. Izredno pomembno je znanje vseh udeležencev v skupini. Med osnovno opremo spadajo plazovni trojček - lopata, sonda ter plazovna žolna. (Foto: Elan) Življenje vam lahko reši tudi nahrbtnik z zračno blazino Če zaslišimo približevanje plazu, moramo na naramnici nahrbtnika za zaščito pred plazom, s potegom ročice aktivirati zračno blazino. Sledi napihovanje zračnih blazin, ki so različnih oblik in velikosti. Količina plina v blazinah nam v večini primerov pomaga ostati na površini plazu, kar pomeni veliko večjo možnost preživetja. Kljub vsemu vse »tehnološke igrače«, ki nam dajejo dodaten občutek varnosti, uporabnika dostikrat zavedajo v nepremišljeno tveganje. Predvsem pri prostem smučanju v bližini urejenih smučišč, kjer so tereni, ki jih izbiramo, dostikrat bolj izpostavljeni ─ skalne pregrade, strmi žlebovi, skalni osamelci, velike količine novozapadlega snega, zaradi katerih nam tudi zračne blazine ne pomagajo prav dosti. Nahrbtnik nam sicer pomaga ostati na površini, plazovina pa nas velikokrat odpelje v terenske pasti, kjer tudi nahrbtnik nima več svoje moči. Uporabnik se lahko zaradi padca ali udarca v zapreke na terenu (skale, drevje) tudi usodno poškoduje. Kot je rekel gorski vodnik in strokovnjak za varnost v gorah Werner Munter: »Visoka tehnologija, malo pameti ─ trend modernega življenja.«  Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. V 12. letih svoje kariere je izoblikoval edinstveno enodnevno Plazovno delavnico, v kateri so združene terenske izkušnje in sodelovanje s strokovnjaki celega sveta. Na predavanju so našli koristne informacije tako izkušeni snežni mački, kot tudi popolni začetniki, saj je poznavanje snežne odeje ključno redno obnavljati. Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. (Foto: Elan) Večeri z razlogom: DOGODKI V MUZEJU  Sreda, 8. februar – Prešernov dan - prost vstop 11:00 Elankova pustolovščina – spoznavanje smučarskega sveta skozi vodeno učno pot 16:00  Zgodbe tovarne Elan – vodstvo po razstavi  Sreda, 22.2., ob 18:00 Večeri z razlogom: S pravo smučko v gore. Predava: Julijan Perič  Sobota, 18. februar, 11:00 Zgodbice z gore – pripovedovanje za otroke Spoznavanje gora s pomočjo pravljic in igre. 18.3. 2023, ob 11:00 Zgodbice z gore – pripovedovanje za otroke. Spoznavanje gora skozi igro in pravljice.  29.3.2023, ob 18:00 Večeri z razlogom: Triglavska magistrala. Predava: Tina di Battista   Zalokar je dolgoletni IFMGA gorski vodnik in inštruktor. (Foto: Elan) O Elanu Elan je dolgoletni proizvajalec smuči iz slovenskih Alp s skoraj 80. leti izkušenj v oblikovanju in izdelavi najboljših smuči na svetu za prijatelje in družine, ki uživajo v smučanju in si želijo zabave in dobrih časov v gorah. Nagrade na testih in priznanja za oblikovanje leto za letom pričajo, da inovativni produkti odražajo tradicijo blagovne znamke in zavezo ne le izdelovanju smuči, ampak izdelovanju boljših smuči, ki smučarjem prinašajo nepozabne trenutke v gorah. Za več informacij obiščite https://www.elanskis.com. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 10:56

121 ogledov

Podjetje Marmor Hotavlje ima več kot 300-letno tradicijo
V enem od najstarejših družinskih podjetij v Sloveniji se lahko pohvalijo z bogato tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov in storitev ter edinstvenostjo, s katerim so se razvili v vodilno podjetje za rešitve v kamnu na svetu. Družinsko podjetje opremlja megajahte, hiše, rezidence, hotele itd. Prav tako izdelujejo unikatno pohištvo in ekskluzivne izdelke za ameriško podjetje MillerKnoll, ki je eden večjih trgovcev s pohištvom na območju Severne Amerike. Hotaveljski kamnoseki dosegajo vrhunsko kombinacijo moderne tehnologije in ročne kamnoseške obrti, s čimer naredijo izdelek popoln do najmanjših detajlov. Njihova uspešnost se kaže predvsem pri delovanju na najbolj luksuznih projektih po celem svetu, kjer sodelujejo z uveljavljenimi ter znanimi osebnostmi, arhitekti in oblikovalci. V podjetju so že od nekdaj vodilni na različnih področjih in konstantno premikajo meje kamna. Poudarjajo, da se je treba nenehno razvijati, slediti trendom in biti v koraku s časom ter neprestano širiti segmente in delati z novimi materiali. »Nadaljevati 300-letno tradicijo je pomemben mejnik, saj to ni samoumevno. Ključna stvar za obstoj podjetja s tako dolgo zgodovino so vrednote. V našem podjetju dajemo velik poudarek na povezanosti, medsebojnem spoštovanju in timskem delu. Stremimo k temu, da spoštujemo naše temelje, material, ljudi, okolje in lokalno skupnost, ki so nam pomagali na dolgi poti do uspeha,« menita izvršna direktorja Damijan Selak in Tomaž Selak, dodajata pa: »Sledimo tudi vrednotam zanesljivosti, poštenosti, odgovornosti in pripadnosti. Pri svojem delu, ki ga opravljamo s srcem in ljubeznijo do kamna, pa upoštevamo tudi načela kakovosti, unikatnosti in inovativnosti. Čutimo, da smo vsi del te zgodbe, kjer vsak izmed nas opravlja zelo pomembno delo. Pomembno se nam zdi, da se vsak posameznik ujame z vrednotami in načinom življenja v podjetju.« Danes so eden najbolj razvijajočih se podjetij, ki zaposluje skoraj 200 zaposlenih. Pod eno streho vključujejo širok nabor poklicev, kot so strojniki, gradbeniki, kamnoseki, arhitekti, mizarji, tehnologi, tehnični risarji, strojni (CNC) operaterji, nabavniki, logistiki, prodajniki, razvojniki, kalkulanti, orodjarji, koordinatorji, vodje projektov ali objektov. »Stremimo h kadru, ki je odgovoren in z nami deli osnovne vrednote družinskega podjetja, ki ga živimo na vsakem koraku delovanja. Skušamo spremljati vsakega zaposlenega na njegovi poklicni in družinski poti. Prednost pri zaposlitvi dajemo tistemu, ki si želi dela, najbolj pomemben pogoj za to pa je odnos do dela in želja po učenju,« oriše Tomaž Selak. Damijan Selak dodaja: »Vsakemu, ki se zaposli pri nas, dodelimo mentorja. S tem olajšamo prenos znanja in izkušenj, lažji vklop v delovno okolje ter usmerjanje pri delu ne glede na zasedeno delovno mesto. Omenjeno je zelo pomembno za neprekinjen delovni proces, prenos znanja in za rast podjetja. Omogočamo tudi možnosti za napredovanje, nadgradnjo znanja ter prehajanje med delovnimi mesti.« Dolgoletni direktor in solastnik Branko Selak s svojima sinovoma Damijanom in Tomažem Selakom . (Foto: Marmor Hotavlje) Ob častitljivem jubileju je svoje spomine delil tudi dolgoletni direktor in solastnik Branko Selak, ki je družinsko podjetje predal svojima sinovoma. »Ponosen sem na to, da moja sinova uspešno ohranjata družinsko tradicijo, saj nas bogate izkušnje in znanje postavljajo v sam vrh kamnoseških podjetij na svetu. V 80-ih letih se je pri nas zgodil velik tehnološki premik z uvedbo prvega računalniško vodenega stroja CNC v kamnoseštvu na svetu. Prvi smo imeli linijo tankih ploščic iz kamna, kar je bila takrat revolucija, danes pa proizvajamo kamnite izdelke, kjer je lahko debelina kamna na posebnih panelih tudi samo nekaj milimetrov. Druga prelomnica je bila leta 1995, ko smo dobili delovna dovoljenja za izvajanje del na avstrijskem trgu, ki je bil takrat za tuja podjetja praktično nedostopen. Kamnolom podjetja Marmor Hotavlje. (Foto: Marmor Hotavlje) Vgradili smo več kot 30.000 m2 fasade in 10.000 m2 notranjih tlakov v poslovno-upravni stavbi podjetja Wienerberger na Dunaju. Tretji mejnik je bil prodor v jahtni svet, ko smo konec 90-ih in začetek leta 2000 delali prvo luksuzno križarko na Norveškem, ki je imela 146 lastniških apartmajev. S tem projektom smo vstopili na jahtni segment, na katerem smo danes tudi najmočnejši. Četrta prelomnica se je zgodila leta 2002, ko smo v močni konkurenci 38-ih ponudnikov dobili projekt cerkve Svetega Save v Beogradu, ki je največja pravoslavna cerkev na svetu.« Uspešno delovanje v nišnem segmentu kamnoseštva jim omogočajo inovativne rešitve in najnovejša tehnologija. Projekti, način dela in ljudje jih delajo unikatne. Vsak projekt je nekaj povsem novega in drugačnega. Najbolj ponosni so na projekte, pri katerih opremljajo luksuzna plovila in notranjost ali zunanjost privatnih rezidenc ter stanovanj, izdelujejo unikatno pohištvo ter umetniške skulpture in fasade. Pri delu dajejo velik poudarek trajnostnemu odnosu do narave ter vpetosti v lokalno okolje. Strankam lahko ponudijo vse vrste naravnega kamna, od marmorjev, granitov, kvarcitov, apnencev, peščenjakov ter do poldragih kamnov. Na željo stranke lahko zagotovijo vse vrste kamnov. Lanska bronasta gazela, podjetje Marmor Hotavlje, išče skrito lepoto v kamnu že vse od leta 1721. Pohvalijo se lahko z več kot 70-letno tradicijo obdelave kamna, vrhunsko kakovostjo izdelkov ter storitev in edinstvenostjo v panogi, kjer delujejo. Pri delu so opremljeni z najsodobnejšo opremo za razrez in oblikovanje kamna. Imajo tudi razvejano nabavno mrežo, ki jim omogoča zelo raznolik nabor kamnov, ki ga lahko v Slovenijo pripeljejo iz celega sveta. Delajo s svetovno znanimi in uveljavljenimi arhitekti, oblikovalci in znanimi osebnostmi, opremljajo luksuzne jahte, izvažajo butično pohištvo v Ameriko in sodelujejo pri odmevnih projektih doma in v tujini. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 10:48

122 ogledov

Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na hudo pomanjkanje strokovnega kadra in povečan pritisk na lekarne
Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na povečan pritisk na lekarne in strokovne lekarniške delavce ter hudo pomanjkanje strokovnega kadra v javnih in bolnišničnih lekarnah. »Pozivamo Ministrstvo za zdravje, da lekarniška dejavnost nujno potrebuje dodaten kader. Hkrati si želimo, da bi bilo naše delo ustrezno ovrednoteno, saj farmacevti zaradi povečanih obremenitev odhajajo na druga delovna mesta,« je dejala predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič. Lekarne in magistri farmacije so neposredno dostopni zdravstveni strokovnjaki praktično vse dni v letu. Zato se pacienti nanje obračajo s številnimi stiskami in težavami, kar je pogosto posledica nedostopnosti drugih zdravstvenih delavcev in dejstva, da mnogi pacienti niso vešči novih načinov dostopa do zdravstva. »Naročanje receptov na daljavo ima za posledico mnoge napake v predpisu receptov. Magister farmacije porabi veliko časa, da težave razreši, ob tem pa si zelo prizadeva, da pri pacientu ohrani zaupanje v zdravstvo in zdravila,« je poudarila Darja Potočnik Benčič. V zadnjih letih je naraslo število izdanih receptov, ob tem pa se je nabor storitev ob izdaji zdravil podvojil. Kot pravijo na LZS, se kader v tem času ni bistveno povečal, zgoraj naštete napake pa terjajo veliko njihovega časa. Koncesionarka v Lekarni Tolmin Martina Klanjšček, ki v lekarni dela že skoraj pol stoletja, pravi, da je sistem vrednotenja v lekarniški dejavnosti kljub temu v vseh teh letih ostal enak in velja še danes. »Svetujemo o pravilni rabi zdravil, o možnih neželenih učinkih, preverjamo interakcije med zdravili, komuniciramo z zdravniki, pripravljamo osebne kartice zdravil, kjer upoštevamo tudi vpliv prehranskih dopolnil, naš čas pa ni nikjer ovrednoten,« je opozorila Martina Klanjšček. Slednja je še izpostavila, da so bili v zadnjih letih precej obremenjeni tudi z obnovljivimi recepti, ki jih mnogi pacienti ne obvladajo, z obveznim spremljanjem sledljivosti zdravil in odjavljanjem vsake škatlice zdravil ter zapletenim načinom izdaje medicinskih pripomočkov. Po oceni specializantke klinične farmacije in zaposlene v Gorenjskih lekarnah Patricije Dolinar se je njihova obremenitev povečala v času epidemije koronavirusa. V lekarne dnevno prihajajo pacienti, ki imajo že dlje časa trajajoče simptome in jih morajo napotiti k zdravniku. »V veliko primerih se tudi soočamo z napakami pri pisanju recepta, to pa zahteva dodaten čas in komunikacijo z zdravnikom,« je opozorila Patricija Dolinar. Vodja lekarne v Šmarju pri Jelšah Katja Turnšek Sambolić v izogib napačnim receptom svetuje, da bi bili farmacevti lahko pristojni za urejanje terapij kroničnih bolnikov. »Pristojnost magistra farmacije, da lahko terapijo kroničnega bolnika podaljšuje po svoji strokovni presoji, bi zelo pomagala pri učinkovitem zdravljenju, našim pacientom pa olajšala pravočasni dostop do zdravil in hkrati razbremenila ambulante družinske medicine,« je poudarila Katja Turnšek Sambolić. Magistri farmacije so z opravljenim strokovnim izpitom usposobljeni za izdajo zdravil in skrbijo za varno ter pravilno rabo le-teh. S tem bi se izognili podvojenim receptom, prepogostim dvigom in pretiranemu kopičenju zdravil. »V lekarniški dejavnosti si želimo aktivneje pomagati pri razreševanju stisk pacientov. To lahko zagotovimo samo z ustreznimi in kompetentnimi kadri,« je še dodala Darja Potočnik Benčič. Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na hudo pomanjkanje strokovnega kadra in povečan pritisk na lekarne. (Foto Žak Krebs) Tudi direktorica Celjskih lekarn Lilijana Grosek je opozorila na pomanjkanje kadra že v času epidemije. Zaradi tega so morali občasno skrajševati delovni čas nekaterih lekarn na posameznih območjih. Opaža, da se situacija po epidemiji ni umirila in pritisk na lekarne ostaja. »Zaposleni so zaradi naraščajočih psihofizičnih obremenitev pod vse večjim stresom in izčrpani. V lekarnah moramo opravljati dežurstva in nadomeščanja v drugih krajih, kar je za mnoge zelo obremenjujoče To dokazuje tudi vedno več bolniških odsotnosti v primerjavi s prejšnjimi leti. Primorani smo bili skrajšati delovni čas nekaterih lekarn, nekatere so krajši čas tudi zaprte,« je opozorila Lilijana Grosek. Farmacevti in Lekarniška zbornica Slovenije zato Ministrstvu za zdravje predlagajo naslednje ukrepe: -sprejetje normativov in zaposlitev vsaj 300 dodatnih magistrov farmacije,-zaposlitev dodatnih specialistov v lekarniški dejavnosti  in ureditev financiranja specializacij,-opredelitev vseh storitev, njihova umestitev v zdravstveni sistem in zagotovitev financiranja, saj mnogo teh sedaj izvajajo brezplačno,-uvajanje nove storitve za reševanje stisk pacientov in lekarniških farmacevtov pri razreševanju težav zaradi napak na elektronskih receptih (na primer podaljševanje terapije za kronične bolnike v skladu s strokovno presojo magistrov farmacije, kar v mnogih evropskih državah že poznajo),-uvajanje dodatnih storitev za varno uporabo zdravil, ki hkrati razbremenijo druge zdravstvene delavce:-pregled uporabe zdravil,-osebna kartica zdravil,-brezšivna skrb,-pomoč pri uvajanju nove terapije,-povečati obseg storitev kliničnih farmacevtov,-po vzoru naprednih držav EU uvesti storitve, ki pripomorejo k javnemu zdravju (cepljenje v lekarnah, promocija zdravja in testiranja),-uvajanje novih kompetenc za boljšo dostopnost in varno zdravljenje, V nasprotnem primeru bodo lekarne primorane k skrajševanju odpiralnih časov in zapiranju manjših lekarn, stiske pacientov pa bodo ostajale. V Sloveniji imamo 347 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili. Luka Perš  

Thu, 26. Jan 2023 at 10:42

105 ogledov

Gregor Ledinek postal gospodarstvenik Štajerske 2022
»Nagrade sem zelo vesel in sem ponosen nase in na svoje sodelavce, da smo iz družinske obrti zrasli v proizvajalca edinstvenih lesnoobdelovalnih strojev in linij na svetu. Pohvalimo se lahko z visoko stopnjo inovativnosti, predanosti in kakovosti. Pri svojem delu sledimo viziji postati inovator na globalni ravni in soustvarjati svetovne trende na področju lesno-obdelovalne industrije,« je poudaril Gregor Ledinek. Podjetje Ledinek že več kot 30 let s svojo strastjo do iznajdb in z naprednimi tehnologijami oblikuje svet lesa in nenehno povečuje obseg delovanja – prisotni so že v 55 državah po svetu. V zadnjih letih so poleg Urugvaja prodrli še v Kanado, Izrael, na Japonsko in Slovaško. Pohvalijo se lahko tudi s številnimi velikimi projekti v Nemčiji, Avstriji, Franciji, na Finskem, Švedskem in Češkem. Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik in Gregor Ledinek. (Foto: Ledinek) »Z našimi izdelki smo prisotni na vseh kontinentih globalnega trga in kot strokovnjaki za dovršeno ploskovno obdelavo masivnega lesa, skobljanje in profiliranje, dolžinsko spajanje in lepljenje lesa sprejemamo izzive sodobnega načina življenja. Nenehno se trudimo zagotavljati vrhunsko tehnologijo naših izdelkov od idejne zasnove ter konstruiranja do dobave in montaže opreme,« je še zaključil. Gregor Ledinek prejel nagrado Večerov gospodarstvenik Štajerske 2022. (Foto: Ledinek) Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini. Luka Perš
Teme
Policijska zapuščina Boruta Šukljeta Borut Šuklje Tatjana Bobnar Boštjan Lindav damir crnčec Robert Golob Miloš Njegoslav Milović Vesna Vuković

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

NE BOJ, MESARSKO KLANJE ZA ZAPUŠČINO BORUTA ŠUKLJETA V POLICIJI!!!